• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam133
Toplam Ziyaret101972
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Kilis Yöresel Yemekler 

1. Silkme

silkme

Kilis yöresel yemekler listemizin başında yer alan meşhur sebze yemeği silkme, Kilis sofralarında yaz kış yerini alıyor. Patlıcan, soğan ve domates ile yapılan yemeğe, isteğe göre çeşitli sebzeler de eklenebiliyor. İnce kesilen patlıcanlar, kavrulan soğan ve domatesle birleştiğinde kendi suyunu verdiğinden, yemek karıştırılmıyor. Sadece sallanarak karıştırıldığı için silkme adını alan yemek, genellikle üzerine yoğurt dökülerek servis ediliyor.

2. Teşrübe

teşrübe

Kilis mutfağının sevilen patlıcan yemeklerinden bir diğeri de meşhur Teşrübe yemeği. Kilis dışında Gaziantep’te de sıklıkla yapılan yemek, et, patlıcan ve domatesle yapılıyor. Küçük küçük parçalanan tırnak pidenin üzerine dökülen tereyağlı etli patlıcan, sarımsaklı yoğurtla birlikte yeniyor.

3. Kübbülmüşviyye

kübbülmüşviyye

İçli köfteyi sevenlerdenseniz, Kilis’in meşhur köftesi Kübbülmüşviyye’de tam size göre. Köftelik bulgur ve kıyma ile yapılan köfte, tarçından, cevize pek çok farklı lezzetle birleşerek ortaya çıkıyor. Kilis dışında çok fazla bilinmeyen yemek, genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor. Koyunun iç yağı ile tatlandırılan köfte, içli köfteye çok fazla benzese de, ondan daha kuru olduğu için oldukça farklı bir lezzet.

4. Öcce

öcce

Görüntüsüyle tıpkı mücveri andıran öcce, Kilis’in en sevilen kolay yemeklerinden birisi. Yumurta ve un ile yapılan yemeğe, nane ve maydanoz gibi sağlıklı yeşillikler katılıyor. İsteğe göre içerisine soğan ve sarımsak eklenebilen yemek, yağda kızartıldıktan sonra servis ediliyor. Günün her saatinde yenilebilen yemek, oldukça hafif olduğu için, atıştırmalık olarak da yenebilir.

5. Kölük Aşı

kölük aşı

Kilis’in sevilen yöresel yemeklerinden kölük aşı, Gaziantep’te de malhıtalı aş adıyla biliniyor. İçerisinde çok fazla malzeme yer almayan yemek, küçük dokunuşlarla oldukça lezzetli olduğundan, sıklıkla tüketiliyor. Bulgur ve mercimekle yapılan yemek, salça ve soğanla birlikte pişiriliyor. Yanına bol köpüklü bir ayranın güzel gideceğini düşündüğümüz yemeği, size de afiyetle yemek düşüyor.

6. Ekşili Malhıta

ekşili malhıta

Bir yerin yöresel mutfağından bahsederken, hem hafif hem de doyurucu çorbalarından bahsetmemek olmaz. Listemizin altıncı sırasında yer alan ekşili Malhıta çorbası, Kilis’te sıklıkla yapılan çorbaların başında yer alıyor. Mercimekle yapılan çorba, sarımsak ve limon eklendiği için hafif ekşi bir tada sahip. Bu yüzden ekşili Malhıta adını alan çorbayı, denemediyseniz mutlaka tatmalısınız.

7. Lebeniye

lebeniye

Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek tüketilen Lebeniye çorbası Gaziantep, Hatay ve Kilis’te yöresel çorba olarak sofralarda yerini alıyor. Nohut ve et ile yapılan çorba, yoğurt ve un ile terbiye ediliyor. Herkes kendi isteğine göre yapsa da, genellikle içerisine bulgurdan yapılan minik köfte topları atılıyor.

8. Kilis Tava

kilis tava

Kilis’in et yemekleri çeşidi epeyce bol, Kilis tavada bu yemeklerden birisi. Hatay’ın tepsi kebabı ile neredeyse aynı olan yemek, bol kıymayla yapılıyor. Tepsiye dizilen dilimlenmiş patateslerin üzerine serilen çeşnili kıyma, üzerine biber ve patlıcan şeritleri dizilerek fırına veriliyor. Bol kıymasıyla ete doyacağınız Kilis tavayı, güzel bir akşam yemeği sofrasında deneyebilirsiniz.

