1- Uzun Fasulye
Aslında bildiğimiz fasulyenin kırılmadan yapılan versiyonu. Kırmadan pişirilen fasulyenin lezzet sırrı üzerine dökülen kızgın tereyağı. Bu yemeği sevmeyeniniz varsa ön yargısını kırma zamanı geldi. Domates ve soğan ile lezzet cümbüşü ikiye katlanabilir.
2- Peruhi
Yemek yapmak sanatsa Peruhi yapanlara sanatçı demeliyiz. Uğraştırıcı yemeklerden biri ve aldığı şekli bozmadan servis etmek oldukça zor. Hamuru açılıp dörde bölünüyor ve süzme yoğurttan elde edilen peynir, nane ile buluşturulup kapatılıyor. Kaynar su da bir süre bekletildikten sonra üzerine kızgın tereyağı dökülüyor. İlk lokmada aşık olacağınız bir sanat eseri…
3- Bütün Et
Etsiz yapmayanlar için Karabük harika bir fırsat sunuyor. Garnitürleriyle beraber bütün olarak servis edilen kuzu eti kesinlikle tadılmalı. Özel sosu ve tereyağı bu yemeği eşsiz yapıyor. Fark ettiyseniz tereyağının mutfakta kullanımı çok ince bir detay.
4- Mısır Çorbası
Klasiklerden olan mercimek, yayla çorbası güzel bir başlangıçtır. Karabük’te iseniz tek bir kral var, o da mısır çorbası. İçinde mısır, fasulye gibi eklentiler olduğu için doyurucudur. Mısır çorbası istemeden önce iki kez düşünün. İçtikten sonra büyük ihtimalle doyacaksınız ve ana yemek için yeriniz bile kalmayabilir.
5- Ev Makarnası
Keşli yaylım olarak da söylenir, herkesin bildiği erişte kendisi. Aslında yemeğin adı her yöreye göre değişkenlik gösteriyor ama en önemlisi lezzeti. Kıymalı veya yoğurtlu tercih edebilirsiniz, aralarında en yaygın yapılanı cevizlisi.
6- Karamancar
Karadeniz insanının akıl ettiği muhteşem bir yemek. Karalahananın ana malzeme olduğu yemekte pırasa, mısır yarması, kabak gibi yan opsiyonlar mevcut. Bir porsiyonu bile dolu dolu gelen tabak hayli doyurucu özelliğe sahip.
7- Çullu Börek
Bu böreğin festivali var. Karabük’ün çullu böreği bakır sini ile yapılıyorsa geleneksel lezzetini verecektir. Peynirli, kıymalı veya patatesli yapılabilir. Ama son sözü yine tereyağı söylüyor. Yufkanın içine başka malzemeler koyarak farklı tatlar elde edebilirsiniz.
8- Safranbolu Bükmesi
Pideye benzer görüntüsü olan Safranbolu Bükmesi, Karabük’ün öne çıkan yemeklerinden. Hamurun içine kıyma, ıspanak ve soğan koyarak fırına veriliyor. Servis edilmeden önce tereyağı gezdirilerek iştah açıcı bir koku kazanıyor. Yanında kiren şerbeti istemeyi de unutmayın.
9- Zerde
Karabük’ün yöresel yemekleri listesinin en meşhuru olan zerdeyi Karabük’ün her yerinde bulabilirsiniz. Osmanlı’dan kalan miras Safranbolu’nun üst kalite safranıyla sofraya geliyor. Daha iyisini dünyanın hiçbir yerinde yiyemezsiniz. Şeker, pirinç ve saftan üçlüsü damağınızda unutulmaz bir tat bırakacak.
10- Safranbolu Baklavası
Ev baklavası sevenler Safranbolu Baklavasına bir hayli bayılacak. Özenli ve düzenli yapılan baklavanın yufkası incecik olmazsa olmaz. Yapılışı zaman isteyen tatlıdır. Mutluluğa gidilen yolda biraz sıkıntı çekilebilir.
11- Bandırma
Hindi etiyle yapılan nefis bir yemektir. El açması yufkalar pişirilir, katlanarak kare şeklinde kesilir. Hindi suyunun içinde tereyağ eritilir ve bu yağda yufkalar kızartılır. Tepsiye dizilen yufkaların üzerine hindi eti koyulur ve servis edilir.