• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi20
Bugün Toplam148
Toplam Ziyaret101987
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Müzeleri

Müzeler

Çini Müzesi
 
İl merkezinde, Paşam Sultan Mahallesi Ulu Cami yanında yer alan müze, Türkiye'deki ilk ve tek çini müzesidir

Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi (1387 -1429) tarafından 1411 yılında yaptırılan imaret, medrese, mescit, kütüphane ve hamamdan oluşan külliyenin imaret ve türbe bölümü,  Kültür ve Turizm Bakanlığınca çini müzesi olarak restore edilip, 1999 yılında ziyarete açılmıştır. 
 
Kubbeli ve şadırvan orta mekâna, üç yönde kubbeli eyvan ile iki oda açılmaktadır. Türbe bölümünde II. Yakup Bey’in çinili sandukası bulunmaktadır. 
 
Yıkılan Medresenin vakıf kitabesi, müzenin giriş kapısının solunda yer alır.
 
Müzedeki vitrinlerde, 14.y.y.’dan günümüze kadar Kütahya ve İznik'te üretilen çini mimari elemanlar, çini kitabeler, çini vazo, tabak, pano ve çiniden yapılma ev gereçleri kronolojik bir sırayla sergilenmektedir. 
 
Müzenin girişinde, son Germiyan beyi II. Yakup Çelebiye ait Osmanlı Türkçesiyle yazılmış dünyanın en büyük ikinci taş kitabesi bulunmaktadır. 
 
‘‘Gök Şadırvan’’ olarak da bilinen müzede 13 Temmuz 1766 yılında fincancı ustaları ile kalfalar arasında imzalanan tarihteki ‘‘İlk Toplu İş Sözleşmesi’’nin metinlerini görmek mümkündür.
 
Germiyanoğlu II. Yakup Bey’in türbesi Çini Müzesi içerisindedir.
 
 
 
Lajos Kossuth Müzesi
 
İl merkezinde, Börekçiler Mahallesi Macar Sokakta bulunan 18. y.y.Türk evidir. Halk arasında Macar Evi olarak da bilinir. 

Macar özgürlük savaşının önderlerinden Lajos Kossuth (1802-1894), ailesi ve 56 kişilik mülteci grubuyla birlikte 1850-1851 yılları arasında Kütahya’ da misafir edilmiş ve Macaristan Anayasa Tasarısını bu evde hazırlamıştır.

Bahçe içinde yer alan iki katlı ve yedi odası olan ahşap ev, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilmiş, Lajos Kossuth anısına müze olarak düzenlenerek 19 Eylül 1982 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzede Lajos Kossuth’a ait eşyalar ile klasik Türk evine ait etnografik kültür varlıkları sergilenmektedir.       
 
 
Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi
 
İl merkezinde, Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı içerisinde yer almaktadır. 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan izinle kurulmuş olup özel müze statüsündedir. 
 
Tugay ana girişi yakınındadır. Eski uçak hangarının düzenlenmesiyle oluşturulmuştur. 
 
Müzede Kütahya Müzesinin taş eserleri ile müzenin kendisine ait arkeolojik eserleri, sikkeleri, çinileri ve Kütahyalı sanatçıların yağlı boya tabloları sergilenmektedir. Müze 2005 yılında ziyarete açılmıştır.  
 
 
Kent Tarihi Müzesi
 
Kent Tarihi Müzesi, Germiyan Sokakta bulunan kitabesinde 1912 yılında yaptırıldığı anlaşılan Şapçızade ve Karaca Konakları, Kütahya Belediyesi tarafından restore edilerek, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan Özel Müze izni ile Kent Tarihi Müzesi olarak açılmıştır. 

Kent Tarihi Müzesi’nin zemin katında, tarih öncesi dönemden başlayarak, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyan, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyetine ait bilgi, belge ve fotoğraflar bulunmaktadır.

Birinci katında Kütahya’da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan demirci, bakırcı, kalaycı, keçeci, sepetçi, dülger, bıçakçı, semerci, nalbant, saraç, kunduracı gibi meslek gurupları, bölümler halinde mankenlerle ve fotoğraflarla canlandırılmış olup, bunlara ait aletlerin orijinallerine ait dükkânlar yer almaktadır.

