• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi22
Bugün Toplam203
Toplam Ziyaret102042
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Bursa Yöresel Lezzetleri 

1- İskender Kebap

bursa iskender

Bursa yöresel lezzetler denince ilk akla gelen yemeklerden olan iskender; lezzeti, görüntüsü ve bol tereyağıyla damaklarınızı şenlendirecek, tadıyla adeta sizi büyüleyecek.

2- Düğün Helvası

düğün helvası

Süt helvası ve Bursa helvası olarak da bilinen helva, diğer helva türlerinden farklı bir teknikle yapılıyor. Düğün helvası, adından da anlaşılacağı üzere genelde düğünlerde hazırlanıp misafirlere sunulsa da, özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezidir.

3- Mihaliç Peyniri

Mihaliç Peyniri

Kelle olarak da bilinen peynir, adını Karacabey’in eski ismi Mihaliç’tan alıyor ama yöre halkı tarafından “mağlıç” olarak telaffuz edilir. Sert, bol gözenekli ve bol tuzlu olan mihaliç peyniri kahvaltılarda çiğ veya pişirilerek tüketilir. Salatalarda, makarnalarda ya da çorbalarda ise rendeleyerek yenir. Peynir bol tuzlu olduğundan suda bekletilip tuzundan arındırılıyor. Böylece yumuşaması da sağlanıyor.

4- Cevizli Lokum

cevizli lokum

Bursa’nın hemen hemen her köşesinde bulabileceğiniz cevizli lokum, yörede kına lokumu olarak da bilinir. Cevizli lokum yanında içebileceğiniz bir çayla doyumsuz bir lezzete ulaştırıyor.

5- Bursa Şeftalisi

bursa şeftalisi

Ünü şehri değil, Türkiye’yi aşmış Bursa şeftalisinin önceden yirmiye yakın çeşidi bulunuyordu. Günümüzde çeşidi azalmış olsa da Bursa’nın gururu olma özelliğini kaybetmiyor.

6- Dağ Çileği

dağ çileği

Bursa’ya özgü ünlü meyvelerden olan dağ çileği, hem içerdiği vitaminlerle sağlığımız açısından hem de lezzetiyle son derece önemli bir yere sahip. Özellikle şehrin Keles ilçesinin geçim kaynağı olan dağ çileği, sadece ülkemizde değil dünyada da Bursa’nın bir sembolü olarak biliniyor. Çileklerden reçel yapabilir ya da pasta ve tatlılarınızda da kullanabilirsiniz.

7- Cendere Baklavası

cendere baklavası

Cennet künkü diye de bilinen şehrin en eski tatlılarından olan cendere baklavası, özellikle bayramlarda sofraların vazgeçilmezi oluyor. Oldukça lezzetli olan bu baklavayı yapabilmek için biraz sabırlı olmanız gerekiyor çünkü yapımı da lezzeti kadar oldukça zor ve zahmetli.

8- Kestane Şekeri

kestane şekeri

Bursa yöresel lezzetleri listesinin olmazsa olmazlarından biri de kestane şekeri… Özellikle şehre geldiğinizde eşinize dostunuza hediye olarak götürebileceğiniz en lezzetli tatlardan biri.

9- Tahinli Pide

tahinli pide

Bursa’nın en meşhur ve halkın en sevdiği lezzetlerden olan tahinli pide, şehrin dışındaki yerlerde pek bilinmiyor. Kahvaltılarda sadece tahinli pide yiyenler bile var.

10- İnegöl Köfte

inegöl köfte

Bursa denince ilk akla gelen yemek olan inegöl köfte, kuzu ve dana etinin baharatsız bir şekilde kullanılmasıyla hazırlanıyor. İnegöl köfte, 100 küsür senedir ne lezzetinden ne de şeklinden ödün vermeden hala aynı lezzetle yiyenleri büyülüyor.

11- Kıymalı Cantık

kıymalı cantık

Bursa’ya has yiyeceklerden olan kıymalı cantık, görünümüyle fındık lahmacuna benzese de tadıyla bambaşka bir lezzete sahip.

12- Pideli Köfte

pideli köfte

Pideli köftenin ana maddesi köfte olsa da bu köfte bildiğimiz köfteler gibi kuru ya da iskender kadar soslu değil. Doyumsuz lezzetiyle iskenderden sonra şehirde en sevilen ve tercih edilen yemeklerden olan kıymalı pide hem sofralarınızı hem de damaklarınızı şenlendirecek.

13- Muradiye Çorbası 

muradiye corbasi

Yapımında tavuk kuşbaşı, kabak, şehriye, havuç, yoğurt, tereyağı ve un kullanın çorba Bursa’nın en meşhur çorbalarından biridir. Muradiye çorbası hem görüntüsüyle gözünüze, enfes tadıyla midenize hitap edecektir.

14- Uludağ Pilavı

bursa pilavi

Klasik pilav yemekten sıkıldıysanız, içerisindeki zengin malzeme çeşidiyle size Uludağ pilavını mutlaka öneriyoruz. Kuşbaşı et, havuç, kesme şeker, kestane ve üzümün pirinç taneleriyle birleşmesiyle ortaya çıkan süper lezzetlerden biri.

15- Ciğer Sarması

ciğer sarması

Aslında Rumeli mutfağına ait olan ciğer sarması Bursa’da yaygın olarak yapılıyor. Yapımı diğer yemeklere göre uğraştırıcı olduğu için Bursa’da genelde özel günlerde yapılan bir yemektir.

16- Etli Kereviz

bursa etli kereviz

Bursaya özgü olan bu yemeği insan farklı çeşitlerde yapabiliyor. Siz kesinlikşe Bursa’da etli kereviz yemeden dönmeyin.. Yediğinizde bu lezzeti unutamayacağınızı şimdiden söylüyoruz.

17- Kestaneli Lahana Sarması 

kestaneli sarma

Lahana sarması neredeyse herkesin çok sevdiği lezzetlerden biri. Bursa usulü lahana sarmasının daha çok seveceğiniz lezzetlerden biri olacağına eminiz. Fırın ızgarasında pişirilen kestanelerin lahananın iç harcıyla birleşiminden ortaya çıkan harika bir lezzet.

18- Anjelik Reçeli

anjelik receli

Bursa Uludağ’ın bitki örtüsünde yetişen bir bitkiden yapılan reçel, günümüzde çok bilinmiyor. Eski neslin çok sevdiği anjelik reçeli kahvaltıların vazgeçilmeziymiş. Tadını merak edenler Bursa Uludağ Pastanesi’nde yiyebilir.

19- Bağdat Hurma Tatlısı

bursa bagdat hurma

Bursalı değilseniz ismini bile daha önce duymadığınız bir tatlı ile tanıştıralım sizleri; Bağdat hurma tatlısı. Bursa’ya özgü olan hurma tatlısı hala dünyada ve Türkiye’de sadece burada yapılıyor. Sağlıklı bir tatlı alternatifi olan hurma tatlısını denemenizi tavsiye ediyoruz.

20- Kemalpaşa Tatlısı

kemal pasa tatlisi

Bursa yöresel lezzetleri listesinde aslında hemen hemen her yerde rastladığımız, hatta evde annelerimizin yaptığı Kemalpasa tatlısı var. Şerbetli tatlıların en çok tercih edilenleri arasında olan tatlı, Bursa’nın MustafaKemalPaşa ilçesine aittir ve ismini buradan almıştır.