1. Pumpum Çorbası
Bartın yöresel yemekler listemize, şehrin en sevilen lezzetli çorbalarından Pumpum çorbası ile başlıyoruz. Oldukça ilginç bir isme sahip olan çorba, Bartın sofralarında sık sık yerini alıyor. Oldukça az malzemeyle yapılan yemek, mısır unu, et ve et suyu ile yapılıyor. Et suyunda pişirilen mısır ununun üzerine kavurma eklenmesiyle tatlandırılan çorba, tereyağı dökülerek servis ediliyor.
2. Yumurtalı İsbut
Bartın mutfağında yer alan lezzetli yemeklerden bir diğeri de, şehrin sevilerek tüketilen yumurtalı isbut yemeği. Oldukça faydalı ve zengin besin değeriyle bilinen isbut otuyla yapılan yemek, hodan veya kaldırık otu ismiyle de anılıyor. Temizlendikten sonra tencerede pişirilen ot süzüldükten sonra soğan, kıyma ve yumurta ile birleştiğinde ortaya parmak ısırtan bir lezzet çıkıyor.
3. Pirinçli Mantı
Mantının her halini sevenlerdenseniz, Bartın sofralarında önemli bir yer tutan pirinçli mantıyı da seveceğinize eminiz. Diğer mantılardan farklı olarak daha büyük hamurda ve pirinç eklenerek yapılan mantı, oldukça lezzetli bir tada sahip. Elde açılan hamurların içine ayrı olarak kavrulmuş pirinçli harcın eklenmesiyle yapılan mantıyı, üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve sos dökerek yiyebilirsiniz.
4. Amasra Salatası
Yöresel lezzetlerin yer aldığı Bartın sofrasında, kendine has meşhur salatasından bahsetmemek olmaz. İçerisinde rokadan bibere kadar isteğe göre arttırılan ve on beşten fazla sebzenin yer aldığı salata, zeytinyağlı sosuyla tam bir lezzet şöleni haline geliyor. Genelde ilginç süslemeli şekillerde servis edilen Amasra salatasını, yemeklerin yanında afiyetle yiyebilirsiniz.
5. Kırk Katlı Börek
Bartın yöresel yemekler listemizde yerini alan bir diğer meşhur yöresel lezzet de, el açması olarak bilinen kırk katlı lezzetli böreği. Özel olarak elde açılan incecik yufkaların üst üste dizilmesiyle yapılan börek, fırında piştikten sonra üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek ıslatılıyor ve servise hazır hale geliyor.
6. Tavuklu Köy Böreği
Bartın’ın mutfağında yaptığımız keyifli keşif turuna meşhur tavuklu köy böreğiyle devam ediyoruz. Aslında bir çeşit yufka böreği olan yemek, Elde açılan yufkaların önceden haşlanan tavuk suyuna batırılarak ıslatılmasıyla yapılıyor. Islatılan yufkanın dışında bir diğer yufkanın da tavada kızartıldığı yemek, haşlanmış tavuğun üzerine konulmasıyla servis ediliyor.
7. Tirit
Meşhur türkü tiridine bandımdan hatırlayabileceğimiz bu yemek, Bartın mutfağında sık sık pişen yemeklerden biri. Didik didik edilmiş dana etiyle birlikte özel olarak pişirilmiş salçalı baharatlı sosla yapılan tirit, fırında pişirilmiş yufkaların üzerine konularak servis ediliyor. Özel günlerde de sıklıkla yapılan tirit yemeğini Bartın’ın pek çok noktasında bulabilirsiniz.
8. Unlu İspit Dolması
Tazecik toplanan ispit yapraklarından yapılan en lezzetli yemeklerden biri olan unlu ispit dolması, dolma severlerin gözüne ve damağına hitap eden enfes bir yemek. Bartın yöresel yemekler listemizde yerini alan dolma, haşlanmış ispit yapraklarının mısır unlu özel harç ile doldurulmasıyla yapılıyor. Üzerine ev yoğurdu da döküp yerseniz, parmaklarınızı ısırabilirsiniz.
9. Etli Ayva
Meyve ile et bir araya geldiğinde şaşırtıcı bir şekilde oldukça lezzetli yemekler ortaya çıkabiliyor. Portakallı Pekin ördeğinden, erik yahnisine kadar pek çok yemekte bir araya gelen meyve ve et, Bartın’ın meşhur lezzeti etli ayvada da bir araya geliyor. Ayva, badem ve kayısı gibi oldukça ilginç lezzetler ile birleşen et, ağızda unutulmayacak bir tat bırakıyor.
10. Erik Yemeği
Bir üst maddemizde bahsettiğimiz etli ayva gibi, Bartın’ın meyveli et yemeklerinden bir diğeri de meşhur erik yemeği. Haşlanan etin içerisine salçalı yemek sosu eklendikten sonra ayıklanmış eriklerin atılarak pişirildiği yemek oldukça lezzetli bir tada sahip. Etin içerisinde mayhoş bir tat almayı sevenlerin beğeneceğine emin olduğumuz erik yemeğini, Bartın sofralarında sık sık görebilirsiniz.
