• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi50
Bugün Toplam73
Toplam Ziyaret100115
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Kırşehir Yöresel Yemekler 

1. Kırşehir Köftesi

kırşehir köftesi

Kırşehir yöresel yemekler listemize, en meşhur köftelerinden Kırşehir köftesi ile başlıyoruz. Besmeç adıyla da bilinen köfte, yağsız kıymadan ve esmer düğür denilen kısırlık bulgurla yapılıyor. Yoğrulan malzemelerle şekil verilen köfte, genellikle fırında ya da soba üzerinde pişiriliyor. Pek çok yörede farklı ismi alan Besmeç köftesi, Kırşehirlilerin en sevdiği et yemeklerinden.

2. Çullama

çullama

Çullama aslında Türkiye’nin pek çok yöresinde farklı farklı isimlerle biliniyor, ancak en meşhuru Kırşehir’in çullaması. Tavuğun göğüs ve but kısmından yapılan çullama, haşlanıp kavrulduktan sonra uygun bir kase üzerinde tiftik tiftik hale getiriliyor. Üzerine dökülen pul biberli sos ile servise hazır hale gelen çullamayı, size de afiyetle yemek düşüyor.

3. Yoğurt – Ayran Çorbası

yoğurt ayran çorbası

Bir şehrin sofralarını zenginleştiren, yıllardır süre gelen ve değişmeyen en önemli lezzetlerinden birisi de şüphesiz ki çorbaları oluyor. Kırşehir yöresel yemekler listemizde yerini alan lezzetli çorba ise, meşhur ayran çorbası. Soğuk olarak tüketilen çorba, özellikle yaz aylarında sıklıkla tüketiliyor. İçerisinde yoğurt olmasının yanı sıra, isteğe göre buğday, nohut ya da mercimek eklenebiliyor.

4. Çömlekte Kuru Fasulye

çömlekte kuru fasulye

Kuru fasulyeyi millet olarak çok seviyoruz. Hatta pilav ile birlikteyken Kerem ile Aslı, Ferhat ile Şirin muamelesi yaptığımız kuru fasulyenin yapımı, ülkemizde yer yer farklılıklar gösteriyor. Tencereden farklı olarak çömlek, fasulyeye farklı bir tat katıyor. Bol kuşbaşı ve ev yapımı salçayla yapılan fasulye, tek başına öğün olarak da tüketilebiliyor. Kırşehir’e yolunuz düşerse çömlekte pişirilen fasulyenin tadına bakmanızı öneriyoruz.

5. Hamur Köftesi

hamur köftesi

Analı kızlı, topalakyuvarlama, bulgur köftesi olarak da bilinen bu yemek, Kırşehir’de hamur köftesi olarak adlandırılıyor. Hepsinin yapımında farklılıklar olsa da ortak noktaları köftenin etsiz olması. Malzeme olarak bulgur, yumurta, soğan, tuz ve baharatın kullanıldığı hamur köftesi diğer türlerine göre biraz daha sulu bir yapıya sahip. Dilerseniz kendi evinizde de yapabileceğiniz lezzeti, Kırşehirlilerin elinde yemenin tadı başka olacaktır.

6. Et Yahnisi

et yahnisi

Etin her türlü halini sevenlerdenseniz, Kırşehirlilerin severek yaptığı ve yediği et yahnisini de seveceğinize şüphe yok. Kuşbaşı şeklinde küçük küçük kesilen etlerin, isteğe göre soğan ve çeşitli sebzelerle yağda kavrulmasıyla yapılan yemek, baharat eklenerek servis ediliyor. İsteğe göre tek başına tüketilen yemek, genellikle pilavın yanında tüketiliyor.

7. Tandırda Çömlek Paça

tandırda çömlek paça

Kırşehir et yemekleri konusunda oldukça zengin bir menüye sahip. Kuzu kellesi ve paçasıyla yapılan çömlek yemeği de bunlardan biri. Temizlenip haşlanan kelle ve paçaların çömleğe dizildikten sonra domates ve biber gibi sebzeler eklenmesiyle pişirilen yemek, genellikle tandırda yapılıyor. Ancak bu yemeği kendiniz yapmak isterseniz fırında da pişirebilirsiniz. Kırşehir’in tandırda pişen eti kadar lezzetli olur mu bilemeyiz, ancak enfes olacağına eminiz.

