• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi23
Bugün Toplam219
Toplam Ziyaret102058
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Eskişehir’in Yöresel Yemekleri 

Balaban Köfte

Köftesi olmayan yerin il olamadığı ülkemizde, elbette Eskişehir’in de kendine has bir köftesi mevcut. Kare şeklinde kesilen pidelere tereyağ ve salça sosu dökülüyor ki bu iskendere benzer bir görüntü oluşturuyor. Pidelerin üzerine leziz köfteler diziliyor ve Eskişehir’in en meşhur lezzetlerinden Balaban köftesi ortaya çıkıyor.

Yufkalı Büryan

yufkalı büryan

Pilavı ekmekle yiyenlerin ne kadar haklı olduklarını gösteren bir yemekte sıra. Kayseri’nin örgülü pilavına benzeyen yufkalı büryan; tavuk eti, pirinç ve baharatların bir araya geldiği enfes bir lezzet. Ayrıca kebabı şalgamla, büryanı ayranla yemenizi öneriyoruz.

Çibörek

Çibörek

İsim benzerliğinden dolayı “çiğbörek” olarak akıllarda yer etse de gerçek adı “çibörek” olan yemek, Kırım Tatarları tarafından Eskişehir’e kazandırılmıştır. Soğan, kıyma, hamur ve baharatlardan oluşan çibörek, tartışmasız Eskişehir’in en bilinen lezzetidir ve yanında verilen soslarla birlikte yediğinizde bunun nedenini anlayacaksınız.

Kıygaşa

kıygaşa

Eskişehir’de “kıygaşa” olarak anılan yemek, Türkiye’nin birçok ilinde farklı isimlere sahip. Kıygaşayı farklı kılansa; genelde hamuruna çörek otu ya da kıyma konulması. Kandil, arefe gibi özel günlerden birinde Eskişehir’deyiz kıygaşayı hemen hemen her yerde görebilmeniz mümkün.

Kavurma Börek

kavurma börek

Tatarların hamur işinde ne kadar usta olduklarını anlayabileceğimiz bir diğer yemek kavurma börek. Kıyma, pirinç ve hamurla hazırlanan kavurma börek, özellikle düğün ya da doğum günü gibi etkinliklerde sıkça yapılır.

Haşhaşlı Gözleme

haşhaşlı gözleme

Eskişehir‘in tarihi evleriyle ünlü Odunpazarı ilçesinin meşhur lezzeti haşhaşlı gözleme, özellikle ilçeye gelen turistlerin en çok tercih ettiği yemeklerden. Odunpazarı evlerini gezdikten sonra şelaleye giden yorucu yolun ardından, daha da lezzetli olan haşhaş gözlemesini yemeden Odunpazarı’ndan dönmeyin.

Met Helvası

met helvası

Hamur işlerinden sonra biraz da tatlılardan bahsedelim. Un, şeker, limon, yağ ve su ile hazırlanan met helvası, Eskişehir’in en meşhur tatlısı. Kuru yemişlerle de zenginleştirilen helvanın yapımı oldukça zor. Ancak endişelenmenize gerek yok. Eskişehir’de met helvası yapan işinin ehli birçok usta bulunuyor.

Göceli Tarhana

göceli tarhana

Kırılmış buğday olarak tarif edebileceğimiz göce ile hazırlanan tarhana çorbası, ilk kaşıkta damaklarda lezzet patlaması yaşatıyor. Yeşil mercimek, nohut, yoğurt ve göce ile hazırlanan çorba her derde deva olmasıyla da ünlü.

Halkalı Şeker

halkalı şeker

Bu şekerin ana vatanı ise Eskişehir diyebiliriz. Kentte eski dönemde söz kesildiğini ilan etmek üzere kahvelerde dağıtılan halkalı şekerin yapımı bir hayli zahmetli.

Şeker sıcak haldeyken duvara takılan kancaya asılır ve elle atılarak yoğrulur. Beyaz rengi aldıktan sonra renkli şeritlerle süslenip çekilmeye başlanır ve görseldeki şeklini alır.

Abısta

abista

Abısta, kentte ekmek yerine geçen Çerkez asıllı bir lezzet.  Halk arasında ‘’abaza ekmeği’’ olarak bilinen bu katık mısır unu ve abaza peyniri ile hazırlanıyor. Tadı ise oldukça lezzetli…

Bamya Çorbası

bamya çorbası

Türkiye’nin pek çok şehrinde hazırlanan bamya çorbasının yeri Eskişehir’de bir başka. Hemen her evde hazırlanan bu sağlıklı çorba Sivrihisar’ın en ünlü lezzetlerinden biri.  Bamya çorbası bölgede özel günlerde ve düğün yemeklerinde hazırlanır. Çorbanın en önemli özelliği ise yemeklerin sonunda sindirimi kolaylaştırmak için içilmesidir.

