• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam31
Toplam Ziyaret102196
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Haluçka

Samsun’un lezzetli çorbalarının başında gelen Haluçka’nın aslen bir göçmen yemeği olduğu bilinse de Samsun’a özgü yemekler arasında yerini almıştır. Özellikle Samsun Kavaklıların sofralarından eksik etmediği Haluçka, ana malzemesi hamur olan bir yemektir. Tavuk ve nohudun hamura eşlik etmesiyle hazırlanan bu çorba oldukça doyurucudur ve ana yemek yerine de tüketilebilir.

Bafra Pidesi

Samsun’da pazarları kahvaltı sofralarından eksik olmayan Bafra Pidesi Samsun’un simgesi olarak nitelendirilmektedir. Samsun’a giden turistlerin ilk aklına gelen ve yemeden dönmelerinin mümkün olmadığı Bafra pidesi lezzetiyle tüm ülkede popüler olmuştur.

Terme Pidesi

Ünü ülke sınırlarını aşan Terme pidesi yıllardan beri Samsun’un en meşhur yemekleri arasında gösteriliyor. Terme pidesi hem ülke içinde hem de yurt dışında çok fazla talep görüyor. Hem Türkiye’nin dört bir yanından Terme Pidesi yemek için vatandaşlar Terme’ye geliyor hem de işletmeler soğutma yöntemiyle pideleri paketleyerek hem yurt dışındaki hem de yurt içindeki müşterilerine gönderiyor.

Baklalı Sarma

Ülkemizdeki tüm mutfaklarda olduğu gibi Samsun mutfağında da sarmaların ayrı bir yeri vardır. Ne şekilde yapılırsa yapılsın hiç kimse sarmaya hayır diyemez. Baklalı sarma da bu sarmalar arasında gösterilebilir.

Kaz Tiridi

Yıllardan beri yaşatılan Samsun’un kültür mirası kaz tiridi günümüzde de popülerliğini korumakta ve Samsun’un en önemli yemekleri arasında yerini almaktadır. Bu yemeğin en önemli özel olarak beslenen kazların etinden yapılıyor olmasıdır. Yapımı çok zor olmayan ama zaman alan kaz tiridi Samsun’da özellikle özel günlerde sofralardaki yerini almaktadır.

Fasulye Turşu Kavurması

Karadeniz’in neredeyse her ilinde meşhur olan fasulye turşu kavurması Samsun ile özdeşleşmiş yemeklerden biri. Samsun’un nesi meşhur diye sorulduğunda pek akla gelmese de bölgede hemen hemen her akşam yemeğinde salataya alternatif olarak turşu kavurma tüketilir.

Katık Sündürmesi

Karadeniz’in kahvaltı sofralarında sıklıkla rastlanan katık sündürmesi Samsun’un yöresel yemeklerinden biri olarak anılmaktadır. Katık ince kıyılmış maydanozla karıştırılarak isteğe göre zeytinyağı ya da tereyağı ile tavada sündürülür. Ortaya tadından yenmeyen bir lezzet çıkar. Tavada iyice sündürülen bu yiyecek sabah kahvaltılarında çaya eşlik eder

Büryan

Samsun’da gastronomi turizmin gelişmesine katkı sağlayan yöresel yemeklerin başında Büryan gelmektedir. Samsun’da kuyu kebabı olarak da bilinen Büryan 2-3 metre derinlikteki bir kuyuda odun ateşinde pişen kuzu etinden hazırlanmaktadır.

  •  

Kâğıtta Hamsi

Karadeniz’in sembolü ve en değerlisi hamsinin Karadeniz mutfağında birçok çeşit yemeği yapılıyor. Samsunluların da sofralarının baş tacı olan hamsinin sayısız çeşitlerinden biri de kâğıtta hamsi.

Hamsiyi herkes çok sever ama kokusundan da rahatsız olur. Hamsi kokusunu arındırmakta çok zordur. Ama kâğıtta hamside ne koku vardır ne de etrafa yağ sıçrar. Bu nedenle de Samsun halkı hamsiyi genellikle kâğıtta pişirir.

Mantarlı Pilav

Samsun’un zengin mutfağının yemeklerinden biri olan mantarlı pilav mantarın pilava kattığı farklı ve lezzetli aroma ile deneyen herkesin beğenisini kazanmaktadır. Özellikle Samsun Vezirköprü ilçesi ile özdeşleşen bu pilav Samsun ilinin her köşesine yayılmış ve geleneksel lezzetlerin arasında yerini almıştır.

Yazı Pancarı Yemeği

Samsun’un Kavak ilçesine özgü yemeklerden biri olan yazı pancarı yemeği Samsun yöresel yemeklerinin arasında yerini alan bir sebze yemeğidir. Sebze yemeği yemeyi seven kişilerin mutlaka denemesi gereken bu yemek hem lezzetli hem de sağlığa faydalı olması nedeniyle Samsunluların sofralarından eksik olmaz.

Böbrek Kavurma

Sakatat sevmeyenlerin bile hayran olacağı böbrek kavurma, Samsun’da çok sevilen et yemekleri arasında gösterilmektedir. Samsun’da düğün sofralarında, bayram sofralarında ve kalabalık misafir sofralarında en çok tercih edilen yemeklerden biri olan böbrek kavurma deneyen herkesin beğenisini kazanmıştır.

Bazlama

Bazlamanın tarihi Samsun’da çok eskilere dayanmaktadır. Bazlamanın Samsun’da yaygın kullanılan adı Pıtıldır. Eskiden Samsun’un her köyünde sac üzerinde yapılan bazlama artık tüm fırınlarda yapılıyor ve paketlenerek hem fırınlarda hem de marketlerde satışa sunuluyor.

