1- Etli Ekmek
Her ne kadar “Etli Ekmek” denince aklımıza Konya gelse de, Kastamonu’nun etli ekmeği oldukça farklı. Önce Anadolu’da sıkça kullanılan sac, hamuru pişirmek için hazır hale getiriliyor.
Hamur açıldıktan sonra çiğ kıyma ve incecik doğranmış soğan, tuz, kara biber ve biraz su ile inceltilir daire yufkanın yarısına sürülüp, yarım ay seklinde kapatılır. Ardından saçta ağır ağır pişirilir. Tadı ise takdire şayan!
2- Banduma
Hamur işi ve etin bir araya geldiği bir yemek daha… Karbonhidrat ve protein ağırlıklı bir yemek olan banduma; hindi eti, yufka ve cevizden yapılıyor. Hindi eti yerine tavuk eti de tercih edilebilir.
Hindi eti pişirildikten sonra etin suyu yufkanın hazırlanmasında kullanılıyor. Yufkanın üzerine hindi eti ve ceviz dökülüyor ve tadına doyulmaz bir lezzet ortaya çıkıyor.
3- Patates Paçası
Patates paçası, meşhur Taşköprü sarımsağının sahneye çıktığı bir lezzet. Patates haşlandıktan sonra ezilerek püre haline getiriliyor. Püre haline gelen patates daha sonra nişasta, yoğurt ve sarımsak ile karıştırılıyor ki lezzetinin sırrı burada yatıyor. Paça, ocakta ya da fırında yapılıyor. Biz iki çeşidini de yemenizi tavsiye ediyoruz.
4- Ekşili Pilav
Et ve hamur işinden biraz uzaklaşıp, baklagillere ve sebzelere doğru yol alalım. İnce bulgur ve mercimek pişirilirken bir yandan da soğan ile tereyağ hazırlanıyor. Son olarak, bulgur ve mercimeğin üzerine dökülüyor. Sabırsızlar için kötü bir haberimiz var; çünkü ekşili pilavın ocakta ağır ateşte pişirilmesi gerekiyor.
5- Püryan Kuyu Kebabı
Yaklaşık 1,5 metre derinliğindeki özel kuyuların alt kısmında ateş yakılır. Yakılan ateş, kuyunun özelliği gereği dışarıya ısı vermez. Daha sonra kuzular pişirilmeye hazır hale getirilir ve közlenen ateşin üzerine tepsi konur.
Böylece etin yağları tepside biriktirilir. Bu işlemden sonra kuyunun kapağı kapatılır ama burada bilmemiz gereken bir detay var; kapak kapatıldıktan sonra çevresi çamurla kaplanıyor. Yaklaşık 2 saat sonra püryan kuyu kebabı yemeye hazır hale geliyor.
6- Simit Tiridi
Simit tiridini anlatmadan önce, Kastamonu simidinden bahsetmemiz gerekiyor. Böreklik un ile hazırlanan hamur, elma pekmezi ile kaynatılıp fırınlanıyor. En önemlisi; Kastamonu simidinin susamının olmaması.
Bu nedenle şehirde “kel simit” dendiğini de duyabilirsiniz. Bu bilgilendirmenin ardından asıl konumuz simit tiridine geri dönelim. Simit parçalanarak bir tabağa koyuluyor ve üzerine kaynatılmış kemik suyu ve sarımsaklı yoğurt dökülüyor. Son olarak kısık ateşte kavrulan kıyma ile tereyağı ekleniyor.
7- Çekme Helva
Biraz da tatlılardan bahsedelim. Çekme helva, Kastamonu’nun en bilinen tatlılardan biri ve yapılışı oldukça zahmetli. Yaklaşık bir saatte hazırlanan helva, daha sonra mermer bir tezgahın üzerine alınıyor. Burada bir süre 4-6 kişi tarafından çekilerek genişletiliyor. Ilık bir sıcaklığa kavuşunca üzerine baskı uygulanıyor ve bıçakla kesilip son halini alıyor.
8- İnebolu Simidi
Kastamonu’nun sevilen ilçesi İnebolu’ya özgü bu lezzet, parmak yedirten cinsten.. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelen İnebolu simidini, tatmadan kentten ayrılmamanızı tavsiye ederiz. İlçeye ait taş fırınlarda her sabah çıkar çıkmaz tükenen bu simitlerin en önemli özelliği susamsız görüntüsü ve gevrekliği..
9- Siyez Bulgur Pilavı
Kastamonu’nun meşhur siyez bulgurundan yapılan domatesli bulgur pilavı, kentin sevilen lezzetlerinden biri. Halk tarafından sıklıkla pişiren pilav içerisine, biraz toz zerdeçal ve bir dişte sarımsak eklenince tadından yenmiyor.
10- Kastamonu Pastırması
Pastırma, Kastamonu’nun yöresel lezzetlerinden biri haline gelmiş. Pek çok sulu yemeğe de eklenen bu lezzet, Kastamonu merkezde pek çok şarküteri dükkanı tarafından satılıyor.
11- Cırık Tatlısı
Lokma tatlısı ile neredeyse eşdeğer lezzet ve görünümde olan cırık tatlısı, Kastamonu köylerinde düğünlerin ve bayramların vazgeçilmezi olarak gösteriliyor. Boza kıvamında yoğrulan hamur toplarının kızartıldıktan sonra şerbete atılmasıyla hazırlanan bu lezzet denemenizi tavsiye ettiğimiz tatlar arasında.
12- Kaşık Helvası
Ege illerinde adını duyuran kaşık helvası, Kastamonu’da da oldukça meşhur… Bildiğimiz un ve şeker ile yapılan un helvasının içerisinde toz şeker yerine pudra şekeri bulunuyor. Bol tere yağında kavrulan un ve şeker, kaşık ile şekillendirilerek servis ediliyor.
13- Mıklama
Mıklama, tercihe bağlı olarak ıspanak veya kıyma gibi malzemelerle hazırlanan parmaklarınızı yedirtecek lezzette bir yemek. Tavada kavrulan harç üzerine yumurta kırılarak servis ediliyor.
14- Üryan Eriği Hoşafı
Üryan eriği yalnızca Kastamonu’da yetişen mayhoş bir meyve… Halk tarafından sıklıkla yapılan erik hoşafı, restoranlarda da servis edilen yöresel lezzetler arasında girmiş.
15- İncir Dolması
Kuru incirlerin suda pişirildikten sonra şerbetlenmesiyle hazırlanan İncir dolması, tam bir lezzet bombası. Kastamonu seyahatiniz sırasında mutlaka denemenizi tavsiye ettiğimiz bu lezzet üzerine dövülmüş ceviz içi, kaymak ve isteğe bağlı olarak dondurma da ekleniyor.