• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi14
Bugün Toplam41
Toplam Ziyaret101880
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Müzeleri

Atatürk Köşkü

Atatürk'ün Termal Köşkü
1929 yılında, Atatürk'ün emriyle Prof. S. Hakkı ELDEM tarafından 38 günde yapılmıştır. İki katlı tamamen ahşaptır. 4 kabul salonu ve 11 odası bulunmaktadır. Eşyaları İstanbul'daki çeşitli saraylardan getirilmiştir. İlk konuğu İran Kralı Rıza Pehlevi'dir. Cumhuriyetin ilk yıllarında hükümetin yaz dönemi çalışmalarını yaptığı yer halini almıştır. Bir çok önemli karar burada alınmıştır. Serbest Fırkanın kurulması, Yerli Malı Haftası gibi... 1984 yılına kadar bu şekilde hizmet vermiştir.Ayrıca Atatürk Köşkü Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayında vefatından önce son günlerini geçirdiği yer olması yönünden de önemlidir. 1984 yılında yapılan restorasyondan sonra müze olarak hizmete açılmış ve günümüzde de müze olarak hizmet vermektedir.
Halen köşkte bulunan bazı eşyalar ve özellikleri :
• "Kurşunlu banyo ve kadınlar" tablosu ressam Nurettin NİYAZİ tarafından 1930 yılında yapılmış.
•Bir dağ yamacı ve bazı hayvanları temsil eden bir resim, Rus ressam Ayvazovski tarafından 1875 yılında yapılmış.
•Halılar: İran, Hereke
•Vazolar: Yıldız Porselen, Fransa, Japonya ve Çin. Ayrıca bir tanesi Mısır yapımı Hiyeroglif yazılarıyla süslü Pirinç ve Abanoz ağacından yapılmış.
•Karyolalar: Pirinç yatak odası takımı, Fransız lake sandalyeler ceylan derisiyle kaplanmış
•Radyo: Alman( RCA ) marka
•Piyano: Wilhelm Spaethe ( Gera )
 

Kent Müzenin Tarihçesi:

 
Yalova’nın 1900 yılında kaza(ilçe) olması nedeniyle, idari olarak oluşturulan yeni büroların da içinde bulunduğu bir kaymakamlık binasının yapımına ihtiyaç duyulmuştur. 1900 yılında ihtiyaç nedeniyle yapılması istenen Yalova Hükümet Konağı, 1908 yılında hizmete açılsa da tam anlamıyla 1913 yılında kullanılmaya başlanmıştır.
Hükümet Konağı’nın yapım işi Müteahhit Hacı Artin Kalfa tarafından gerçekleştirilmiştir. Eski Yalova İskelesi karşısında yapılan Yalova Hükümet Konağı’nda ilk yıllarda Yalova Belediyesi dahil çok sayıda resmi kuruma ait bürolar oluşturulmuş ve kamu hizmetleri burada yürütülmüştür.
Arşiv bilgilerine göre 1913 yılından sonra, yer yokluğu nedeniyle Yalova Hükümet Konağı’nı kullanan Belediye büroları tahliye edilmiştir. Hükümet Konağı, Yalova’nın işgali sırasında ise Yüzbaşı Dimitri tarafından karargâh olarak kullanılmıştır. Yalova halkının belleklerinde çok önemli yere sahip olan ve zamanın en önemli yapılarından biri olan Yalova Hükümet Konağı 1968 yılında yıkılmıştır.
Kent Konseyi’nin koordinasyonunda Yalova Valiliği ve Yalova Belediyesinin katılımıyla 09 Ocak 2010 tarihinde ilk “İstişare Toplantısı” gerçekleştirilmiştir. İstişare Toplantısı’nda Kent Müzesi’nin oluşumuyla ilgili oluşumuyla ilgili görüş ve öneriler alınarak; yapılacak çalışmalara kamu, özel ve sivil toplum temsilcilerinin katılımı sağlanmıştır. Yalova Kent Müzesi olarak işlev kazandırmak amacıyla girişimlerde bulunularak; yapının Restitüsyon ve Rekonstrüksiyon Projeleri 20Nisan 2010 tarihinde, 1417 sayılı Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile onaylanmıştır.
Yalova tarihinin ve kentsel hafızasının geleceğe taşınması amacıyla, Hükümet Konağı’nın Kent Müzesi olarak kullanımına ilişkin proje Yalova Valiliği ve Yalova Belediyesi’nin ortak kararıyla hazırlanmış ve Yalova Belediyesi’nin koordinasyonunda uygulamaya geçilmiştir. Yapılan tüm çalışmalar sonucunda Yalova Kent Müzesi 15 Mayıs 2013 tarihinde hizmete açılmıştır.

