• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi16
Bugün Toplam161
Toplam Ziyaret102000
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Mersin’in Yöresel Yemekleri 

1- Tantuni

Mersin Tantuni

Tantuni, şüphesiz Mersin’in sembollerinden biri. Ülke çapında bir üne kavuşan tantuniyi, hemen hemen her şehirde yemeniz mümkün olsa da, Mersin’deki bir başka. Ortası çukur özel bir sacda sotelenen etin pişmesinin ardından, lavaşla ya da ekmek arası olarak servis edilir. Acı yemeyle ilgili bir sorununuz yoksa; tantuniyi, acı biber turşusuyla yemenizi tavsiye ediyoruz.

2- Batırık

Batırık

Batırık, birçoğumuzun mercimek köftesi olarak bildiği yemeğin biraz daha farklı bir türü. Ana maddesi ince bulgur olan yemeğin, sıvı ve kuru olmak üzere iki çeşidi var. Fıstık, susam ve az miktarda tahinin de bulunduğu batırık, Mersin’de tadına bakmanız gereken yemeklerin başında yer alıyor.

3- Kerebiç

Kerebiç

Türkiye’nin birçok ilinde güllaç, Ramazan tatlısı olarak bilinir; ancak Mersin’de durum böyle değil. İrmikli kurabiyelerin içi Antep fıstığı ya da cevizle doldurulur. Kerebiçe lezzetini veren ise çöven köküdür. Bir porsiyonla doyamayacağınız kerebiçi, Mersin’deki tüm tatlıcılarda bulabilirsiniz.

4- Tarsus Kebabı

tarsus kebabı

Adana kebaba benzerliği ile dikkat çeken Tarsus kebabı, son yıllarda popüler olmaya başlayan bir lezzet. İki kebabı birbirinden ayıran en önemli detay: Soğan. Dürüm ve porsiyon olarak servis edilen Tarsus kebabı, özellikle et ve soğan birlikteliğini sevenler için ideal.

5- Karsambaç

karsambaç

Bildiğiniz tüm tatlıları unutun! Kar ve pekmezin bir araya geldiği karsambaç, size bambaşka bir tatlı deneyimi vadediyor. Özellikle yaylalarda çokça tüketilen tatlıya, Akdeniz meyvelerinin eklenmesiyle lezzetine lezzet katılıyor.

6- Cezerye

Cezerye

Adana ve Mersin arasındaki bir diğer rekabet: Cezerye. Hangisinin daha iyi olduğu tartışmalarını bir kenara bırakıp, bu baharatlı lezzete bir göz atalım. Cezeryede havuç olmazsa olmazdır. Karanfil, zerdeçal, tarçın, zencefil gibi baharatların yanı sıra, Antep fıstığı ve ceviz de cezeryeyi tadına doyulmaz bir lezzet yapıyor.

7- Kaynar

Kaynar

Soğuk havalarda içinizi ısıtacak, vücut direncinizi arttıracak bir lezzette sırada. Yenibahar tohumu, havlıcan, tarçın, karanfil ve zencefil bir saat boyunca kaynatılıyor. Sonrasında isteğe bağlı olarak fındık, fıstık ya da ceviz eklenebilir. Kaynar, her ne kadar sağlıklı olsa da, içimi kolay olmayan bir içecek.

8- Yüksük Çorbası

yüksük çorbası

Yörenin meşhur lezzetlerinden olan bu doyurucu çorba, mantı çorbası olarak da bilinir. Tereyağı, salça ve et suyu karışımına mantı ve nohutların eklenmesiyle hazırlanan leziz çorba mantı severlerin vazgeçilmezi olacak. En iyisini Mersin’de yiyebileceğiniz yüksük çorbasını geldiğinizde tatmadan dönmemelisiniz.

9- Sıkma

Sıkma

Yörük kökenli bir atıştırmalık olan sıkma, genelde kahvaltıda tüketilen geleneksek bir lezzet. Açılan incecik hamur sacda pişirilir, hafif yağlıyken içine peynir veya patatesli iç harcı eklenerek sarılır. Sıkılıp dürüm haline getirilen bu leziz aperatif sadece kahvaltıda değil her öğün ayran veya çay eşliğinde tüketilebilir. İddia ediyoruz, tok olsanız bile sıcacık sıkmalara hayır diyemeyeceksiniz!

10- İçli Köfte

içli köfte

Bilinen içli köfteyi daha farklı yapılışı ile bir de Mersin’de tatmalısınız. Genelde kızartılarak yapılan içli köfte burada haşlama olarak yapılıyor. Çoğunlukla içerisine ceviz eklenmiyor ve şekli daha yuvarlak hazırlanıyor.

11- Atom

Atom

Enerji kaynağı atom, yazın içinizi ferahlatıyor kışın ise hastalıktan koruyor. Mersin’de oldukça fazla tüketilen doğal antibiyotik, içinde barındırdığı malzemeler dolayısıyla vitamin deposu. İçine mevsimine göre meyveler ekleyebildiğiniz atom leziz ve sağlıklı bir meyve kokteyli.

Genelde elma, armut, çilek, kivi, muz, havuç, portakal, ayva, hurma, nar, dut, böğürtlen, şeftali, kavun, süt, bal, fındık ve ceviz sağlıklı meyve suyu için sıkça kullanılan malzemeler arasında.

12- Dövme Pilavı

dövme pilavı

Adını dövme de denilen aşurelik buğdaydan alan pilav, Mersin ve Adana halkı tarafından tavuklu veya etli olarak pişiriliyor. Dövme pilavı; aşurelik buğday, nohut isteğe göre kuş başı et ile yapılan mersin yöresine ait oldukça leziz bir ana yemek. Bu pilav yörede mevlit veya köy düğünü olduğu zaman kazanlarda pişirilip misafirlere dağıtılır.

