• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam212
Toplam Ziyaret102051
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Çankırı’nın Yöresel Yemekleri

1. Tatar Hamuru Çorbası

tatar hamuru çorbası

Lezzetli ve çeşitli sofralarına konuk olduğumuz Çankırı’nın yöresel yemekleri yazımıza, şehrin meşhur çorbası Tatar Hamuru çorbası ile başlıyoruz. İçerisinde erişteden mercimeğe birçok malzemenin yer aldığı çorba, salça ve tereyağı lezzetleriyle harmanlanıyor. Piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt katılarak servis edilen çorba, afiyetle yeniyor.

2. Cimcik Hamur Çorbası

cimcik hamuru çorbası

Çankırı sofralarında yer alan geleneksel çorbalardan bir diğeri de, Cimcik Hamuru Çorbası. Cimcik denilen hamur parçalarıyla yapılan çorba, yoğurt, tereyağı ve baharatlı sos eklenerek servis ediliyor. Haşlanan hamur parçalarının sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile birleştiğinde ortaya çıkardığı lezzetli çorbayı, size de afiyetle yemek düşüyor.

 

3. Sarımsaklı Et

sarımsaklı et

Et yemeğiyle arası oldukça iyi olan Çankırı mutfağında, birbirinden lezzetli et yemekleri de yer alıyor. Sarımsaklı et yemeği olarak bilinen yemek, haşlanan kuşbaşı etlerden yapılıyor. İçerisine soğan, kabuklu sarımsak ve salça konulan etler, su ve yağ ile birlikte pişirildikten sonra servis ediliyor.

4. Yaren Güveci

yaren güveci

Güveçte pişen her yemeğin şüphesiz ayrı bir lezzeti oluyor. Bol malzemesi ve doyuruculuğuyla da bilinen Yaren Güveci, kuşbaşı etlerin, domates, soğan ve patlıcan gibi çeşitli sebzelerle pişirilmesiyle yapılıyor. İsteğe göre biber ve çeşitli baharatlar da eklenen yemek, Çankırılıların vazgeçilmezi.

5. İnce Ekmek Muskası

ince ekmek muskası

Çankırı’nın yapımı en kolay, az malzemeli yemeklerinden biri olan ince ekmek muskası, elde açılan ya da hazır yufkalardan yapılan bir yemek. Çankırı sofralarında mutlaka karşınıza çıkacak olan lezzet, hamur işi sevenlerin gözdesi. Yufkaların içerisine tereyağı sürüldükten sonra isteğe göre Küpecik peyniri ya da kıyma eklenen ekmek, muska şeklinde sarıldıktan sonra sac tavada kızartılıyor.

6. Yazma Çöreği

yazma çöreği

Çankırılıların fırınlarında pişen lezzetli hamur işi yemeklerinden yazma çöreği, elde açılan bol mayalı hamurlarla yapılıyor. Kat kat açılan hamurun içerisine yağlandıktan sonra çekilmiş ceviz eklenen çörek, tepside kare kare kesildikten sonra fırında pişiriliyor. Yanına bir de taze demlenmiş bir çayla harika ikili olan Çankırı’nın meşhur çöreğini, daha önce denemediyseniz mutlaka denemelisiniz.

7. Mıkla

mıkla

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi, yumurtanın en güzel hallerinden biri olan yöresel Mıkla yemeği, Çankırı kahvaltılarının en sevilen lezzetlerinden. Oldukça az malzemeyle ve kolayca yapıldığı için pratik bir şekilde sofralarda yerini alan Mıkla, yumurta ve yoğurt ile yapılıyor. Kavrulan yumurtaların üzerine sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra pulbiber ile süslenerek servis ediliyor.

8. Höşmerim

höşmerim

Türkiye’de pek çok yörede sevilerek tüketilen geleneksel yemek Höşmerim de, Çankırı’nın yöresel yemekleri listemizde yer alıyor. Un, tereyağı ve tuz gibi oldukça az malzemeyle yapılan höşmerim, genelde sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Bol bol tereyağı ile kavrulan unun üzerine tuz eklendikten sonra gevrek bir şekle gelen yemek, Çankırı yöresinde üzerine bal konularak sofralarda yerini alıyor.