11. Döşemeli Mancar
Vitamin deposu, şifa kaynağı bitki türlerinden biri olan mancarla yapılan bu oldukça lezzetli yemek, tıpkı ıspanak gibi pişirilerek sofralarda yerini alıyor. İsteğe göre çeşit çeşit sebzeyle birlikte pişirilen mancarlar, kat kat şekilde döşenerek pişirildiği için döşemeli mancar adını almış. Sebzeyle arası iyi olanlardansanız, döşemeli mancarın tadına bakmalısınız.
12. Gıcır
Bartın yöresel yemekler listesinde yerini alan bir diğer meşhur ot yemeklerinden birisi de, ilginç ismiyle de oldukça dikkat çeken gıcır yemeği. Diken ucu ismiyle de bilinen gıcır otunun soğanlı ve biberli yağda kavrulmasıyla yapılan yemek, genellikle üzerine çırpılmış yumurtanın kırılmasıyla hazır hale geliyor.
13. Şapşap Köfte
Her şehrin kendine ait köftesi olur da, Bartın’ın olmaz mı? Tabi ki olur. İsteğe göre dana kıyma ya da kuzu kıymanın karışımıyla yapılan bu lezzetli köfte, galeta unundan kimyonuna kadar çeşit çeşit baharatlarla tatlandırılıyor. Özellikle akşam yemeklerinde sofralarda yerini alan şapşap köfte, harika kokusuyla tok insanı bile acıktırabiliyor.
Tatlılar
14.Tatlı Böreği
Bartın yöresel yemekler listemizde yer alan tatlılar kısmına, meşhur tatlı böreği ile devam ediyoruz. İsteğe göre elde açılan ya da hazır yufkalarla yapılan tatlı, yufkaların içine tereyağı ve çekilmiş ceviz eklenmesiyle yapılıyor. Şerbeti de döküldükten sonra hazır hale gelen tatlı böreği, çay saatlerinde vazgeçilmez lezzetlerin başında geliyor.
15. Kabak Burması
Bartın’ın meşhur tatlılarından kabak burması, nişanlardan bayramlara kadar pek çok özel günde tepsi tepsi yapılıyor. Bal kabağı ile yapılan burma tatlısı, özel olarak elde açılan incecik yufkaların içine çekilmiş cevizle birlikte doldurularak sarılıyor. Lezzetli şerbetiyle tatlandırılan burma tatlısı, tazecik demlenmiş çayla harika bir ikili oluyor.
16. Zırva
Bartın yöresel yemekler listemizde yer alan meşhur tatlılardan zırva, özellikle loğusa dönemindeki kadınlara bol bol yediriliyor. Nişasta ve loğusa şekeri katılarak yapılan tatlıya kıpkırmızı rengini veren ise karanfil oluyor. Kaynayan karanfillerin kıpkırmızı rengini verdiği tatlı, hem göze hem de damağa hitap ediyor.
17. Deli Oğlan Sarığı
Bartın’ın tatlılar kategorisinde yer alan burma tatlısıyla oldukça benzeyen bir diğer tatlısı olan deli oğlan sarığı, elde açılan yufkaların ceviz içi eklenerek doldurulmasıyla yapılıyor. Tepsiye dizilerek fırında pişirilen şerbetli deli oğlan sarığı, özel günlerde sık sık sofralarda yerini alıyor.
18. Halışka
Bartın yöresel yemekler listemizde yer alan oldukça lezzetli ve az malzemeyle yapılan tatlılardan biri olan halışka, geçimin zor olduğu dönemlerde eldeki imkanlarla yapılan artık klasik haline gelmiş geleneksel bir tatlı. Ulus usulü ve Abdipaşa usulü olarak iki farklı şekilde yapılan tatlı, un, tereyağı ve sütle yapılıyor. Diğer usulünde mısır unu da eklenen tatlı, pekmez dökülerek servis ediliyor.
19. İncir Dondurması
Dondurma ve incir sevenlerdenseniz, iki lezzetin de bir araya geldiği Bartın’ın meşhur dondurması incir dondurmasına bayılacaksınız. Mevsiminde toplanan incirlerle ve sütle yapılan meşhur dondurma, özellikle yaz aylarında en çok yenilen ferahlatıcı lezzetlerin başında geliyor.
20. Kaha Tatlısı
Bartın yöresel yemekler listemizin son maddesinde, şehrin sevilen şerbetli tatlılarından kaha tatlısı yer alıyor. Elde açılan hamurların yağda kızartılmasıyla yapılan tatlı, şerbetlendikten sonra genellikle üzerine çekilmiş ceviz ya da Antep fıstığı ve kaymak eklenerek servis ediliyor.