• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi29
Bugün Toplam92
Toplam Ziyaret101931
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Isparta Yöresel Lezzetleri

1. Top Tarhana

top tarhana çorbası

Top tarhana çorbası, diğer tarhana çorbalarından içine katılan malzemeler sebebiyle ayrılır. Bu çorbanın içerisinde nohut ve salça yer alır. Özellikle kış aylarında şehrin sık pişirilen başlangıç yemeklerinden biri olan top tarhana, ilk kez tadanların müdavimi olduğu lezzetlerden biri.

2. Oğmaç Çorbası

oğmaç çorbası

Seveni çok, yapanı ise az bir çorba arıyorsanız oğmaç çorbası, Isparta’nın meşhur yemeklerinden biri. İçerisinde domates, soğan, tereyağ, salça ve isteğe bağlı eklenen çeşitli baharatlar yer alan bu çorba hem faydalı hem de doyurucu bir başlangıç olabilir…

3. İrmik Çorbası

İrmik çorbası, irmiğin faydaları sebebiyle bebekler için sıklıkla hazırlanan bir yemek. Isparta mutfağında leziz başlangıç yemekleri arasında giren bu lezzet, pratik yapımı ve koyu kıvamıyla sevilerek tüketiliyor. Daha da faydalı hala getirmek için zeytinyağı ve et suyu ile pişirilen irmik çorbası, çoğu restoranın menüsünde de karşınıza çıkabilir.

 

4. Yufka Ekmeği

yufka ekmeği

Yufka ekmeği için “zor gün yemeği” denilebilir. Eşit büyüklükte açılan yufkalar sac üzerinde pişiriliyor. Tabii buradaki en dikkat çeken şeylerden biri; yufkanın imece usulü yapılması. Bir araya gelen akrabalar ya da komşular yufka yapımına birkaç gün ayırıyor. Hazırlanan yufkaları yıl içerisinde dilediğiniz zaman tüketebiliyorsunuz.

5. Banak

banak

Banak, Isparta mutfağındaki en bilinen et yemeği. Genelde kalabalık aile toplantılarında yemek için; kuzu, koyun ya da dana eti kullanılıyor. İskendere benzer bir şekilde tabağın altında pide yer alıyor. Sonrasında pişen et pidelerin üzerine konuluyor ve lezzetine doyum olmayan banak ortaya çıkıyor.

6. Bakla Borani

bakla borani

Isparta, et yemeğinde olduğu kadar sebze yemeklerinde başarılı. Bakla boranide baklanın; zeytinyağı, soğan, bulgur ve yoğurt kullanılıyor. Oldukça sağlıklı olduğunu söyleyebileceğimiz bakla borani, bakla sevmeyenleri bile kendisine hayran bırakıyor.

7. Fırın Kebabıfırın kebabı

Isparta’ya gidip de fırın kebabının tadına bakmadan dönmek olmaz. Tam bir lezzet bombası olan bu yemek kebapçılarda ilk sırada görebileceğiniz bir yöresel lezzet. Nisan mayıs aylarında süt kuzusu, haziran sonunda oğlak ve eylül aylarında erkeç etinden hazırlanan bu lezzet, hangi etten yapılırsa yapılsın parmak ısırtan bir yemek haline getiriliyor.

En önemli özelliği de şişe takılarak, fırında 3-4 saat pişirilmesi. Farklı pişirme yöntemlerinden geçen fırın kebabı, sipariş sonrası bakır sahanlarda sofralarda yerini alıyor.

8. Sazan Dolması

sazan dolması

Deniz ürünleriyle arası iyi olanlar için sazan balığı Isparta restoranlarında sıklıkla görülen bir lezzet. Dolması ise titizlik ve maharet gerektiren apayrı bir yemek diyebiliriz. Sazan dolması balığın içi ve dışı temizlenip soslandıktan sonra, bulgur, çam fıstığı ve kuş üzümünden hazırlanmış bir iç pilav ile doldurulur. Son olarak iğne iplikle dikilir ve fırınlandıktan sonra tabaklarda yerini alır.

9. Şalgam Aşı

şalgam aşı

Şalgamlar patates şeklinde dilimlenip haşlandıktan sonra, soğanlı kıymalı karışımla pişirilir. Yemeğin en önemli özelliği içerisine börülce de eklenmesidir. Pek çok kişinin varlığından haberdar olmadığı şalgam aşı yemeği, Isparta’nın geleneksel yemekleri arasındadır.

