Kırşehir Müzesi: İl Merkezimizde bulunan Kırşehir Müzesinin ilk kuruluş çalışmasına 1936 yılında başlanmıştır. Yeni müzelerin kurulmaya çalışıldığı Cumhuriyet Döneminde tarihi eserler ilkin, Kırşehir'de halkın "Kale" olarak adlandırdığı Kale Höyük üzerinde yer alan Alaaddin Camii'nde toplanmıştır. Ancak sonraki yıllarda bu girişim unutulmuş ve devam etmemiştir. 1975' te Kırşehir Valiliği'nce eski eserlerin korunması ve müze oluşturulması için "eski eser komisyonu" kurulmuş; 1980 yılında ise Kırşehir Müze Müdürlüğü tesis edilmiştir ve İlk eser (sikke) envanter kaydı 1981 yılında yapılmıştır. Bu arada müzeye ait taşınmaz eserlerin tespit tescili amacıyla arazi çalışmaları da başlatılmıştır.1985’te şehir merkezindeki İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında 100 m²lik bir mekânda o yıla dek toplanan eserler sergilenmeye başlanmış ve 20 m² lik bir de depo oluşturulmuştur. 1986 yılında Kırşehir’in Kaman İlçesi Çağırkan Kasabasında bulunan Kalehöyükte arkeolojik bir kazının başlamasıyla müzenin gelişimi hızlanmış ve aynı yıl ilk arkeolojik eser müze envanterine alınmıştır.1993 yılında müze koleksiyonundaki eserler Kırşehir Kültür Merkezi'ndeki depolara konmuştur. Bu aşamalardan sonra Kırşehir Müzesi 1997 yılında ziyarete açılmıştır.
Müze Teşhiri: Sikke,etnoğrafik ve arkeolojik eser olmak üzere toplam 5453 adet eseri bulunan Kırşehir müzesinin teşhir salonu 2 kattır ve 2 deposu bulunmaktadır. Teşhirde Eski Tunç Çağı’ndan günümüze kadar uzanan eserler yer almaktadır. Kültür Merkezi binasının içerisinde bulunan ve önceleri Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılan bölümün alt katında arkeolojik üst katın büyük bölümünde ise Etnografik eserler sergilenmektedir. Alt kattaki salonun bir köşesinde Roma Dönemine ait mermer eser grubu bulunmaktadır.
Selçuklu Dönemi çocuk sandukaları ve mezar taşları ile başlayan İslâmi Dönem eserleri, sikke vitrinleri ile Osmanlı Dönemine kadar uzanmaktadır.
Büyük bölümü Etnoğrafik eserlere ayrılan üst katta; Kırşehir'de ortaya çıkan Ahilik ve Ahi Evran'ın tanıtımı ile ilgili çeşitli eserlerin(Ahi Evran'a atfedilen başlık, mütteka, ahilik sancağı, Ahi fütüvvetnamesi ile şecerenameler) sergilendiği iki vitrin bulunmaktadır. Ayrıca Kırşehir halıcılığının temsil edildiği dokuma tezgâhı ve önünde halı dokuyan yöresel giysili kadın mankenin bulunduğu bir köşe oluşturulmuştur.
Bir diğer köşede ise Kırşehir evindeki günlük yaşamdan bir kesitin görüldüğü sergileme yer almaktadır.