• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam67
Toplam Ziyaret102232
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Kocaeli Yöresel Yemekler 

1. Cızlama

cızlama

Sabah kahvaltılarının en sevilen lezzeti, içine ne sürülse yakışan lezzet cızlama, Kocaeli’nde de sık sık yapılan yöresel yemeklerden. Bazı yerlerde akıtma, bazı yerlerde ise krep olarak anılan hamur işinin, aslında diğerlerinden çok fazla farkı yok. Genellikle sac üzerinde pişirilen cızlama, günün her saatinde tüketiliyor olsa da, kahvaltı sofralarının baş tacı. İçerisine istediğiniz kahvaltılığı koyduktan sonra sararak yiyebileceğiniz yemeği, tazecik demlenmiş bir çayla yemenizi tavsiye ederiz.

2. Ciğceli Kavurma

ciğceli kavurma

 

Kocaeli yöresel yemekler listemizde yerini alan bir diğer lezzetli yemek ise meşhur Ciğceli Kavurma. Pirinç pilavı ya da bulgur pilavı fark etmez, lokum gibi kuşbaşı etin pilavla buluştuğu enfes yemek, Kocaeli’deki et yemeklerinin baş tacı. Etin üzerine dökülen süt kaymağı da yemeğe farklı bir lezzet katıyor. Ciğceli olarak anılan bu kaymak aynı zamanda yemeğe de adını vermiş. Yanına bol köpüklü bir ayranın harika gideceğini düşündüğümüz yemeği, mutlaka denemelisiniz.

3. Değirmendere Fındığı

değirmendere fındığı

Değirmendere topraklarında günümüzden yaklaşık 150 yıl önce yetiştirilmeye başlanan değirmendere fındığı, Kocaelilerin en sevdiği lezzetlerden. Günümüzde üreticilerinin sayısı oldukça azalsa da, Halıdere ve Gölcük arasında yetiştirilmeye devam ediliyor.

Doğu Karadeniz’den bildiğimiz fındığa göre şekil olarak farklı olan fındık, daha yassı ve sivri bir yapıya sahip. Kavrulmuşundan, çekilmişe pek çok yemekte ve tatlıda kullanılan Değirmendere fındığını, Değirmendere-Gölcük yolu üzerinde bulunan seyyarlardan satın alabilirsiniz.

4. Mancar Yemeği

mancar yemeği

Türkiye’nin farklı bölgelerinde kaldırık olarak da bilinen mancar ile yapılan bu lezzetli yöresel yemeğin yapımı biraz zahmetli. Taze taze toplanan mancarların, temizlendikten sonra iki saat suda yatırılması gerekiyor. Suda bekleyip iyice temizlendikten sonra sıcak suyun içinde haşlanan ot, isteğe göre soğanla birlikte kavrularak harika bir yemek halini alıyor. Bazen domates ve bulgur da eklenerek yapılıyor. Size de sadece yemeğin tadını çıkarmak kalıyor.

5. Mancarlı Pide

mancarlı pide

Hazır mancar otundan bahsetmişken, Kocaeli yöresel yemekler listesinde mutlaka yerini alması gereken bir diğer mancarlı lezzetten bahsedelim. Mancar otunun soğanla ve isteğe göre başka sebzelerle kavrulmasıyla yapılan yemek, pide hamuruna sarılarak fırına veriliyor. Tat olarak tıpkı ıspanaklı pideyi andıran yemeği, seveceğinize eminiz. Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulabileceğiniz pideyi, yerinde denemenizi öneririz.

6. Dartı

dartı

Kocaeli’nin meşhur lezzetlerinden, bir çeşit sofraların yöresel sosu diyebileceğimiz Dartı, oldukça lezzetli bir yemek. Kaynatılan sütlerin üzerinde bulunan yağların ayrı bir tencerede biriktirilip, kavrulmasıyla yapılan yemek, bir süre piştikten sonra sarı rengini alıyor. Soğuma işleminden sonra dondurulan dartı, makarnadan keşkeğe pek çok yemeğin üzerine dökülerek lezzetli sos işlevini de görüyor.

