HALK OYUNLARI
KASTAMONU ERKEK OYUNLARI
1.TAŞKÖPRÜ ZEYBEĞİ
Taşköprü Zeybeği, 1970’li yıllarda yörenin erkekleri tarafından oynanmış, sonraki dönemlerde yaygınlığını kaybetmiş bir zeybek oyunudur.Aynı isimle bilinen ve sözleri olmayan bir müzik eşliğinde oynanır.
Türkünün de kaynağı olan Hüseyin SANCAK, Paşanın Deli Mehmet, Dımbırın Mehmet, bir dönem büfe çalıştıran Katil Süleyman ve Sarı Ayşe o dönemlerde bu oyunu en güzel icra eden kişilerdir.Günümüzde ise bu oyunu bilenlerin çoğu ölmüştür.İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde yaşayan Yusuf SANCAK oyun hakkında bilgisine başvurabileceğimiz tek kaynaktır.Yusuf Sancak’tan edindiğimiz bilgilere dayanarak oyunu aktarmaya çalışacağız.
İki veya daha fazla kişiyle karşılıklı oynanır.Vücudun duruşu dik ve bakışlar serttir.Duruş eşe doğrudur.Oyuna başlarken iki el de arkada belde tutulur.Üç sayılı giriş müziğinden sonra arkadaki kollar( sağ kol önce) göğüs önünden sağa-sola-sağa çekilir, tekrar yana alınır ve aynı figür tekrar edilir.Kollar yukarıda sağa-sola sağa sallanır.
Müzik başında , sağ adımla başlayan üç sayılı yürüyüş yapılır.Daha sonra sol basılır sağ kaldırılır,sağ basılır sol kaldırılır, tekrar sol basılır sağ kaldırılır, tekrar üç sayılı yürüyüş yapılır ve ayak kaldırmalar da tekrarlanır.Bitince kollar yana alınır.
Müziğin başında kollar yukarıda üç kez sallanma yapılır.El vurarak önce sağ diz sonra sol diz yere vurulur, üç sayıda eksende dönülür ve aynı çökme - diz vurmalar tekrarlanır.
Takip eden müzikle el vurma ve çökerek önce sağ dizi sonra sol dizi yere koyarak sağ ayağın basılarak kalkma , devamında eksende dönerek aynı figürün tekrarı yapılır.
Kollar arkaya alınıp en baştaki duruşla kol döndürülerek oyun sona erdirilir.
2.SEPETÇİOĞLU
1- Oyun başlamadan önce yere doğru eğilmeler ve yukarı kalkıp kol tutuşları.
1- Kol çevirmeler ve üç defa soldan sağa sallamalar.
2- Kol çevirirken sol dizi yukarı çekerek basma ve sağ ayağı ileri basarak sol ayakla arkadan adım alma ve sağa kayma.(iki adım)
3- Kol çevirmeler ve iki dizi de kırarak soldan başlayan çömelmeler.
4- Dairede sağa doğru kaymaların tekrarı.
5- Sağ elle yere dokunma, elleri birbirine sağ ayağı yere vurma.
6- Aynı figürü yapıp sonunda ayak ve elleri beş kez vurma.
7- Sağa dönüp solla başlayan üç adım yürüme zıplayarak çift düşme ve önce sağ sonra sol dizi yere vurma .
8- Sağdan dönerek üçüncü kez diz vurduktan sonra çökme ve yerde oynama.
9- Kol çevirme, iki elin parmaklarıyla yere dokunma(sola ve sağa)
10- Yerde kol çevirme ve sallamalar.
11- Ayağa kalkma, el vurarak sağ ve solla yere dokunma, son müzikle ortaya sıçrama ve açılma.
12- Sağa kaymalar.
İkinci Bölüm
1- Ara müziğinde eğil yere sağ elle dokun.
1- Kol çevirmeler ve sallamalar.
2- Dairede sağ doğru kaymalar.
3- Yerinde sağ ve sol ayağı öne açığa ve yana koymalar.
4- Ortaya dairede yürüme ve geri açılma.
5- Dairede kaymalar.
6 -Sağ elle yere dokunma, elleri birbirine sağ ayağı yere vurma.
7- Kol çevirmeler, el vurarak dairede çift ayakla zıplayarak sağa doğru kaymalar(5 kez).
8- Sağa dönüp solla başlayan üç adım yürüme zıplayarak çift düşme ve önce sağ sonra sol dizi yere vurma .
9- Sağdan dönerek üçüncü kez diz vurduktan sonra çökme ve yerde oynama.
10- Yerde oynama ve atışlar.
11- Ayağa kalkma, el vurarak sağ ve solla yere dokunma, son müzikle ortaya sıçrama ve açılma.
12- Kol çevirmeler ve iki dizi de kırarak soldan başlayan çömelmeler ve kaymalarla bitiş.
