Ali Nazik Kebabı
Ali Nazik kebabı, İç Anadolu bölgesi dâhil ülkemizin birçok bölgesinde yapılan ancak kaynağı Gaziantep’e ait olan yiyeceklerden biri. Baharatlı salçalı sosundan tutun da közlenmiş patlıcanların harmanlanmasına kadar her hali ile sevenlerinin vazgeçemediği bir yiyecek. Genellikle ana öğünlerin yanında meze gibi servis ediliyor. Ancak sevenleri için durum biraz daha farklı çünkü bir tabak Ali Nazik kebabı ile koca bir ekmeği bitirebilirsiniz.
Batma Kaymak
Batma kaymak, adını başka yerlerde pek sık duyamayacağınız Gaziantep’e özgü kahvaltılık tatlılardan biri. Yöresel ve başka yerlerde bulunamıyor olmasının ise bazı nedenleri var. Tarifte bulunan sıvı kıvamlı kaymak sadece Antep’in bazı köylerinde yapılıyor. Gerçek anlamda bir batma kaymak deneyimlemek için tek yol Antep’te yöresel lezzetler sunan bir kahvaltı mekânına gitmek olacaktır.
Patlıcan Kebabı
Gaziantep mutfağında etin ayrı bir yeri bulunuyor. Sadece et değil yemekler yapılırken ne eti olduğu da önemli. Bazı yemeklerde kuzu eti tercih edilirken bazı yemeklerde özellikle dana eti tercih ediliyor. Patlıcan kebabı da aslen Gaziantep’e dayanan yöresel lezzetlerden biridir. Ülkemizin dört bir yanında yapılan patlıcan kebabı yöre değiştirdikçe farklı usuller ile yapılmaya başlanmış. Ancak patlıcan kebabının ana vatanı Gaziantep olarak biliniyor.
Lahmacun
Ülkemizin hemen her yerinde fazlasıyla tadılan ve insanların acıkma hissini de götüren lahmacun köken olarak Gaziantep yöresine aittir. Kıyma ve pidenin birleşimiyle sıcak sıcak tüketilmesi gereken lahmacunu ister acılı ister acısız yiyebilirsiniz. İsteğe göre marul, domates, limon ya da nar ekşisi sos da kullanılarak lahmacunun tadı zenginleştirilebilir.
Ayva Kebabı
Kebap kültürü özellikle de Gaziantep ve yöresinde oldukça gelişmiştir. Kebaplar çok çeşitlilik göstererek kişilerin en çok tercih ettiği yemekler arasında da gösteriliyor. Yazımızın içeriğinde de yine Gaziantep’e özgü çeşitli kebap yemeklerinden bahsedeceğiz. Ayva kebabı da yine bu kebap türleri arasında yer alıp en çok tüketilen yiyecekler arasında gösteriliyor.
Kuzu eti ve ayvayı bir arada düşünmek başta biraz tuhaf gelebilir ama ayva kebabını deneyimledikten sonra fikirleriniz değişecektir. Ayva kebabı Gaziantep’te ayvanın adeta bir tabak gibi kullanıldığı ancak yemeğe kattığı lezzeti ile fark yarattığı bir yemek türüdür
Elma Kebabı
Meyvelere kebap özelliği kazandıran Gaziantep kültüründe elma kebabına da rastlamanız mümkündür. Her ne kadar kulağa yabancı gibi gelse de söz konusu Gaziantep ise bir hayli yaratıcı ve farklı lezzetlere açık olmanızı öneririz. Elma kebabı da bu lezzetlerden biridir. Elmadan kebap olmaz diyenleri bir kenara bırakın. Etli bol soğanlı elma kebabı menülerini denerken birkaç porsiyon birden sipariş etmenizi öneririz. Çünkü tek porsiyonda bu lezzete doymanız mümkün olmayabilir. Kıyma, baharat, biber, domates ve elmayı başlarda yan yana düşünmek zor olabilir. Bu besinler bir araya geldiğinde ortaya çıkan farklı tadın turistler tarafından oldukça ilgi ile karşılandığı söylenebilir.
Nohut Dürüm
Nohut dürüm hemen hemen her yörede yapılan ancak yine ana vatanı Gaziantep olan yemeklerden biridir. Her kültürün kendi damak zevki olduğunu göz önünde bulundurursak nohut dürümün de Antep’te bir hayli farklı olduğunu söyleyebiliriz. Vegan yemek kültürünü benimseyenlerin de sıkça tükettiği bir besin olan nohut dürüme Gaziantep’te etli yemekler kategorisinde rastlayabilirsiniz.
Nohut dürüm Antep usulü yapılırken kemikli et suyunda pişen nohutlar dürüme sarılarak tüketilir. Çoğu zaman kemiklerin etleri sıyrıldıktan sonra dürümün içine parça parça katılan etler ile kahvaltıda tüketiliyor. Restoranlarda çok sık rastlayamayacağınız bir lezzet. Ancak dürüm satan küçük işletmelerin birçoğunda etli nohut dürüm yiyebilirsiniz. Gündüzleri aperatif olarak ya da sabahları kahvaltıda tüketiliyor.
Firik Pilavı
Klasik pirinç ya da bulgur pilavından ziyade farklı tür pilavları deneyimlemeyi isteyenler için Gaziantep yöresine özgü firik pilavı önerilir. Bulgurların tütsülenerek özel bir lezzete dönüştüğü Firik pilavı evlerde de rahatlıkla yapılabilen bir yiyecek türüdür.
