Bildiğiniz tüm piyazları unutmaya hazır mısınız? Bizce hazır olun. Tahinli ya da taratorlu piyaz olarak da bilinen bu piyaz, klasik piyazın pabucunu dama atacak. Her zaman köfteyle akla gelir ya piyaz, şimdi işler değişti.
Yunanistan adalarından Antalya'ya gelmiş en güzel lezzetlerden birisidir kendisi. Köfteyle yapanlar olsa da orijinalinde kuşbaşı et, soğan ve taze soğanla birlikte kullanılır. Enginar ise yumuşacık pişer, tadından yenmez.
Kuzu kaburgasının önce haşlanıp daha sonra üzerine yoğurt sürülmesiyle fırınla buluşan harika bir lezzet. İç pilavını da unutmamak lazım tabii ki. Özel günlerin olmazsa olmaz bu yemeği misafirlere şov yapmak için biçilmiş kaftan.
Gülüklü olarak da anılan bu çorba bol sarımsaklı, bol tavuk etli ve bol yoğurtlu bir çorba. Antalya mutfağının eksik olmaz çorbalarının başında gelen bu lezzetin içine nohut ve köfte de katılan salçalı bir versiyonu da var.
Bilmeyenler için çok kısa ve net şekilde anlatmaya çalışalım, içli köfteyi düşünün, onun bulgursuz versiyonudur bu dolma. Biberlerin içi kıymalı harç ile doluyor ve ardından un ve yumurtaya bulanarak çıtır çıtır kızarıyor.
Domatesli, pirinçli (bulgur da olur) bir sebze yemeği düşünün.
Krep hamuruyla hazırlanan harika bir lezzet daha. İç harcına göre kahvaltıda, öğle ve akşam yemeğinde bile yiyebilirsiniz. Akşam yemekleri için genellikle kuzu eti tercih edilirken kahvaltı ve öğle yemekleri gibi daha hafif öğünlerde içine peynir koyuluyor.
Bildiğiniz pilavlardan biraz daha farklı. İçine nohut, maydanoz, dereotu, bol miktarda havuç giriyor ve ortaya mis gibi bir lezzet çıkıyor.
Elle açılan yufkanın şeritler halinde kesilmesiyle oluşan pratik bir tatlıdır. Yufkalar şekerli suda haşlanarak servis edilir. Badem, susam ve ceviz olmazsa olmazıdır.
Biraz acılı, biraz bulgurlu, biraz soğanlı, biraz tavuk sulu bir çorba.
Bildiğiniz bergamottan hazırlanan reçel
Tel kadayıf bu sefer yerini yassı kadayıfa bırakıyor. Yeşil fıstıkla süslenen kadayıflar yağda kızartılıp şerbetle buluşuyor.
Muz tatlılarında genellikle yağda kızartma işlemi olur ya burada fırın kullanılıyor. Üzerine ise portakal suyundan hazırlanan harika bir sos ilave ediliyor.
Antalya ilçelerinde bu salatanın közlenmiş patlıcanlı olanıda var
Antalya mutfağına ait olan hibeş, hem meze hem sos kategorisinde değerlendirilebilir. Tahinin limon suyu, sarımsak ve baharatlarla özleştirilerek hazırlandığı hibeş oldukça yoğun bir lezzete sahip. Tavuk, et yemekleri ve makarnanın yanında sos işlevi görebileceği gibi, hibeşi doğrudan ekmeğe sürerek yiyebilir veya kanepe hazırlığında kullanabilirsiniz.