• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi73
Bugün Toplam163
Toplam Ziyaret100205
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri

Acem Pilavı

Acem pilavı yörenin karmaşık pilavlarından biridir. İçerisinde var olan sebze ve baklagil çeşitliliğinin fazla olması beraberinde insanları ilk bakışta şaşırtır. Ancak acem pilavı tadı ve yöresel duruşu ile insanları mest eden bir lezzettir. Acem pilavını denemek için bölgenin restoranlarını tercih edebilirsiniz.

  •  

Eli Böğründe

Eli böğründe belki adını duymadığınız ancak Kahramanmaraş’ın büyük yöresel lezzetlerinden biridir. Kahramanmaraş’ta kuzu eti ve sebzelerden oluşan bir yemek denemek isterseniz mutlaka eli böğründe yemeğini deneyebilirsiniz.

  •  

Maraş Tava

Maraş tava bilinen tava lezzetlerinden biraz daha farklı bir tada sahiptir. Her yörenin kendine has bir tava lezzeti olduğu kabul edilebilir. Ancak Maraş tava daha önce denediklerinizden çok daha lezzetli ve özel bir tarife sahiptir. Yörenin restoranlarında da bulabileceğiniz bir lezzet. Ancak her yerde değil gerçek bir ustanın elinden yemeniz önerilir.

  •  

Sömelek Köfte

Sömelek köfte Maraş bölgesinde çok tüketilen bir köftedir. Üstelik yapılışı da çok kolaydır. Belki de kolay olmasından olacak gündüz, akşam hatta çay ile bile tüketilebiliyor. Küçücük köfteler haşlanarak sarımsaklı yoğurt eşliğinde tüketiliyor. Üzerine eklenen yöresel pul biber ile birlikte tadının çok daha hoş olduğunu söylemek gerek. Kahramanmaraş’ta sömelek köfte yemeden mutfak kültürünü denedim demeyin. Bir oturuşta tabaklarca yemek isteyebilirsiniz. İnsanın kendine hâkim olmakta zorlandığı lezzetlerden biri.

  •  

Kalili Köfte

Kalili köfte aslında yörenin en ilginç lezzetlerinden biridir. Genellikle yöre kültürünün ürünlerinden çok daha farklıdır. Kalili kelimesinin anlamı ise sincaptır. Yani bu köfteler için sincap köfte demek de mümkündür. Köftelerin büyüklüğü ceviz kadardır. Bulgurdan yapılan suyu ile birlikte tüketilen bir yemektir. Bu yemeği bölge insanı sürekli tüketiyor. Bu yüzden kalili köfte denemek isterseniz yörenin restoranlarına gidebilirsiniz. Köfteyi özgün kılan en büyük faktör de kıymalı tarhana ile birlikte servis edilmesidir.

  •  

Maraş Köfte

Maraş köfte, kelimenin tam anlamıyla gerçek bir köfte deneyimi için tatmanız gereken bir lezzettir. Daha çok hafif olması nedeni ile tercih edilir. Patates, köfte, domates ve biberler ile hazırlanan Maraş köfteyi kendine has kılan ise kendi suyunda pişiyor olması. Yavaşça pişen köftenin domates ve yeşilbiber ile uyumunun tadına doyamayacaksınız.

  •  

Ciğerli Bulgur Pilavı

Kahramanmaraş’ın yöresel yemekleri arasında bulunmakta olan bir diğer yemek türü ise ciğerli bulgur pilavıdır. Türkiye’nin pek çok elimde bulgur pilavı bilinen ve sevilen bir yemektir. Kahramanmaraş’a özgü olan bu bulgur pilavının diğer yörelerde yapılmakta olan bulgur pilavlarından farkı ise içine ciğer kuruluyor olmasıdır. Oldukça kolay ve hızlı hazırlanmakta olan Maraş yöresine özgü olan bu yemeği istediğiniz herhangi bir mevsiminde tüketmeniz mümkündür.