Katıklı Ekmek

Her ne kadar Antakya’ya özgü bir yemek olarak bilinse de katıklı ekmek samsun mutfağının da en sevilen lezzetlerinden biri haline gelmiştir. Kahvaltıdan akşam yemeği sofralarına kadar her öğünde tüketilebilen katıklı ekmek incecik açılan hamurun üzerine katık adı verilen çökelek, acı biber salçası ve baharatlar döşenerek hazırlanır. Hazırlanan ekmekler açık olarak fırına verilir ya da kısa bir süre sac üzerinde pişirilir. Tereyağı ile servis edilerek ortaya harika bir lezzet çıkar.

Karmaç

Karmaç

Samsun ile Kastamonu illeri arasında paylaşılamayan bir lezzet olarak gündem olan karmaç bu yörelerde karmaç salatası olarak adlandırılır. Her iki bölge tarafından da sahiplenilen karmaç her yörede kendine has özelliklerle pişirilmekte ve sofralarda yerini almaktadır.

Haşhaşlı Çörek

Samsun’da neredeyse her evde özel günlerde pişirilen bu hamur işi hem Samsun halkı tarafından hem de Samsun’u ziyaret edenler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Samsun Vezirköprü ilçesine has bir lezzet olan ve tüm yöreye yayılan bu lezzet günümüzde tüm pastanelerde ve fırınlarda ve kafe tarzı işletmelerde bulunabilir.

Peynirli Ve Cevizli Mantı

Türk halkının mantıya olan düşkünlüğünü bilmeyen yoktur. Karadeniz bölgesinde mantı konusunda kendini ispatlayan il Sinop olsa da Samsun’un da öyle bir mantısı var ki diğer bütün mantıları gölgede bırakıyor. Kendine has bir lezzeti olan samsun mantısı el ile açılıyor. Bilinen mantı gibi içerisine kıymalı harç eklenerek kapatılıyor ve haşlandıktan sonra ceviz ve beyaz peynir ile karıştırılıyor. Samsunlu kadınların özel günlerde evlerinde açtıkları bu mantı damaklarda lezzet patlaması yaşatıyor.

  •  

Çerkez Tavuğu

Çerkez Tavuğu

Kafkas mutfağından Türk mutfağına girmiş olan Çerkez tavuğu Samsun mutfağının sevilen yemekleri arasında gösterilmektedir. Yapımı kolay bu lezzetli meze pek çok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Değişik yörelerde tercihe göre un veya havanda iyice dövülerek un haline getirilen ceviz ile yapılan Çerkez tavuğu, hem lezzetli hem de vitaminli olması nedeniyle çok fazla tercih ediliyor.

Mısırlı Fasulye Çorbası

Samsun’un ana yemekleri olduğu kadar çorbaları da çok meşhur. Samsun mutfağında önemli bir yeri olan kuru bakliyatlardan yapılan mısırlı fasulye çorbası tam anlamıyla Samsun yemek kültürünü yansıtmaktadır. Samsun çorbaları arasında ön plana çıkan bu çorba oldukça doyurucu bir başlangıç yemeğidir. Ancak içinde bulunan malzemelerin doyurucu olması nedeniyle ana yemek kategorisinde de değerlendirilebilir.

Ispanak Çorbası

Çorbalar arasında ayrım yapmak çok zordur. Çünkü hepsi birbirinden lezzetli ve sağlıklıdır. Ancak Samsun mutfağına ait olan ıspanak çorbası hem lezzeti hem de sağlığa olan faydaları ile diğer çorbaların bir adım önünde.

Kıvratma

Samsun’un yemekleri kadar tatlıları da meşhurdur. Bu tatlıların başında da kuru bayram baklavası olarak bilinen kıvratma geliyor. Samsun’un güzel ilçesi Çarşamba ile özdeşleşmiş olan Çarşamba kıvratması marka tescil belgesi almış ve böylece Samsun’un tescilli yöresel yemekleri arasına girmiştir.

Nokul

Tarihi oldukça eskilere dayanan Nokul, Sinop ve Isparta gibi birçok ilde yöresel yemekler listesine girmiştir. Özellikle Samsun’un Bafra ilçesinde çok fazla tercih edilen Nokul, Samsun’un da yöresel yemekleri arasında yerini almıştır. Bafra nokulunu diğer illerde yapılan nokullardan ayıran özelliği ise ceviz ile yapılması.

Kocakarı Gerdanı Tatlısı

Karadeniz bölgesinin en çok tüketilen tatlılarından biri olan burma tatlısının samsun mutfağındaki adı kocakarı gerdanı. Samsun denilince akla gelen ilk tatlılardan olan kocakarı gerdanı bayramların ve özel günlerin vazgeçilmez tatlısı olarak sofralarda yerini alıyor.

Fırında Kabak Tatlısı

Türk mutfağında önemli bir yeri olan kabak tatlısı Samsun yöresel mutfağında da yerini almaktadır. Samsun’a özgü kabak tatlısı farklı pişirme tekniğiyle bilinir. Samsun halkı kabak tatlısını klasik kabak tatlısından farklı olarak fırında pişirmektedir.

Palüze

Paluze

Her ne kadar çok fazla bilinmese de Samsun mutfağına ait olan bu tatlı Osmanlı Döneminden günümüze kadar popülerliğini koruyarak gelmiştir. Osmanlı jölesi olarak bilinen palüze hem lezzetli hem de hafif bir tatlı olması nedeniyle bilenler tarafından çok fazla tercih ediliyor.