• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam178
Toplam Ziyaret102017
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Sivas Yöresel Yemekleri

Baviko

Baviko daha önce adını belki de hiç duymadığınız ilginç yöresel lezzetlerden biridir. Sivas’ta misafir geldiğinde sıkça yapılan bir lezzet olduğu da söylenebilir. Bu yemek hazırlanırken öncelikli olarak hamur kıvamı hazırlanır. 1 saat kadar dinlendirilir ve üzerine dökülen sarımsaklı ayran ile servis edilir. İlk bakışta göze hoş görünmediğini söylemek gerekir. Ancak baviko yöre halkının misafirlerine ikram edecek kadar lezzetli bulduğu yemeklerden biridir.

Sirok

Sivas’ın yöresel lezzetleri arasında yer alan sirok diğer adı ile gömme olarak da biliniyor. Daha önceden mayalanarak hazırlanmış olan hamur fırına atılır. Bu hamur işinin püf noktası ise hamurun üzeri gevrekleşene kadar pişiriliyor olmasıdır. Hamurun sert kısmının kesilerek alınması gerekir. Böylece yumuşak ve lezzetli bir tat deneyebilirsiniz.

Mercimek Badı

Sivas’a özgü olan yöresel lezzetlerden biri de mercimek badı yemeğidir. Genellikle Tokat badı yemeği ile karıştırılıyor. Her iki yemek birbirinden bazı noktalarda ayrılıyor. Tokat badı yemeğinde ceviz bulunur ancak mercimek badı Sivas usulü yapıldığında içerisinde ceviz görmeniz mümkün olmaz. Genellikle gündüz tüketilen bu yöresel lezzetin içerisinde domates, bulgur ve mercimek gibi maddeler bulunuyor. Yöre halkı tarafından bir hayli sevilen bir lezzettir. Her yerde bulmanız mümkün olmasa da restoranlarda bazen meze niyetine servis edilebilmektedir. Sivas restoranlarına gittiğinizde mercimek badı tatma şansı bulabilirsiniz.

Pezik

Pezik, Sivas’a özgü bir dal turşusudur. Her yıl kocaman bidonlara basılarak hazırlanan pezikler kış aylarında en çok tüketilen turşulardan biridir. Pezik turşusu yemek için kış aylarında yöre halkının evine misafir olabilir ya da bazı Sivas restoranlarında meze olarak siparişinizin yanında tadabilirsiniz. Her yörenin kendine has turşu lezzetleri olduğunu bilirsiniz.

Sivas Katmeri

Katmer, Sivas’ın en yağlı ve en lezzetli kahvaltılıklarından biridir. Sivas’a gittiğinizde mutlaka Sivas katmerini denemelisiniz çünkü yediğiniz diğer katmerlerden çok daha farklı bir lezzettir. Genelde yanında çay ile kahvaltılarda ya da ara öğün olarak atıştırmak için tercih ediliyor. Bol tereyağlı olması insanın ağzında katmerin çok daha lezzetli bir hal almasını sağlıyor. Sivas katmeri denemek için mutlaka yöre halkının evine misafir olmanız gerekmez. Sivas’ın kahvaltı mekânlarında da katmer sipariş ederek lezzetini deneyimlemeniz mümkündür.

Hingel

Hingel yöresel bir Sivas mantısıdır. Adının bir hayli yabancı gelmesinden olacaktır ki Hingel denildiğinde insanların ön yargılı yaklaştığı söylenebilir. Kızgın yağda pişen tarifi özel kılan ise iç harcıdır. Hingel yerken patatesli ya da peynirli versiyonlarını deneyebilirsiniz. Hazırlandıktan sonra soslu ve yoğurtlu olarak servis edilmektedir.

Sivas Ketesi

Sivas’ta yemeklerin yanında her zaman ekmek tüketilmiyor. Geleneksel olarak uzun yıllardır tüketilen Sivas ketesinin ekmek niyetine sofralarda tüketildiğini görebilirsiniz. Tadının katmer ile benzer olmasından genellikle katmerle karıştırıldığı da olur ancak katmere oranla daha az yağlıdır. Keteyi neredeyse her kültürde deneme fırsatı bulabilirsiniz. Ancak Sivas ketesini farklı kılan bazı hususlar bulunuyor. Hamurun açılma sürecinden mayalanma sürecine kadar usta bir el tarafından yapılan keteler Sivas’ta ekmekten çok kete tüketilmesinin ana sebepleridir.