Simit Kebabı
Gaziantep’te kebabın her türlüsünü bulabileceğinizi söylemiştik. Simit kebabı da bunlardan biridir. Sarımsakla donatılan ve özel şişlerde hazırlanarak sıcacık biçimde servis edilen simit kebabını Gaziantep yöresinde fazlasıyla görebilirsiniz. Yolu Antep’e düşenlerin mutlaka tercih etmesi gereken simit kebabı kişilerde özel bir lezzet de bırakacaktır.
İçli Köfte
İçli köfte, adını ülkemizin genelinde duyurmuş ve neredeyse her yörede yapılan lezzetlerden biri. Tabi ki yöreden yöreye köftelerin lezzetlerinde de farklılık oluyor. Gerçek anlamda bir içli köfte yemek için ise en uygun yerlerden biri de Gaziantep. Yılın her mevsimi yapılabilen ve sürekli olarak tüketilen içli köfte farklı yörelerde farklı isimler ile adlandırılabiliyor. Kimi zaman oruk kimi zaman da kibbe gibi farklı isimler ile duyduğumuz içli köfte patates, ince bulgur, irmik ve ekmek ile yapılıyor. Baharatları listeye eklemeye gerek görmüyoruz.
Pirpirim Aşı
Et ve sebzeyi aynı yemekte görmek isterseniz pimpirim aşı tam size göre bir lezzet olabilir. Bununla birlikte yüksek kalori oranına sahip bir yemektir. İçerisinde bulunan sebzeler ve et ile birlikte bir porsiyon pimpirim aşı yaklaşık 45 dakikalık bir yürüyüş yapmanıza neden olabilir. Kalori oranını bir kenara bırakırsak pimpirim aşı aynı zamanda bir hayli baharatlı olan yiyeceklerden biri. Eğer baharata duyarlılığınız yoksa pimpirim aşını ana yemek olarak deneyimleyebilirsiniz. Ekşi, baharat ve acıyı aynı anda tatmanın nasıl olacağı hakkında ufak da olsa merak içerisindeyseniz mutlaka pimpirim aşını deneyin. Gaziantep’te birçok restoranda bu yemeği sipariş etmeniz mümkün.
Antep Fıstıklı Şekerli Börek
Antep fıstığında baklava olur da börek olur mu demeyin. Çünkü Gaziantep, çok çeşitli yemek kültürünü bir arada sunan ve Antep fıstığını böreklerde de gösteren bir kültüre sahiptir. Antep fıstıklı şekerli börek de yine bu noktada değerlendirebileceğiniz özel yemekler arasındadır.
Mahşe (Şıhıl Mahşi)
Mahşe (Şıhıl Mahşi) daha çok bilinen adı ile kabak mıhşısı yine Gaziantep yöresinde yapılan yöresel tatlılardan biridir. Kabakla yapılan tatlıları sevenlerin dahi denedikten sonra diğer tatlıların yüzüne bakmadığını söylemek de mümkün.
Cacıklı Arap Köftesi
Antep’e özgü yiyeceklerden bir diğeri de cacıklı Arap köftesidir. Bu tarif hem ıspanak hem de pazı ile yapılabiliyor. Tarifin köftesi yapılırken Gaziantep’te mutlaka içesine et eklenir. Ancak ülkemizin farklı bölgelerinde tarif benimsenirken köftenin içindeki et pek sevilmemiş olacak ki etsiz tarifler yapılmış.
Cartlak Kebabı
Cartlak kebabı, Gaziantep’in yöresel et yemeklerinden biridir. Bir hayli lezzetli olmasının yanı sıra kolay da yapılabilmesi nedeni ile ülkemizin dört bir yanında insanlar evlerinde dahi cartlak kebabı yapabiliyor. Bazıları tarafından da Çağırtlak kebabı olarak bilindiğini de söylemek gerekir.
Yağlı Köfte
Yağlı köfte, Antep usulü yapılan bizim bildiğimiz çiğ köftenin bir kardeşi olarak nitelendirilebilir. Antep köylerinde çayla tüketilen harika lezzetlerden biri olan yağlı köfteyi yapmak sanıldığı kadar zor değil. Tıpkı çiğ köfte yapar gibi gerçekleştirilen bir süreci bulunan yağlı köfteyi saf zeytinyağı ile yaparsanız tadının çok daha güzel olduğunu göreceksiniz. Bu köfte için yöre halkı kel köfte ismini de kullanıyor. Ayrıca Antep’te etsiz yapılan nadir yiyeceklerden biri olduğunu da dile getirmek gerekir. Et sevmiyorsanız çay saatlerinde yağlı köfte sizin için harika bir atıştırmalık olabilir.
Ekşili Taraklık Tava
Ekşili taraklık tava da yine Gaziantep kültürünün kendine has et yemeklerinden biri. Üstelik bu yemeğin içerisinde de daha önceden duyduğumuz meyvelerden biri olan ayva bulunuyor. Anteplilerin neden ayva ya da elma gibi meyveleri yemeklere katmak istediği bilinmez ama UNESCO tarafından yaratıcı yemek kültürü olan şehirlerin arasında listelendiğini açıklıyor.
