1- Sündürme
Sündürme; turp otu, sarımsak ve nar ekşisiyle yapılan hafif ve lezzetli bir Muğla yemeğidir. Soğanlarla beraber kavrulan turp otları soğutulduktan sonra servis ediliyor ve görüntüsüyle önce gözünüzü sonra midenizi doyuruyor.
2- Milas Çaykaması
Yeşillikli, tuzlu, zeytinyağlı harika bir lezzet olan Milas çaykaması, Muğla’da oldukça sevilen yöresel lezzetler arasında.
3- Börülce Ekşilemesi
Hazırlanan sarımsaklı ve zeytinyağlı sosla harmanlanan börülceler, Ege sofralarının olmazsa olmazlarından. Soğuk zeytinyağlı yemek olarak tüketilebileceği gibi, salata olarak da sofralarda yerini alıyor.
4- Ahtapotlu Pilav
Klasik pilavın yanında haşlanarak eklenen ahtapot parçaları, hem görüntüsüyle hem de farklı lezzetiyle Muğla’nın sevilen yöresel yemeklerinden biri.
5- Çökertme Kebabı
İncecik kesilmiş patateslerin üzerine dizilen dana etleri, tereyağı ve yoğurtla harika birleşiminden oluşan çökertme kebabı, Muğla’nın meşhur lezzetlerinden. Tadı tüm Türkiye’ye yayılan bu lezzeti Muğla’ya giderseniz kesinlikle denemelisiniz.
6- Bodrum Mantısı
Bodrum mantısının normal mantıdan farkı hem katlanış şekli hem de hamurların haşlanmadan, kızgın yağda kızartılmasından geliyor. Kızartılan mantıların üzerine salçalı sos ve tereyağı gezdiriliyor. Tadına doyamayacağınız bu lezzeti meşhur olduğu Bodrum’da denemelisiniz.
7- Kaya Koruğu Salatası
Denizden toplanan kaya koruklarının, sarımsaklı ve sirkeli sosla birleşmesiyle oluşan salata oldukça lezzetli Ege salatalarından biri.
8- Sulu Muğla Kebabı
Muğla’nın mis gibi yemeklerinden bir diğeri de Sulu Muğla Kebabı. Muğla’ya özgü olan bu lezzetli, yerinde tüm lezzetiyle tatmanızı öneririz.
9- Milas Köfte
Milas köftesine diğer köftelerden farklı olarak nohut ve limon suyu eklenmektedir. Farklı lezzetiyle sevilen Milas köftesini, Muğla’ya giderseniz kesinlikle denemenizi öneririz.
10- Muğla Saraylısı
Yörüklerden Muğlalılara kalma “Muğla saraylısı” yapılış itibariyle baklavaya benzerken, şekliyle daha farklı gözükmektedir. Yörüklerin kız istemeye giderken yaptığı tatlı günümüzde Muğla’da hala sevilerek tüketilen ve yapılmaya devam edilen tatlılar arasında yer alıyor.
11- Tarhana Çorbası
Muğla mutfağında farklı bir yorumu olan Tarhana çorbasının tadı dillere destan. Çorba için hazırlanan hamur şekli ikiye ayrılıyor. Birincisi tarhana otu, yoğurt ve buğday yarmasından hazırlanırken ikincisi topak tarhana veya tarhana aşı olarak biliniyor. Muğla’da şifa çorbası olarak anılan tarhana çorbanın içerisine ek olarak nohut, fasulye, mercimek, soğan, salça ve biber gibi malzemeler de ekleniyor.
12- Döş Dolması
Muğla’ya gitme planlarınız varsa döş dolması yemeden dönmeyin deriz. Oğlak etinden hazırlanan bu lezzet ocakta biraz pişirildikten sonra taş fırına veriliyor. Sonuç ise ‘’tadından yenmiyor.’’.
13- Ekşili Balık
Balık severlerin dikkatine Muğla seyahatinizde ekşili balığın tadına mutlaka bakın! Özellikle Datça restoranlarında sıklıkla göreceğiniz bu lezzet; mercan, sokkan ve hanoz gibi herkesçe bilinmeyen balık çeşitlerinden yapılıyor. İçerisine sarımsak, limon ve salça gibi malzemeler katılan ekşili balık, mutlaka denenmesi gereken yemekler arasında.
