Geleneksel Eğitimden Çağdaş Eğitime Türkiye'de İlk Öğretim (1908-1924)
Atatürk'ün de önemle vurguladığı gibi eğitim bir varolma, yokolma sorunuydu. Yeterli bir eğitim olmadan ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek, bir refah toplumu haline gelebilmek mümkün değildi. Eğitimsiz, demokrasi de olmazdı. Modern devletin bir niteliği de eğitimcilikti. Halkın önüne oy sandığını koymadan önce, onu eğitmek ve aydınlatmak gerekirdi. Halkın eğitimi çok büyük önem kazanmış, yaşam mücadelesi okula taşınmıştı.Atatürk'ün eğitim konusundaki bitmek tükenmek bilmeyen mücadelesini bu bağlamda değerlendirmek gerekir.
Elinizdeki kitapta geleneksel eğitimden çağdaş eğitime geçiş sürecinde ilköğretim konusu ele alınmıştır. Bu kapsamda eğitimin mali kaynakları, fiziki mekânları, öğretmen ve öğrenciler, nihayet öğretim programları ve yöntemleri irdelenmistir.
Yazar: Derleme
Yayınevi :
Pegem Akademi Yayıncılık - Eğitim Dizisi
Yazarlar: Mahir Alkan Erdoğan Tezci Serkan Perkmen Ayşen Karamete Beste Çevik Fatih Yavuz Gözde Akyüz Mehmet Akif Ocak Sami Şahin Gizem Saygılı Gülcan Öztürk Güliz Gür Şahin
Programların etkili olarak uygulamaya dönüştürülmesi ve etkili bir öğretim tasarımının gerçekleştirilmesi günümüzde bilgisayar ve internet teknolojileri kullanılmadan hemen hemen olanaksızdır. Bu durum bilgi ve iletişim teknolojilerinin öğrenme-öğretme sürecine nasıl entegre edileceğini gündeme getirmektedir. Etkili teknoloji entegrasyonu, öğrencilerin kendi anlamlarını ve bilgilerini oluşturma sürecinde teknoloji kullanmalarını içerir. Başka bir ifade ile eğitimde teknoloji entegrasyonu "teknoloji sınıfta öyle bir şekilde kullanılmalıdır ki, teknoloji olmadan o şekilde öğretim yapmak mümkün olmasın" anlayışına dayanır. Bu durum öğretmenlerin öğrenme-öğretim sürecini tasarlarken bilgi ve iletişim teknolojilerini bu sürece nasıl entegre edeceklerini bilmelerini gerektirir.
Bu eser, hem öğretmen adaylarının hem de öğretmenlerin sınıfta etkili bir teknoloji entegrasyonunu nasıl sağlayacaklarına ilişkin deneyim ve tecrübelerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Bu eserin eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin "Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme", "Bilgisayar II" ve "Çoklu Ortam Tasarımı ve Üretimi" dersleri için bir ders kitabı, öğretmenlerin etkili öğretim yapmalarına yardımcı olan bir kılavuz kitap ve çoklu ortam tasarımı ile ilgilenenlere bir referans kitabı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz. Amacın gerçekleşmesi için her bölümde çok sayıda etkinlik ve uygulamaya yer verilmiştir. İlk bölüm, etkili tasarımda dikkate alınacak noktaları diğer bölümler ise çeşitli disiplin alanlarının öğretimine etkili entegrasyonun nasıl sağlanacağına ilişkin kuramsal esaslar ve örnek uygulamalar içermektedir. Bu eserin ayrıca öğretim amaçlı yazılım geliştirmede dikkate alınacak noktalaşık tutacağını düşünüyoruz.
Eğitim Teknoloğu ® Serhat Gürgün
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ OKUMALARI 2016 KİTABI
Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 61 akademisyenin katkılarıyla 35 şahane bölümden oluşan benim de 9. bölümünü yazdığım Eğitim Teknolojileri Okumaları 2016 kitabını okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. IETC-TOJET işbirliği ile eğitim teknolojilerine yönelik sözde değil gerçek uygulamaları görebileceğiniz kitap
Eğitim teknolojisi, eğitim bilimleri ile eğitim uygulamaları arasında işlevsel bütünlük sağlayan bir disiplindir. İçinde bulunduğumuz bilişim çağında eğitimde bilim ve teknoloji ortak bir önem kazanmaktadır. Eğitim teknolojisi eğitim araçları anlayışı sınırlılığından, günümüzde performans mühendisliği kavramına erişmiş özgün bir disiplin durumuna gelmiş bulunmaktadır.
Kitabın birinci bölümünde disiplinin tanıtılması,
ikinci bölüm kuramsal boyutunu,
üçüncü bölüm süreç boyutunu,
dördüncü bölüm ortam boyutunu,
beşinci bölüm alandaki uzmanlığı
altıncı bölüm eğitim teknolojisinin uygulamaya yansıma boyutlarından seçilmiş bazı örneklerin tanıtılmasını içermektedir.