Kaynak Esra Cevizci
En Çok Bilinen İç Anadolu Bölgesi Halk Oyunları
Halay: İç Anadolu bölgesi halk oyunları arasında en yaygın olandır.
Kaşık: en eğlenceli İç Anadolu bölgesi halk oyunlarından biridir.
Kaşıklı Zeybek
Karşılama
Tokat ağırlaması
Simsim
En Çok Bilinen İç Anadolu Bölgesi Halk Oyunları
Gerek düğünlerde gerekse açılış, kutlama gibi etkinliklerde yörenize ait halk oyunlarını sergilemek isterseniz, İç Anadolu bölgesi halk oyunları hakkında sunduğumuz bilgilere göz atabilirsiniz.
Halay, İç Anadolu bölgesi halk oyunları arasında en yaygın olandır.
Sadece İç Anadolu bölgesi halk oyunları arasında yer almayan halay, ülkemizin dört bir yanında da yaygındır. Genelde davul ve zurna eşliğinde oynanan halayın üç ayak, beş ayak ya da Sivas halayı gibi farklı versiyonları da bulunmaktadır.
Kaşık, en eğlenceli İç Anadolu bölgesi halk oyunlarından biridir.
Konya, Eskişehir gibi yörelerde yaygın olan İç Anadolu bölgesi halk oyunları arasında yer alan kaşık oyunlarında ritm aracı olarak tahta kaşıklar kullanılır.
Kaşıklı Zeybek
Ege’nin meşhur zeybek oyunu ile Anadolu’nun kaşık oyununun birleştiği kaşıklı zeybek, Eskişehir’e özel İç Anadolu bölgesi halk oyunları arasında bulunmaktadır. Kaşık vuruşlarına zeybeğin en belirgin özelliği olan sırt ve diz vurmaları da eşlik eder.
Karşılama
İç Anadolu, Ege ve Doğu Anadolu’da oynanan karşılama, kadın ve erkeğin karşılıklı yürüdükleri oyunlara verilen addır. Özellikle düğünlerde rastlanan bu oyun 9/8 lik ritmi benimsemiştir ve oldukça hareketlidir.
Tokat ağırlaması
Tokat bölgesinin en meşhur oyunlarından biri olan Tokat ağırlaması, düğüne gelen misafirlerin karşılanması, ağırlanmasını temsil eder. Ağırlama, yanlama ve yelleme bölümlerinden oluşan bu oyun misafirleri hoşnut etmeyi amaçlar.
Simsim
Simsim, düğünlerde oynanan bir oyundur. Düğün evinin bahçesinde ya da çevresinde yakılan ateşte düğüne gelenler ateşin etrafında halay çekerler, farklı hünerlerini gösterirler. Hatta ateşin üzerinden atlarlar.