1- Peynirli Patlıcan
Alacalı olarak soyulan patlıcanlar, yuvarlak bir şekilde kesiliyor ve iki patlıcan arasına manyas peyniri koyuluyor. Kürdan yardımıyla tutturulan patlıcan-peynir ikilisi kızgın yağda kızartılarak, üzerine sarımsaklı domates sos ekleniyor. Peynir ve patlıcan ikilisinin doyulmaz lezzetini tatmak isteyenler için peynirli patlıcan en güzel seçeneği sunuyor.
2- Sura
Balıkesir’in sebze yemeklerinin yanı sıra et yemekleri de oldukça meşhur. Kuzu ya da oğlak etiyle yapılan Sura yemeği buna en güzel kanıt niteliğinde. Kuzu ciğerinden pirince, çam fıstığından kuş üzümüne her şeyin bulunduğu bu yemeğin baharatı da oldukça bol. İçinde bulunan çeşitlilik ve çokça eklenen etle tam bir şölen yemeği olan Sura, genellikle Kurban Bayramı zamanlarında yapılıyor.
3- Düğün Çorbası
Haşlanmış nohut, tereyağı, un ve arpa şehriyenin karıştırılmasıyla meydana gelen Balıkesir usülü düğün çorbası, lezzetinin yanı sıra doyuruculuğuyla da başlı başına bir ana yemek olabilecek nitelikte.
4- Balıkesir Mantısı (Tavuklu Mantı)
Tavuk ve tavuk suyunun eşsiz lezzetiyle dolu hamurun içine bir şey koymadan, dört tarafının kapatılıp fırınlanması ve tavuk suyunda haşlandıktan sonra hem tavuk etleri hem de haşlanmış nohutun dökülmesiyle yapılan tavuklu mantı, sarımsaklı yoğurtla da lezzetini ikiye katlıyor.
5- Börülce Ekşilemesi
Sallama ya da sıyırma adıyla da bilinen börülce ekşilemesi, haşlanmış börülcelerin zeytinyağı ve koruk suyuyla buluşmasının ardından sarımsakla tamamlanmasıyla yapılıyor.
6- Tirit
Ufak ufak doğranan ekmeklerin üzerine tavuk suyu, domates ve suda haşlanmış tavukların yanı sıra tereyağı ve incecik doğranmış maydanozların da eklenmesiyle yapılan tirit, şehrin en lezzetli ve meşhur yemekleri arasında bulunuyor.
7- Keşkek
Türkiye’nin pek çok ilinde yöresel lezzet kategorisine giren keşkek, Balıkesir mutfağında meşhur yemekleri arasındadır. İsteğe bağlı olarak etli ya da tavuklu yapılan keşkek, buğdaydan ve nohuttan hazırlanan nefis bir tat. Özellikle köylük yerlerde düğün ve bayram gibi özel günlerde pişirilen bu lezzeti tatmanızı tavsiye ederiz.
8- Saçaklı Mantı
Sarımsaklı bulgurun, hepimizin bildiği bulgur pilavından tek farkı iri doğranmış sarımsaklarla karıştırılması. Sarımsağın faydalarını ve yemeklere kattığı lezzeti anlatmaya gerek yok bu sebeptendir ki sarımsaklı bulgur, Balıkesir’de çekinmeden tüketebileceğiniz lezzetler arasında.
9- Sarımsaklı Bulgur
Sarımsaklı bulgurun, hepimizin bildiği bulgur pilavından tek farkı iri doğranmış sarımsaklarla karıştırılması. Sarımsağın faydalarını ve yemeklere kattığı lezzeti anlatmaya gerek yok bu sebeptendir ki sarımsaklı bulgur, Balıkesir’de çekinmeden tüketebileceğiniz lezzetler arasında.
10- Bigadiç Güveç
Balıkesir’in Bigadiç ilçesine özgü bu lezzetli güveç yemeği, kentte pek çok restoran ve lokantada bulabileceğiniz bir lezzet. Güveci diğerlerinden farklı kılan ise ilçede her kasap dükkanında yer alan odun közü ile kızdırılan fırınlar. Lezzetini pişirme yönteminden alan bu yemek süt oğlağından yapılıyor. Leziz kokusuyla iştah kabartan Balıkesir yemeklerinden biri.
