Afyon yöresi başta olmak üzere Anadolu’nun pek çok yöresinde dul avrat çorbası, kesme çorbası, bacaklı çorba gibi adlarla sıklıkla yapılan bir çorba sakala çarpan lezzetine doyum olmaz bir çorbadır kendisi. Bol vitaminli, iştah artıran, soğuk algınlığına karşı savaşan kalkan olan bir çorba. Bir rivayete göre de hikayesi şöyle: Yalnız yaşayan bir dedeye komşusu bir tas sıcak çorba götürmüş. Çorbayı kaşıkla değil de tastan içen dedenin sakalına takılan erişteler yüzünden çorbanın adı sakala çarpan çorbası olarak günümüze kadar gelmiş.
Kıyma, ince bulgur, yumurtanın girdiği bir köfte nasıl da güzel olmasın? Nasıl düğünlerde sunulmasın, sorarız size? Çullama köfte Afyon düğünlerinde oldukça yaygındır yapımı biraz zahmetli olsa da yemelere doyulmaz.
Bükme
Ağırlıklı olarak Afyon yöresinde yapılan bir hamur işidir bükme. Kıyır kıyır bir börek de diyebiliriz onun için, iç harcını nasıl yapmak isterseniz her şekilde güzel olacaktır.
Ayrıca biz de denedik, yedik ve bayıldık! Evet belki Afyonluların yaptığı kadar güzel olmadı ama tarifini yine de şuraya bırakalım biz: Bükme tarifi
Afyon yanı sıra Şanlıurfa yöresinin yüz güldüren, karın doyuran, mutlu eden hamur işlerinden bir tanesi ağzı açık tarifi. Yöreden yöreye değişen küçük farklılıklarla yapılan bir hamur işidir kendisi. Bir oturuşta kaç tane yersiniz?
Afyon'da sucuk o kadar önemli bir yere sahip ki, 264 farklı sucuk kangalından avize yapan bir tesis bile var. Literatüre ‘sucuklu avize’ tasarımını katmış olmakla beraber, Afyon sucuğunun tanıtımına da ciddi bir katkı sağlıyor. Şöyle ki her gün binlerce insan bu avizenin önünde fotoğraf çektiriyor. Bu fotoğrafların sosyal ağlarda dağılımını da göz önünde bulundurursak Afyon sucuğunun ve tesisin tanıtımına ne denli bir katkıda bulunulduğunu bir kez daha anlamış oluruz.
Afyonkarahisar – Ankara karayolunun 40. kilometresinde yer alan tesis, bu yaratıcı tasarımıyla aynı zamanda Türkiye’nin ilk sucuklu avizesinin de sahibi durumunda.
Afyon’a her gittiğimizde yediğimiz, eve dönerken korumak için binbir çaba sarf ettiğimiz bir tatlıdır kendisi. Muhakkak tadına bakmalısınız, tabii yolunuz Afyon'na düşerse. Umarız düşer.
Tatlıların üzerine konulan kaymaktan çok çok farklı bu, çok daha lezzetli. Hafif, miss gibi süt kokar, yumuşacıktır. Tabak tabak yiyebilirsiniz o derece. Bu yazıyı okuyup bu tatlıyı ne de iyi yaparım diyen varsa, yaptıktan sonra bizimle fotoğrafını paylaşın olur mu?
İç Anadolu, Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz... Hemen hemen bütün bölge ve yörelerde yapılır keşkek. Etli olur, tavuklu olur. Afyon yöresinde sade olarak pişer ve özellikle de düğün sofralarını süsler.
Bir nevi katmerdir kendisi, incecik açılır. Arasına ister peynir koyun isterseniz de sadece tereyağı sürün. Sıcacık lavaşın arasında keyifle yiyin. Kahvaltı sofralarından eksik olmamakla beraber en makbulü de sacın üzerinde yapılanıdır.
Haşhaşla tatlı yapan Afyonlular elbette pide de yapmıştır. Ama iyi ki de yapmıştır. Sıcacık yenir, içine peynir, domates, zeytin de istemez. Çay yeterlidir.
Paça etinden hazırlanan yoğurtlu bir çorbadır kendisi, limonla da iyi gider, sirkeyle de. Sarımsak olmazsa olmazıdır. Seveni olduğu kadar sevmeyeni de vardır ama, sevenleri bilir ki bir harikadır!
İlibada yapraklarından hazırlanan bir sarma. Sarmanın zaten aşığı çoktur üstüne bir de lezzetli yapraklarıyla yapılanı bulursak yeme de yanında yat olur.