• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi56
Bugün Toplam79
Toplam Ziyaret100121
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Çorum’un Yöresel Yemekleri 

1- Kuzu Tandır

kuzu tandır

Farklı yörelerde farklı tekniklerle hazırlanan tandır, Çorum yöresinin meşhur yemekleri arasında. Özellikle kuzu etinden hazırlanan, uzun saatler kısık ateşte pişirilen bu lezzeti kentte denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

2- Yaprak Içi Aşı

yaprak içi aşı

Mercimekten bulgura kuru börülceden nohuta, çeşit çeşit besin ve olmazsa olmazı acı ile yapılan yaprak içi aşı, Çorum ve çevresinde en sık yapılan yemeklerden. Onun farklı bir yere sahip olmasını sağlayan başka bir özelliği de asma yaprağıyla servis ediliyor olması.

3- Pastırmalı Madımak

pastırmalı madımak

Çorum ve çevresinde madımak kullanılarak yapılan bu lezzetli yemek, görünüşüyle ıspanak yemeğine benzese de içindeki ince ince doğranmış pastırmalarla apayrı bir lezzete kavuşarak sofraları şenlendiriyor.

5- Söbelek Dolması

Söbelek Dolması

Şehirde ve çevresinde yetişen kuzu göbeği ya da morel mantarı olarak bilinen bir mantar kullanılarak hazırlanan söbelek dolması, şehrin en özel yöresel yemeklerinden olduğu için sadece çok özel misafirlere servis ediliyor.

6- Çorum Mantısı

Çorum Mantısı

Özenle açılan hamurunun iç harcına dana kıyma kullanılıp ardından bol salçalı sos ve tereyağlı nefis bir lezzetle buluşan mantı, size bu zamana kadar yediğiniz tüm mantıları unutturabilecek lezzette.

7- Yırtma Aşı

yırtma aşı

Asma yapraklarının yırtılarak kullanılmasıyla hazırlanan yırtma aşı, şehrin en sevilen yöresel yemeklerinden. Yaprakların ekşiliğiyle kendine has bir lezzeti olan yemeğe isterseniz kemikli et ya da kuşbaşı doğranmış et de ekleyerek, lezzetini ikiye katlayabilirsiniz.

8- Keşkek

keşkek

Keşkek, Anadolu’nun her yöresinde farklı bir teknikle yapılsa da Çorum’da koyun eti ve yarma ile yapılanı lezzetiyle sizi büyüleyecek.

9- İskilip Dolması

iskilip dolması

Çorum’un İskilip ilçesine has lezzetlerden biri olan ve halk arasında ‘’ca dolması’’ olarak anılan İskilip dolması, bölgenin geleneksel yemeklerinden biri haline gelmiştir. Özel günlerde titizlikle hazırlanan yemek, düğünlerde ‘’dolmacı’’ adı verilen aşçılar tarafından pişirilir ve sofralarda yerini alır. Bu lezzeti tatmak için illa bir düğün beklemenize elbette ki gerek yok İskilip ilçesinde yer alan restoranlarda afiyetle yiyebilirsiniz.

10- Sırık Kebabı

sırık kebabı

Bu muhteşem kebabının bir örneğini Sinop’ta, diğer bir örneğini ise Çorum’da görebiliyoruz. Halk arasında ‘’eşkıya kebabı’’ olarak da anılan sırık kebabı, kentin Kargı ve Osmancık ilçelerinde sıklıkla hazırlanır. Çorum’un yöresel yemekleri listesinde önemli bir yer tutan kebap, özellikle seçilmiş 4-6 aylık kuzu veya oğlak ile yapılır. Uzun süre geçirildiği şişte çevrilerek pişirildikten sonra yumuşacık ağız sulandıran bir kıvam alır.

11- Hingel Mantısı

hingel mantısı

Çorum’da hingel mantısı, klasik Çorum mantısının aksine daha büyük formda ve örgü şeklinde haşlanır. İçerisine ise kıyma yerine patates ve çeşitli baharatlardan oluşan lezzetli bir harç eklenir. Mantıların her bir tanesi oldukça büyük ve doyurucu. Sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile buluştuğunda ise tadından yenmiyor diyebiliriz.

 

12- Çorum Leblebisi

çorum leblebisi

Kuru nohuttan hazırlanan Çorum’un patentli leblebisi, tamı tamına 3 asırdır şehrin en önemli simgesi haline gelmiş. Ahmedi Sever isimli merhum bir zat, ilde bolca yetişen nohutlardan leblebiyi imal etme kararı almış ve o günden beri şehrin en önemli yiyeceği sarı leblebi haline gelmiş. 300 yıldır tarihi dükkanlarda satışa sunulan leblebiler günümüzde 3 veya 4 imalathaneden, Türkiye’nin pek çok iline ihracat yapılmaktadır.

13- Kargı Tulum Peyniri

kargı tulum peyniri

İnek, koyun ve manda sütünden elde edilen kargı tulum peyniri, adıyla ve tadıyla yörenin köklü mutfak kültürünün en lezzetli parçalarından. Peynirin en dikkat çeken özelliği de hazırlanmasının uzun emek ve zaman alması.

Tatlılar

14- Sıkma Baklava

sıkma baklava

Çorum’da baklava, pek çok şekilde hazırlanarak sofralardaki yerini alıyor. Kente özgü baklavalar arasında sıkma baklava da en popüleri ve sıklıkla tüketilen tatlılardan biri. Dar ve kısa görünümü sebebiyle sıkma olarak anılan baklavanın çıtırlığı ve lezzeti ise parmak ısırtan cinsten.

15- Teltel

teltel

Un, şeker ve su ile hazırlanan teltel tatlısı, pişmaniye sevenler için en doğru tercihler arasında. Ayrıca teltel, denediğinizde bir daha vazgeçemeyeceğiniz bir tat vaad ediyor.