9. Oruk

oruk

Hepimizin yakından bildiği içli köftenin isim ve çok azcık şekil değiştirmiş hali olan Oruk, Arap mutfağından mutfağımıza gelmiş oldukça lezzetli bir yemek. Bildiğimiz içli köfteden farklı olarak düz ya da ince uzun şekilde yapılan oruk, Kilis’te genellikle ince uzun olarak yapılıyor. Oruk ile yapılan yoğurtlu domatesli kebaba ise, simit kebabı deniyor.

10. Şıhılmahşe

şıhıl mahşe

Dolmaların şahı olarak bilinen, Türk mutfağının en güzel dolmalarından Şıhılmahşe, aslında kabak dolması. Kilis usulüne göre, içerisine zerdeçal, muskat ve zencefil de eklenen dolma, kabağın tadının yanı sıra, iç harcının ilginç tadı ile dikkat çekiyor. Kızartılan kabakların içine eklenen lezzetli iç harç da eklenip piştikten sonra üzerine yoğurt dökülen Şıhılmahşe, servise hazır hale geliyor.

11. Mıkla

mıkla

Yumurtayla yapılan bir yemek olmadan yöresel yemekler listesi hiç olur mu, olmaz. Kilis yöresel yemekler listemizde yerini alan yumurtanın en güzel hali olan Mıkla, tıpkı çılbır yemeğine benziyor. Zeytinyağında pişen yumurta ile sarımsaklı yoğurtun birleşmesiyle olan yemek, günün her saatinde rahatlıkta yenebilir.

12. Firik Pilavı

firik pilavı

Tütsülenmiş buğday olan firik ile yapılan yöresel firik pilavı, Kilis’in çoğu restoranında karşınıza çıkabilir. Firik, bulgur ve soğanın birleşimiyle nefis bir tada sahip olan pilav, ev yapımı salçayla yapıldığında daha da güzel oluyor.

13. Keşkek

keşkek

Türkiye’nin neresine giderseniz gidin sofrasında karşınıza çıkacak klasik bir yemek olan keşkek, Kilis’te de yöresel yemek haline gelmiş. Buğday ve tavuktan yapılan keşkek, her yörede farklı kıvamlarda ve çeşitlerde yapılsa da, genellikle aynı lezzete sahip. Genellikle düğün, sünnet ve bayram gibi özel günlerde yapılan yemek, üzerine tereyağında kızdırılmış biberli sos eklenerek servis ediliyor.

 

14. Bulamaç

bulamaç

Kilis’in pekmezle yapılan en lezzetli tatlılarından olan bulamaç, oldukça az bir malzemeyle müthiş bir tada sahip oluyor. Sadece un ile kavrulan pekmez, üzerine çekilmiş ceviz serpildikten sonra, isteğe göre soğuk ya da sıcak olarak servis ediliyor. Hızlı ve kolay yapıldığı için her an yapılabilen tatlıyı, Kilis’te pek çok evde görebilirsiniz.

15. Gerebiç

gerebiç

Fıstıklı gerebiç adıyla da bilinen meşhur tatlı, içi dolu bir kurabiye çeşidi. Ramazan bayramlarında neredeyse Kilis’teki her evde pişen Gerebiç, gelenek haline gelmiş bir tatlı. Çabuk bayatlamadığı için uzun süre tüketilen tatlı, yapıldığı zaman bol bol yapılıyor. İçerisinde tarçın, ceviz içi ve fıstık olan kurabiye, tazecik bir çayın yanında harika gidiyor.

16. Züngül

züngül

Kilis’e özgü tatlılardan olan züngül tatlısı, oldukça basit yapılan, misafirliklerde sıklıkla karşınıza çıkabilecek oldukça lezzetli bir tatlı. Kare şekilde kesilmiş üzüm pestilinin unlu ve yumurtalı harca batırılarak kızartılmasıyla yapılan tatlı, üzerine çekilmiş fıstık ya da ceviz serpilerek servis ediliyor.

17. Katmer

katmer

Katmer, Gaziantep yöresine özgü bir tatlı olarak bilinse de, aslında Kilis’in de yöresel tatlıları arasında yer alıyor. İncecik açılmış ve kaymaklı katmer hamurlarının, mis gibi şerbeti emdikten sonra üzerine dövülmüş fıstık dökülmesiyle servise hazır hale gelen tatlı, genellikle çayla birlikte yeniyor.