13- Humus

humus yemeği

Genelde soğuk meze olarak karşımıza çıkan humus Mersin’de sıcak yemek olarak servis edilmektedir. Özellikle Tarsus’ta Pastırmalı Sıcak Humus üzerine pul biberli yağ dökülerek lezzet şöleni yaratılır.

14- Biberli Ekmek

biberli ekmek

Fındık lahmacunu andıran küçük biberli ekmekler hafif acımsı tadı, salçalı ve baharatlı iç harcı ve üstüne serpilen susam ile en leziz aperatifler arasında yer almaktadır. Eğer biberli ekmekleri tadarken yanında ayran da içecek olursanız değmeyin keyfinize!

15- Babagannuş

Babagannuş

Tarsus’ta yapılan ve parmak ısırtan patlıcanlı bir mezedir. Patlıcan Gömmesi olarak da adlandırılan meze damağınızda bıraktığı tat ile Mersin’i sevme sebeplerinizden biri olacak. Yörede misafir sofralarından eksik olmayan mezeyi gittiğinizde mutlaka tatmalısınız.

16. Arabaşı Çorbası

arabaşı çorbası

Özellikle kış aylarında içilen Arabaşı çorbası, daha çok özel günlerde yapılıyor. Soğuk yılbaşı gecesinde en çok yapılan çorbalardan olan yemek, kümes hayvanından yapılıyor. Yanına ayrı olarak undan yapılan meyane hamuru ile servis edilen çorba, bol acıyla ve limon suyuyla tüketiliyor.

17. Tarsus Yayla Bandırması

Tarsus Yayla Bandırması

Ceviz sucuğu olarak da tanınan Bandırma, ev hanımlarının en çok yaptığı ‘yemiş’lerden. Kış için yapılan ürün, üzüm pekmezi, ceviz, su ve nişastadan yapılıyor. Tarsus’ta yetişen cevizle yapılan sucuk, hiçbir katkı maddesi içermediğinden, en doğal besin kaynaklarından oluşuyor.

18. Mersin Usulü Kısır

mersin usulü kısır

Kısırın ne kadar çok sevildiğini biliyoruz. Mersin yöresel yemekleri yazımızda kısırdan bahsetmeseydik olmazdı. Ev yapımı acı biber salçasıyla yapılan kısırın tadını hayal edebilirsiniz. Mersin’e gittiğinizde bol maydanozlu ve yeşil soğanlı kısırı yerken, nar ekşisi dökmeyi unutmayın.

19. Silifke Yoğurdu

sillifke yoğurdu

”Silifke’nin yoğurdu, ah seni kimler doğurdu?” türküsünü çoğumuz biliriz. İşte o türküdeki ünlü yoğurt, bu yoğurt. Zamanında Toroslar’daki Yörüklerin çiğ tanesinden mayalayıp ürettiği yoğurt, türkülere dahi nam salmış. Dünyaya da tanıtılan yoğurt, son dönemlerde oldukça popüler.

20. Gölevez

gölevez

Patatese benzetilen bu sebze, Türkiye’de sadece Bozyazı ve Mersin’in Anamur ilçesinde yetiştiriliyor. Patatesgillerden sayılan sebze, potasyum açısından yüksek değerlere sahip. Genelde et ve fasulye yemeklerine çok yakışan Gölevez, patates cipsi yerine de alternatif olarak görülüyor.

21. Anamur Muzu

anamur muzu

Akdeniz’in ikliminde en güzel yetişen meyvelerden birisi de şüphesiz ki muzdur. Ülkemizin en güzel muzlarının yetiştirildiği yer olan Anamur, meyve ticaretinde de ön planda. Muz seven biriyseniz, Anamur’a gittiğinizde organik muzlardan muhakkak yemelisiniz.

22. Topalak Çorbası

topalak çorbası

Topalak köftesi denilen yuvarlak bulgur köftelerinin katılmasıyla yapılan çorba, genellikle nohut ve kuşbaşı etle birlikte pişiriliyor. İsteğe göre acı ya da tatlı biber salçasıyla yapılan çorba, lezzetiyle adından söz ettiriyor.

23. Tarsus Lahmacunu

tarsus lahmacunu

Tarsus lahmacunu denilen minik lahmacunlar, Fındık lahmacunu olarak da biliniyor. Minik lahmacun hamuru üzerine konulan malzemelerin üstüne, genellikle kaşar da konuluyor. Tarsus’un bol kıymalı lahmacunlarından denemediyseniz, Sofioğlu Lahmacuncusu’nda yemenizi tavsiye ederiz.

24. Tarsus Kahvesi

Tarsus Kahvesi

Tarz-ı Hususi (Tarsusi) ya da Süvari kahvesi olarak bilinen kahve, sunum şekliyle de dikkat çekiyor. Diğer Türk kahvelerinden farkı, porselen fincan yerine, çay bardağında ikram edilmesi. Genellikle daha az köpüklü ve şekersiz olan kahvenin pişirilmesinde ise Türk kahvesinden farklı bir yapımı yok.

25. Tarsus Şalgamı

tarsus şalgamı

Yazın serinleten, kışın ise enerji veren en güzel içeçeklerimizden biri olan Şalgam, Tarsus’un kendine has şalgamlarıyla yapıldığında ayrı bir güzel oluyor. Türk Patent Enstitüsü tarafından da tescillenen ”Tarsus Şalgamı”nı, her yemeğin yanında afiyetle içebilirsiniz.