• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi24
Bugün Toplam199
Toplam Ziyaret102038
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Elazığ’ın Yöresel Yemekleri 

1- Harput Çorba

harput çorbası

İftar sofralarının başlangıç yemeğidir. Ayran aşı olarak da bilinmektedir. Harput çorbası, soğuk olduğu için yaz aylarında tüketilmesi daha uygun.

2- Lobik Çorbası

lobik çorbası

Elazığ’da börülce lobik ismiyle anılıyor. Halk dilinde lobik çorbası aslında börülcelerden hazırlanan leziz bir başlangıç yemeği. Çorba kategorisinde yer alsa da bize göre ana yemek olarak da tüketilebilen lobik çorbası içerisinde börülcenin yanı sıra buğday, kuru fasulye, nohut gibi pek çok doyurucu kurubaklagil de ekleniyor.

3- Gömbe

Gömbe

Elazığ lezzetlerinin olmazsa olmazıdır. Cevizle yapılan bir yemektir. Bazı yörelerde kıyma ile yapıldığı da görülmüştür.

4- İçli Köfte

içli köfte

Bilindik bir içli köfte değik Elazığ’ın içli köftesi… Elazığ’ın meşhur yemekleri arasında yer alan içli köftenin özel bir sunumu var. Yoğurt ile servis ediliyor ve kentin en sevilen lezzetlerinden biri olarak gösteriliyor. Elazığ’ın en çok beğenilen yemekleri arasında içli köfte mutlaka tatmanız gerekenlerden biri.

5- Sırın

sırın

Elazığ yöresine has lezzetlerden biri olan sırın, mantıya benzerliği ile oldukça sevilen tatlardan biridir. Şeritler halinde kesilen yufkaların arasına leziz mi leziz kıymalı harç eklendikten sonra yuvarlanarak tepsiye diziliyor. Fırında biraz pişirildikten sonra sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos ile tadından yenmez bir hale geliyor.

6- Küncülü Köfte

küncülü köfte

Susum köftesi olarak da bilinen küncülü köfte, ince köftelik bulgur, biraz kıyma ve diğer malzemelerden hazırlandıktan sonra önceden kavrulmuş susama bandırılıp öyle kızartılıyor. Elazığ’ın yöresel yemekleri listesinde önemli bir yer tutan küncülü köfte, tadından yenmeyen lezzet bombaları arasında.

7- Kibe Dolması

kibe dolması

İşkembe dolmasına Elazığ’da, kibe dolması deniyor. Doğu illerimizin meşhur yemeği kibe dolması, işkembe severler için harika bir lezzet olsa da kimimizin damak tadına da oldukça uzak bir yerde. Ancak Elazığlılar en lezzetli kibe dolmasının kendilerinden çıktığı iddiasında. Bu iddia da denemeye değer bir lezzet olduğunu düşündürüyor…

8- Patile

patile

Bir nevi börek olarak tarif edebileceğimiz patila, Elazığ mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri. Kentte patila genellikle kıymalı veya peynirli yapılıyor. İncecik açılmış kat kat yufkaların arasına leziz iç harç eklendikten sonra bir süre pişirilip sofralardaki yerini alıyor. Tadı ise enfes güzellikte.

9- Harput Köftesi

harput köftesi

Elazığ’ın Harput ilçesine has lezzetlerden biri olarak adını tüm Türkiye’ye duyuran Harput köfte, kentin simgesi haline gelmiş lezzetlerden bir diğeri. Birçok köfte tarifine kıyasla bu köfteyi özel kılan ise bol salçalı sosla harmanlanması ve reyhan gibi baharatlarla birlikte pişirilmesi. Elazığ’da maden köftesi olarak da anılan lezzetin olmazsa olmazı reyhan, tadı ise parmak ısırtan cinsten.

10- Balakgazi Böreği

balakgazi böreği

Kokusu ve görüntüsüyle bir kez tadanların müdavimi olduğu balakgazi böreği, denemenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz Elazığ yemeklerinden bir diğeri. Canı çıtır çıtır börek isteyenler için bu börek galeta ununa batırıldıktan sonra kızartılıyor iç harcında ise kaşar peyniri ve leziz kavurma yer alıyor.

11- İşgene Işkene

işkene

Görünümü oldukça karışık tadı ise görünümünün aksine bir hayli lezzetli olan işgene, Elazığ’ın yöresel yemekleri listesinde yer alıyor. İçeriğinde ise kavurma, tandır ekmeği, bol yağ, salça ve soğan yer alıyor.

12- Orcik (Cevizli Sucuk)

Cevizli Sucuk

Elazığ yöresine ait bir lezzettir. Pekmez ve cevizin lezzetlerini ayrı ayrı hissedebiliyorsunuz. Elazığ yöresinde Orcik olarak bilinen bu lezzetin diğer adı da “cevizli sucuk”tur.

13- Pekmez

pekmez

Elazığ mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan üzüm pekmezi, kentte ayrılmadan mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri. Onlarca faydası bir yana dursun pekmez, kentten ayrılanların da yakınları için aldığı hediyelik eşyalardan biri olarak gösteriliyor.

14- Bastık

bastık

Orcik’in preslenmiş hali olarak marketlerde yerini alan bastık, Elazığ’ın yöresel ürünleri arasında hem çok tüketilen hem de çok satın alınan lezzetlerden biri.

15- Ağın Leblebisi

ağın leblebisi

Elazığ’ın Ağın ilçesine has bir lezzet olan Ağın leblebisi, genellikle sonbahar aylarında yapılan bir lezzet. Bölgeye yetecek kadar hazırlanan leblebiler kış aylarında satışa sunuluyor. Yolunuz Ağın’a düşerse ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

16- Çedene Kahvesi

çedene kahvesi

Çedene Kahvesi, Elazığ ziyaretinizde mutlaka tatmanızı ve hatta satın almanızı tavsiye ettiğimiz lezzetlerden biri. Esasen yeşil bir meyve olan çedene, ağaçtan toplandıktan sonra kurutmaya bırakılır. Kurutulmuş çedeneler çerez olarak tüketildiği gibi toz haline dönüştürülerek kahvesi de içilir.

Kahvenin lezzeti bir yana faydaları da saymakla bitmiyor. Özellikle boğaza, gözlere ve kalbe iyi geldiği bilinen bu lezzetin tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

17- Dolanger Tatlısı

dolanger

Elazığ’ın meşhur dolanger tatlısını şehre gidip de denemeden dönmek olmaz. İçi leziz çıtır dışı kıtır olan bu lezzet sarma tatlılardan. Bu leziz tatlıyı Elazığ restoranlarının hemen hepsinde yemek sonrası sipariş verebilirsiniz. Diğer yandan Elazığ seyahat edenler yolculuğa çıkmadan önce kutularca dolan ger stoklayıp yakınlarına hediye olarak da götürüyorlar. Denemenizi tavsiye ederiz.

18- Menengiç Kahvesi

menengiç kahvesi

İçerisinde yedi adet özel bir karışım barındıran menengiç kahvesi. Elazığ’ın hemen her kafesinde bulmak mümkün. Oldukça şifalı ve bağırsak problemlerine iyi geldiği biliniyor.