• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi25
Bugün Toplam123
Toplam Ziyaret101962
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Ardahan Yöresel Yemekler 

Çorbalar

1. Helle Aşı

helle aşı

 Bazı yörelerde herle çorbası adıyla da bilinen bu harika lezzet, yeşil mercimek, un ve kıyma gibi oldukça az malzemeyle yapılıyor. Kavrulma yöntemiyle pişirilen çorba, akşam yemeklerinin vazgeçilmez başlangıçlarından biri.

2. Evelik Çorbası

evelik çorbası

Ardahan dışında Erzincan’da da sıklıkla yapılan yöresel yemek oldukça faydalı sebzelerden biri olan evelik yaprağıyla yapılıyor. Taze taze toplanıp temizlendikten sonra haşlanan yaprakların haşlanmış mercimek ile birlikte soğanda kavrulmasıyla yapılan yemek, genellikle patates ve salçalı sos eklenerek servise hazır hale geliyor.

3. Ayran Aşı

ayran aşı

Türkiye’nin en sevdiği, özellikle yazın sıcak aylarında sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ayran aşı çorbası, Ardahan mutfağında da yerini alıyor. Nohut, buğday ve dereotu ile yapılan yemek, soğuk soğurt eklendiğinde harika bir tada sahip oluyor. Soğuk olarak tüketildiği için genellikle yaz aylarında içilen çorba, ev yoğurduyla yapıldığında daha da lezzetli oluyor.

Ana Yemek

4. Haşıl

haşıl

Ardahan yöresel yemekler listemizde yerini alan ilginç bir yemek olan haşıl, Anadolu’da neredeyse bütün yörelerde sofralarda yerini alıyor. İsteğe göre buğday ya da bulgur ile yapılan yemek, haşlanmış bulguların ortasına bol sarımsaklı yoğurt ile eritilmiş tereyağı dökülerek yapılıyor. Oldukça lezzetli olan bu yemek, sofrada ortadan yeniyor.

5. Kelecoş

kelecoş

Ardahan ve Elazığ’da sevilerek yenilen kelecoş yemeği, başka yörelerde Keledoş ya da Keleçaşı olarak da biliniyor. Elde açılıp tavada kızartılan yufkaların üzerine kavrulmuş kuşbaşı etin dökülmesiyle yapılan yemek, üzerine tereyağı dökülerek servise hazır hale geliyor. Genellikle akşam yemeklerinde sofralarda yerini alan yemek, doyurucu olması nedeniyle tek olarak da yenebiliyor.

6. Yarpuzlu Köfte

yarpuzlu köfte

Ardahan’ın lezzetli sulu yemeklerinden biri olan yarpuzlu köfte, yarpuz otu ile bulgurun birleştiği en güzel lezzetlerden biri. İnce bulgurlardan yapılan küçük misket köftelerle birlikte nohut ve kıyma eklenerek yapılan sulu yemek, isteğe göre bol salçalı ve soğanlı da yapılıyor. Ardahan sofralarında sık sık karşılaşacağınız yarpuzlu köfteyi denemediyseniz mutlaka denemelisiniz.

7. Ardahan Köftesi

ardahan köftesi

Her şehrin kendine has köftesi olur da, Ardahan gibi bir şehrin köftesi olmaz mı? tabi ki olur. Ancak Ardahan’ın köftesi şekil itibariyle oldukça ilginç ve Adıyaman’ın da yöresel köftesi olarak biliniyor.  Közlenmiş ve kabukları soyulmuş patlıcanın üzerine, kıyma ve köfte harcıyla hazırlanan köfte sarılarak yapılan yemek, aralarına biber dizilmiş bir şekilde fırında pişiriliyor.

8. Bişi

pişi

Ardahan yöresel yemekler listemizde yerini alan bişi, aslında pek çok yörede pişi, dökme olarak adlandırılan hamur işi olarak biliniyor. Genellikle sabah kahvaltılarında peynir ya da reçelle birlikte yenilen bişiler, oldukça kolay yapıldığı için her zaman bulabileceğiniz bir lezzet.