14- Kefal Dolması
Kefal dolması, Muğla’nın yöresel yemekleri arasında önemli yer tutuyor. Kefal balığının içerisine pirinç, soğan ve maydanoz karışımı bir harç katılarak hazırlanan lezzetin tadına doyum olmuyor.
15- Keşkek
Pek çok ilimizin meşhur lezzetleri listesinde yer alan keşkeğin tadına Muğla’da da bakmanızı tavsiye ederiz. Muğla usulü keşkek içerisinde oğlak, dana ya da tavuk eti tercihe göre mutlaka ekleniyor. Üzerine gezdirilen zeytinyağlı sos ise parmak ısırtan cinsten.
16- Oğlak Yahni
Muğla’da bir restorana girip bölgeye has sulu yemek denemek isterseniz Oğlak yahnisi önerilerimizin başında yer alacaktır. Kemikli oğlak etinden hazırlanan bu yahni, tercih göre dana ya da kuzu eti kullanılarak da pişirilebiliyor.
17- Kabak Çiçeği Dolması
Muğla’nın meşhur kabak çiçeklerinden hazırlanan Kabak çiçeği dolması; pirinç, dereotu ve zeytinyağında hazırlanan lezzetli harçla doldurularak pişiriliyor. Tadı ise Ege esintileri barındırıyor.
18- Yağlı Patlıcan Yemeği
Patlıcan yemeği pek çoğumuzun sevdiği ana yemekler arasında. Zeytinyağı ile pişirilen patlıcan, yeşil biber, domates, sarımsak ve soğan ile harmanlanan yağlı patlıcan yemeği mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri.
19- Lokma
Muğla’da pek çok çeşidini göreceğiniz dillere destan lokma tatlısı, sevilen lezzetler arasında. Küçük küçük yuvarlanan hamurların kızartıldıktan sonra şerbet ya da bala batırılmasıyla hazırlanan bu tatlı, Datça’da yarım ay şeklinde hazırlanıyor. Muğla’ya yolunuz düşerse denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.
20. Turp Otu Salatası
Ege’nin binbir çeşitli otlarından biri olan turp, Muğla yöresinin en sevdiği lezzetlerden. Turpun temizlenip haşlandıktan sonra üzerine zeytinyağı ve limon katılan salata, sofraların hafif ve sağlıklı yemeklerinden.
21. Zerde Tatlısı
Muğla’da özellikle özel günlerde yapılan tatlılardan olan zerde, zerdeçal ve safran ile renk verileni bir tatlı. Düğünlerde ve bayramlarda sofraları süsleyen tatlı, Muğla’nın vazgeçilmezlerinden.
22. Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Yaprak sarmasını bilmeyeniniz yoktur tabi. Ege Bölgesi’nin mis gibi asma yapraklarından yapılan yaprak sarması etlisiyle de ,zeytinyağlısıyla da en sevilen yemeklerden. Muğla’da daha çok zeytinyağlı olarak yapılan sarma, büyük küçük herkesin en sevdiği yemeklerden.
23. Arapsaçı Kavurması
Muğla’nın en güzel otlarından bir diğeri de Arapsaçı otu. Tıpkı ıspanak yapılır gibi yapılan arapsaçı, isteğe göre yumurtalı olarak da yapılabiliyor. Muğla’ya gittiğinizde denemenizi tavsiye ederiz.
24. Muğla Halkası
Muğla’nın en güzel hamur işi yemeklerinden birisi de Muğla halkası. İsteğe göre portakal kabuğu rendelenen Muğla halkası, yeni demlenmiş mis gibi çayın yanına en iyi eşlik edenlerden.
25. Kuru Börülce Yemeği
Fasulye-nohut gibi baklaların en güzel alternatiflerinden birisi de kuru börülce yemeği. Salçalı, kıymalı ve zeytinyağlı olarak çeşitli şekillerde yapılabilen börülce yemeği, Muğla’lıların en sevdiği lezzetlerden.
26. Gerdan Tatlısı
Ege bölgesinin tatlılarından biri olan Gerdan tatlısı, kuzunun gerdanından yapılıyor. Etten tatlı olur mu demeyin, Osmanlı mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olan bu tatlı Padişah tatlısı diye de geçiyor.
27. Pazı Sarma
Muğla’nın en güzel sarmalarından birisi de Pazı sarması. Pazı yaprağından yapılan sarma isteğe göre etli ya da zeytinyağlı olarak yapılabiliyor. Ege’nin güzel kokulu zeytinyağıyla yapıldığında, geriye mis gibi kokan sarmayı afiyetle yemek kalıyor.