İç Katması
İç katması, Gaziantep’te daha çok tene katması olan bilinen yöresel bir tariftir. Genellikle bu iç haşlanmış lahana ve asma yaprağı ile tüketiliyor. Bir çeşit ara öğün olarak değerlendirebileceğiniz iç katması hakkında az bilinenlerden biri de turşu ile çok yakıştığıdır. Bu lezzeti Türkiye’nin başka yörelerinde görmeniz mümkün değil. Taze asma yaprakları ya da haşlanmış lahana ile tercihe göre tüketilen iç katmasını Gaziantep restoranlarında meze olarak da deneyimleyebilirsiniz. Baharatlı, bulgurlu, salçalı ilginç bir tarif olduğunu da söylemek gerekir. İç katması Gaziantep’in kendine özgü olan ve fazla yayılmamış yöresel tatlarından biri. Yiyenlerin kendini durduramaması nedeni ile diyet düşmanı olduğu da söyleniyor.
Kakırdaklı Börek
Kakırdaklı börek ya da daha yaygın bir ifade ile kakırdak böreği aslında unutulmaya yüz tutmuş tarifler arasında yer alıyor. Gaziantep’in adını çok duyurmamış ancak civar köylerinde sürekli yapılan bu börek kahvaltıda ya da aperatif olarak çayın yanında öğlen tüketilmekte. Bu lezzetin yapılması için kurban bayramını bekleyen yöre halkı, kurban kuyruğu ile kışa hazırlık olacak şekilde bir hayli fazla kakırdaklı börek yapmaktadır.
Keme Kebabı
Keme kebabı, keme mantarının et ile birlikte hazırlandığı bir çeşit kebap tarifidir. Keme kebabı tüketmek için mutlaka Mart ve Nisan ayları civarında Antep’e gelmeniz gerekir. Bunun nedeni ise keme mantarının bu aylarda toplanarak tüketilebiliyor olmasından kaynaklıdır. Keme kebabını en iyi Antepli kebap ustalarının yaptığı da su götürmez gerçeklerden biridir.
- .
Loğlazlı Aş
Loğlazlı aş diğer bir adı ile loğlaz aşı yöresel bir bulgur pilavı olması nedeni ile sürekli yapılıyor. Gaziantep’te ana yemeklerin yanında restoranlarda dahi servis edilen loğlazlı aş, içerisinde loğlaz, bulgur, tereyağı ve benzeri malzemeler barındırıyor. Genellikle farklı tatlar deneyimlemek isteyenleri ilk görüşte şaşırtan ve sonrasında da damaklarda tadını bırakan bir lezzet olarak ifade edilmekte. Tabi ki baharatları unutmamak gerek.
Loğlaz Piyazı
Loğlaz piyazı adı unutulmaya yüz tutmuş yöresel mezelerden biridir. Ülkemizde pek bilinmemesinin en büyük nedeni de börülce denilen ana maddenin her yerde bulunamıyor olması. İçinde bulundurduğu börülceden kaynaklı olarak yöre halkı tarafından börülce piyazı olarak da adlandırılıyor. Diğer tüm piyazlarda olduğu gibi loğlaz piyazı da yağ, baharat, soğan ve sarımsak gibi bileşenlerle hazırlanıyor. Börülcelerin haşlanma süresi, yumuşamış hali ile tarife katılması piyazın lezzeti üzerinde etkili olan püf noktalardır.
Omaç
Omaç, Gaziantep’te yapılan bir çeşit ekmek köftesidir. Çay ve ayranla tüketilen bir başka köfte tarifi olarak oldukça hafif bir lezzet olduğu söylenebilir. Bu lezzet yapılırken daha önceden bulunan bayat ekmekler kullanılmaktadır. Anadolu halkının kalanları değerlendirme ve israftan uzak kalma kültürünün doğal bir sonucu olan omaç denendiğinde gerçekten leziz bir tadı olduğunu ispatlıyor.
Sini Köfte
Sini köfte, yine Antep usulü, Antep fıstığı ve kıyma eşliğinde yapılan ara öğünlerden biridir. Soğan, ceviz içi, et, bulgur ve baharatlar eşliğinde yapılan sini köfte diğer köftelerden bazı yönleri ile ayrılıyor. İçerisinde bulunan ceviz içi ve Antep fıstığı köftenin çok daha farklı bir tadı olmasını sağlıyor. Bununla birlikte kırmızı toz biber kullanımı bir yandan hafif bir acılık katarken Antep fıstığının tadının damağa gelmesi ilk kez deneyenlerde hoş bir izlenim yaratmakta. Sini köfte Gaziantep’te misafirlere de sıkça yapılan bir lezzettir.
Süzek Yapması
Süzek yapması, Gaziantep yöresel lezzetlerinden biri olarak biliniyor. Türkiye genelinde adının pek duyulmamış olması şaşırtıcı olan yöresel tatlardan biridir. İçerisinde kuzu kıyma, pirinç, salça, baharatlar ve sarımsak bulunan bu köfte benzeri yiyecek elle yoğurularak hazırlanıyor. Günümüzde makineler tarafından yoğurulan birçok yemek olsa da süzek yapması bunlardan biri olarak değerlendirilemez. Tamamı ile elde yapılan tarifin insanda tekrar tekrar yeme isteme uyandırdığı da birçokları tarafından söyleniyor.
