Ülkemizin pek çok yerinde yapılan çorbanın Niğde‘de yeri ve sunumu bambaşka. Yanında özel bir hamurla ikram edilen arabaşı çorbasının içine; ördek, tavuk ya da hindi eti konularak yapılıyor ve eklenen tavuk suyuyla da lezzetini ikiye katlıyor. Çorba, lezzetinin yanı sıra doyuruculuğuyla da sofraların vazgeçilmezleri arasına girmeyi başarmış.
2- Mazaklı Köftesi
Kıyma, köftelik bulgur, irmik karışımına yumurta, maydanoz ve kuru nane de ekleniyor ve karışım köftelere dönüşüyor. Ardından soğan ve salçayla tatlandırılmış bir tencere suya atılarak pişirilen köfteler lezzetiyle yiyenleri büyüleyecek bir lezzete kavuşuyor.
3- Niğde Tava
Kuşbaşı doğranmış koyun ya da kuzu etiyle yapılan ve yörenin en sevilen yemeklerinden olan Niğde tava kuyruk yağı, biber ve domatesle de apayrı bir lezzete kavuşuyor.
4- Söğürme
Kuzu eti, yeşil biber ve arpacık soğandan yapılan söğürme, az malzemeyle yapılan yemeklerin daha çok yetenek gerektirdiğinin kanıtı niteliğinde. Bu yemeği lezzetli yapabilmek için uzun uzun pişirmek gerekiyor ve dilerseniz üzerine kekik de ekleyebilirsiniz.
5- Kuymak
Kaşıktan uzamasıyla gönülleri fetheden, çok severek tüketilen kuymak, Niğde’de pekmez farkıyla ve her mevsimde sıcak sıcak servis edilerek sofraların vazgeçilmezlerinden olmuş.
6- Ayva Boranası
Tencerede yapılan bir et yemeği olan ayva boranası, incik denilen etlerin pişirilip ayva, haşlanmış nohut ve pekmezle buluşmasıyla hazırlanıyor. Özellikle tereyağı katılmışsa kokusuna da lezzetine de doyamayacaksınız.
7- Pirinçli Elma Dolması
Niğde elmasının içine pirinçli ve kıymalı bir karışımın koyulmasıyla yapılan elma dolması, elmadan da yemek yapılabileceğinin en lezzeti kanıtı.
8- Etli Bamya
Kuşbaşı doğranmış etlere bamya, maydanoz ve limon suyu da eklenince ortaya nefis bir lezzet çıkıyor. Özellikle sebze ve et yemeklerini sevenler için muhteşem bir karışım.
9- Halveter Tatlısı
Un helvasına çok benzese de içine pekmezin eklenmesiyle kendini diğer helvalardan ayırmayı başarıyor. Niğde’nin en sevilen geleneksel tatlıları arasındadır.
10- Kaymak Tatlısı
Niğde’nin en özel lezzetlerinden olan kaymak tatlısı, oldukça geniş bir malzeme listesine sahip. Hamurundan şerbetine her şeyin büyük emekle yapıldığı tatlının iç harcında pirinç, yumurta, süt ve şeker kullanılmasıyla sıra dışı bir lezzete kavuşuyor.
11- Cevizli Erişte
Cevizli erişte makarnası, Niğde’nin yöresel yemekleri içerisinde ön plana çıkan, hatta şehir mutfağının temel taşlarından biri olarak gösterilen harika bir lezzet. El ile açılan hamurların erişte şeklinde kesilmesi, ceviz ve peynir ile karıştırılarak servis edilmesinden oluşan makarnayı denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.
12- Beyaz Kiraz Reçeli
Niğde’de yetişen beyaz kirazlardan hazırlanan bu lezzetli reçel, kentte kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyeceklerinden biri. Beyaz kiraz reçelini kent kahvaltıcılarında kolaylık bulabilirsiniz.
13- Niğde Gazozu
Türkiye’nin her yerinde bakkal ve marketlerde sıklıkla gördüğünüz Niğde gazozu, şehrin ismini ülkeye mal etmiş serinletici içeceklerinden biri. Pek çok gazlı içeceğe göre Niğde gazozu yerel üretim olduğu için de çokça tercih edilen lezzetler arasında.