İçli Köfte

Bazı yörelerde yoğurtlu olarak tüketilen içli köftenin Sivas usulü olarak hazırlanması diğer yörelere oranla oldukça farklıdır. Kendine has bir aroması olduğu söylenebilir. Bu aromanın tadını başka içli köftelerde bulmanız da mümkün değil. Sivas’a özgü olarak hazırlanan tarifte içli köfte deneyimini farklı bir boyuta taşıyabilirsiniz.

Divriği Pilavı

Divriği pilavı birçok yörenin sahiplendiği ancak her yörenin de kendi usulleri ile hazırladığı lezzetlerden biri. Sivas usulü Divriği pilavı denemek isterseniz kuzu eti, kuş üzümü ve nohut ile hazırlanmış bir pilav deneyimi yaşayacaksınız demektir. Pilav denildiğinde size basit gelebilir ancak tencerenin dibine dizilen kuzu eti, nohut ve kuş üzümünün üzerinde pişen pirinçlerin lezzeti gerçek anlamda sizi şaşırtabilir. Pilavın et suyu ile pişmesinden midir yoksa kuzu etinin ağızda dağılan yumuşacık tadından mıdır bilinmez bu pilavı Sivas usulü baharatlar ile denemeden Sivas’ta bulundum demeyin.

Sivas Kebabı

Kebap her yörenin kendine özgü bir şekilde yaptığı etli bir lezzettir. Söz konusu Sivas olduğunda da Sivas’a özgü bir kebap deneyimi yaşamak isterseniz Sivas kebabı sizin için tek seçenek olacaktır. Sivas kebabını diğer kebaplardan farklı kılan en büyük unsur sebzeler. Sivas’a özgü olan bu tarifte sebzelerin çok daha fazla olduğunu görebilirsiniz. Sivas kebabında sebzelerin ete göre fazla bulunması tat olarak büyük bir değişiklik yaratmıyor çünkü kebap çok uzun süre piştiğinden lezzetler harmanlanıyor.

Sivas Köftesi

Sivas köftesi aslında diğer köftelere oranla çok da farklı bir tarif ile hazırlanmıyor. Diğer yörelerde hazırlanan köfteler ile neredeyse aynı tarife sahip olsa da tadının çok daha lezzetli olduğunu ilk denemenizde fark edebilirsiniz.

  •  

Madımak

Madımak genellikle görünüş olarak ıspanak ile karıştırılsa da tat olarak ıspanaktan bir hayli farklıdır. Daha önce madımak yemediyseniz görünümü nedeni ile ıspanağa benzetebilirsiniz. Ancak tat olarak madımağın yapısından kaynaklı olarak ıspanağa pek benzemez.

  •  

Patlıcan Pehli

Patlıcan Pehli

Patlıcan pehli Sivas’ta yoğurtlu ve yağlı olarak hazırlanan etli lezzetlerden biridir. Kelime anlamı ile pehli kelimesinin gövdenin iki tarafı anlamına geldiğini de ifade edelim. Sadece koyunun döş kısmından yapılabilen bir lezzet olduğu için her zaman yapılmaz. Misafir geldiğinde ya da özel günlerde yapılan patlıcan pehli içerisinde domates, yeşil biler, patlıcan ve kemikli koyun eti bulunur. Bunun yanı sıra servis ederken yanına yoğurt da eklenir.

  •  

Cılbır

Sivas Cılbır Çorbası

Cılbır, yine Sivas’a özgü olan ve kahvaltılarda tüketilen ilginç yöresel lezzetlerden biridir. Kaynayan suyun içerisine kırılan yumurtalar ile hazırlanan bir tariftir. Suyu süzülen yumurtaların üzerine yörenin yemeklerin yanına en çok yakıştırdığı lezzet olan yoğurt eklenir. Ayrıca tereyağlı kırmızıbiberli özel bir sos da karışımın üzerine eklenerek cılbır elde edilir. Cılbır lezzetini başka bir yerde bulmanız mümkün değil.