Tene Katması
Gaziantep yöresine özgü tarifiyle yapılan tene katması bir nevi bulgur karışımı olarak da nitelendirilir. Çiğ köfte görünümüne de sahip olmasıyla birlikte yörede en çok tüketilen yiyeceklerin başında gelen tene katması haşlanmış lahana ya da asma yaprağının arasına konularak yenilir. Yanında mutlaka turşunun da bulundurulması gereken tene katması kişilere özel lezzetler sunmaktadır.
Haveydi Köftesi
Haveydi köftesi de Antep usulü yapılan çiğ köfte benzeri köftelerden biridir. Etli ve etsiz olarak yapıldığı farklı versiyonları bulunuyor. Bu lezzeti deneyimlemek için Gaziantep evlerine çaya misafir olabilir ya da yöresel lezzetler satan marketlerden alabilirsiniz.
Çay ve ayranla tüketilen, çoğu zaman yanında acı biber servis edilen haveydi köftesi bağımlılık yapabilecek türden bir lezzete sahiptir. Baharatlar, bulgur, soğan ve tereyağı gibi malzemeler ile oluşturulan köftenin oldukça fazla püf noktası bulunduğundan herkes başarılı olarak yapamıyor. Tüm püf noktaları ile alanında uzman ustaların elinden çıkmış haveydi köftelerini çay ile birlikte Gaziantep mutfağında deneyimlemeniz mümkün.
Topaç
Topaç yemeği Gaziantep yöresine ait olup bir nevi köfte olarak da nitelendirilen bir yemek türüdür. Daha çok ara sıcak olarak tercih edilen topaç, kişilerin acıkma hissini ortadan kaldırarak özel damak tadı da bırakır. Bulgurla hazırlanan topaç yemeğinde malzemeler yeteri ve gerektiği kadar kullanılmalıdır. Fırında ya da ocakta kızartılan topaç, sıcak olacak biçimde sunuma hazır hale getirilir.
Yenidünya Kebabı
Meyvenin yemeğe dönüştüğü Gaziantep’te yenidünya kebabı insanlarda lezzetli tatlar bırakıyor. Kıymaların kızartılarak ve içerisine çeşitli baharatların da eklenerek yenidünya meyvelerinin içerisine konulmasıyla oluşturulan kebap yemeği Gaziantep yöresinde fazlasıyla tercih edilmektedir. Her mevsim pişirilen ve her pişirilmesinde de özel lezzetler bırakarak kişilere farklı damak tatları yaşatan yenidünya kebabı evlerde de çok rahat biçimde yapılabilir.
- .
Yoğurtlu Ufak Köfte
Gaziantep’e özgü yapılan yoğurtlu yemekler arasında yoğurtlu ufak köfte de önemli bir yere sahiptir. Yoğurt tadını vermesiyle birlikte içerisinde kullanılan bulgur köftesi, dana kuşbaşı ve nohutlar da yemeğin lezzetine zenginlik katmaktadır. Yapması ve hazırlaması çok emek isteyen yoğurtlu ufak köfte yemeğini ülkemizde birçok yerde yapılırken görebiliriz. Kökeni Gaziantep’e ait olan yoğurtlu ufak köfte yemeğinin üzerine serpilen çeşitli baharatlar yine göze hitap açısından tercih edilebilir.
Yoğurtlu Çiğdem Aşı
Çiğdem kökü bitkisinden esinlenerek yapılan ve Gaziantep yöresine ait olan yoğurtlu çiğdem aşı kişilere özellikle de ana yemeklerde sunulan lezzetli yemekler arasındadır. Gaziantep mutfağının geniş ana yemek yelpazesi arasında kendisine yer bulan yoğurtlu çiğdem aşı içerisinde ayıklanan nohutları, haşlanan eti görebileceksiniz. Tereyağı ve zeytinyağı ile karışan yoğurdun enfes tadını alarak da yine damaklarınıza bir yeni lezzet daha ekleyebileceksiniz. Yemek pişirildikten sonra kızaran tereyağı ve zeytinyağı karabiber ve çeşitli baharatlar ile birlikte çiğdem aşının üzerinde gezdirilerek yemeğe enfes bir görünüm de kazandırılır.
Ciğer Yahni
Ülkemizde ev hanımlarının yemeklerde fazlasıyla tercih ettiği ciğer yahni yemeği köken olarak Gaziantep yöresine aittir. Gaziantep yöresinin ana yemekleri arasında gösterilen ciğer yahni, kokusuyla dahi insanları etkileyebilecek derecede kıvamdadır. İçerisinde barındırdığı zengin çeşit baharatlarıyla dikkat çeken ciğer yahniyi Gaziantep’e gelen herkesin tatması gerekiyor. Isıtılan zeytinyağı üzerine doğranan soğan ile birlikte sotelenen ciğer yahni, çorbadan sonra yenilebilecek ana yemekler arasında yer alır.
Sarımsak Aşı
Gaziantep’te baharın gelmesiyle birlikte çıkan taze sarımsaklar halkı fazlasıyla sevindirir. Nitekim çıkan taze sarımsaklarla birlikte Gaziantep mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan sarımsak aşı yemeği ocaklarda pişmeye başlar. Nohut ve etin bir arada pişirilerek sarımsakla süslendiği sarımsak aşı damaklarda çok güzel tatlar da bırakır.
