• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi22
Bugün Toplam132
Toplam Ziyaret101971
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Kayseri Yöresel Yemekler 

1. Kayseri Mantısı

kayseri mantısı

Kayseri yöresel yemekler listemizin başında tabi ki, Kayseri’nin en meşhur lezzetlerinden Kayseri mantısı yer alıyor. Küçük küçük oluşuyla bilinen mantı, bir kaşığa 40 tane dolsun felsefesiyle yapılıyor. Tüm Türkiye tarafından lezzetiyle meşhur olan Kayseri mantısı, şehrin her evinde mutlaka pişiyor. Kayserili teyzelerin kendi elleriyle açtığı mantılar, kıymalarla birleştiğinde, bir de üzerine sos ve sumak eklenince, parmakları ısırtacak kıvama geliyor.

2. Kayseri Tiridi

kayseri tiridi

Kayseri yöresel yemekler listemizin ikinci sırasında yer alan meşhur lezzet ise, şarkılara da konu olan tirid yemeği. Kayseri mutfağının meşhur lezzetlerinden Kayseri tiridi yemeği, hem en lezzetli hem de en doyurucu yemeklerden. Meşhur yemek, bir tepsiye dizilen yufka ya da ekmeklerin üzerine tavuk veya et parçalarının tiftiklenmesiyle yapılıyor. Genellikle rulo şeklinde sarılan yufkaların dizildiği tepsinin üzerine, bir de özel sos dökülüyor.

3. Örgülü Pilav

örgülü pilav

Görüntüsüyle bile iştah açmaya yeterli olan örgülü pilav, Kayseri’nin en güzel görsele sahip yemeklerinden biri. Lezzetiyle de adından sıkça söz ettiren pilav, son dönemlerde daha da popüler olduğu için pek çok şehirde her mutfağa girmiş durumda. Pişirilen pilavın, kafes şeklinde tepsiye dizilmiş hamura dökülmesiyle yapılan yemeğe, isteğe göre kuş üzümü ve fıstık da ekleniyor.

4. Çiriş Yemeği

çiriş yemeği

Erzurum ve Kayseri’de sıklıkla tüketilen çiriş yemeği, taze taze toplanıp temizlenen çiriş otlarından yapılıyor. Yağda, soğan ve salça ile birlikte kavrulan çiriş otunun içine isteğe göre bulgur veya pirinç de eklenebiliyor. Ekmek bana bana yiyeceğini düşündüğümüz bu lezzeti, ister kendi evinizde kolayca yapabilir, ister Kayserili teyzelerin elinden yiyebilirsiniz.

5. Cıvıklı

cıvıklı

Cıvıklı aslında bir nevi pide çeşidi,  Konya’nın etli ekmeği ve Samsun’un  etli pidesi ile oldukça benzeyen cıvıldı, inde hamur üzerine et ve domates, biber gibi çeşitli sebzeler eklenerek yapılıyor. Taş fırında pişen cıvıklı, bayram ve sünnet gibi özel günlerde de sıklıkla tüketiliyor. Kayseri’de güzel bir cıvıklı yemek isterseniz, meşhur restoranı Develi’ye gidebilirsiniz.

6. Sucuklu Köfte

sucuklu köfte

Sucuğu da köfteyi de sevenlerdenseniz, Kayseri’nin meşhur sucuklu köftesi tam size göre. Kıymanın içerisinde çeşitli baharat ve çemenler eklendiği için sucuklu köfte adını alan yemeğin tadı, hem köfteye hem de sucuğa benziyor. İnternette tarifini bulabileceğiniz bu lezzetli köfteyi, Kayseri’de yerinde yemenizi öneririz.

7. Pastırma

pastırma

Kayseri yöresel yemekler dediğimizde Kayseri mantısından sonra akla ilk gelenlerden bir diğeri de, meşhur Kayseri pastırması. Sığır etinden elde edilen pastırmalar, ete yapılan belli işlemlerden sonra pastırma ustaları tarafından çemen ile kaplanıyor. İsteğe göre çemenli ya da çemensiz tüketilebilen pastırmalar, Kayseri’nin sevilen lezzetlerinden.