9. Hıngel

Hıngel

Ardahan’ın lezzetli hamur işi yemeklerinden bir diğeri, de patatesle yapılan büyük mantısı Hıngel. Bazı yörelerde Hengel olarak da bilinen mantı, haşlanmış ve püre haline getirilmiş patateslerin, elde açılan üçgen hamurların içine konmasıyla yapılıyor. Normal mantıdan daha uzun süre haşlanan mantı, üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos eklenerek servis ediliyor.

10. Kaz Etli İçli Pilav

kaz etli içlü pilav

Et yemekleriyle arası iyi olanlardansanız, Ardahan’ın meşhur kaz etli içli pilavına bayılacaksınız. Haşlanmış bütün kazın içerisine soğandan, pirince kadar bir çok malzemenin doldurulduğu yemek, özellikle bayram ve sünnet gibi özel günlerde sofralarda yerini alıyor. Yanına güzel bir ayranla mis gibi gidecek olan yemeği, Ardahan sofralarında denemenizi öneririz.

11. Feselli

feselli

Ardahan’ın kete olarak da bilinen hamur işi lezzetlerinden olan feseli, elde açılan oldukça kolay bir ekmek çeşidi. Genellikle sade olarak yapılan feseli, isteğe göre tahinli olarak tatlı şekilde de yapılabiliyor. Her türlü yemeğin yanına yakışan feseliyi, tazecik demlenmiş bir çayla sade olarak da tüketebilirsiniz.

12. Etli Mantı

etli mantı

Mantı sevenler buradaysa bu maddemizi çok seveceğinize eminiz. Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek yenen bu lezzetli yemek, Ardahan mutfağında da sık sık pişiyor. Elde açılan hamurların içerisine et konularak yapılan mantı, suda haşlandıktan sonra sarımsaklı yoğurt ve sosla birlikte servis ediliyor.

13. Göle Kaşarı

göle kaşarı

Kars’ın meşhur kaşar peyniri gibi Ardahan’ın Göle kaşarı da bir o kadar meşhur. Ardahan’ın hiçbir gübre ve ilaçlarının kullanılmadığı Göle mevkisinden otlanan ineklerin sütüyle yapılan kaşar, Ardahan’ın 16 büyük mandırasında yapılıyor. İstanbul ve diğer pek çok şehre satışı sunulan kaşar peyniri, sabah kahvaltılarından yemeklerin üzerine kadar her yemeğe ayrı bir lezzet katıyor.

Tatlılar

14. Katmer

katmer

Katmer tatlısı aslında yöresel olarak Gaziantep’in tatlısı olarak bilinir. Ancak Ardahan mutfağı da katmer konusunda oldukça iddialı. Baklavalık yufkaların içerisine kaymak ve fıstık eklenmesiyle yapılan tatlı, üzerine şerbet döküldükten sonra hazır hala geliyor. Üzerine bir de tazecik kaymaklı dondurma konduğunda parmaklarınızı ısırtacak lezzeti, uzun süre unutamıyorsunuz.

15. Hasuta

hasuta

Pekmezin en çok yakıştığı lezzetlerden biri olan Hasuda tatlısı, un ve pekmezin tereyağında kavrulmasıyla yapılıyor. Yıllardır süren geleneğe göre lohusalara yedirilen hasuda tatlısı, akşam yemekleri sonrasında kolayca yapılıp en sık yenilen tatlıların başında geliyor.

16. Mafiş Tatlısı

mafiş tatlısı

Ardahan’ın en kolay ve lezzetli tatlılarından biri olan mafiş tatlısı, fiyonk şekliyle de herkesin gönlünü kazanıyor. Elde açılan hamurların ortasına bastırılmasıyla fiyonk şekli verilip kızartılan hamurlar, şerbete batırıldıktan sonra servise hazır hale geliyor.