Yoğurtlu Fasulye
Gaziantep yöresine ait olan yoğurtlu taze fasulye yemeği, çeşitli gıda ürünlerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan özel bir lezzettir. Gaziantep mutfaklarında, evlerinde fazlasıyla yapılarak misafirlere de sunulan yoğurtlu taze fasulyeyi Gaziantep’e uğrayanların mutlaka tatması gerekiyor. İçerisinde nohuttan karabibere, kuşbaşı etten yumurtaya kadar birçok tadı bir arada tadabileceğiniz yoğurtlu fasulyeye asıl tadını veren ise kullanılan tereyağları ve yoğurttur.
Borani
Borani İran ve Mizrahi mutfağında yoğurtla hazırlanan bir meze çeşididir. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde özelliklede Gaziantep’te farklı şekillerde yapılmaktadır. Genellikle ıspanağın ekşi kök kısmı kullanılarak yapılan yemeğin içine yapıldığı yöreye göre börülce, bulgur, pazı ya da taze fasulye de konulabiliyor.
Külbastı
Kuzu eti ve dana eti ülkemizde en çok tüketilen gıdaların başında gelmektedir. Yaşadığımız ülke coğrafyasında İslamiyet’ten beri helal gıda statüsünde olduklarından bu hayvanlar ülkemiz gastronomi kültüründe önemli yere sahiptirler. Külbastı dana eti ya da kuzu eti ile özel yöntemler kullanılarak hazırlanan bir et yemeğidir. Çeşit çeşit taze baharatların kullanıldığı külbastıda mühürlenen et içerisinde suyunu bırakmadığından muhteşem bir lezzet imkânı sunuyor.
Soğan Kebabı
Ülkemizde bilindiği gibi birçok kebap çeşidi var. Bunlardan en sağlıklı olanlarından biri de şüphesiz ki Gaziantep yöresinde yapılan soğan kebabı. Özellikle vitamine ve doğal antibiyotiğe ihtiyaç duyduğumuz kış aylarında yenilebilecek en sağlıklı yemek. Sağlıklı olmasının yanında kokusunu duyup lezzetini alanlara da eşsiz bir lezzet şöleni yaşatıyor.
Müceddere
Gastronomi kültürü açısından Türkiye coğrafyasının ne denli önemli bir bölge olduğunu yansıtan en özel yemeklerden biri mücedderedir. Müceddere yemeğinin kökeni Arap ve İran kültürüdür. Yıllardır bu kültür ile iç içe yaşamamızdan ötürü, birbirimizle çeşitli kültür alışverişine girmiş bulunmaktayız.
Müceddere bir çeşit pilav yemeğidir. Ancak beyaz pirinç yerine bulgur ve mercimek kullanılmaktadır. Oldukça lezzetli ve doyurucu olan bu yemek ülkemizde Gaziantep ve çevresinde sık olarak tüketilmektedir.
- .
Yoğurtlu Patates
Gaziantep birçok farklı kültürü içerisinde barındıran bir şehir olduğu için mutfağı oldukça zengin. Bu zengin mutfağa ait olan yemeklerden biri de yoğurtlu patates. Mutfaklarda en çok kullanılan malzemelerden olan patates ve yoğurdun birleşiminden oluşan bu eşsiz lezzetin içerisinde ayrıca et, yumurta ne nohut da var. Genellikle bulgur veya pirinç pilavı ile servis edilen bu yemek, servis sırasında üzerine gezdirilen safran ile harika ve bambaşka bir lezzete dönüşüyor.
Kabaklama
Gaziantep mutfağının en lezzetli ve en önemli yemeklerinden biri olan kabaklama, Türk mutfağını derinden yansıtan bir yemektir. İçerisinde etten sebzeye, bakliyattan eşiz doğal kokulu baharatlara kadar, birçok farklı unsuru içerisinde barındırmaktadır. Selçuklu Türklerinden beri hayatımızda var olan bu yemek kış aylarında ülkemizin çeşitli bölgelerinde sıklıkla yapılmaktadır.
Öcce
Öcce, tarihi Osmanlı dönemine kadar dayanan özellikle Gaziantep ve Kilis bölgelerimize özgü Türk mutfağının önemli yemeklerden bir tanesidir. Osmanlı mutfağında daha farklı malzemelerden yapılan Öcce, zamanla evrilerek günümüzde ana malzeme ve yapılış olarak farklı bir hal almıştır.
Öcce Türk mutfağının yine önemli yemeklerinden biri olan mücvere oldukça benzemektedir. Ancak kullanılan malzemelerden ötürü birbirinden ayrılırlar. Görsel anlamda bir benzerlik görülse de, kullanılan içerik anlamında iki yemek de son derece özgün Türk mutfağı yemeklerindendir.
Küşleme
Geldik listemizin sonuna. Küşleme olmadan Gaziantep yemeklerine son vermek olmazdı. Şahane tadıyla ilk defa deneyenleri kendine hayran bırakan küşleme bir tür kebap yemeğidir. Kendine özgü bir lezzeti bulunur.
Peki, küşleme nedir? Küşleme, koyunların omurga bölümünde bulunan et kısmına deniliyor. Her koyunda 100-150 gram kadar küşlemelik et çıkmaktadır. Koyunun bu bölgesindeki et sinirsiz olması nedeniyle oldukça yumuşaktır.
