Ana malzemesi yoğurt olan meyir çorbası, içine konulan nohut, dövme, patlıcan ve soğan gibi tatlarla nefis bir lezzete dönüşüyor. Eğer Adıyaman’da meyir çorbasını deneyecekseniz çorbayı bitirmeden başka bir yemek söylemeyin. Çünkü muhtemelen sadece bu çorbayla bile tıka basa doyarsınız.
Kuşbaşı kuzu eti, dana kıyma, yemeğe adını veren ve bir çeşit yabani nane olan yarpuz, nohut ve bulgur kullanılarak hazırlanan yemek, özellikle kalabalık sofralarda, misafirlere en nefis ikramlardan olur.
Adıyamanlı çiğ köfte ustalarının ellerinden çıkan bu lezzetler çoktan şehrin sınırlarını aşıp tüm dünyaya yayıldı. Biz de hayran kitlesi bu kadar çok olan Adıyaman’ın meşhur çiğ köftesini anmadan geçmek olmaz dedik. O nasıl bir lezzettir, hele yanında ayran ya da şalgam varsa. Teşekkürler Adıyaman!
Adından anlaşıldığı gibi bol bol kavurma ve baharat kullanılarak hazırlanan bir iç harcın hamurla efsane buluşmasıyla ortaya çıkan kavurmalı hıtap, tarifi hemen öğrenilip evde yapılması, doya doya yenilip konu komşuya dağıtılması gereken lezzetlerden.
Et yemeklerine doyuran Adıyaman’ın bu yemeği ise sebzeler eşliğinde sofralara çıkıyor. Yine et var tabii, onun yeri apayrı. Kuzu etleri patlıcan, domates, biber, soğan ve sarımsakla pişiyor, büyük tava ya da tepsilerde sunuluyor.
Bildiğimiz yaprak sarmalardan farkı bulgurlu bir iç harcı kullanılması olan tevenk sarması, minik minik sarılıp piştikten sonra servis tabaklarındaki yerini alır. Üzerine bolca yoğurt ve sos da gezdirilince tadına doyum olmaz, yedikçe yiyesin gelir.
Yemeğin yanında yemeye alışık olduğumuz pilav, Adıyaman’da başlı başına bir yemek. Nasıl mı? Pilav, nohut ve kuzu kavurmayla kaplanıyor, içine tabii ki bol bol baharat giriyor. Yanına da bol köpüklü bir ayranla misler gibi yeniyor.
Her yerin köftesi olur da Adıyaman’ın olmaz mı? Olur, hem de çok farklı, çok nefis olur. Közlenmiş ve sapları çıkarılmamış patlıcanlar, dana ve kuzu etinin karışımından çekilen kıyma ile sarılır ve fırındaki yerlerini alır. Önce göze sonra midelere bayram yaşatır.
İçli köfteyi her yerde bulabiliyoruz artık, doğru. Ama Adıyaman’daki gibisini bulmak zor. Bulgur ve irmik kullanılarak hazırlanan hamuruna kıymalı, soğanlı, maydanozlu karışımın doldurulup misler gibi pişirildiği bu içli köfteler, Adıyaman’a gitmek için neden yaratır.
Pirpirim aslında bildiğimiz semizotu ve Adıyaman’da sadece salatası değil yemeği ve cacığı da çokça yapılan lezzetlerden. Bu birbirinden nefis etli yemeklerin yanında mideyi rahatlatan, ağzı ferahlatan bol limonlu bu salata harika bir eşlikçi oluyor. Cacığını da şiddetle tavsiye ediyoruz elbette.
Sıra geldi tatlılara. Adıyaman’da bu kadar güzel yemek varken tatlıları da eksik kalacak değildi. Nişasta, pekmez ve tereyağı ile yapılan tene helvası, üzeri cevizle süslenerek sunuluyor. Tabaklar dolusu yeniyor.
Adını şeklinden alan topak helvası, un, susam, pekmez ve terayağı ile yapılıyor. İçine ceviz koyarak zenginleştirilmesi de mümkün olan bu tatlı, bir seferde yendiğinden önünüze gelir gelmez tabağı silip süpürmeniz kaçınılmaz oluyor.
Tıpkı çiğ köfte gibi artık her yerde bulabildiğimiz Adıyaman lezzetlerinden biri de burma tatlı. Bol Antep fıstığı ya da ceviz kullanıldığında damak çatlatan burma tatlısını hala yemediyseniz mutlaka Adıyamanlı bir ustanın elinden denemelisiniz. Bir deneyen vazgeçemiyor, onu da baştan söyleyelim.