7. Pişmaniye

pişmaniye

Şehirler arası yolculuklarda, dinlenme tesislerinden ya da yolunuz İzmit’ten geçtiğinde mutlaka karşılaştığınız meşhur lezzet pişmaniye, Türkiye’nin her yerine yayılmış harika bir lezzet. 1600’lü yıllarda İzmit ve çevresine yerleşen Ermeni ustaların elinden çıkan pişmaniye, yüzlerce yıldır sevilerek tüketiliyor. Sevdiklerinize ve kendinize birer paket hediye alarak, İzmit pişmaniyesinin tadını çıkarabilirsiniz.

8. Umaç Çorbası

umaç çorbası

Her yörenin kendi has, birbirinden lezzetli çorbaları bulunuyor. Kocaeli’nin meşhur umaç çorbası da bunlardan biri. Kocaeli dışında diğer yörelerde de sık sık yapılan çorba, ovmaç ya da oğmaç çorbası olarak da biliniyor. Un, tereyağı ve fındık kadar ufalanmış hamur parçalarından yapılan çorba, mis gibi kokusuyla tok insanın bile iştahını açıyor.

9. Yarımca Kirazı

yarımca kirazı

Kırmızı meyvelerle arası iyi olanlardansanız, Yarımca’nın meşhur kirazı tam size göre. Napolyon kiraz olarak da bilinen Yarımca kirazı, büyük ve koyu renkli olmasıyla biliniyor. Oldukça tatlı olan kiraz, genellikle Körfez’de yetiştiriliyor. Kocaeli’de kurulan pek çok pazarda bulabileceğiniz Yarımca kirazını, dilerseniz yol üzerinde bulunan köy tezgahlarından da satın alabilirsiniz.

10. Kandıra Yoğurdu

kandıra yoğurdu

Kocaeli yöresel yemekler listemizde yer alan en değerli lezzetlerden olan Kandıra yoğurdu, Türkiye çapında oldukça bilinen, meşhur bir yoğurt. Kandıra yoğurdunu diğer yoğurtlardan farklı kılan özelliği ise, manda sütüyle yapılıyor olması. Manda sütü ve inek sütü karıştırılarak yapılan yoğurt, mis gibi kokusu ve kaymak gibi lezzetiyle, bir kez deneyenin hayran kaldığı yoğurt çeşitlerinden. Yolunuz Kandıra’ya düşerse mutlaka köy yapımı olanlarından denemelisiniz.

11. Erik Marmelatı

erik marmelatı

Türkiye’nin neredeyse her şehrinde sevilerek tüketilen marmelatlar, kahvaltılardan tatlılara Türk sofralarında mutlaka yerini alıyor. Kocaeli yöresel yemekler listemizde yerini alan en özel marmelatlardan birisi de, kırmızı eriklerden elde edilen erik marmelatı. Mevsiminde toplanılan kırmızı eriklerin bol şekerle suda pişirilmesinden sonra, reçel haline gelmesiyle yapılan marmelatı, denedikten sonra kaşık kaşık yemek isteyebilirsiniz.

12. Kesme Çorbası

kesme çorbası

Bayram çorbası adıyla da bilinen bu lezzetli çorba, Kocaelilerin sık sık tükettiği lezzetler arasında yer alıyor. Nohut, un ve erişte gibi malzemelerin bir araya gelmesiyle yapılan yemek, özellikle akşam sofralarının vazgeçilmezi. Özellikle sünnet düğünlerinde yapıldığı için, bayram çorbası denilen yemeğe, oğlan büyüten çorba da deniyor.