Beyran
Beyran, Gaziantep’e özgü bir çorba olarak biliniyor. Aslında genel olarak Türk mutfağının geçmişi en uzun yöresel lezzetlerinden biri olduğunu da söylemek mümkün. Gaziantep halkı tarafından oldukça sevilen ve sürekli tüketilen bir çorba olarak Beyran çorbası aynı zamanda kış aylarının vazgeçilmezi olarak değerlendirilmekte.
Yuvalama Çorbası
Yuvalama çorbası, Gaziantep kültüründe günlük yemekler arasında yer alan ve insanların sürekli tükettiği besinlerden biridir. Çorba denilip geçilemeyecek kadar da besin değerine sahiptir. Çorba denildiğinde akla pek gelmeyen nohut ile yapılan bu lezzet özellikle kış aylarında sıkça yapılıyor. Direnç arttırıcı ve hastalık düşmanı olarak da görülmektedir. Antep’te yörenin halkı yeni doğum yapan annelere sütlerinin artması için yuvalama çorbası içirirler. Faydaları saymakla bitmeyen yuvalama çorbası hakkında uzmanlar düzenli tüketimde mideyi kuvvetlendirdiğini de dile getiriyor. Ana yemek kadar kaloriye sahip bu çorbanın içinde minik köfteler bulunuyor. Basit bir çorba olarak değerlendirmeyin. Neredeyse ana yemek kıvamında doyuruculuğu var.
Kölük Aşı (Malhıtalı Aş)
Kölük aşı, bulgur ve mercimek ile yapılan bir çeşit çorbadır. Bir hayli doyurucu olan ve yöre halkının baharatlar ile harmanlayarak akşam yemeklerinde çorba olarak tükettiği bir yöresel lezzet olarak biliniyor. Kölük aşı yapmak için mutlaka Gaziantep’e gitmeniz gerekmez. Ancak baharatından mıdır, baklagillerinden midir bilinmez evde yapılan kölük aşı ile Gaziantep’te tükettikleriniz arasında ciddi anlamda bir lezzet farkı olmakta.
Şiveydiz
Şiveydiz, Gaziantep mutfağına özgü olan ve yöre halkının doğal antibiyotik olarak adlandırdığı bir yemektir. Sadece yöre halkı değil aynı zamanda doktorlar da şiveydiz için bir hayli sağlıklı bir besin olarak bahsediyor. Bol sarımsak ve soğanlı şiveydiz tarifi kendiniz evde de yapabileceğiniz kolay bir tariftir. Mutlaka Gaziantep’te deneyimlemeniz gerekmez ancak her lezzetin kendi yöresinde asıl tadına ulaşabileceğinizi de unutmamalısınız.
- .
Tennuri Çorbası
Tennuri çorbası, Antep mutfağının vitamin deposu çorba tariflerinden biri olarak biliniyor. Baharatlar, mercimek, nane, soğan, pirinç ve nohutun bir arada bulunduğu bu çorba yöre halkı tarafından oldukça sık yapılarak tüketilmekte. Bu leziz çorbanın içerisinde bir hayli malzeme olması başta insanları deneyimlemek konusunda karamsarlığa itse de çorbanın tadı gerçek anlamda lezzetli. Çok fazla baharat olmayan sakin çorba tarifleri arıyorsanız, Gaziantep’te mutlaka tennuri çorbasının tadına bakın. Bu tarifi her yerde bulunmaz yapan ise yapılırken uygulanması gereken püf noktaları. Tennuri çorbası yaparken nohut, pirinç ve mercimeklerin pişme oranı çorbanın lezzeti üzerinde büyük farklılıklar ortaya çıkarabiliyor. Bu nedenle Gaziantep çorbacılarında usta ellerden tennuri çorbası içmek harika bir seçenek olabilir.
Lebeniye Çorbası
Lebeniye çorbası pirinç, nohut, yoğurt ve un ile yapılan yöresel lezzetlerden bir diğeridir. Bu çorba günlük hayatta yöre halkı tarafından çok sık yapılıyor. Çorbanın üzerine eklenen soğan ve kıyma ile daha da lezzetli bir hale geldiği söylenebilir. Gaziantep’te çorbalar yapılırken içerisine et ve baklagiller sıklıkla katılıyor. Sade ve sakin çorbalarına pek sık rastlanmaz. Yörenin gelenekleri gereği baharatlara düşkünlük olması da hem çorba hem de ana yemeklerde hazırlanırken bol baharat kullanılmasına neden oluyor.
Maş Çorbası
Maş çorbası, kelimenin tam anlamı ile Gaziantep’e özgü olan çorbalardan biridir. Şehrin kendisi ile bütünleşmiş olan nefis maş çorbasını yapmak gerçekten ustalık istiyor. Maşların haşlanma sürecinden tutun da çorbanın diğer malzemelerine kadar her yönü ile özgün bir çorba deneyimlemek isterseniz Gaziantep çorbacılarında maş çorbası içebilirsiniz. Yöre halkının günlük olarak da sıkça yaptığı bir çorba olması nedeni ile sık bulunan bir niteliğe sahip.
Öz Çorbası
Gaziantep’in kendine has çorbalarından biri olan öz çorbası, yöre halkı tarafından misafir geldiğinde ikram edilen bir çorbadır. Aslında basit zannedilen ancak bir hayli yorucu bir süreç sonunda yapılabilen bu çorbanın buğdayın özü ile yapıldığını biliyor muydunuz? Yapılışı bir hayli zahmetli olmasından mıdır yoksa tadının güzelliğinden midir bilinmez halk tarafından misafir geldiğinde yapılıyor.
