1- Büryan Kebabı
Siirt’e özgü olan büryan kebabı, hem şehirde hem de ülke genelinde adıyla ve tadıyla oldukça meşhur. Kuzunun bütün organları alındıktan sonra etinin 2-3 metre derinliğindeki bir kuyuda çamurla kapatılıp pişirilmesiyle yapılan büryan kebabı, genelde yazın yapılan şehrin en lezzetli yöresel yemeklerinden.
2- Siirt Kitel (Köfte)
Kıyma, köftelik bulgur, yarma, soğan ve reyhanın karışımıyla yapılan kitel, Akdeniz ve Güneydoğu’nun bazı yörelerinde yapılan içli köfteye benzetilse de tadıyla bambaşka bir lezzet sunuyor.
3- Mihr Çorbası
Çorba kültürü olarak da oldukça farklı tatları bünyesinde barındıran Siirt’in en dikkat çeken çorbalarından biri de buğday, nohut, pul biber, yoğurt ve sıvı yağ ile yapılan mihr çorbası. Ayrıca dilerseniz üstüne yağ kızartıp dökerek lezzetini ikiye katlayabilir ve çorbanızı doyumsuz bir lezzete kavuşturabilirsiniz.
4- İsmeket Köfte
Yağsız kıyma, haşlanmış patates, bulgur, yumurta ve soğan gibi malzemelerle hazırlanan ismeket köfte, görüntüsüyle diğer köftelere benzese de tadıyla adeta sizi büyüleyecek niteliğiyle farkını ortaya koyuyor.
5- Arap Dolması
Kuru patlıcan ve bibere kıymalı ya da zeytinyağlı pirinçli harcın eklenmesiyle hazırlanan Arap dolmasına isteğe göre sarmalık asma yaprağı da dahil edilebilir. Zengin iç harcıyla yapılan ve Siirtliler tarafından oldukça fazla yapılmasından dolayı Siirt dolması olarak da bilinen dolma, kuzey yörelerine kıyasla daha belirgin bir tada sahip olmasıyla farkını ortaya koyuyor.
6- Perde Pilavı
Yumurta, süt ve yağ ile hazırlanan hamur, tencereye yufka şeklinde sıvanır. Ardından kızartılmış keklik veya tavuk eti, et suyu ile pişen pirinçle beraber çeşitli baharat, badem içi, çam fıstığı eşliğinde hamurla sıvalı tencereye yerleştirilir. Tencerenin ağız tarafı da hamurla sıvanarak kapağı örtülür ve fırında pişirilerek yemeye hazır hale gelir. Fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilen perde pilavı, şehrin en meşhur misafir yemeklerinden.
7- Zerfet
Un, maya, sarımsaklı yoğurt, yağ, şeker ve isteğe göre baharatla yapılan zerfet yemeği, şehrin en gözde lezzetlerinden biri olarak sofralardaki yerini alıyor.
8- Bumbar
Bumbar, her ne kadar Adana’ya has bir yemek olarak bilinse de Siirt’in meşhur yöresel yemekleri arasında yer alıyor. Kirece yatırılarak temizlenen kalın bağırsağın içinin pirinç ya da bulgurla doldurulmasıyla hazırlanan yemeğin içine isteğe göre kıyma da koyulabilir. Bumbar tadıyla damaklarınızı ve sofralarınızı şenlendirecek nitelikte.
9- İmçerket
Katmerin tatlı ve atıştırmalık olarak hazırlanabilecek bir alternatifi olan İmçerket, iyice yoğrulduktan sonra kesilip yağda kızartılarak şekere batırılır. Eğer şeker tercih etmiyorsanız şam fıstığı ya da çeşitli toz malzemelerine bulayarak da hazırlayabilirsiniz.
10- Gebole
Un, süt ve pekmezden yapılan şehre has tatlılardan olan gebole, isteğinize göre ceviz de katarak doyumsuz bir lezzete kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
11- Aside
Un ve yağın kavrularak pişirilmesinden hazırlanan aside tatlısı içerisine eklenen ağda sayesinde oldukça kıvamlı bir tatlı haline geliyor.
12- Pırtıke Çorbası
Ispanak çorbası olarak da anılan Pırtıke çorbası; ıspanak, sumak, salça ve pirinçten hazırlanan enfes bir lezzet bombası. Denemenizi tavsiye ederiz.