9. Keşkek

keşkek

Osmanlı’dan günümüze, geleneksel Türk sofralarında yerini alan Keşkek, buğday ile yapılan oldukça lezzetli bir yemek. İsteğe göre et veya tavuk suyu eklenerek lezzetlendirilen buğdaylar, Çankırı yöresinde daha çok bol tereyağlı şekilde fırınlarda pişiriliyor.

10. Tavuk Etli Kuru Bamya

tavuk etli kuru bamya

Bamya sebzesini sevenlerdenseniz, Çankırı’nın yöresel yemekleri listemizde yer alan tavuk etli kuru bamya yemeğini de seveceğinize eminiz. Temizlenmiş çiçek bamyalarından yapılan yemek, kavrulmuş soğanlı ve salçalı suda çeşitli baharatlarla beraber pişiriliyor. Son olarak üzerine tavuk eti eklenerek yemeğe hazır hale getirilen bamyayı, size de afiyetle yemek düşüyor.

11. Taze Fasulye Kavurması

taze fasulye kavurması

Taze fasulye ile yapılan yemekler Türkiye’nin her yöresinde sevilerek tüketiliyor. Çankırılıların en sevdiği fasulye yemeklerinden birisi de, taze fasulye kavurması. Barbunya fusulyesinden yapılan kavurma, genellikle önceden yağda pişirilen yumurta ile kavrularak yapılıyor. İçerisine çeşitli baharatların eklendiği yemek, bölgede oldukça sık tüketilen ince yufka ile birlikte sofralarda yerini alıyor.

 

12. Hameyli

hameyli

Çankırı yöresinde sıklıkla yenilen tatlılardan Hameyli tatlısı da, Çankırı’nın yöresel yemekleri listemizde yerini alıyor. Hamur işi tatlılardan biri olan Hameyli, yapımı oldukça uğraş gerektiren, ama lezzetiyle yiyenlere parmak ısırtan bir tatlı. Elde açılan hamurların içerisine ceviz içi konduktan sonra üçgen muska şeklinde kapatılarak fırına verilen tatlı, üzerine şekerle yapılan şerbet döküldükten sonra servis ediliyor.

13. Yumurta Tatlısı

yumurta tatlısı

Adından da anlaşılacağı üzere, bol bol yumurta ile yapılan yörenin meşhur tatlılarından yumurta tatlısı, un, yumurta ve tuz üçlüsünden oluşuyor. Yumurtanın akı ve sarısı ayrılarak yapılan tatlı, fırında pişirildikten sonra şerbetlenerek hazır hale geliyor. İsteğe göre üzerine dondurma da eklenebilen tatlıyı, mutlaka deneme listenize eklemelisiniz.

14. Un Helvası

un helvası

Her evin vazgeçilmez tatlılarından un helvası, Türk mutfağının en sık yapılan tatlısı olabilir. Bayramlardan, özel günlerimize kadar bize eşlik eden bu klasik tatlı, pratik ve az malzemeyle yapıldığı için de sık sık tercih ediliyor. Çankırı sofralarında sık sık yenilen un helvası, yağ, un ve şeker ile yapılıyor. Tereyağında kavrulan unun mis gibi kokusuyla iştah açan tatlı, üzerine çekilmiş ceviz eklendiğinde lezzetine lezzet katıyor.

15. Nokul

nokul

Türkiye’nin sevilen hamur tatlılarından Nokul, Samsun ve Çankırı’nın yöresel tatlılarından biri olarak biliniyor. Elde açılan yumuşacık hamurların silindir şekli verilerek fırında pişirilmesiyle yapılan Nokul, isteğe göre arasına tahin, çekilmiş ceviz ve kuru üzüm eklenerek yapılıyor.