İbrahim Müteferrika Kâğıt Müzesi:

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun resmi belgelerle varlığı kanıtlanabilen ilk kağıthanesi İlimiz Yalova’ya bağlı Elmalık Köyü’nde kurulmuştur. İlk Matbaacımız olan İbrahim Müteferrika tarafından çalıştırılmış olan bu kağıthane o dönem tamamen ithal bir ürün olan kağıdın yerli üretimini gerçekleştirmiş olması bakımından önemlidir.

 

Medeniyet Elçisi olarak adlandırılan kağıdın binlerce yıllık tarihini Kağıthane-i Yalakabad adına gözler önüne seren Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, ülkemizin de ilk kağıt müzesi olması açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Bu müzede Kağıdın Tarihi, Üretimi, Korunması, Kağıt Sanatları, Türkler ve Kağıt, Kağıt Sanayii, Kitabın ve Kütüphaneciliğin Tarihi gibi konularda oluşturulan bilgi panolarının yanısıra oluşturulan üretim atölyesinde ziyaretçiler kendi kağıdını üretebilecekler.

El yapımı doğal kağıt ile yepyeni bir ürün sunan Kağıt Müzesi dünya Kağıt Müzeleri yetkililerince de desteklenmektedir. Yüzlerce bilim insanı tarafından gönüllü danışmanlık yapılan müze, Kağıtçılık Tarihi konusunda bir ihtisas merkezi olma yolunda çalışmalar yürütmekte olup, oldukça zengin bir belge kütüphanesine sahiptir.

 

Osmanlı İmparatorluğu’nun resmi belgelerle varlığı kanıtlanabilen ilk Kâğıthane’si İlimiz Yalova’ya bağlı Elmalık Köyü’nde kurulmuştur. İlk Matbaacımız olan İbrahim Müteferrika tarafından çalıştırılmış olan bu Kâğıthane o dönem tamamen ithal bir ürün olan kâğıdın yerli üretimini gerçekleştirmiş olması bakımından önemlidir.
Medeniyet Elçisi olarak adlandırılan kâğıdın binlerce yıllık tarihini Kâğıthane-i Yalakabad adına gözler önüne seren Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kâğıt Müzesi, ülkemizin de ilk kağıt müzesi olması açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
 Bu müzede Kâğıdın Tarihi, Üretimi, Korunması, Kâğıt Sanatları, Türkler ve Kâğıt, Kâğıt Sanayii, Kitabın ve Kütüphaneciliğin Tarihi gibi konularda oluşturulan bilgi panolarının yanı sıra oluşturulan üretim atölyesinde ziyaretçiler kendi kâğıdını üretebilecekler.
El yapımı doğal kâğıt ile yepyeni bir ürün sunan Kâğıt Müzesi dünya Kâğıt Müzeleri yetkililerince de desteklenmektedir. Yüzlerce bilim insanı tarafından gönüllü danışmanlık yapılan müze, Kâğıtçılık Tarihi konusunda bir ihtisas merkezi olma yolunda çalışmalar yürütmekte olup, oldukça zengin bir belge kütüphanesine sahiptir.
Nasıl Gidilir?
İbrahim Müteferrika Kâğıt Müzesi, Bahçelievler Mahallesi, Şehit Ömer Faydalı Bulv. No:203, 77200 Yalova Merkez/Yalova adresindedir. Raif Dinçkök Kültür Merkezinin içerisinde bulunur.