8. Yağlama

yağlama

Kayseri’nin etli lezzetlerinden bir diğeri de, meşhur yağlaması. Lezzet ve görsel olarak lahmacuna oldukça benzeyen bu yemek, ince açılmış hamurların üzerine domates soslu kıyma eklenerek yapılıyor. Genellikle üst üste dizilen yağlama, üzerine yoğurt dökülerek servis ediliyor.

9. Kurşun Aşı

kurşun aşı

Aş çorbaları, yöresel sofraların vazgeçilmez yemeklerinden biri. Bol malzemesiyle doyurucu olan aş çorbaları her yörede farklı malzemelerle pişirilse de, genellikle aynı yöntemle yapılıyor. Kayserililerin meşhur aş çorbası ise, nohut, mercimek ve bulgur köftesinin bir araya geldiği harika bir lezzet. Tek başına bile ana yemek olabilen bu çorbayı, denemediyseniz tatmanızı öneririz.

10. Pöç Kebabı

pöç kebabı

Kayseri’nin en şifalı et yemeklerinden olan pöç yemeği, aslında dünyaca bilinen ve sevilen bir lezzet. Dünya’nın pek çok ülkesinde farklı isimlerle ve yöntemlerle yapılan pöç, sığırın kuyruk kısmından oluşuyor. Sığır kuyruğunun şifalı suyu ile yapılan çorbalar da aynı şekilde fazlaca tüketiliyor. Tencerede soğan ve sarımsak ile birlikte haşlanan pöç, genellikle yanında pilav ile servis ediliyor.

11. Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması

ayvalı tahinli yaprak sarması

Kayseri’nin Talas ilçesinden çıkan bu harika yöresel yemek, oldukça ilginç bir lezzete sahip. Asma yaprağıyla yapılan sarma, rendelenmiş ve pişirilmiş ayva ve pirinçle dolduruluyor. Piştikten sonra ise üzerine tahin dökülen dolma, herkesin çok alışık olduğu bir lezzet değil. Ancak değişik lezzetler tatmayı sevenlerdenseniz, denemeye değeceğini söyleyebiliriz.

12. Tepsi Mantısı

tepsi mantısı

Kayseri mantı açından oldukça zengin bir mutfağa sahip, pek çok farklı şekilde mantı yapan ve yiyen Kayserililer, tepsi mantısını da sıklıkla tüketiyor. Minik minik yaptıkları mantıları üzeri açık şekilde tepsiye dizdikten sonra fırınlıyorlar. Genellikle üzerine yoğurt döktükleri mantı, sumak ilave edilerek servis ediliyor.

13. Çemenli Ekmek

çemenli ekmek

Pastırması meşhur olan bir şehrin, çemeni meşhur olmaz olur mu? Olmaz. Çemeni fazlasıyla seven Kayserililer, içerisine ceviz ve çeşitli baharat kattıktan sonra kahvaltılıkta ezme olarak kullanılıyor. Sıcacık ekmeğin üzerine sürüldüğünde kokusuyla dahi ağız kamaştıran çemeni, sağlık için dozunda tüketmek gerekiyor.

14. Yağ Mantısı

yağ mantısı

Kayseri’nin meşhur mantılarının bir diğer çeşidi de yağ mantısı. Şekil ve lezzet itibariyle pişiye de benzetebileceğiniz mantı, içine soğan ve kıyma konarak pişiriliyor. Oldukça doyurucu olan mantı, üzerine yoğurt ve baharatlı sos eklenerek servis ediliyor. Kayseri’nin pek çok restoranında bulabileceğiniz yağ mantısını, mutlaka denemelisiniz.

