• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam226
Toplam Ziyaret102065
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Yemekler

Ağrı’nın Yöresel Yemekleri 

Abdigör Köftesi

Abdigör Köfte

Yağsız, sinirsiz ve kemiksiz sığır eti, yumurta, soğan ve baharatlardan yapılan Abdigör köfte, Ağrı’nın en meşhur ve lezzetli yemeklerinden. Et bir tokmak yardımı ile iyice ezilinceye kadar dövülür. Kıvamı aldıktan sonra dinlendirilir. Bu lezzetli köfte pilavla birlikte servis ediliyor.

2- Alabalık

Alabalık

Balık Göl’ü, derecik suları ve Cuma Çay’ında bulunan alabalık, lezzetli tadından ziyade ortopedik tedavilerde ilaç olarak kullanılıyor.

3- Haşıl

Haşıl

Bulamaç şekline getirilen ince yarmanın ortası açılır ve içine tereyağı koyulur. Üstüne de sarımsaklı yoğurt dökülerek hazırlanır. Ortasına tereyağı dökülmesi nedeniyle aynı kapta yenir.

4- Hengel

Hengel

Buğday unundan hazırlanan hamur dinlendirildikten sonra yufka şeklinde açılarak, kareler şeklinde kesiliyor. Ardından kaynar suda haşlandıktan sonra süzülerek, tepsiye koyuluyor ve üzerine sarımsaklı yoğurt ile yöreye ait hengel sosu dökülerek, sıcak bir şekilde servis ediliyor.

5- Murtuğa

Ağrı'nın yöresel yemekleri

Un, süt, su ve şekerin karıştırılmasının ardından yağda kızartılıp helva şekline getirilen Murtuğanın içine dilerseniz ceviz içi ya da fındık koyabilirsiniz ya da sade de yiyebilirsiniz.

6- Halise

Ağrı'nın yöresel yemekleri

Tandırda tuz katmadan saatlerce pişirilen tavşan eti ve kabuğu alınmış buğdayın birleşimiyle yapılan Halisenin üzerine yağ ve tuz katılarak hazır hale getirilir. Halise özellikle bayram sofralarının vazgeçilmez yemeği.

7- Yalancı Köfte

Un, bulgur, öğütülmüş buğdayın karıştırılarak, misket haline getirilmesinin ardından köftelere yağ, su ve salça eklenip kaynatılarak hazırlanan yalancı köfte mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden.

8- Ayran Aşı

Ayran Aşı

Kabuğu alınmış buğdaya ayran ve nane eklenir, doğranmış kabağın içine koyularak kaynatılır ve yemek için hazır hale getirilir.

9- Çiriş Ketesi

Çiriş Ketesi

Buğday unundan hazırlanan hamur yufka şeklinde açılır, içine yörede yetişen çiriş bitkisi konularak saç üzerinde pişirilir ve dinlendirildikten sonra içine tereyağı dökülerek hazır hale getirilir.

10- Pişi Erdek

Ağrı'nın yöresel yemekleri

Süt ya da su ile mayalanarak yoğrulan hamurun elle ekmek şekline gelene kadar çevrilip, kızgın yağa atılıp kızartılmasıyla yapılan pişi, kolay hazırlanışı ve lezzetiyle Ağrı’nın en çok tercih edilen yemeklerinden.

11- Hasude

Hasude

Hazırlanan şerbetin üzerine un katılır ve çırpılır, daha sonra tavada ısıtılan yağ, şerbetle un katılarak karıştırılır ve ateşte pişirilerek hazır hale getirilir. Hasude, Ağrı’nın tatlı bir yemek çeşitidir.

12- Kuymak

Kuymak

Tavaya koyularak ısıtılan kuymağın üzerine mısır unu ya da buğday unu eklenerek, karıştırılır. Ardından biraz daha su katılarak, yağı çıkana kadar karıştırılır. Yağı çıkan kuymak yemeye hazırdır.bey

13- Beyaz Bal

Beyaz Bal

Farklı kokusu ve binlerce renkli yayla çiçeğinden elde edilen, ülkemizin en lezzetli beyaz balı Ağrı’da yetişiyor.

14- Saç Kavurma

Saç Kavurma

Kuzu eti ya da taze oğlak, tereyağı ve sarımsaklı yoğurtun birleşimiyle yapılan saç kavurma, eşsiz lezzetiyle Ağrı’yı ziyaret ettiğinizde mutlaka denemeniz gereken bir tat.

15- Göşteberg Et

Ağrı'nın yöresel yemekleri

Oğlak ya da kuzu etinden yapılan Ağrı’nın muhteşem lezzeti Goşteberg eti yemeği, tereyağ ve salça ile yoğrulan etin, goşteberg etiyle harmanlanmasından oluşuyor. Tadı ise bir hayli lezzetli. Özel günlerin vazgeçilmezi lezzet, toprak üzerine yakılan kızgın ateş üzerinde pişiriliyor.

16- Kete

Ağrı'nın yöresel yemekleri

Sıvı yağ, yaş maya, un ve sıvı yağ gibi malzemelerle hazırlanan ketenin Ağrı yöresine özgü versiyonu içli kete olarak biliniyor. Kat kat konulmuş el açması yufkaların içerisine isteğe bağlı malzemelerden hazırlanmış harç ekleniyor. Oldukça lezzetli Ağrı ketesini günün her öğünü tüketebilirsiniz.

17- Keledoş

Keledoş

Nohut ve Buğday bir tencerede haşlanırken, pişmeden içine mercimek ilave edilir. Hepsi bir piştikten sonra ak pancar ve kavurma eti konulur. Malzemeler muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilmeye devam edilir. Üzerine tereyağı parçası konur ve bu yağ yemeğin sıcağıyla kendiliğinden erir.

18- Erişte

Erişte

Önceden ev hazırlanıp kesilen erişte ve mercimek ile yapılır. Erişte ve mercimeği bir tencerede haşlayıp suyu süzülür. Tencerenin dibine patatesler yerleştirilir. üzerine suyu süzülen erişte ve mercimekler ilave edilir. En sn hepsinin üzerine kızdırılmış yağ dökülür. Patatesler kızarana dek pişirilir ve ters çevrilerek servis edilir