KONYA'NIN İLKLERİ - KONYA'NIN ENLERİ
Geçmişin izlerini sinesinde barındıran Konya, sahip olduğu tarih, kültür ve geleneğin ışığında, bir çok yeniliğe de kapılarını ilk açan şehirlerden biri olup, geleceğe uzanmasını bilmiştir.
On dokuzuncu asrın sonlarına doğru Konya’da başlayan yenilik hareketleri yirminci yüzyılda da hızlı bir biçimde yol almış ve hala da durmaksızın devam etmektedir.
İşte sizlere Dünya Kenti Konya’mızın ilkleri ve enleri:
Konyanın ilkleri Konya'da ilk matbaa 1869 yılında Konya Valisi Ahmet Tevfik Paşa’nın zamanında, Aslanlı Kışla civarında kurulmuştur.
Konyanın enleri 1870 tarihinde de "Konya" isimli vilayet gazetesi bu matbaada Fransızca ve Türkçe olarak basılmıştır.
İlk fotoğrafhane ise 1895 yılında eski Şahin Sineması’nın arkasındaki sokakta Garabet Solakyan tarafından kurulmuştur. Bu fotoğrafhane 1916 yılına kadar aynı yerde faaliyet göstermiştir.
Konya'ya ilk tren, 1895 yılında Anadolu-Bağdat demiryolunun ulaşmasıyla 1896 yılında fiilen sefere başlamıştır.
Konya'da ilk idadi (lise) 1899 yılında bugünkü Tekel binasının arkasında bulunan Nizamiye Medresesi’nin bir bölümünde eğitime başlamış, daha sonra hapishane bitişiğindeki ortaokul binasına taşınmıştır.
Gene ilk Muallim Mektebi de 1912 yılında inşa edilen bugünkü Gazi Lisesi'nde öğrenime başlatılmıştır.
Atlı tramvay, 1906 yılında Sadrazam Avlonyalı M. Ferit Paşa'nın tavassutu ile Selanik Atlı Tramvayı bir şirket tarafından satın alınarak sefere konmuştur.
Konya'da ilk teyyare 7.1.1913 tarihinde Fransız Teyyarecilik Cemiyeti Tarafı’ndan organize edilen Paris-Kahire seferi dolayısıyla saat 11:05'de gelmiştir.
Konya'da ilk defa sessiz olarak 1915 yılında gelen sinema, ilk gösterime Sanayi Mektebi Salonlarında başlamıştır.
İlk elektrik, 1924 yılında Alaeddin Tepesi civarında ufak bir binada üretilmeye başlanmış iken, ciddi olarak 1929 yılında Meram Dere boğazında bir şirket tarafından kurulan santralde üretime başlanmıştır ve uzun seneler Konya'nın elektrik ihtiyacını karşılamıştır.
İlk buz fabrikası 1940'lı yıllarda Türbe Caddesi'nde, bugünkü katlı oto parkın bulunduğu yerde Cahit Solaklar' ın fabrikasında üretime geçmiştir.
İlk gazoz üretimine de gene 1940'lı yıllarda İstanbul Caddesi'ndeki Helvacı İbrahim Ser'in helvacı dükkanında Faik Gazi simli bir müteşebbisin ortaklığı ile başlamıştır.
38 bin 257 kilometrekare yüz ölçümüyle Türkiye'nin arazi bakımından en büyük ili Konya’dır.
Yurdumuzun köy sayısı en fazla ve köy yolu ağı ise en uzun ili Konya’dır.
KOP (Konya Ovası Projesi), GAP tan sonra en büyük sulama projesi.
Anadolu'nun ilk ticaret borsası ve şu anda en büyük ticaret borsası yine Konya’dadır.
Türkiye'nin en büyük, dünyanın en modern şeker fabrikası olan Çumra Şeker Fabrikası Konya’dadır.
Türkiye'nin en büyük, dünyanın üçüncü büyük alüminyum fabrikası da Konya’dadır.
Zafer Meydanı'na yaptırılan, 20 floresan lambanın kullanıldığı, 4 metre çapındaki Türkiye'nin en büyük yer saati olarak nitelendirilen saati Konya’dadır.
Alaeddin Kavşağı, yaklaşık 1250 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük dönel kavşağı olarak biliniyor.
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü ile ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü Konya sınırlarında bulunuyor.
Türkiye'nin öğrenci sayısı en fazla üniversitesi olan Selçuk Üniversitesi Konya’dadır.
Dünyanın ilk Tarım Anıtı olan İvriz Kaya Kabartması Konya’da bulunmaktadır.
Dünyanın en eski yerleşim birimleri arasında gösterilen, ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait özgün buluntular ile yazının bulunmasından önceki insanlık tarihine ışık tutan Çatalhöyük, Konya’nın Çumra ilçesinde bulunmaktadır.
Mevlana Müzesi, Türkiye'nin en fazla ziyaret edilen müzelerinin başında geliyor.
Türkiye ve dünyanın en önemli havzaları arasında yer alan Konya Kapalı Havzası, ülke yer altı suyunun yüzde 40'ını barındırıyor