  •  

Yumurta Eriştesi Pilavı

Yumurta eriştesi pilavı, yapılışı oldukça kolay olan hatta evlerinizde dahi yapabileceğiniz lezzetlerden biridir. Ancak bu lezzeti kendi evinizde yapmak isterseniz mutlaka Sivas yufkacılarında satılan yumurta eriştelerinden almanız gerekir. Yumurta eriştesinin uzun süre dayanıklı olması beraberinde Sivas’tan aldığınız yumurta erişteleri ile kendi evinizde bu lezzeti yapabilmenizi olanaklı hale getirir.

Mirik Köfte

Sivas Mirik Köfte

Sivas’ın köfte tariflerinden biri de mirik köftedir. Bulgurla yapılan bu küçük boyutlu köfteleri üzerine soslu yoğurt dökerek tüketebilirsiniz. Genellikle yöre halkı tarafından sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis edilen mirik köfteler boyutunun küçük olması nedeni ile de kolayca tüketilebiliyor. Hem görünüş olarak hem de lezzet olarak deneyenleri kendine bağımlı hale getiren yöresel lezzetlerden biridir.

Sivas Usulü Kırniş

Sivas Usulü Kırniş

Kırniş Sivas usulü yapılan yöresel lezzetlerden biridir. Yöresel lezzet ve Sivas kelimeleri yan yana geldiğinde aklınıza ilk gelecekler hamur ve et olacaktır. Bu iki unsurun bir arada kullanıldığı kırniş de Sivas’ın sevilen tatlarından biri. Sivas usulü hazırlanan kırniş lezzetini özgün kılan ise haşlanan tavuk, hamur ve salçalı sostur. Sivas’ın hamur işi lezzetleri arasında adını sıkça duyabileceğiniz kırniş genellikle yöre halkının evinde yapılıyor. Birçokları için ağır olarak görülen bir yemektir. Et ve hamurun bir arada bulunmasından olacaktır ki sadece bir porsiyon ile bile tıka basa doyabilirsiniz.

Salatalık Dolması

Sivas Salatalık Dolması

Sivas’ta ünlü olan Sivas’ın yöresel yemeklerinden bir diğeri ise salatalık dolmasıdır. Pek çok kişi normal dolma ve biber dolmasına alışık olduğu için başlarda salatalık dolması bir miktar tuhaf gelebilir. Ancak Sivas yöresine özgü olan salatalık dolması oldukça sevilen ve tüketilen bir yemek çeşididir. Salatalık dolması bazı yemeklerden bir miktar daha zor yapılsa da Sivas yöresine özgü olan satılık dolmasının tadı, bu zorluğa değiyor.

Kadayıflı Divriği Pilavı

Sivas yöresine özgü olan kadayıflı Divriği pilavı, Sivas yöresinde oldukça meşhur olan bir yemek türüdür. Kadayıfa Divriği pilavı Sivas’a özgü bir yemek türü olsa da Türkiye’nin diğer illerinde de sıkça yapılmakta olan bir yemek türüdür. Kadayıfta Divriği pilavı, etli pilavın çevresinde kadayıf yerleştirilerek yapılmakta olan bir yemek türüdür.

Soğanlama

Soğanlama

Sivas yöresine özgü olan bir diğer yemek türü ise soğanlamadır. Pek çok kişi tarafından sevilmekte olan bu yemek türü, diğer yemek türlerine göre bir miktar daha zor yapılmaktadır. Önce Sivas yöresine özgü olan soğanlama yemeğini yapmak için bazı malzemelere ihtiyaç duyacaksınız. Soğanlama yemeği yapmak istiyorsanız ayrı bir tarafta soğanlama yemeğinin hamurunu halletmeniz gerekiyor.

Pancar Herlesi

Pancar Herlesi

Pancar herlesi, pek çok kişi tarafından bilinmeyen bir tarif olabilir. Ancak Sivas yöresel yemekleri arasında bulunmakta olan bu yemek, Sivas’ta oldukça ünlü bir yemek türüdür. Sivas’a özgü yöresel bir yemek olan pancar herlesi yapmak için, gerekli olan malzemeler oldukça yalnızca soğan ve tereyağıdır.

Bat

Bat Yemeği

Bat yemeği, hazırlaması oldukça kolay olan Sivas’ın yöresel yemeklerinden biridir. Bat yemeği hazırlamak fazla malzeme gerektirdiğinden dolayı bir miktar zor görünüyor olabilir. Ancak Sivas yöresine özgü olan Bat yemeğini hazırlamak düşündüğünüz kadar zor değildir. Tadı oldukça güzel olan ve pek çok kişi tarafından sevilmekte olan bat yemeği yapmak için bazı püf noktaları bilmeniz gerekiyor.