İkinci katta ise Kütahya’daki ev yaşamı ve konaktaki odaların iç mekânları gelin, düğün, kına, selamlık, giysiler, yatak odası, mutfak ve halı dokumacılığı gibi günlük hayat canlandırılmıştır.
 
 
Jeoloji Müzesi
 
İl merkezinde, Börekçiler Mahallesi,  Kapan Çayı kenarında, bugün aynı adı taşıyan Celal Efendi Mescidi’nin (Şengül Cami) önünde bulunan tescilli tarihi bir yapı olan Şengül Hamamı 16 y.y. dan kalmadır. 

Kütahyalı seyyah, ilim adamı, yazar ve halk bilimci Evliya Çelebi 1671 -1672 yıllarında Kütahya’yı ziyaretinde hamamlar arasında bu hamamı da saymaktadır.  

Restorasyondan sonra, bu tarihi mekân, yerel ve ulusal ölçekte yeraltı zenginliklerinin tanıtılması ve sergilenmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan izinle Jeoloji Müzesi olarak 25 Nisan 2008 tarihinde ziyarete açılmış olup, Kütahya Belediyesine bağlı özel müze statüsündedir.
 
 
Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi
 
Kurtuluş Savaşı’mızın cereyan ettiği topraklar üzerinde kurulan ve bu savaşın anısına yaptırılan müze, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan izinle 30 Ağustos 1997 tarihinde ziyarete açılmıştır. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı özel müze statüsündedir. 

Müzede Kurtuluş Savaşına ait çeşitli silahlar, kılıçlar, fotoğraflar, belgeler, araç ve gereçler sergilenmektedir.
 
 
Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Müzesi
 
Dumlupınar Üniversitesi tarafından yürütülen Türkiye Kömür İşletmelerine ait Seyitömer Höyük’te yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin sergilenmesi amacıyla kurulmuştur.

Müzede Seyitömer Höyük’te bulunmuş olan bir mekânın yangın sonrası durumunu gösteren canlandırma yapılarak ziyaretçilerin höyük, kazı çalışmaları hakkında daha iyi ve görsele dayalı bilgi edinmesi sağlanmaktadır.   
 
 
Sıtkı Olçar Çini Müzesi
 
Kütahya merkez Pirler Mahallesi Germiyan Sokağı’nda bulunan Kent Tarihi Müzesi’nin idari, eğitim, kütüphane ve sergi salonu gibi birimlerinin yer aldığı ek bina, dünyaca ünlü Çini Ustası merhum Sıtkı Olçar’ın anısını yaşatmak üzere Kütahya Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan izinle özel müze olarak kurulmuştur.

Müzede Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından sağlığında "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü alan merhum Sıtkı Olçar'a ait çini eserleri ve kişisel eşyaları sergilenmektedir.          
 
 
Simav Belediyesi Kent Müzesi
 
Simav ilçesinde 1926 yılından 2011 yılında meydana gelen Simav Depremine kadar Osmanbey İlk Mektebi olarak eğitim veren tarihi okul binası yeniden düzenlenerek “Simav Kent Müzesi”  olarak hizmete açıldı.

Müzede Simav’ın değerlerini ortaya koymak, bunları görsel anlamda sunmak, toplumu bilgilendirmek ve kaybolan kültürel değerlerimize dikkat çekmek amacıyla tarih öncesi dönemden başlayarak Türkiye Cumhuriyeti dönemine kadar fotoğraf, bilgi, belge ve eserler sergilenmektedir. 

Buradaki fotoğraflarla Simav’ın ilkleri, kentte basılan sikkeler, yapılan arkeolojik kazılar, anı fotoğrafları, Simav’ın geçmişinden günümüze etnografik eserleri ve belgeleri koruma altına alınmış, Simav’da kaybolmaya yüz tutmuş meslek grupları ve onların ürettikleri malzemeler bölümler halinde mankenlerle de canlandırılmış, kullandıkları alet edevatlar teşhir edilmiştir.
 
 
Tavşanlı Belediye Müzesi
 
Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile 22 Şubat 1989 tarihinde ziyarete açılmış olup, Tavşanlı Belediyesine bağlı özel müze statüsündedir.

Eski Belediye Binası olarak kullanılan tescilli sivil mimarlık örneği konağın ikinci katında hizmet vermektedir.

Yöreye ait etnografik ve arkeolojik kültür ve tabiat varlıkları sergilenmektedir.