• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi20
Bugün Toplam217
Toplam Ziyaret102056
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Müzeleri

DİKYAMAÇ KÖYÜ (KAMPARNA ) YAŞAM TARZI MÜZESİ

 

Dikyamaç Köyü ve çevresinde bulunan köylerin geçmişine ışık tutan eserlerin sergilendiği ve bölgenin ilk ve tek yaşam tarzı müzesi olarak faaliyet gösteren “Dikyamaç Köyü (Kamparna) Yaşam Tarzı Müzesi”nde, geleneksel yaşamın konu edildiği el sanatları ve yöre halkının evlerinde kullandıkları ve bulundurdukları araç ve gereçler sergilenmektedir.

Müze, geçmişten günümüze dek kültürel yaşamın bütün unsurlarını barındırmaktadır. Eski köy evlerindeki el sanatları, günlük yaşamda kullanılan birbirinden ilginç materyaller, geleneksel kıyafetler bulunan ve turizme önemli katkı sağlayacak müze, bölgeye gelecek yerli ya da yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelmiştir.

Artvin’in ilk müzesi olan bu etnografik müzeye gerek Dikyamaç Köyü, gerekse civar köylerimizin insanları büyük ilgi göstermiş ve kısa sürede yüzlerce tarihi değeri olan etnografik eserler müzeye bağışlanmıştır.

TEPEKÖY GELENEKSEL KÜLTÜR MÜZESİ

Müze Konusu Ve İçeriği İle İlgili Kısa Bilgi

Müzenin amacı, geçmişte geleneksel yaşam kültüründe yer alan ancak köyden kente göç, teknolojik gelişmeler veya başka nedenlerle kaybolmaya yüz tutan geleneksel yaşam kültürü eşyalarının ve kültürel değerlerin müzede sergilenerek yaşatılması, genç nesillere ve gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Müze içerinde sergilenen eşyalar köy halkının bağışlarıyla temin edilerek bağışlayan kişilerin adıyla sergilenmektedir. 13 Haziran 2015 tarihinde açılışı gerçekleştirilen Müze, Şavşat yöresinin tek müzesidir ve oldukça fazla ilgi görmektedir. Ziyaretçilerin yoğun ilgisine mazhar olan müzede dört yüzden fazla yöredeki geleneksel yaşamı yansıtan eşya sergilenmektedir.

Müze Binası Hakkında Kısa Bilgi

Şavşat Tepeköy Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın 2014 yılı birinci dönem teklif çağrısına sunularak kabul edilen 2014-M-095 numaralı proje ile hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında, öğrenci azlığı nedeniyle kapalı olan Tepeköy’deki okul binasının tadilatı yapılarak, gerekli düzenlemeler yapılmış ve müzeye dönüştürülmüştür. Müzemiz 2015 yılında ziyarete açılmıştır.

 

HOPA KÜLTÜR EVİ VE MÜZESİ

Müze Konusu Ve İçeriği İle İlgili Kısa Bilgi

Hopa Belediyesi tarafından yaptırılan Hopa Kültür Evi ve Müzesi’nde, yaklaşık 2 bin adet eser sergilenmektedir. Eserler, bölgenin geleneksel yaşam kültürünü yansıtan etnografik eserlerdir.

Müze Binası Hakkında Kısa Bilgi

Müze binası, 20. yüzyıl başlarına tarihlenen tescilli bir konaktır. Bina, restore edilerek kültür evi ve müzeye dönüştürülmüştür. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapı zemin kat, bir normal kat ve çatı katı olmak üzere toplam üç kattan oluşmaktadır. Arazide eğime oturmuş olarak konumlanan yapının zemin ve birinci katta iki ayrı girişi bulunmaktadır. Ana giriş kapısı ön cephede olup diğer giriş sol cephede bulunmaktadır. Yapının çatısı kırma çatı olup üzeri alaturka kiremit kaplıdır. Yapı cephelerinde kaba yonu taş ve göz dolma sistem görülmektedir. Yapı, yöresel mimaride 20. yy. başlarında inşa edilmiştir.