11- Susurluk Ayranı Ve Tostu
Balıkesir’e özel araçla yolculuk edenlerin Susurluk’ta bir mola verip bol köpüklü Susurluk ayranının ve bol kaşarlı tostunun tadına bakmadan geçmesi olasılık dahi değil. Henüz hiç tatmadıysanız çok şey kaybettiğinizin bilgisini verelim. Marmara’dan Ege’ye giden pek çok yolcu Susurluk Dinlenme Tesisleri’nde bu lezzetin tadına mutlaka bakıyor ve müdavimi oluyor.
12- Ayvalık Tostu
Balıkesir’in Ayvalık ilçesine has bir lezzet olan Ayvalık tostunun ünü ülkeyi sarmış durumda. Tadı ise ününü ispatlar cinsten. Herhalde Ayvalık’a gidip de Ayvalık tostunun tadına bakmadan dönen yoktur. Balıkesir’in tatil beldelerinde sıklıkla görebileceğiniz bu lezzet tamamen beldeye has özel bir ekmek ve çok çeşitli şarküteri ürünlerinden hazırlanıyor.
13- Edremit Köftesi
Edremit’e has yöresel lezzetlerden biri olan Edremit köfte, ilçenin simgesi haline gelmiş meşhur yemeklerden biri. Yerleşim yerinde yer alan hemen her restoranda sipariş verebileceğiniz Edremit köftenin tadına bakanlar, Tekirdağ köftesine atıflarda bulunuyor.
14- Rabisa
Balıkesir’in yöresel yemekleri listemizde Gömeç’e özgü bir yemek rabisa, halkın çok sevdiği ve sıklıkla pişirdiği hamur işleri listesinde. El açması yufkaların rulo haline getirilip fırına verildikten sonra sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra enfes bir yemek haline geliyor.
15- Ada Köfte
Diğer köftelere nazaran şekil ve lezzet anlamında bir tık farklı olan Ada köfte, Balıkesir mutfağının leziz yemeklerinden biri. Diğer köfte yapımlarına nazaran harcı daha cıvık tutulan ve daha büyük boyutlarda şekil verilen Ada köfteyi, Gömeç restoranlarının hemen hepsinde sipariş verebilirsiniz.
16- Karanfilli Ekmek
Kent mutfağının meşhur lezzetlerinden bir diğeri ise karanfilli ekmek. Herkesin bildiği tava ekmeği görünümündeki ekmek hazırlanırken hamura karanfil atılır ve bu şekilde pişirilir. Karanfilden dolayı pembe renk alan hamur çıtır çıtır bir ekmek haline gelir. Tulum peyniriyle birlikte pişirmenizi tavsiye ederiz.
17- Şevketi Bostan
Faydaları saymakla bitmeyen şevketi bostan otu Ege’nin en değerli hazinelerinden biri. Balıkesir’de pek çok yörede şevketi bostan otu yetişmekte olup yemeği de sıklıkla pişirilmektedir. Daha çok kuzu etli leziz bir yemek olarak yiyebileceğiniz şevketi bostan bazı yörelerde etsiz olarak da pişiriliyor. Tatmanızı tavsiye ederiz.
18- Kabak Çiçeği Dolması
Girit’in meşhur lezzetlerinden biri olan kabak çiçeği dolması, Ege bölgesi sınırları içerisinde yer alan hemen her ilde titizlikle hazırlanan lezzetlerimizden biri. Balıkesir mutfağında da önemli bir yer tutan dolma, doğadan tazecik toplanmış kabak çiçeklerinin lezzetli bir iç harçla buluşmasından oluşuyor.
Tatlılar
19- Mafiş Tatlısı
Şerbetli bir hamur tatlısı olan mafiş, hamurlar hazırlandıktan sonra fiyonk şekli verilerek yapılıyor. Bu fiyonklar yağda kızartıldıktan sonra üstüne soğuk şerbet dökülüyor ve servise sunuluyor.
20- Balıkesir Kaymaklısı
Hamuru hazırlandıktan sonra yufka haline getirilen kaymaklının, yarısı bir tepsiye yarısı başka bir tepsiye seriliyor ve fırın ya da mangaldaki yerlerini alıyorlar. Alt kısımları kızardıktan sonra tepsilerden birinin üzerine bolca kaymak yayılıyor ve diğer tepsideki yufkalar sürülen kaymağın üzerine getirilerek, ardından şerbeti ekleniyor.
21- Höşmerim
Peynirle yapılan tatlıların en güzeli olan höşmerim, irmikle bir araya gelince Balıkesir’in tadına doyamayacağınız lezzeti çıkıyor ortaya.
