1- Maşin Çorbası
Tok tutucu bir özelliği var. İçerisinde bol miktarda nohut ve buğday kullanılır. İftar sofralarında sıklıkla rastlayabileceğiniz bir lezzettir.
2- Gulul Çorbası
Yoğurt çorbası olarak tarif edebileceğimiz gulul çorbası içerisinde, yeşil mercimek ve kesme hamur yer alıyor. Buğday ve çeşitli yöresel otlarında katıldığı çorba özellikle yaz aylarında serinletici özelliği sebebiyle sıkça tercih ediliyor.
3- Otlu Peynir
Hakkari yöresinin nefis peynirlerinden bir tanesidir. Kahvaltıların baş tacıdır. Genellikle hamur işlerinin iç harcında kullanılır. Genellikle Nisan ayında taze sütten mayalanmaktadır.
4- Kemikli Kavurma
Et yemeklerinin arasında en sevilen bir lezzettir. Etin kendi yağıyla kavrulmaktadır. Taze pirinç pilavı ile servis edilmektedir.
5- Parmak Kebabı
Bir Yüksekova lezzeti olan parmak kebabının, ana malzemesi parmak şeklinde kesilmiş patlıcandır. Çeşitli baharatlarla şaşırtıcı olabilir.
6- Keşkek
Hakkari’nin meşhur lezzetlerinden biri olan keşkek hemen hemen her halk lokantasında rastlayabileceğiniz bir yemek. Ana malzemesi kırmızı et ve buğday.
7- Tandır Ekmeği
Odun ateşinde pişirilen bir ekmek olan tandır ekmeği, uzun süre taze kalmasıyla ünlüdür. Sobanın üzerinde ısıtılarak servis edilmesi ise lezzet keyfini arttırmaktadır.
8- Yüksekova Kebabı
İlçenin simgesi haline gelmiş Yüksekova kebabı, tattığınız kebaplardan çok çok başka bir lezzete sahip. İçerisinde kıyma, kuyruk yağı, maydanoz ve çeşitli baharatlar yer alan lezzet, kentte yer alan restoranlarda denemenizi tavsiye ettiğimiz yemeklerden biri.
9- Jajik
Jajik, kentte sıklıkla hazırlanan lezzetlerden biri. Yoğurt ve bol rendelenmiş salatalıkla hazırlanan bu leziz aperatif, biraz sarımsak da eklenince tadından yenmiyor.
10- Sengeser
Van ve Hakkari yöresinde sıklıkla göreceğimiz geleneksel bir lezzet olan sengeser, sert geçen kış aylarında sıklıkla pişirilen bir yemek. Besleyici ve kuvvetlendirici olması sebebiyle sıkça hazırlanan sengeser bir tencerede et, diğer bir tencerede pişirilen mercimeğin birleştirildikten sonra kurut ve çeşitli baharatlarla tekrardan pişirilmesinden oluşuyor.
11- Çorti Aşı
Hakkari’de küçük küçük doğranmış lahana turşusuna çorti deniyor. Çorti aşı ise aşurelik buğday, çorti, acı biber turşusu ve kemikli etlerden hazırlanan hem besleyici hem de leziz bir yemek.
12- Doleme
Hakkari usulü doleme yemeğinde bol bal kabağı, kırık pirinç ve kıyma yer alıyor. Pirinçle karıştırılan kıyma büyük yuvarlaklar şeklinde yuvarlanarak köfteler haline getiriliyor ve iri kesilmiş bal kabağıyla birleşince leziz bir sulu yemek haline geliyor.
13- İçli Köfte
Ülkemizin pek çok ilinde leziz örneklerini tattığımız içli köfte, Hakkari halkı içinden vazgeçilmez yemeklerden biri. Akşam yemeği sofralarını süsleyen içli köftenin tadına kent kebapçılarında bakabilirsiniz.
14- Doğaba
Yapımı meşakkatli tadı ise tüm uğraşlara değer nitelikte olan doğababa yemeği, pek çok malzemeyi bir arada barındıran leziz bir yemek. Hakkari’nin yöresel yemekleri içerisinde büyük bir yer tutan lezzet içerisinde aşurelik buğday, kol veya kaburga, süzme yoğurt, un, yumurta gibi pek çok malzeme yer alıyor.
15- Kepaye
Pek çok kişiye hitap etmeyen görünümüyle kepaye, Hakkari mutfağını vazgeçilmezlerinden biri. Bağırsak ve işkembeden hazırlanan bu yemek önceden hazırlanmış kıymalı pirinçli iç harcı ile dolduruluyor ve sulu bir yemek olarak sofralarda yerini alıyor.
16- Keledoş
1800 yıllık bir lezzet olarak Doğu Anadolu mutfağının lezzet listesine giren keledoş, dağlardan toplanan otlar bir süre kurutulduktan sonra hazırlanıyor. Tescillenmiş bir yemeğimiz olan keledoş için hiç doğum yapmamış dişi koyun eti tercih ediliyor.
17- Cevirmali Pilav
Hem doyurucu hem de nefis bir lezzet denemek isteyenlere çevirmali pilav, önerdiğimiz yemeklerden biri. Tencere dibine önce kuş başı et ve çeşitli sebzeler sonrada önceden kavrulmuş tane tane pilav ekleniyor. Ters çevrildikten sonra da ortaya leziz bir yemek çıkıyor.
18- Köftesir
Hakkari’nin yöresel yemekleri listesine giren simgesel bir yemek de köftesir… Kent yemeklerinde kullanılan iki malzeme et ve doğal otlardan oluşan bu lezzet, Hakkari’nin meşhur lezzetleri arasında. Köftesir yemeği özellikle akşam yemeği sofralarını renklendiren nefis bir yemek. İçerisinde kavurma etinin yanı sıra köftelik bulgur da yer alıyor.
19- Lalaped
Görüntü anlamında lokma tatlımıza benzeyen lalaped, Hakkari usulü bir hamur tatlısı. Tere yağı, yoğurt, yumurta ve süt gibi malzemelerden hazırlanan hamur, tencere de kızartıldıktan sonra şerbetleniyor ve çekilmiş cevizle birlikte servis ediliyor. Hakkari merkezde yer alan fırınlarda özellikle Ramazan aylarında sıklıkla göreceğiniz bu tatlının tadına bakmanızı tavsiye ederiz.
20- Kiriş
Kiriş, gulik ismiyle de anılan Hakkari dağlarında yetişen bir ot çeşidi. Pek çok yemeği hazırlanan kiriş otunu bir süre haşladıktan sonra tavaya alıyoruz ve üzerine yumurta kırarak bir süre pişiriyoruz. Tercihe bağlı olarak şekillenen bazı baharatlarla da şekillendirildiğinde tadından yenmiyor.
21- Cembeli Tatlısı
Pekmezli tatlılar Hakkari’nin olmazsa olmazlarından… Bu yapımı oldukça basit tadı ise oldukça güzel olan cembeli tatlısı, bayat ekmeklerin değerlendirilmesiyle harika bir tatlı olarak sofralarda yerini alıyor. Tereyağı ile tavada kızartılan ekmekler üzerine pekmez de eklenip bir süre daha pişirildikten sonra tadından yenmiyor.
22- Çukurca Tahini
Çukurca yöresinde yetiştirilen susamlar kısık ateşte kavrularak tahin yapımında kullanılmaktadır. Özel bir aromaya sahiptir.