  •  

Mumbar Dolması

Mumbar dolması, yaz aylarında pek fazla tercih edilmeyen bir yemek türüdür. Kahramanmaraş yöresine ait olan bu yemek türü, daha çok kış aylarında tercih edilir. Mumbar dolması bumbar dolması olarak da bilinir. Daha önce tatmış olduğunuz yemeklere göre oldukça farklı olan bu yemek, koyunun kalın bağırsağının iç harç ile doldurularak yapılan bir yemek türüdür. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde yapılmakta olan bu yemek türü daha çok Doğu Anadolu bölgesinin bazı bölümlerinde yapılmaktadır.

  •  

Pazı Sarması

Pazı Sarması

Kahramanmaraş yöresine özgü olan pazı sarması yemeğini yapmak için gerekli olan malzemeler bir miktar fazladır. Oldukça meşhur olan pazı sarması yemeği, kendine has bir sosa sahiptir. Pek çok yemek gibi pazı sarması yemeği de kendine has püf noktalara sahiptir.

  •  

Maraş Çöreği

Maraş Çöreği

Kahramanmaraş yöresine özgü olan Maraş çöreği, oldukça özel bir tarife sahip olduğu için genellikle bayramlarda yapılır. Bu yörede oldukça meşhur olan Maraş çöreği yapmak oldukça kolaydır. Bu nedenle birçok börek için uğraştığınız kadar fazla uğraşmadan Maraş çöreği yapabilirsiniz. Genellikle bayramlarda yapılmakta olan Maraş çöreğini herhangi bir zaman yaparak farklı bir lezzet de tadabilirsiniz.

  •  

Çöş Börek (Maraş Mantısı)

Çöş Börek, Maraş Mantısı

Çöş börek ya da bir diğer adı ile Maraş mantısı, Kahramanmaraş’ta sıklıkla tüketilmekte olan bir yemek türüdür. Kahramanmaraş’ın yöresel yemekler arasında bulunmakta çöş böreği (Maraş mantısı), yöresel bir hamur yemeğidir. Yöresinde oldukça fazla sevilmekte olan Maraş mantısı, sofralara sarımsaklı keçi yoğurdu ile servis ediliyor. Çöş börek, bu özelliği ile de diğer mantı çeşitlerinden ayrılıyor.

 

Maraş Tarhanası

Kahramanmaraş yöresine ait olan pek çok çorba türü bulunuyor. Bu çorba türlerinden biri ise Maraş tarhanası çorbasıdır. Türkiye’nin her ilinde bilinmekte ve günlük hayatta yapılmakta olan tarhana çorbası, farklı yörelerde farklı şekilde yapılabiliyor. Kahramanmaraş yöresinde yapılmakta olan tarhana çorbası ise ayrı bir tada sahip. Yörelere göre yapılış şekli değişmekte olan bu çorba türü, Kahramanmaraş’ta oldukça sık yapılıyor.

  •  

Maraş Paçası

Maraş paçası çorbası, Kahramanmaraş’ta oldukça ünlü olan bir çorba türüdür. Yörede oldukça meşhur olan Maraş paçası, özellikle kış aylarında tüketilmektedir. Farklı bölgelerde farklı yapım şekillerine sahip olan bu çorba türü, Kahramanmaraş’ta ayrı bir tat kazanıyor.

  •  

Yoğurtlu Dövme Çorbası

Ülkemizin birçok noktasında yapılan yoğurt çorbası, ayran aşı çorbası gibi çorbaların aksine daha lezzetli bir tada sahip olan yoğurtlu dövme çorbası, yine Kahramanmaraş bölgesine ait olan bir çorba türüdür. Her mevsim sofranıza koyabileceğiniz baş tacı olan bu çorba türü, grip ve soğuk algınlığı hastalıklarına iyi geliyor. Ancak Kahramanmaraş yöresine özgü olan yoğurtlu dövme çorbası yapmadan bir gün önce buğdayı ıslamanız gerekiyor.