Kesme Aşı

Kesme aşı birçoğumuzun kendi yörelerinde tükettikleri mercimekli erişte çorbasının yöresel adıdır. Bu lezzeti Sivas’a özgü kılan ise pişirildikten sonra üzerine eklenen sosunun tarifidir. Hafif acı olmasının yanı sıra insana çorbayı içtikçe içirtecek bir kıvamı bulunduğu da söylenebilir. Sos ile birlikte yenmeye hazır hale gelen kesme aşının ana malzemeleri mercimek ve eriştedir.

Peskütan Çorbası

Peskütan çorbası, yine Sivas yöresinde yoğurt ile yapılan lezzetlerden biridir. Bu çorbayı başka bir yerde denemeniz mümkün olmayabilir çünkü gerçek anlamda yöresel bir tarifi bulunuyor. Peskütan çorbası yoğurt ve yarmayı birlikte pişirerek elde edilen bir çorba. Genellikle kış aylarında yapılan bu çorbayı ilk bakışta yoğurt çorbasına benzetebilirsiniz ancak tat olarak biraz daha farklı olduğunu söyleyelim. Sivas restoranlarında ve çorbacılarında sıkça bulabileceğiniz bir lezzettir. Aslen Sivas yöresinde en sık yapılan çorbalardan biridir.

Sübüra

Sübüra yine hamur ve yoğurt karışımından elde edilen bir çorbadır. Yoğurdun yörede ne kadar çok sevilerek tüketildiğinden daha önce bahsetmiştik. Sübüra çorbası da oldukça soslu ve doyurucu lezzetlerden biridir. Genellikle kare ya da yuvarlar şeklinde kesilerek hazırlanan hamurlar çorba için yoğurt ile harmanlanır. Üzerine hazırlanan sosu ise sübürayı yöresel yapan en büyük unsur denebilir.

Soğanlı Yayla Çorbası

Soğanlı Yayla Çorbası

Soğanlı yayla çorbası, Sivas yöresinde en çok yapılan çorbalardan biridir. Yörenin yoğurt ile ne kadar içli dışlı olduğundan yazımızın ilk kısımlarında bahsetmiştik. Soğanlı yayla çorbası da yoğurdun çorbada bulunduğu tariflerden biridir. Yayla çorbasını ülkemizin her yerinde deneyimleyebilirsiniz. Ancak Sivas usulü yapılan yayla çorbalarını diğer çorbalardan farklı kılan bazı unsurlar bulunuyor.

Düğürcük Çorbası

Düğürcük Çorbası

Sivas yöresel yemekler arasında yer almakta olan diğer bir çorba türü ise düğürcük çorbasıdır. Oldukça kolay yapılmakta olan Sivas yöresine özgü olan bu çorba türü, içinde kullanılmakta olan nane, karabiber, pul biber ve buna benzer çeşitli baharatlar sayesinde oldukça güzle bir tada sahiptir. Sivas yöresine özgü olan ve yapımı oldukça kolay olan düğürcük çorbası aynı zamanda hızlı bir şekilde de hazırlanıyor.

Kelle Tatlısı

Kelle tatlısı servis açısından başka bir tatlıya benzemiyor. Sofraya bir bütün halinde gelen kelle tatlısı, biraz baklavayı andırıyor. Ancak içi kadayıfla yarışır bir lezzet saklıyor. Eskiden davetlerde yapılan tatlı, günümüzde de özel günler için hazırlanıyor. Ceviz, badem, fındık, üzüm ve tarçın gibi malzemelerle yapılan tatlının ne kadar özel olduğu hem görüntüsünden hem de içinden anlaşılabilir.

Hurma Tatlısı (Kalburabastı)

Kalburabastı Tatlısı

Sivas yöresel mutfağının meşhur tatlısı olan kalburabastı bayram günleri, eve misafir gelindiğinde hatta normal bir günde çayın yanına tatlandırıcı olarak yapıp afiyetle tükettikleri bir tatlısı türüdür. Sivas mutfağının en güzel tatlı türlerinden biri olan kalburabastı için hazırlanışı kolay pratik bir tatlı diyebiliriz.