Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
1873-1910 yılları arasında inşa edilen Tarihi Gar Binaları Kompleksinden, Tamir Atölyesi, Su Deposu, Lojman Binası ve İki adet Tekel Deposu birleştirilerek oluşturulan teşhir salonundan ibarettir. Mimarı Alman Otto RİTTER’dir. 2007 yılından beri Müze olarak hizmet vermekte, Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi eserleri sergilenmektedir.
Kasr-ı Humayun-Saray Müze
İzmit'in Merkezinde saat kulesi yanındadır. ilk kez IV. Murat Döneminde ahşap temeller üzerinde inşa edilmiştir. Ancak deprem ve yangın nedeni ile yıkıldığı, anlaşılmıştır. Günümüze Ulaşan yapı sultan Abdülaziz döneminde (1861-1876) yapılan saraydır. Neo-Klasik üslupta, Avrupa barak sitilinde, 2 katlı olup,cephesi mermer kaplıdır. Binanın tavan süslemeleri Fransız ressam Sason'un eseridir. Mimarı karabet Amira BALYAN'dır.Mermer İşçiliği tavan süslemeleri, bol sutunlu oluşu Dolmabahçe Sarayının küçük bir örneğini hatırlatmaktadır.En önemli özelliği, İstanbul dışında yapılan tek saray yapısı olmasıdır. 1967 yılına kadar Vilayet ve Ziraat Odaları olarak hizmet veren saray binası bu yıldan sonra İzmit Müzesi olarak kullanılmış, 1992 yılında restorasyona alınan Müze 17 Ağustos depremi ile ağır hasar görmüştür. 2004 yılında restorasyona başlanmış,2005 yılında tamamlanarak 16 Ocak 2007 tarihinde ziyarete açılmıştır.
TCG Gayret Gemi Müzesi
10 Mayıs 1946 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılan gemiye USA Everson adı verildi. 1973 yılında USA Everson Gemisi Türk Donanma Komutanlığı'na geçişi yapılarak TCG Gayret adı verildi. 20 yılı aşkın süre içinde bir çok önemli görevi başarıyla yerine getirdi. 1995 yılında hizmet dışına ayrılan TCG Gayret, Müze-Gemi Projesi kapsamında Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Donanma Komutanlığı'nın müşterek girişimleri ile modern müzecilik anlayışına göre dekore edilerek 1997 yılında TCG Gayret Müzesi olarak İzmit sahilinde yeni görevine başlamıştır.
TCG Hızır Reis Müzesi
2. Dünya Savaşı sonrası yüksek duruş ve vuruş gücüne sahip ilk denizaltı gemilerinden biri olarak USS GUDGEON ismiyle 30 yıl süreyle ABD Deniz Kuvvetlerinde görev yaptıktan sonra 30 Eylül 1983 tarihinde California'da Türk Sancağı çekilen TCG Hızırreis Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilmiştir. 21 yıl görev yapan ve 09 Şubat 2004 tarihinde aktif hizmeti sona eren TCG Hızırreis, Donanma Komutanlığı tarafından Müze Gemi değişikliği yapılarak 29 Ekim 2004 tarihinden itibaren İzmit sahilinde sergilenmeye başlanmıştır.
Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi
Büyük Türk Müzecisi ve ressamı Osman Hamdi Bey (1842-1910) tarafından Gebze-Eskihisar Köyü'nde, 1884 yılında Köşk, resimhane, kayıkhane ve müştemilat olarak yaptırılmıştır. Planları kendisi tarafından çizilen ve Fransız Mimarisinden etkilenen köşkün yapı malzemelerinin bir çoğu yurtdışından getirilmiştir. Giriş katındaki ahşap kapıların tablalarına yaptığı çiçek resimlerinin her biri tabloları değerindedir. Osman Hamdi Bey 26 yıl boyunca yaz aylarını geçirdiği köşkte en ünlü tablolarını çizmiştir.
Atatürk ve Redif Müzesi
Redif Dairesi, İzmit Mutasarrıfı Hasan Pasa tarafından 1863 yılında yaptırılmıştır. İkinci Ampir üslubunda, yarı kagir kışla tipi bir yapıdır. İzmit'in son dönem Osmanlı'da redif subayları için yapılmış askeri yapılarından olan Redif Dairesinin tavan kalem işi benzemeleri önemlidir. Redif Dairesi 1999 depremine kadar askeri mahkeme binası olarak kullanılmıştır. Milli Savunma Bakanlığının kullanımında olan bu yapı 1999 depreminde hasar görmüştür. Kocaeli İli İl Özel İdaresi tarafından rölöve restorasyon projeleri hazırlatılan bina onarım gördükten sonra müze olarak ziyarete açılmıştır.
Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kağıt Müzesi
70 yıl kağıt üretimi gerçekleştiren Seka Kağıt Fabrikası restore edilerek yoluna Kocaeli Bilim Merkezi ve Seka Kağıt Müzesi olarak devam etmektedir. Kocaeli Bilim Merkezi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ortaklığı ile hayata geçirilmiş bir projedir. Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi olan Kocaeli Bilim Merkezi, 1934 yılında temeli atılan Seka Kağıt Fabrikası içindeki 8.500 metrekarelik alan üzerinde yer almaktadır. Kocaeli Bilim Merkezinde, yaklaşık 250 deney düzeneği ve özel tasarım galerilerin yanı sıra bilimsel çalışmaların yapıldığı atölyeler, bilimsel gösteri ve söyleşilerin yapıldığı bilim sahnesi, sergi alanları, kütüphane, araştırma ofisleri, bilim kafe yer almaktadır.
SEKA Kâğıt Müzesi’nin içerisinde geleneksel yöntemle kâğıt yapma atölyeleri, ebru gibi kâğıt sanatlarına ilişkin atölye ve sergiler yer alıyor. Müze içerisinde düzenlenecek olan atölye çalışmaları sayesinde çocuklar kâğıt ile nelerin yapılabileceğini görebilecek ve kâğıdın oluşum süreçlerine tanıklık etme şansı yakalayabilecekler. Ayrıca müzede özel olarak ayrılan etkinlik bölümüyle “El yapımı Kâğıt Atölyesi”nde kendi kâğıdını yapabilecek, Origami, Kirigami, Kâğıt Boyama, Hüsn-i Hat, Minyatür, Tezhip ve Ebru gibi kağıt sanatları ile buluşabilecekler.