8. Madımak Yemeği

madımak yemeği

Anadolu’nun bilinen otlarından Madımak ile yapılan bu lezzetli yemek, Sivas’tan Kırşehir’e pek çok şehirde sofralarda yerini alıyor. Mide ve bağırsak için oldukça faydalı olduğu bilinen Madımak otu, mevsiminde toplanarak iyice temizleniyor. Temizlendikten sonra soğanla birlikte yağda kavrulan otlar, bulgur ve domates ile birleştiğinde harika bir tat ortaya çıkıyor. Dilerseniz üzerine yoğurt dökerek yiyebileceğiniz lezzeti, Kırşehir’in pek çok yerinde bulabilirsiniz.

9. Lepe (Sütlü Pilav)

lepe sütlü pilav

Lepe pilavı, Adana’da  sebzeli, başka yöre de başka bir çeşitle sunuluyor ancak ismi genellikle aynı. Kırşehirlilerin Lepe dedikleri pilav ise, sütle birlikte yapılıyor. Genellikle koyun sütü eklenerek yapılan pilavda, bulgur tercih ediliyor. Kaynamış koyun sütünün içine konulan bulgurlar, sütü iyice çektikten sonra, üzerine pul biberli sos eklenerek servis ediliyor.

10. Pancar Çırpması

pancar çırpması

Kırşehir sofralarının en hafif lezzetlerinden olan pancar çırpması, rendelenen pancar ve isteğe göre yeşil mercimekle birlikte yapılıyor. Yağda kavrulan pancarlar, isteğe göre salça ve baharatla da birlikte pişiriliyor. Genellikle zeytinyağlı yapılan çırpma, yaz kış sofralarda yerini alıyor.

11. Keşkef

keşkef

Keşkef aslıda Türkiye’nin pek çok yöresinde farklı isimle karşımıza çıkan bir yemek. Ancak en bilinen ismiyle hatırlatmak gerekirse, meşhur Keşkek yemeği. Anadolu’nun neredeyse her yöresinde sık sık tüketilen keşkeğe, Kırşehirliler keşkef adını vermiş. Buğday ve tavukla yapılan yemek, üzerine tereyağı ve pul biberli sos eklenerek servis ediliyor.

12. Çirleme

çirleme

Kırşehir’in belki de en ilginç yemeklerinden biri olan çirleme, tıpkı portakallı pekin ördeği gibi, meyveyle yapılan bir et yemeği. Kuşbaşı şeklinde kesilen etler, çir denilen kuru kayısı ve kuru üzümlerle beraber pişiriliyor. Nohut da eklenen yemek, oldukça koyu bir renge sahip. Lezzetiyle övülen çirleme yemeğini denemek isterseniz, Kırşehir’in köylerinde en güzelini yiyebilirsiniz.

13. Ayva Dolması

ayva dolması

Kırşehir’de sıklıkla yapılan dolma yemeklerinden birisi de, ayva dolması. En güzel meyvelerden olan ayva dolmasının içine, yağda kavrulmuş kıyma,soğan ve bulgur ekleniyor. Tepeleme doldurulan ayvalara en güzel tadı veren de, terayağı eklenen pekmez sosu. Doldurulan ayvalık üzerine eklenen sosla birlikte pişirilen dolmalar, genellikle üzerine maydanoz eklenerek servis ediliyor.

14. Sündürme

sündürme

Karadeniz’de kuymak peyniri ile yapılan kuymak gibi, Kırşehir’in de sündürmesi sofralarda yerini alıyor. Genellikle kahvaltı sofralarında yenilen sündürme, çökelek peyniri ile yapılıyor. Tereyağında eritilen çökelek peyniri, isteğe göre sade şekilde, isteğe göre de üzerine yumurta kırılarak yeniliyor. Her haliyle oldukça lezzetli olan yemeği, günün her saati zevkle yiyebilirsiniz.

15. Aside Tatlısı

aside

Kırşehir sofralarından bahsederken,oldukça az malzemeyle bu kadar lezzetli olan Aside tatlısından bahsetmemek de olmaz. Pekmezin içine girdiği her yemeğe lezzet kattığını biliniyor. İşte aside tatlısı da o tatlardan. Sadece pekmez, su ve undan yapılan tatlı, birlikte kavrulduktan sonra üzerine çekilmiş ceviz dökülerek servis ediliyor.

16. Çir Yağlaması

çir yağlaması

Kırşehir yöresel yemekler listemizin sonunda yer alan ilginç bir diğer yemek ise, çir yağlaması. Çir yağlamasının iki çeşidi bulunuyor. Birisi kuru kayısıdan yapılan zerdali yağlaması, diğer ise kurutulmuş incirden yapılan çir yağlaması. Haşlandıktan sonra şekerli tereyağında kavrulan kuru meyveler, servise hazır hale geliyor.