Şirinli Çorbası
Yemeklerde ilk olarak çorbayla başlanması sindirim sistemi açısından da önemli bir alışkanlıktır. Ülkemiz genelinde de yine çorbayla yemeğe başlanmaktadır. Çok bilinen çorbaların aksine yöresel olmasıyla ön plana çıkan ve Gaziantep’e özgün olan şirinli çorbası, içerisinde özel tatlara da yer vermektedir. Suda haşlanan pirinçler başta olmak üzere şeker ve pekmezin de karışım yapılarak pişirilen şirinli çorbası servis yapılırken ceviz ya da fıstıkla da süslenir.
Börek Çorbası
Soğuk kış aylarında içimizi ısıtacak eşsiz bir lezzet olan börek çorbası Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. Genel kanı olarak Gaziantep bölgesine özgü olduğu bilinse de ülkemizin farklı coğrafyalarında, farklı yorumlarla yapılmaktadırlar. O yüzden Börek Çorbasını bir bölgeye özgüdür şeklinde tanımlamaktansa Türk mutfağının önemli lezzetlerinden biridir olarak tanımlamak daha doğru olacaktır.
Alaca Çorbası
Gaziantep mutfağının en önemli yemeklerinden biri olan alaca çorbası, aynı zamanda Türk mutfağının da önemli değerlerindendir. Alaca çorbasının tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Hititler dönemine kadar dayanan Alaca çorbası bu topraklarda 2 bin yıllık bir geçmişe sahiptir.
Alaca Çorbasının ana malzemesi buğdaydır. Ancak geçmişten günümüze uzun serüveninden dolayı zamanla çeşitli değişikliklere uğramış ve hem malzemeleri anlamında hem de yapılışı anlamında farklılıklar meydana gelmiştir.
Avrat Salatası
Avrat salatası, Gaziantep’te ünlü olan salata çeşitlerinden biridir. Gaziantep’te yapılmakta olan çeşit çeşit yemeğin yanına yakışan bu salata çeşidi, Gaziantep’te oldukça meşhurdur. Ayrıca avrat salatası Gaziantep’e özgü olmasına rağmen Türkiye’nin pek çok elinde yapılmakta olan salata çeşitlerinden biridir. Sofraların olmazsa olmazı ve yemeklerin yanında fazlasıyla tercih edilen salata çeşitleri arasında sofralarda avrat salatasına da yer vermek gerekir.
Sulu Salata
Sulu salata, kulağa farklı gelse de oldukça lezzetli olan bir salata çeşididir. Gaziantep yöresine özgü olan bu salata çeşidinin bir diğer adı ise buzlu avrat salatasıdır. Sulu salata yani bir diğer adı ile buzlu avrat salatası, diğer salata türlerine göre bazı farklılıklar içerir. Gaziantep yöresine özgü olan sulu salatanın diğer salata tariflerine göre en değişik yanı ise salata hazırlandıktan sonra sosunun hazırlanıyor olmasıdır.
Kaşık Salatası
Gaziantep’e özgü olan bir diğer salata türü ise kaşık salatasıdır. Kaşık salatası, Gaziantep yöresine özgü olsa da İç Anadolu bölgesinde de oldukça sık yapılmakta olan ve klasik salatalara benzeyen bir salata türüdür. Eğer siz de pek çok kişi gibi klasik salata türlerinden vazgeçemiyorsanız kaşık salatasını tercih edebilirsiniz. Klasik salata olarak da anılmakta olan kaşık salatası, birçok salata türleri gibi oldukça kolay hazırlanıyor.
Antep Usulü Yeşil Mercimek Salatası
Salata türlerinden bir diğeri ise Gaziantep usulü yeşil mercimek salatasıdır. Gaziantep yöresine özgü olan yeşil mercimek salatasında kullanılmakta olan yeşil mercimek; pilav ve çorba yapımında da kullanılmakta olan besin değeri oldukça yüksek bir baklagiller türüdür. Yeşil mercimek, aynı zamanda lif ve vitamin deposu olduğu için diyet listelerinin de vazgeçilmezi olarak yer alıyor. Özellikle diyet yapan kişilerin tercih edeceği Antep usulü yeşil mercimek salatası daha az kalori içeren bir salata türüdür.
Antep Usulü Muhammara
Gaziantep yöresine özgü olan muhammara, hem kahvaltılarda hem de atıştırmalık olarak tercih edebileceğiniz bir tariftir. Güneydoğu’nun birçok bölgesinde yapılmakta olan muhammara tarifleri, farklılıklar gösterebilir. Bu neden ile her yerde yapılmakta olan muhammara tarifi birbiriyle aynı değildir. Malzemeleri bir miktar fazla olsa da yapımı oldukça kolay olan Gaziantep yöresine özgü muhammara, hem sabah kahvaltılarında tüketebileceğiniz hem de akşam yemeklerinde sofraya koyup çeşitlilik sağlayabileceğiniz bir tarif.
Babagannuş
Gaziantep yöresine özgü olan bir diğer salata tarifi ise babagannuş salatasıdır. Yapılışı oldukça kolay olan Gaziantep yöresine özgü babagannuş salatası, farklı yörelere göre değişik manaları ifade edebilir. Muazzam bir tada sahip olan babagannuş salatası adındaki patlıcan salatası, özellikle Gaziantep’te yemeklerin yanından eksik olmayan bir salata türüdür.