Acı Gıcı

Pek çok kişinin bilmediği acı gıcı, Eskişehir’in yöresel yemekleri içerisinde önemli bir yer tutuyor. Halkın acı gıcı ismini verdiği ısırgan otunun uzun yapraklarından hazırlanan bu lezzetin, dolması ve haşlaması oldukça meşhur.

Kelem Dolması

kelem dolması

Yine Sivrihisar yöresine ait bir lezzet olan kelem dolması, bildiğimiz lahana dolmasından biraz farklı. İç harcının kıymalı özel bir tariften hazırlandığı nefis dolmalar, mutlaka denemeniz gereken yemekler arasında yer alıyor.

Göbete

göbete

El açması yufkalarla hazırlanan göbete, kentte yiyebileceğiniz leziz bir börek çeşidi. Kat kat yufkası ve lezzetli iç harcıyla ise tadanların damağında nefis bir hatıra bırakıyor. Şimdiden müdavimi olacağınızı belirtelim.

Tavşan Güveci

tavşan güveci

Kentin restoranlarında sıklıkla rastlayacağınız tavşan güveci, Eskişehir mutfağının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor. Özellikle köylerde özel gün ve düğünlerde hazırlanan bu güveç yemeği aynı zamanda kentin mutfak zenginliğine zenginlik katıyor.

Toğga Çorbası

toğga çorbası

Toğga çorbası içerisinde, son yıllarda uzmanlarında sağlığa çok faydalı olduğunu iddia ettiği dövme yarma; yoğurt, un ve nohut yer alıyor.

Bıt Bıt Çorbası

Bit Bit Çorbası

Eskişehir’in yöresel yemekleri listesinde yer tutan çorbalardan bir diğeri de bıt bıt çorbası…  Suda haşlanmış bulgur köftelerinin önceden kızdırılmış tereyağı ile de birleşince tadından yenmiyor. Başlangıç yemeği olarak bilinse de bizce oldukça doyurucu bir ana yemek olarak tercih edilebilir.

Haşhaşlı Lokum

haşhaşlı lokum

Eskişehir’de haşhaşlı unlu mamuller sıklıkla pişiriliyor. Bunlardan biri de haşhaşlı lokum. Çok lezzetli bir çörek olarak tarif edebileceğimiz haşhaşlı lokumun ana bileşenleri; yaş maya, yumurta, un, süt, şeker ve haşhaş…

Kuzu Sorpa

kuzu sorpa

Kentte sulu yemek arayışında olanlar için kuzu sorpa önerebileceğimiz lezzetler arasında yer alıyor. Kuzu kuşbaşı, bol soğan, yoğurt ve un gibi malzemelerde hazırlanan bu lezzetli yemeği, kentte yer alan restoranlarda kolaylıkla bulabilirsiniz

Ağzı Açık

ağzı açık

Eskişehir’in en lezzetli hamur işi yemeklerinden biri olarak gösterebileceğimiz ağzı açık, denemeden dönmemenizi tavsiye ettiğimiz tatlardan. Ağzı açığın hamuru iyice açıldıktan sonra parçalara ayrılır ve isteğe bağlı olarak dileyenler mercimekli karabiberli iç harç, dileyenler de kıymalı bir hiç harç ekler ve fırına verilir.

Nohutlu Mantı

nohutlıu mantı

Mantıların şahı olarak nitelendirebileceğimiz nohutlu mantı, mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında. Kulak memesi kıvamına gelen hamur, iyice açıldıktan sonra önceden haşlanmış nohutlar kıyma haline getirilir. Bu mantının özelliği kıyma yerine nohut konduktan sonra kapatılması. Özellikle et sevmeyenler için nefis bir alternatif…

Haşhaşlı Dolama

Haşhaşlı Dolama

Haşhaşın lezzetine lezzet kattığı hamur işi lezzetlerden bir diğeri de haşhaşlı dolama. Mercimek, haşlanmış patates ve peynir karışımından hazırlanan iç harçla lezzetine lezzet katan dolamaya dolama ismini veren ise katlanan hamurun silindir şeklini alması.

Boza

boza

Eskişehir’e kadar gelip de boza içilmeden dönmek olmaz. Şehir boza içebileceğiniz pek çok meşhur işletme yer alıyor. Kentin çetin geçen soğuk kış aylarında her derde deva olan bozanın yararları saymakla bitmiyor.