• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi72
Bugün Toplam209
Toplam Ziyaret100251
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Müzeleri

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi

Kahramanmaraş’ta ilk müze 1947 yılında kurulmuş olup 1975 yılından bu yana kent merkezindeki Azerbaycan Bulvarında faaliyet göstermektedir. 2012 yılından yenilenen müzede 9 adet bölüm bulunmaktadır. Envanter kayıtlarında yaklaşık 30.000 eser bulunan müzemiz bölgede yapılan arkeolojik kazıların ışığında geçmiş uygarlıklara ait dönemlerin birebir canlandırmasının yapıldığı salonlarıyla ziyaretçilerini beklemektedir. Kentin Simgesi haline gelmiş Geç Hitit Dönemine ait taştan yapılmış “Maraş Aslanı” yine bu müzede sergilenmektedir.

Uzunoluk, Dijital Kurtuluş Müzesi

 Uzunoluk Caddesinde, Sütçü İmam Çeşmesi yanındadır. Yapım Tarihi: 2014. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olup; ziyarete açıktır. Kahramanmaraş şehir tarihinde ayrı bir yer tutan Milli Mücadele dönemi bu müzede, üç boyut görsel tasarım ve ses efekt destekli anlatım ile sunulmuştur. Farklı sunum ile kurtuluş destanına yeni bir anlatım kazandırılmıştır. Müzede kente dair kültür, sanat değerlerini gösterir sergiler ve anlatımlar ayrıca zenginlik kazandırmıştır.

Mahmut Arif-i Paşa Konağı Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi

Sultan II. Abdülhamid döneminde Maraş Mutasarrıflığına tayin edilen Mahmut Arifî Paşa’nın emriyle 1904 yılında inşa edilmiş olan tarihi konak, zemin+1 katlı iç sofalı plan düzeni ile inşa edilmiştir. Mahmut Arifî Paşa Konağı, son dönem Osmanlı sivil mimarisini özelliklerini taşımaktadır. Yapının inşasında taş ve ahşap malzeme uyumlu bir şekilde kullanıl, süslemelere önem verilmiştir. İç avlusundaki tek lüleli çeşmesi, fıskiyeli havuzu ve cumbaları ile Türk Evi’nin bütün sıcaklığını yansıtan konak, son dönemde aslına uygun olarak onarılmış ancak iç tasarımında küçük değişiklikler yapılmıştır. Konak içerisinde oluşturulan teşhir salonlarında el emeği göz nuru kültürel eserler ziyaretçiler için sergilenmeye başlanmıştır.

Dulkadiroğlu Tematik Mutfak Müzesi

Dulkadiroğlu Tematik Mutfak Müzesinde Kahramanmaraş mutfak kültürünün tarihten gelen değerleri yaşatılmaktadır. Zahire tutma âdetine ait detaylar, kilerde gıdaların muhafazasına yönelik yöntem ve teknikler,  mutfakta yemek hazırlama aşamasına ait incelikler, pişirilen yemeğin sunumundaki zarafet belirli bir sıra ile sergilenmektedir. Ayrıca Dulkadiroğlu Tematik Mutfak Müzesi’nde hafta içi belirli günlerde misafirlerin tarihi yöresel lezzetlerden tatmalarına imkân sağlanmaktadır. Unutmadan hatırlatalım; konağın en üst katındaki Cihannüma Köşkü’ne çıkıp Şehr-i Maraş’ı temaşa etmeden gezinizi nihayete erdirmemenizi tavsiye ederiz. 

Dondurma Müzesi

   Şehrimizin simge ürünlerinden bir tanesi de hiç şüphesiz Kahramanmaraş Dondurmasıdır. Doğadan, sunum tezgâhlarına kadar çeşitli aşamalardan geçen bu eşsiz lezzet, şehrimizin ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığını sağlayan sembollerden de biridir. Mutfak kültürümüzün başköşesinde yer alan Kahramanmaraş Dondurmasının hazırlanması sırasındaki aşamaları, Kahramanmaraş’a özgünlüğünü gösteren detayları, Dondurma Müzesini gezerek öğrenebilirsiniz. Tarihi Kâtip Han’daki Dondurma Müzesi zemin+2 kattan oluşmaktadır. Her kat ayrı bir sunum alanı olarak teşhir edilmiş; dondurmanın tarihten günümüze ve tezgâhtan sofraya gelişi görsel özenle ziyaretçiler ile buluşturulmuştur.

Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi

Müze, şehir merkezinde Kültür Park alanı içerisinde yer alır. 1.Dünya Savaşından sonra işgal edilen Anadolu topraklarının kurtuluş fitilini ateşleyen kahraman şehrimiz Maraş’ın, Milli Mücadelesinin; 2D ve 3D animasyon film ile özel çizilmiş resimler ve maketlerle birlikte ses - ışık efektleriyle anlatıldığı, ziyaretçilerine o dönemden izler sunan tarih konulu bir müzedir.

   Müzede Yer Alan teşhir sahnelerimiz;

  1. Kahramanmaraş günlük yaşamı
  2. İngilizlerin Maraş’a gelişi
  3. Ali Rıza Efendi’nin İngiliz komutanı ile görüşmesi
  4. Abdal Halil Ağa olayı
  5. Sütçü İmam olayı
  6. Mehmet Ali Kısakürek’in Beyannamesi
  7. Rıdvan Hoca olayı
  8. Kaleye hücum ve Bayrak olayı
  9. Aşıklıoğlu Hüseyin’in İngiliz komutan ile görüşmesi
  10. Şehrin ileri gelenlerinin tutuklanması ve protesto
  11. Aslan Bey’in odası
  12. Evliya Efendi’nin Taşhan’da şehit edilmesi
  13. Savaş ve çatışma sahnesi

   Sahneler, Kurtuluş Mücadelesinin önde gelen kahramanlarının yağlı boya portreleri ve o dönemde kullanılmış silahlar sergisi ve 12 Şubat 1920 günü kutlamaları temsili, İstiklal madalyası ve dokunmatik ekranda kent tarihi’ni anlatan bölümü ile devam etmektedir.

Kültürel Miras Müzesi

   Dulkadiroğlu Kültürel Miras Müzesi,  Geç Osmanlı dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi bir konakta kurulmuştur. Dulkadiroğlu Kültürel Miras Müzesi, özgün içeriğiyle ziyaretçilere farklı bir gezi keyfi sunmaktadır. Kahramanmaraş’ın tarihten gelen, elle tutulamayıp gözle görülmeyen kültür hazinelerinin sunulduğu müzede, çocuk ziyaretçiler için de sürprizler bulunmaktadır. İlk olarak Masal Odası’nda “Az gittim uz gittim, dere tepe düz gittim…” tekerlemesiyle sözün ustalarına eşlik ederek masal diyarında macera dolu bir yolculuğuna çıkabilirsiniz. Masala kısa bir ara verdiğinizde ise Gölge Oyunu Odası’nda Hacivat ve Karagöz’ün eğlendiren, düşündüren ve öğreten maceraları sizleri ve çocuk ziyaretçilerimizi bekliyor olacaktır. 

   Kentin unutulmaya yüz tutan kültürel değerlerini kayıt altına alarak gelecek nesillere sunmayı amaçlayan Dulkadiroğlu Kültürel Miras Müzesi’nde, yöresel çocuk oyunlarının tanıtıldığı ve bu oyunlarda kullanılan malzemelerin üretiminin yapıldığı bir atölye de bulunmaktadır. Ayrıca profesyonel ses kayıt stüdyosunda şehrin türküleri, ağıtları, deyişleri, manileri, atasözleri kayıt altına alınarak muhafaza edilmeye çalışılmaktadır. Sizin de büyüklerinizden duyduğunuz, dinlediğiniz ve gelecek nesillere mutlaka aktarılmalı dediğiniz soyut kültür hazineleriniz varsa ses kayıt stüdyosunda mikrofon karşısına geçebilirsiniz.  Biraz dinlenmek isterseniz, kitap yönünden zengin kütüphanenin ortasında yükselerek çatıyı delip göğe yükselen tarihi çam ağacının altında çayınızı yudumlayabilir, kent kültürüne dair kitapların sayfaları arasında kültür gezinize devam edebilirsiniz.