28. Şambali Tatlısı
İrmikten yapılan Şambali tatlısı çeşitli yörelerde Şam tatlısı ya da Şambaba tatlısı olarak da anılıyor. Muğla yöresinin de en çok tükettiği tatlılardan sayılabilecek tatlıya, Muğla’nın pek çok restoran ve pastanesinde rastlayabilirsiniz.
29. Zeytinyağlı Enginar
Muğla yöresinin en sevilen zeytinyağlılarından bir diğeri de zeytinyağlı enginar. Enginarın muhteşem tadıyla birleşen garnitürler birbirine çok yakışıyor. Fethiye bölgesinde de çok fazla tüketilen zeytinyağlı enginarı denemediyseniz, denemenizi tavsiye ederiz.
30. Hindiba (Radika)
Hindiba yapraklarının güzelce işlemden geçirilmesinden sonra, isteğe göre zeytinyağlı meze olarak sofralara gelen Hindiba, Muğla’nın en güzel salata ve mezelerinden birisi.
31. Kapari Filizi Salatası
Bir diğer adı Geber Otu olarak bilinen Kapari, besin değerinin yüksekliğiyle de biliniyor. Mevsiminde toplanan kapariden çay dahi yapılıyor. Genellikle salatalarda kullanılan kapariyi siz de mutlaka denemelisiniz.
32. Tavuklu Çökertme
Tavukla yapılan yemeklerin en güzel çeşitlerinden birisi de çökertme kebabı. Bodrum bölgesinde de sık sık yapılan yemek, sofraların vazgeçilmezi. Siz de tavuğun her halini sevenlerdenseniz, çökertme kebabını yemenizi tavsiye ederiz.
33. Dülger Balığı Kavurması
Muğla’nın yöresel yemeklerinden bahsedip de, denizden çıkan tazecik balıkları söylemezsek olmaz. Dülger balığının fileto kısmıyla yapılan kavurma yemeği, Muğla’nın da gözdesi. Çeşitli sebzelerle harmanladığı balığın lezzetini, deneyerek öğrenmenizi öneririz. 🙂
34. Cevizli Biber Dolması
O kadar çeşit dolmadan bahsedip, biber dolmasından bahsetmeseydik olmazdı. Muğla’nın en güzel yemeklerinden birisi de tazecik biberleriyle yapılan biber dolması. Bulgur ya da pirinçle yapılan dolmaya, ceviz katıldığında harika bir tat ortaya çıkıyor.
35. Zeytinyağlı Bamya
Farklı farklı çeşitlerde yapılan bamyanın en lezzetli hallerinden birisi de şüphesiz zeytinyağıyla yapılan yemeği. Düşük kalorisi ve yüksek besin değerleriyle sofraların vazgeçilmezi olan bamyayı, Muğla’daki teyzelerin elinden yemenizi öneririz.
36. Höşmerim
Höşmerimin iki tür çeşidi bulunuyor. Birisi hoşmerim tatlısı olarak bilinen peynir ve irmikle yapılan tatlıyken, diğeri ise genellikle Fethiye’ye özgü olan süt kaymağıyla yapılan höşmerim. Tadına hiç bakmadıysanız, mutlaka denemelisiniz.
37. İzmir Köfte
Muğla’lıların en sevdiği ve en çok yaptığı köfte çeşitlerinden olan İzmir Köftesi, domates sosunda servis edilen lezzetli bir yemek. Lezzetiyle başınızı döndürecek köfteyi, Muğla’nın pek çok restoranında bulabilirsiniz.
38. Mantar Dolması
Genellikle Bodrum’da yapılan mantar dolması, mantarın içine konulan malzemelerle beraber fırına verilmesiyle yapılıyor. Lezzetli bir yemek olan mantar dolması, mantar sevenlerin gözdesi.
39. Börülceli Muğla Pilavı
Muğla’nın pilavlarından en meşhuru ise börülceli bulgur pilavı. Girdiği her yemeğe yakışan tatlardan biri olan börülce, bulgur pilavıyla da çok yakışıyor. Mutlaka, denemelisiniz.
40. Çeşit Çeşit Reçeller
Muğla’nın en güzel lezzetlerinden bir diğeri ise çeşit çeşit yapılan reçelleri. Domates reçelinden, mandalina reçeline tazecik meyve ve sebzelerden yapılan reçelleri bulunuyor.