Katmer
Antep fıstığını, Gaziantep mutfağının birçok yemeğinde görebilmeniz mümkün. Antep katmeri de bu lezzetlerden biri. Yufka, kaymak ve fıstıkla hazırlanan katmer, genellikle sabah tüketiliyor. Hatta sadece katmer satan dükkanlar, öğle saatlerine gelince kapanıyor. Bu yüzden katmer yemek isteyenlerin erken davranmasında fayda var.
Kahke
Kahke, Gaziantep’in kendine özgü lezzetlerinden bir diğeridir. Zengin mutfak kültürü ve üzerinde yaşamış insanların yıllar boyunca tükettiği besinler Gaziantep’i yemekler konusunda bir hayli ünlü yapmaya yetmiş olacak ki kahkenin de ana vatanı Antep olarak biliniyor.
Şam Tatlısı
Su, şeker ve isteğe bağlı olarak portakal, limon suyu konulan şerbet ilk önce kaynatılır ve bir kenarda bekletilir. İrmik unu ile hazırlanan hamurun üzerine bolca Antep fıstığı serpiştirilir, fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişen tatlının üzerine ılık şerbet dökülür. Dilimlenir ve servis edilir.
Baklava
Gaziantep denildiğinde akla ilk gelenlerden biri de tatlılardır. Gezgin ve gurmelerin fındıklı, fıstıklı tadı damaklarda kalan tatlı lezzetlerini deneyimlemek için özellikle gittiği yerlerden biri Gaziantep’tir. Yörede tatlılara ayrıca ehemmiyet veriliyor. Hatta ülkemizde tatlının sanata dönüştüğü yer olarak Antep parmakla gösterilir. Yörenin ünü tüm dünyaya gitmiş tatlısı da kesinlikle baklavadır.
Şöbiyet
Şöbiyet, Gaziantep’e özgü bir baklava türüdür. Bu tatlıyı başka bir yörede ve başka bir yerde deneyimlemeniz mümkün değil. Antep’in yılların tecrübesine sahip ustalarının elinden çıkan şöbiyet lezzetini diğer baklavalardan farklı kılan birçok husus var. Baklava yufkasının inceliğinden tutun da çıtır çıtır lezzetine kadar her yönü ile eşsiz bir lezzettir. Antep’te şöbiyet deneyimliyorsanız üzerinde mutlaka bol Antep fıstığı olduğundan emin olmalısınız. Çünkü bu lezzet o kadar seviliyor ki düğün, özel gün ve bayramlarda özellikle yapılıyor. Antepliler hakkında bildiğimiz bir şey varsa o da sevdikleri her şeyi Antep fıstığı ile süsledikleridir. Kimi zaman ana yemeklerde bile Antep fıstığı görmeniz mümkündür.
Bülbülyuvası
Bülbülyuvası yine Gaziantep’in adını sıkça duyurmuş tatlılarından biridir. Antep fıstığı ile bezenmiş top top baklavaları denemeden karar vermemeniz önerilir. Diğer yöresel baklavalara oranla daha hafif bir tadı olması nedeni ile turistler tarafından çok seviliyor. Eğer Antep usulü bir bülbülyuvası deneyecekseniz karşınıza gelen lezzette gerçek anlamda bir emek olduğunu unutmayın. Hazırlanış sürecinin bir hayli uzun olması bülbülyuvasını daha özel hale getiriyor.
Kadayıf
Gaziantep’te şerbetli tatlı dendiği zaman akla ilk gelenler baklava türleri olsa da kadayıf da yörenin kültüründe büyük yere sahip tatlılardan biridir. Özellikle tel kadayıf ve burma kadayıfın doğal bir şekilde yapılışından ortaya çıkan kadayıf tatlısının tadına doyum olmuyor. Taze ve ıslak olan kadayıf, tatlıyı üreten ustaların elinde üretilir. Hazır olarak temin edilen bir malzeme bulunmadığından olacak ki yöresel bir lezzeti bu kadar hissedebiliyorsunuz.
Fıstık Ezmesi
Fıstık ezmesi, Gaziantep’e yolu düşüp de sevdiklerine birer hediye götürmek isteyenlerin en çok aldıkları şeylerden biridir. Yörenin tatlı niyetine sürekli tükettiği fıstık ezmesini bir kere deneyince bir paket de yanınıza almadan masadan kalkamıyorsunuz. Fıstık ezmesi tatlısı yapılırken mutlaka yörenin kendi taze fıstıkları kullanılır. Böylece fıstık ezmesi lezzeti daha da unutulmaz bir hal almakta.
Fıstıklı Dolama Sarma
Fıstıklı dolama sorma her yerde göremeyeceğiniz, baklava kadar ünü olmamasından kaynaklı denemek için mutlaka Gaziantep’e gelmeniz gereken lezzetlerden biridir. Antep usulü hazırlanan incecik hamurlar, taze fıstıklar ile taş fırınlarda pişerek hazırlanan bu lezzeti evlerinizde kendiniz yaparak denemeniz mümkün değil. Taş fırınlarda pişmesinin kattığı yöresel lezzetten tutun da yörenin kendi mahsullerini kullanarak taze olarak üretmesine kadar her hali ile aslının sadece Antep’te yenebileceği lezzetler arasında yer alıyor.