  •  

Tirşik Çorbası

Tirşik, doğada bulunmakta olan yaban pancarı, bölgede yılan pancarı olarak da isimlendiriliyor. Oldukça zehirli olan bu bitki, zehirli olması nedeniyle çiğ bir şekilde yenemez. Tirşik çorbası ise özel ve geleneksel bir şekilde hazırlanması gereken bir çorba türüdür.

  •  

Patlıcanlı Ekşili Çorba

Patlıcanlı Ekşili Çorba

Kahramanmaraş yöresine özgü olan bir diğer güzel çorba tarifi ise patlıcanlı ekşili çorbadır. Hem yapımı hem de lezzeti ile diğer çorbalardan ayrılan patlıcanlı ekşili çorba, yapımı ne çok zor ne de çok kolay olan bir çorba türüdür. Maraş yöresinde sıklıkla yapılıp yenilmekte olan patlıcanlı ekşili çorba, içerisinde pek çok vitamini ve minerali barındırıyor.

 

Un Sucuğu

Un sucuğu, Kahramanmaraş yöresinde oldukça meşhur olan ve sık sık tüketilen bir tatlı türüdür. Tadı ile kendine hayran bırakan un sucuğu, kesinlikle denenmesi gereken tatlar arasında yer alıyor. Maraş yöresine özgü olan onun sucuğunu kendi yöresinde denemenin sizin için daha iyi olacaktır.  Bunun nedeni ise Maraş ustalarının o sucuğu yapımı konusunda çok daha profesyonel olmasıdır.

  •  

Maraş Dondurması

Kahramanmaraş yöresine özgü olan Maraş dondurması, neredeyse ülkemizin her yerinde bilinmekte olan bir dondurma çeşididir. Herkesin hem tadına hem de kıvamına hayran kaldığı bu dondurma, salep yapmak isteyen biri tarafından yanlışlıkla keşfedilmiş olan bir tatlıdır. Maraş yöresine ait olan bu dondurmanın özel yanlarından biri ise bu dondurmanın keçi sütünden yapılıyor olmasıdır. Maraş dondurmasının tanınmasını sağlayan en önemli özellikler ise Maraş dondurmasının fazlasıyla uzaması ve erimemesidir.

  • .

Çullama

Maraş Çullama

Kahramanmaraş’a özgü pek çok tatlı türü bulunuyor. Çullama tatlısı ise Kahramanmaraş’ta en çok sevilen tatlılardan biridir. Çullama tatlısı oldukça fazla sevildiği için ise sık sık hazırlanıyor. Maraş usulü çullama tatlısı, şerbet ile hazırlanmakta olan bir tatlıdır. Bu güzel tatlının sunumu ise bastık, Antep fıstığı ve samsa ile sunuluyor. Kahramanmaraş yöresine ait olan çullama tatlısı, genellikle üçgen şeklinde kesilerek sunuluyor.

  •  

Cevizli Kırma Tatlısı

Cevizli Kırma Tatlısı

Kahramanmaraş’ta meşhur olan bir diğer tatlı çeşidi ise cevizli kırma tatlısıdır. Bu tatlı çeşidi Kahramanmaraş’ta irmik ve üzüm şerbeti ile yapılıyor. Kaynamakta olan üzüm şerbetine belirli miktarda irmik eklenmesi ile koyulaştırılarak hazırlanmakta olan bu tatlının tadına doyum olmuyor.

  •  

Ravanda Şerbeti

Ravanda Şerbeti

Şerbetler, tatlıların olmazsa olmazıdır. Kahramanmaraş’ta ise diğer şerbetlerin yapımından bir miktar daha farklı olan bir şerbet türü bulunuyor. Ravanda şerbeti ismi ile bilinmekte olan bu şerbet çeşidi, oldukça farklı bir yapılış biçimine sahiptir. Kahramanmaraş yöresine özgü olan ravanda şerbeti, fazla bilinmiyor. Bu şerbet, üzüm hetifi suyundan yapılır.