10. Yatırtma

yatırtma

Patlıcan severler için Isparta’da yiyebileceğiniz bir lezzet bombası yatırtma.. Karnı yarılmış patlıcanlar leziz bir kıymalı harçla doldurulduktan sonra uzun uzun yatırılarak pişirilir. Patlıcanların dizilme şekli yemeğe ismini veren küçük bir ayrıntıdır. Pek çok lokantada tadabileceğiniz yatırtma, Isparta’nın simgeleşmiş yemekleri arasındadır.

11. Tatar Mantısı

tatar mantısı

Isparta’da mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden bir diğeri de tatar mantısı. Kapanış şekli ve iç harcı bakımından diğer mantılardan farklılık gösteriyor. Diğer mantılara nazaran çoğu zaman patatesli harç ile kapatılan mantı, kıymalı iç harçla da pişirildiği oluyor.

12. Dirgit

Buğday, fasulye, nohut gibi malzemelerle hazırlanan dirgit yemeği, Isparta mutfağının temel taşlarından biri olarak gösteriliyor. Besleyici kuru baklagillerle hazırlanan yemek özellikle kış aylarında vazgeçilmez bir akşam yemeği olarak sofralarda yerini alıyor.

13. Hamursuz

 

Isparta fırınlarında sıklıkla karşılaşacağınız hamursuz bir çeşit ekmek. Buğday unu,su, tuz, yumurta ve kaymak yağı ile hazırlanan bu lezzet özellikle sabah kahvaltılarında çay ve peynirle tüketildiğinde tadından yenmiyor. Fırından tazecik çıkmış sıcacık hamursuzun tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

 

14. Kiraz Reçeli

kiraz reçeli

Isparta’ya has lezzetlerden biri olan kiraz reçeli, sabah kahvaltı mekanlarında sıklıkla servis edilen lezzetlerden biri. Özellikle halk tarafından sıklıkla yapılan reçel, çekirdekleri ayıklanmış kirazların şeker ile birlikte pişirilmesiyle hazırlanıyor.

15. Su Peltesi

su peltesi

Hem hafif hem de leziz bir tatlı denemek isteyenlere su peltesi, tavsiye ettiğimiz tatlılardan biri. Mısır nişastası, su ve şeker ile hazırlanan su peltesini, Isparta’daki pek çok restoranda sipariş verebilirsiniz.

16. Yalvaç Güllac

Kesmik güllacı olarak da anılan Yalvaç güllacı, Isparta’nın Yalvaç ilçesine has bir lezzet. İlçenin simgesi haline gelmiş bu leziz tatlı, içerisine eklenen lorlu iç sebebiyle lorlu güllaç olarak da biliniyor. Özellikle Ramazan ayında iftar sofralarının değişmez tatlısı olan yalvaç güllacını, tatmanızı tavsiye ederiz.

17. Gül Şerbeti

Listemizin bundan sonraki bölümünü okurken, burnunuza gül kokusu gelirse şaşırmayın. Dünyanın gül yağı ihtiyacının %65’ini karşılayan Isparta, bu güzel kokulu çiçeği yiyecek ve içecek üretiminde de kullanıyor. Pembe gül yapraklarıyla hazırlanan gül şerbeti de bu içeceklerden biri. Yaklaşık iki ay cam kavanozlarda bekletilen şerbet, sizi sabırsızlandırsa da kesinlikle buna değer.

18. Gül Çayı

Gül Çayı

Gülden yapılan bir diğer içecek olan gül çayı, özellikle kış aylarında Isparta’nın en çok tüketilen içeceklerinden biri. Kurutulmuş gül yapraklarıyla demlenen çayın, tadı da en az kokusu kadar güzel. Ayrıca çay için kurutulmuş gül yapraklarını Isparta’da kolayca bulabilirsiniz.

19. Gül Lokumu

gül lokumu

Elbette lokum satılan hemen hemen her yerde gül lokumu bulabilmeniz mümkün. Ancak, daha önce Isparta’da gül lokumu yemediyseniz, bugüne kadar yediğiniz gül lokumlarının birçoğu yapay gül suyuyla yapılmış olabilir. Isparta’da ise gül lokumları gerçek gül suyundan yapılıyor. Rengi, kokusu ve tadıyla daha ilk ısırıkta bunu fark edeceksiniz.