• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi32
Bugün Toplam55
Toplam Ziyaret100097
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Sakarya’nın Yöresel Yemekleri 

1- Bulgur Çorbası

bulgur çorbası

Bulgur çorbası, kimine göre bir başlangıç kimine göre ise ana yemek. Besin değeri oldukça yüksek olan çorbanın içerisinde bulgurun dışında süt, kuru soğan gibi malzemelerde yer alıyor.

2- Dımbıl Çorbası

Mayasız hamur ve su ile hazırlanan dımbıl çorbası, kentin yöresel yemekleri arasında ön plana çıkan başlangıçlarından biri. Oldukça hafif olmasıyla kendini sevdiren çorba, aynı zamanda çoğu zaman ana yemek olarak da tüketiliyor.

 

3- Pekmezli Ayva Dolması

Pekmezli Ayva Dolması

Ayvalar bir çanak şekline getirilerek, önceden hazırlanmış iç harç konularak hazırlanmaktadır. Yemeğin sırrı ise pekmezde saklı. Sakarya’da sıklıkla pişirilen bu Osmanlı yemeğini denemenizi tavsiye ederiz.

4- Adapazarı Usulü Kuzu But

adapazarı usulü kuzu budu

Sakarya’nın meşhur özel gün yemeklerinden bir diğeri de Adapazarı Usulü Kuzu But…. Tandır yemeği olarak bilinse de çoğu evde fırında da pişirilen bu nefis yemek, Adapazarı’na yolunuz düşerse denemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetler arasında bulunuyor.

5- Islama Köftesi

ıslama köfte

Balkan yemeği olarak bilinen ıslama köfte, 20. Yüzyılın başlarında Türkiye’ye yerleşen göçmenlerden mutfağımıza dahil olmuş sevilen lezzetlerden bir diğeri. Sakarya usulü hazırlanan köftelerin en önemli özelliği ise bölgedeki yaylalarda yetişen hayvan etlerinden hazırlanması ve farklı baharatlarla harmanlanarak kızartılan çıtır ekmeği…

6- Hamsili Pilav

hamsili pilav

Sakarya’nın Karadeniz kesiminde tutulan balıklar içerisinde hamsinin yeri elbette ki bir başka. Izgarası, fırını, kızartması derken pek çok şekilde tüketilen hamsi, Doğu Karadeniz’in en meşhur yemeklerinden biri olan hamsili pilav şeklinde de sofralardaki yerini alıyor.  Sakarya’ya has versiyonu ise ilk kez deneyenlerin damağında unutulmayan tatlar bırakıyor.

7- Balkabaklı Ekmek

balkabaklı ekmek

Rendelenmiş balkabaklarının suyu ile birlikte ekmek hamuruna ilave edilmesiyle ortaya çıkan bu lezzet bombası, pofudukluğu ve lezzetiyle meşhur. Sakarya iline özgü bu lezzeti kentteki pek çok pastanede bulabilmeniz mümkün. Bu ekmeğin en önemli özelliği ise bayatlamadan günlerce tazeliğini koruyabilmesi. Denemenizi tavsiye ederiz.

8- Çerkez Tavuğu

çerkez tavuğu

Özellikle Osmanlı döneminde dünyanın pek çok yerinden ülkemize göç eden yabancılardan mutfağımıza giren bir diğer lezzet ise ‘’çerkez tavuğu’’… Çeçenistan’ın meşhur yemeği Sakarya mutfağının da temel taşlarını oluşturuyor diyebiliriz. Düğün yemekleri ve özel gün toplantılarında mutlaka hazırlanan bu lezzeti pek çok restoranda bulabilmeniz mümkün.

9- Ezme Fasulye

ezme fasulye

Barbunya fasulyeden hazırlanan Sakarya usulü ezme fasulye, pek çok baharat ve sebzeyle de birleşince tadından yenmiyor. Kentte yetişen körpecik barbunya fasulyelerinin yemeğe kattığı lezzet ise halk tarafından çok seviliyor.

10- Kara Lahana

kara lahana yemeği

Doğu Karadeniz’i en meşhur yemeklerinde mutlaka rastlayacağınız kara lahana, Sakarya içinde oldukça önemli bir bitki. Daha çok haşlama olarak karşımıza çıkan kara lahana yemeğinin içerisine mısır unu, fasulye ve pek çok baharat ekleniyor.

11- Kaşnuka

Kaşnuka

Pırasa ve mısır unundan hazırlanan bu lezzetli yemeğin ismi Kaşnuka… Süt ve yumurtada eklenerek sufle kıvamına getirilen yemek, borcama dökülerek fırına veriliyor. Tadı ise oldukça lezzetli.

12- Pırasalı Börek

pırasalı börek

Sakarya’nın kendine has olan bir lezzetidir. Temizlenmiş pırasalar kısık ateşte soğan ile kavrulur. İçerine az miktarda karabiber eklenir. Börek sosuna da yoğurt eklenerek, hamura çıtır bir lezzet kazandırılır.

13- Balkabaklı Gözleme

Balkabaklı Gözleme

Balkabaklı diğer gözleme çeşitlerine göre ayrı bir tada sahiptir. Balkabağının tatlılığı taze açılmış gözleme hamuruyla buluşmuştur.

Tatlılar

14- Cevizli Lokum

cevizli lokum

Mayalanmış ekmek hamurundan yapılan nefis cevizli lokum, kentte yer alan mahalle fırınlarında sabah erken saatler pişirilir. Özellikle bayram ve diğer özel günlerde titizlikle hazırlanan cevizli lokum bir çeşit börek türüdür. İçerisinde enerji verici fındık, ceviz ve peynir gibi pek çok malzeme yer alan lokumlara isteğe bağlı olarak kuru üzüm de eklenebilir. Halk tarafından da sıklıkla pişirilen cevizli lokum, Sakarya yöresinin sevilen lezzetleri arasında gösterilir.

15- İncir Uyuşturması

incir uyuşturması

Sakarya’da denemeniz gereken tatlılar arasında yer alan incir uyuşturması, şeker ihtiyacınıza anında yanıt veren nefis tatlılar arasında gösteriliyor. İncir, su, süt ve şekerden hazırlanan tatlı bir süre kaynatıldıktan sonra kaselere koyup servis ediliyor, tadı ise parmak ısırtan cinsten…

16- Uğut Tatlısı

uğut tatlısı

Oldukça zahmetsiz olmasıyla bilinen uğut tatlısı, Sakarya’nın yöresel tatlıları arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Yalnızca buğday ve su kullanılarak hazırlanan bu tatlının en önemli özelliği hiçbir tatlandırıcının kullanılmaması. Vitamin kaynağı olarak gösterilen uğut tatlısı, saç dökülmesi, B12 eksikliği gibi pek çok derde deva olmasıyla da ünlü.  

17- Kabak Tatlısı

kabak tatlısı

Türk mutfağının meşhur yöresel lezzetleri arasında gösterilen kabak tatlısının, Sakarya mutfağındaki yeri de bir başka. Kentin en popüler tatlılarından biri olarak gösterilen kabak tatlısı, servis edilme şekli ve üzerine eklenen kaymaklı fındığı ile diğer tatlılardan kendini ayıran bir lezzete sahip.

18- Köpük Helvası

Köpük Helvası

Taraklı Helva olarak da bilinmektedir. İçerisinde yumurta, şeker ve çöğen kökü bulundurur. Mutlaka denemeniz gereken bir aromaya sahiptir.