• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam24
Toplam Ziyaret100066
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Mantı, ülkemizin hemen her şehrinde severek yapılan ve afiyetle tüketilen hem doyurucu hem de besleyici yemek çeşitlerinden biri. Çoğunlukla Kayseri mutfağında ön plana çıkan mantının Sinop usulünü de denemek için bir fırsat! Çünkü mantı, Sinop’ta farklı ve bir o kadar da lezzetli bir versiyona sahip. Bu fark elbette yanına aldığı fındık ve fıstık tanelerinden akıyor.

İçli Tava

Karadeniz bölgesinde tüm kıyı şehirlerinin mutfağına baktığımızda hamsi bu bölgenin vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Öyle ki, çoğu Karadenizli için geçim kaynağı da. Deniz ürünleri ile yapılan birbirinden lezzetli yemek çeşidi bulunuyor. Balığın her türlüsü ile ızgara, buğulama ve diğer pek çok yemek ile Karadeniz’i özümsemek isteyenler mutlaka menüde balık türü olan bir yemeği tüketmelilerdir.

Nokul

Çay saatlerinin vazgeçilmezi! Yalnızca çay saatleri de değil elbette, Sinop kahvaltılarının vazgeçilmez böreği nokul. Görüntüsü bile ağız sulandıran nokul Sinop mutfağının hamur işi lezzetlerinden biridir. Un, yaş maya ve tuzla açılan hamura isteğinize göre kıyma, üzüm, ceviz ya da ıspanak ile hazırladığınız iç harç ekleyebilir hem ailece günün her saati yiyebilir hem de misafirlerinize sunabilirsiniz.

Sirkeli Pırasa

Pırasa kimileri için pek sevilmese de Sinop mutfağında sıkça yapılan ve beğenilerek tüketilen bir yöresel yemek türüdür. Kim bilir, pırasayı sevmeyenler bir gün yolu Sinop’a düşer de bu farklı tatta olan yemeği yiyerek pırasaya bir şans verebilir. Sirkeli pırasa yemeği, kızgın yağda pişirilen pırasanın içine soğan ve sarımsak eklenerek servis edilen, servis esnasında da üzerine sirke dökülen bir kıvama sahiptir. Tam bir kış yemeği olan pırasa içerdiği A vitamini sayesinde de besleyici bir yemektir.

Katlama

Tıpkı Eskişehir mutfağı gibi Sinop mutfağı da Tatar yemeklerinden etkilenmiş ve bu yöreye özgü yemek ve hamur işlerinden almıştır. Bunlardan biri de katlamadır. Katlamayı bir tür gözleme olarak düşünebilirsiniz. Ağızda dağılan yumuşacık yapısı ile hem kahvaltıların hem de öğlen çay saatlerinin yanına yakışan ve afiyetle yenilen enfes bir tada sahiptir.

Islama

Sinop mutfağının özel lezzetlerinden bir tanesi olan Islama, genellikle özel günlerde yapılan bir yemektir.  Islama özenle açılan ince bir hamura tavuk eti ve ceviz eklenerek oluşturulur. Sinop’a yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken bu özel lezzet, farklı şekillerde hazırlanabilmektedir. Islamanın en bilindik şekilleri ise tepsinin altını pilav ile doldurarak yapılanı ve açılan yufkaların arasına tavukların koyulması yolu ile yapılanıdır.

Palamut Pilaki

Palamut, Karadeniz mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden bir tanesidir. Palamut Pilakisi ise Sinop mutfağının en çok yapılan yemeklerinden biridir. Özellikle palamutun çıkmaya başladığı Eylül ayından itibaren kış boyu sofraları süsleyen özel bir lezzettir.

Mısır Pastası

Mısır pastası ülkemizde yalnızca Sinop yöremizde yapılan çok özel bir Türk mutfağı ürünüdür. Mısır pastası isim olarak her ne kadar pasta olarak geçse de, aslında tam olarak bir tatlı değildir. Mısır pastası ana malzemeler olarak mısır unu, tereyağı ve yumurta kullanılarak hazırlanır. Mısır pastası aslında mısır unuyla yapılan bir çeşit ekmek olarak düşünülebilir. İçerisinde bulunan mısır unu bölgede yetişen mısırların özenle kurutulup değirmende çekilmesi ile elde edilmiştir.

Keşkek

Keşkek Türk mutfağının tüm bölgesinde yapılan özel bir lezzet olarak karşımıza çıkmaktadır. Sinop mutfağında da özgün bir şekilde hazırlanan keşkek ana malzeme olarak kabuğu soyulmuş buğday ile yapılır. Keşkek aslında bir gelenek yemeğidir. Toplu etkinliklerde, festivallerde, düğünlerde sık olarak yapılmaktadır. Tam olarak birliği, beraberliği ve dayanışmayı temsil etmektedir. Büyük kazanlarda hazırlanırken herkes bütçesine göre malzeme getirerek bu dayanışmaya destek verip bu yemeğin ortaya çıkmasına katkı sağlamaktadır.