22- Zerde
Osmanlı döneminden günümüze değin varlığını devam ettiren zerde, Balıkesir’in hala en gözde tatlıları arasında. Zerde; kızamık şekeri, karanfil, tarçın, gül suyu ve en önemlisi pirinçle hazırlanan oldukça lezzetli bir tatlı çeşidi. Hafif bir tat arayanlar için iyi bir seçecek.
23- Keşküllü Kemalpaşa Tatlısı
Balıkesir’de sıklıkla görebileceğiniz tatlılar içerisinde yer alıyor Kemalpaşa tatlısı… Balıkesir’in Kemalpaşa semtiyle özdeşleşmiş bu tatlı Türkiye’nin her yerinde bayramlarda hazırlanan bir tatlı haline de gelmiş. Keşküllü Kemalpaşa tatlısı, ise bildiğimiz Kemalpaşa’ya farklı bir yorum katıyor. Kemalpaşalar tepsiyle dizildikten sonra şerbeti dökülüyor ve son olarak da önceden hazırlanmış keşkül muhallebisi katılıyor. Şerbetli ve sütlü tatlıların leziz uyumuna ise tam da bu tatlıda şahitlik ediyorsunuz.
24- Kupta Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı
Kup tatlılar pek çoğumuzun sevdiği ve evde zorlanmadan pişirdiği lezzetler arasındadır. Kemalpaşa tatlısının pek çok yorumunu göreceğimiz Balıkesir’de de kupta muhallebili Kemalpaşa tatlısı, sıklıkla hazırlanan lezzetlerden biri. Akşam yemeklerini hafif bir tatlıyla sonlandırmak isteyenler için ise birebir.
Önceden hazırlanmış mis vanilya kokulu muhallebi kupa döküldükten sonra bir ya da iki tane Kemalpaşa ekleniyor, ardından ise biraz daha muhallebiyle üzeri kapatılıyor. En son olarak da tercihe bağlı fıstık ya da fındık eklendi mi tadından yenmiyor.
25- Kadayıf Dolması
Erzurumlular bize kızmasın… Bir çoğumuzun bildiği gibi kadayıf dolması, Erzurum’a has bir lezzet. Ancak uzun yıllardır Balıkesir’de de pişirilmesi sebebiyle bölge halkı, kentin yöresel lezzetler listesine dahil etmiş. Bizde sizleri bilgilendirmek istedik. Bu eşsiz lezzetin tarifini vermeye elbette gerek yok. Sizlere sadece çıtır çıtır bir hamur ve bol cevizli bir iç harçtan bahsediyor ve kadayıf dolmasını bir de Balıkesir’de denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. 🙂
26- Sakızlı Dondurma
Balıkesir’in hemen her tatil beldesinde görebileceğiniz sakızlı dondurma özellikle de Cunda Adası’nda oldukça meşhur. Kente yaz aylarında seyahat ediyorsanız mis kokulu sakızlı dondurmanın tadına bakmanızı tavsiye ederiz.
27- Damla Sakızlı Lorlu Kurabiye
Ayvalık’ın en meşhur lezzetlerinden biri olarak gösterebileceğimiz damla sakızlı lor peynirli kurabiye, anne elinden çıkmış gibi bir lezzet. Ayvalık, Akçay, Altınoluk,Cunda ve Assos gibi tatil beldelerinde sıklıkla görebilir, bu yerleşim yerlerindeki pastahanelerden satın alabilirsiniz.
İçecekler
28- Macaron Çayı
Macaron, Ayvalık’ta yetişen özel bir bitki. Halk arasında mercan köşkü olarak da bilinen bu hoş kokulu bitkiden nefis bir çay hazırlanıyor. Özellikle sindirim sistemi ve soğuk algınlığa iyi geldiği bilinen macaron çayını, Ayvalık kafe ve pastanelerinde denemenizi tavsiye ederiz.
29- Koruk Suyu
Özellikle tatil beldelerinde sıklıkla tabelalarını ve adım başı satış tezgahlarını göreceğiniz koruk suyu, Balıkesir’in hem lezzetli hem de serinletici içeceklerinden biri. Çoğu zaman zeytinyağlı yemeklere de ekşilik vermek amacıyla katılan koruk suyu, olgunlaşmamış üzümlerden elde ediliyor. Sindirim sistemi, bağırsak ve kabızlık sorunlarına da oldukça faydalı olduğu biliniyor.
30- Karadut Suyu
Balıkesir’e gidip de denemeden dönmemenizi tavsiye ettiğimiz buz gibi karadut suyu özellikle yaz aylarının vazgeçilmez içeceklerinden.