15. Gilaburu Suyu

gilaburu suyu

Kayseri’nin kendine has lezzetlerinden olan gilaburu suyu, Kayseri’de yetişen ve küçük vişneye benzeyen gilaburu meyvesinden elde ediliyor. Böbreklere olan faydasıyla da bilinen gilaburu suyu, mevsiminde toplanarak hoşaf haline getiriliyor. İnternetten de satışı bulunan doğal gilaburu suyunu, Kayseri gezinizde de deneyebilirsiniz.

16. Tahinli Katmer

tahinli katmer

Katmer sevenlerdenseniz, Kayseri’nin meşhur tahinli katmerine de bayılacağınıza eminiz. Elde yapılan katmer hamurunun içine tahin eklendikten sonra pişiriliyor. Tavada ya da fırında yapılan katmerler, günün her saatinde tüketilebiliyor. Çıtır çıtır pişen katmerleri, tazecik çayla birlikte yemenizi öneririz.

 

17. Nevizene

nevizene

Nevizene ya da nevzine olarak bilinen meşhur tatlı, kabartma tozu ve un ile yapılan oldukça basit bir şerbetli tatlı. İçerisine ceviz ve üzüm pekmezi katılan tatlı, zamanında Amerika’nın eski başkanı Barack Obama’ya dahi ikram edilmiş. Kayseri’nin meşhur nevzine tatlısını, pek çok pastane ve kafede bulabilirsiniz.

18. Aside

aside

Kayseri’de nevzine tatlısından sonra, pekmezle yapılan bir diğer meşhur tatlı da, aside tatlısı. Aside tatlısı aslında Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek yapılıyor, ancak yöresel isimleri farklı olan tatlı, sadece kendi isimleriyle biliniyor. Kavrulan una, pekmezin eklenmesiyle yapılan tatlı, genellikle üzerine ceviz parçaları eklenerek servis ediliyor.

19.  Düğümlü Tatlı

düğümlü tatlı

Kayseri’de sevilen bir diğer şerbetli meşhur tatlı ise, düğümlü tatlı. Verildiği düğüm şeklinin adını alan tatlı, hazırlanan hamurun düğüm şekli verilerek pişirilmesiyle yapılıyor. Üzerine soğuk şerbeti döküldükten sonra servis edilen tatlı, Kayseri’ye misafir olduğunuzda mutlaka karşınıza çıkacaktır.

20. Yoğurt Tatlısı

yoğurt tatlısı

Yoğurt tatlısını duymayanınız yoktur diye düşünüyoruz. Zira Kayseri’nin meşhur yöresel tatlısı olan bu tatlı, Ege Bölgesi’nde de sıklıkla tüketiliyor. Kek gibi yapılıp pişirilen hamurunun üzerine eklenen şerbetiyle hazır hale gelen tatlı, üzerine fıstık parçaları serpilerek servis ediliyor.

21. Altın Kesesi

altın kesesi

Kayseri’nin en ilginç şekilde sunulan tatlılarından biri de şüphesiz, altın kesesi tatlısı. Aslında tıpatıp krep gibi yapılan bu tatlı, sadece hamuruna kakao eklendiği için çikolata rengini alıyor. İçerisine krem şanti eklenip kürdan ya da çeşitli iplerle bağlanan tatlı, tıpkı altın kesesi haline geldiği için, özellikle isteme gibi özel günlerde daha çok yapılıyor.

22. Elde Kesme Kadayıf

elde kesme kadayıf

Kayseri yöresel yemekler listemizi, şehrin meşhur tatlısı olan elde kesme kadayıf ile sonlandırıyoruz. Elde yapılan kadayıfların ince ince kesilerek tepsiye dizilmesiyle yapılan tatlı, üzerine çekilmiş fıstık içi serpilip pişirdikten sonra, şerbet eklenerek servis ediliyor. Ev hanımlarının sık sık yaptığı tatlı, genellikle kış aylarında daha çok tercih ediliyor.