18. Cennet Çamuru

çennet çamuru

Cennet çamuru ismi sizi ürkütmesin, Türkiye’nin en güzel lezzete sahip tatlılarında başı çeken bir tada sahip olan tatlı, genellikle künefe ile karıştırılıyor. Kullanılan malzeme bakımından benzese de, oldukça farklı bir şekilde yapılan cennet çamuru, bol tereyağında pişen tel kadayıfla ve dövülmüş Antep fıstığıyla yapılıyor. Hamur kıvamını alan tatlı, üzerine şerbet dökülerek bol fıstık ve top dondurma ile servis ediliyor.

19. Kilis Burma Tatlısı

kilis burma tatlısı

Hepimizin de bildiği burma tatlısı, Kilis’te en çok yenen tatlılardan birisi. İrmik ile yapılan burma tatlısı, karışımı yapıldıktan sonra şekil veren bir sıkma aletiyle kızgın yağa dökülüyor. Kızardıktan sonra yemeye hazır olan tatlı, ister soğuk ister sıcak olarak tüketilebiliyor. Sargılı burma olarak da anılan burma tatlısını, size de afiyetle yemek düşüyor.

20. Peynirli İrmik Helvası

peynirli irmik helvası

İrmik helvası, genellikle her yörede sevilerek tüketiliyor. Kilis’te irmik helvasını mutfağından eksik etmeyen şehirlerden biri. İrmik ile yapılan helva, içerisine katılan peynir ile lezzetleniyor. İçerisine ve üzerine çekilmiş fındık da katılan peynirli irmik helvası, özel günlerde de sıklıkla yapılıyor.

21. Anasonlu Kahke

anasonlu kahke

Kilis mutfağının sevilen tuzlu kurabiyelerinden olan anasonlu Kahke, çay saatlerinden, özel günlere kadar pek çok etkinlikte sofralarda yerini alıyor. Oldukça kolay bir şekilde yapıldığı için kısa sürede bol miktarlarda yapılabilen Kahke, un karışımının içine anason, çörekotu gibi lezzetlerle eklenerek yapılıyor.

22. Haytayla

haytayla

Kilis ve Gaziantep yöresinin en sevilen tatlılarından olan Haytayla, ismi kadar ilginç bir tatlı. Genellikle yazın sıcak günlerinde yapılan tatlı, nişastadan elde edilen hamurların küp küp doğranmasıyla yapılıyor. Üzerine gül suyu ve meyve suyu konsantresi dökülen hamurlar, isteğe göre üzerine buz dökülerek ikram ediliyor.

23. Gün Pekmezi

gün pekmezi

Kilis’in en meşhur lezzetlerinden birisi de, gün pekmezi. Kayısı üzümlerinden elde edilen üzüm şerbetiyle yapılan pekmezler, yıllardır süregelen geleneklerde şifa niyetine tüketiliyor. Kilis’te geleneksel bir etkinlik halini alan pekmez yapımı, bu bol faydalı gün pekmezini ortaya çıkarıyor. Kilis’in pek çok yerinde bulabileceğiniz gün pekmezinin, köy yapımını almanızı tavsiye ederiz.

24. Sucuk Hapısası

sucuk hapısası

Kilislilerin sucuk Hapısası dedikleri tatlı aslında hepimizin de bildiği cevizli sucuk. Her yörede farklı bir isimle anılan cevizli sucuk, Kilis mutfağında da yerini almış. Şerbet haline getirilmiş üzüm suyunun nişasta ile hamur kıvamına getirilmesinden sonra ceviz konularak sarılan tatlı, sucuk şeklinde ipe dizilerek hazırlanıyor. Kilis’in pek çok yerinden satın alabileceğiniz sucuk hapısasının, ev yapımı olanlarını tercih etmenizi öneririz.

25. Şıllık Tatlısı

şıllık tatlısı

İsmi oldukça ilginç olan Kilis’in meşhur tatlısı şıllık tatlısı, aslında hepimizin bildiği akıtma ya da krep denilen kahvaltıların baş tacı hamur işinden yapılıyor. Kreplerin içine ceviz içi doldurulduktan sonra rulo halinde sarılmasıyla şerbet dökülen tatlı, üzerine çekilmiş ceviz ya da Antep fıstığı dökülerek servis ediliyor.