Kabak Millesi (Akkabak Böreği)

Sinop mutfak kültürünün en önemli yemeklerinden bir tanesi olan Kabak Millesi, hamurla hazırlanan oldukça özgün bir yemektir. El açması ile açılan hamurlar, kabak, ceviz ve şekerli bir harç ile içi doldurularak hazırlanır. Sinop mutfağında sürekli olarak yapılan ve özel günlerde soflarda yer alan bu lezzet aynı zamanda Akkabak böreği olarak da geçmektedir.

Kestaneli İç Pilav

Kestaneli İç Pilav

Sinop denilince akla gelen ilk besin maddelerinden bir tanesi de kestanedir. Sinop kestanesi tüm dünyaca meşhur önemli bir besindir. Kestane farklı şekillerde kullanılıp tüketilebilmektedir. Sinop kestanesi sobalarda kavurulduğu yapıldığı gibi, suda haşlama olarak da kullanılabilir. Ancak Sinop yöresel mutfağında kestane ile pilavlar hazırlanmaktadır.

Kaşık Çıkartması (Mamalika)

Kaşık Çıkartması Mamalika

Kaşık çıkartması olarak anılan bu özel lezzet, yalnızca Sinop mutfağına özgü bir yemektir. Kaşık çıkartmasını yapmak son derece basit görünse bile, kıvam tutturma anlamında uzman bilgisi gerektiren bir yemektir. Kaşık çıkartması Mamalika olarak da adlandırılmaktadır. Yemek tarihi anlamda uzun dönemlere dayanmaktadır.

Mısır Çorbası

Mısır yetiştiriciliği anlamında Sinop ili ülkemizde en ön sıralarda yer almaktadır. Oldukça verimli tarım topraklarına sahip olan Sinop, mısır, kestane, çeşitli meyve ve sebze konusunda son derece önemli bir yere sahiptir. Mısırın bu denli fazla yetiştiği bu topraklarda, çorbasını yapmamak olmazdı. İşte bölgede yetişen mısırlar ile hazırlanan mısır çorbası da tam olarak bu özgünlükle hazırlanmaktadır.

Mısır Tarhanası

Mısır Tarhanası
Fotoğraf: Gastromanya

Mısırın bir diğer farklı şekilde kullanıldığını gösteren yemek de mısır tarhanasıdır. Tarhana yemekleri doğal yollarla kurutulan tarhana ile oluşturulur. Bu doğallık yemeklere tazelik ve sağlık açısından pozitiflik katmaktadır. O yüzden sık olarak tercih edilen tarhana yemekleri, Sinop bölgesinde mısır tarhanası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sinop Usulü “Prenses”

Sinop mutfağının dünyaca ünlü bir lezzeti olan Sinop usulü prenses tatlısının kökeni 60 yıl öncelerine dayanmaktadır. İki tartolet hamuru arasına koyulan hafif bir krema ve çikolata kaplamasının eşsiz birleşimiyle ortaya çıkan bu tatlı, dünyada büyük bir ilgi odağı olmuş ve seçici bir üne kavuşmuştur.

Hamursuz Tatlısı

Hamursuz Tatlısı

Sinop mutfağının tatlıları son derece ilgi çekici bir yapıya sahiptir. Hamursuz tatlısı da Sinop mutfağının en özel lezzetlerinden bir tanesidir. Tamamen ev yapımı olarak hazırlanan Sinop hamursuz tatlısı, yapılışının kolay olması ve bir o kadar da lezzetli olmasından dolayı sık olarak bölgede tüketilmektedir. Yoğun bir tatlı olmamasından dolayı bölge halkı tarafından sadece özel günlerde değil sık olarak yapılmaktadır.

Sıkmık Tatlısı

Sinop Sıkmık Tatlısı

Sinop ilinin Ayancık ilçesine özgü bir tatlı olan sıkmık tatlısı, aslında görsel olarak çok yakından tanıdığımız lokma tatlısına bire bir benzemektedir. Evlerde kolaylıkla hazırlanabilen bu tatlı, özel günlerde, ramazan aylarında sık sık sofraları süslemektedir. Sinop tatlı kültüründe ayrı bir noktaya sahip olan sıkmık tatlısı lokma tatlısından içerik anlamında küçük farklı detaylara sahiptir. Daha hafif ve mideyi rahatsız etmeyen bir içerik ile oluşturulan sıkmık tatlısı, içerisinde bulundurduğu yoğurt ile birlikte daha özgün bir hale gelmektedir.