13. Beziryağı

beziryağı

Keten tohumunun ıslatılmasıyla da ya da soğuk pres yöntemiyle yapılan Kocaeli’nin şifalı yağı beziryağı, gıda ve boya sektöründe aktif olarak kullanılıyor. Sıcak olarak yapılan yağ daha çok boya sektöründe kullanılırken, soğuk sıkım tekniğiyle yapılanı, direkt şifa amaçlı besleyici yağ olarak tüketiliyor. Bağışıklık sistemi iyileştirici özelliğinden, cilde faydalarına kadar pek çok şifası bulunan yağı, uzman doktor önerisi dışında bilinçsizce kullanmamanızı tavsiye ederiz.

14. Öğre Tatlısı

öğre tatlısı

Darı unu ve gül suyunun bir araya geldiği en güzel lezzetlerden biri olan öğre tatlısı, Kocaeli yöresel yemekler listemizde mutlaka yerini almalıydı. Oldukça kolay bir yapımı olan tatlı, tıpkı muhallebi gibi sütle yapılıyor. Muhallebi usulüyle pişirildikten sonra gül suyu eklenerek soğuk olarak servis edilen tatlı, Kocaeli’nin en güzel tatlılarından desek yanlış olmaz.

15. Kabaklı Kavurma

kabaklı kavurma

Sebzesiz bir yöresel mutfak düşünmek olur mu? Olmaz. Kocaeli sofralarında sık sık yerini alan, en sevilen sebzelerden birisi de kabak. Kavurmadan, haşlamaya, mezesinden közlemesine her çeşidiyle sofraya gelen kabak, Kocaeli’de en çok sebzeli kavurma şeklinde tüketiliyor. İsteğe göre domates ve kırmızı biber eklenerek kavrulan yemek, salçayla birleştiğinde benzersiz bir yemek oluyor.

16. Nazlı Tatlısı

nazlı tatlısı

Şerbetli yufka tatlısı adıyla da bilinen tatlı, Nazlı Fatma tatlısı ismiyle anılıyor. Şerbetli yufka ile yapılan tatlı, genellikle ramazan aylarında ve bayramlarda sık sık tüketiliyor. Kocaeli’nin pek çok fırın ve pastanesinde karşınıza çıkabilecek tatlının en güzel hali, ev yapımı olanı. El yapımı hamurlardan tatlı, kızartıldıktan sonra şerbette bekletilerek yapılıyor.

17. Höşmerim

höşmerim

Türkiye’nin pek çok bölgesinde sevilerek tüketilen höşmerim tatlısı, Kocaeli’nin de en sevdiği yöresel tatlılardan biri. Peynir tatlısı olarak da bilinen tatlı, aslında Balıkesir iline ait. Yumurta, peynir ve irmikten yapılan tatlı, üzerine dondurma konularak da servis ediliyor. Soğuk olarak tüketilen tatlıyı, denemediyseniz denemenizi öneririz.

18. Tavuklu Keşkek

tavuklu keşkek

Binlerce yıldır sofralarda yerini alan buğdayın en çok yakıştığı yemeklerden birisi de şüphesiz, keşkek desek yanlış olmaz. Aşurelik buğdayla yapılan keşkek, terayağı ve tiftiklenen haşlanmış tavuk parçaları eklenerek yapılıyor. Üzerin biberli sos dökülerek servis edilen keşkek, günün her öğününde yenebilecek oldukça faydalı ve hafif bir lezzet.

19. Ebegümeci Yemeği

ebegümeci yemeği

Pek çok faydalı ota ev sahipliği yapan Kocaeli toprakları, Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek tüketilen Ebegümeci otuna da ev sahipliği yapıyor. Mevsiminde toplanan ebegümeci otlarının iyice temizlendikten sonra soğanla kavrulmasıyla yapılan yemek, isteğe göre bulgurla da yapılabiliyor.

20. Kuru Helva

kuru helva

Kocaeli yöresel yemekler listemizin sonunda yer alan meşhur tatlılardan kuru helva, undan yapılıyor. Oldukça az bir malzemeyle yapılabilen tatlı, özel günlerde de sıklıkla yapılıyor. Kavrulan unla yapılan tatlı, isteğe göre üzerine çekilmiş ceviz ya da fındık eklenerek şekilli biçimde servis ediliyor.