3.TOPAL KOŞMA
Hem kadınlar hem de erkekler tarafından oynanılan, sözlü bir oyundur.Son yıllarda bilen ve oynayan insanların azalması nedeniyle neredeyse unutulmaya yüz tutmuştur. İl içindeki yarışmalarda ve gösterilerde tekrar oynanmaya başlaması ile yeniden hayat bulmuş bir oyunumuzdur.Kastamonu Folkloruna halk oyunları alanında büyük hizmetleri olan öğretmen arkadaşımız Dilek Küçükköse, İstanbul ve Balıkesir şehirlerinde bu oyunu çalıştırdığı ekiplere oynatarak hala yaşatmakta ve bizlere de kaynaklık etmektedir.
Kadınların ve erkeklerin oynamaları arasındaki fark , kadınların sekerek yaptıklarını erkeklerin yürüyüş adımlarıyla yapmalarıdır.Erkek oyuncular kol çevirmeleri daha sert ve belirgin olarak yaparlar.
OYUNUN OYNANIŞI
Erkekler sağ basar ve sol ayağı yukarı çekerek oyuna başlarlar.Kadınlar ise aynı şeyleri sekerek ve ayakları çapraz olarak birbirinin önünde geçirerek oynarlar.Bu sırada kollar (sağla başlayarak) önden ve arkadan çevrilirler.Bu hareketler ileri geri gidip gelinerek veya dairede dönerek devam eder.
Sözler başlayıp ,Sana öğreteyim topal koşmayı(2) dedikten sonra önce sağ ayakla başlayarak ayak ucunu önce sağ tarafa,sonra diğer ayağın önüne ve yerine basmalar her iki ayakla da yapılır.Bu sırada kollar yukarıda ve dirsekten kırık şekilde tutulur.
“Bir sen söyle bir ben topal koşmayı”, sözleri bitince kadınlar belden öne doğru eğilerek , dört kez aynı anda iki ayak ucunu da kaldırıp yere basarlar(topukların üstünde).Bunu yaparken kollar yana indirilir ve dizlerden de esnemeler yapılır.Erkekler ise öne eğilmez ve sadece dört sayı yürüme ve kolları yanda sallama hareketlerini yaparlar.
Oyunun son bölümünde sekerek soldan dönüşler ve dönerken kadınların sağla başlayan yandan kol döndürmeleri vardır.Dönüşler dört sayıda bitirilir.Ters dönüşler de yapılabilir.Erkekler dönerken normal kol döndürmeleri yapar ve ters dönüşleri yaparken kollar yukarda tutulur.
Oyun ikinci sözlerde ve sonrasında da aynı şeylerin yapılması ile devam eder.
4.ORTAK
Sahneye göre daire veya hilal şeklinde sıralanılır . Sözler iki oyuncu tarafından canlandırılır. Kenardaki oyuncular kavgayı önler şekilde hareket ederler.
Birinci sözlerden sonra sağ tarafa doğru ve sağ ayak önde sol ayak arkadan adım alarak kayma yapılır.Kollar yanda omuz hizasında açıktır.Yeterince açıldıktan sonra sağ ayak yere vurularak sağdan dönüş yapılır.İleri çıkıp karşılıklı gelinir ve sağ ve sol ayakla ayak uçları önde yere dokundurulur.
İkinci sözlerden sonra Yana yürüyüş yapılırken kollar açılıp kapatılır.(önde)Soldan ortaya dönülür , karşılıklı yer değiştirilerek oyun sona erdirilir.
Bir kişiyle ortak oldum
Neşe gitti gamla doldum
Sonunda Mevla´yı buldum
Ortak benim hakkım yeme.
İnkâr etme gel şekerim
Tersine döndü tekerim
Altun dişini sökerim
Ortak benim hakkım yeme
Beraber açtık lokanta
Her gün süründük lavanta
İşin gücün hep avanta
Ortak benim hakkım yeme
İkimiz açtık oteli
Sonra olduk mahkemeli
Güldürdün kendine eli
Ortak benim hakkım yeme
5.TİRİDİNE BANDIM
Oyun dairede oynanır.Kollar yanda ve aşağıda ritme göre sallanarak hareket eder.Oyun sağ adımla başlar.Sağ-sol- adım alındıktan sonra sağ ve sol adım yerinde yapılır.Sözler başladığında dairede dönme devam eder.Sözlerin “hey hey” bölümünde “hey” diye bağırmalar vardır.
“Yavrusunu sinek kapmış” diye devam eden yerde , sağ taban üzerinde sol diz kırık vaziyette , kollar silahlığın önünde hafifçe kanat çırpma yapar.”Gördün mü “ derken sağ el gözlerin üzerine koyularak bakış yapılır.”Amanın” diye başlayan yerde sağ kol aşağıda sol kol yukarıda yanlara açık şekilde soldan dönmeler yapılır.”Bedava mı sandın” denirken
ortaya dönülerek ayaklar yan yana pozisyonda ,dizlerden kırılarak yaylanma yapılır ,bu sırada kollar ikisi aynı anda öne geri sallanır.Bu figürle birlikte dört yaylanmadan sonra bir kez zıplama yapılır.Sekiz defa sağa sola atlamalardan sonra soldan eksende dönüşler tekrar edilir.Müziğin başında bütün oyuncular yürüme adımlarıyla ortada küçük daire yaparlar, seri adımlarla dairedeki yerlerine geçerler.Dairede dönme hareketleri içe alınan sağ adımla yapılır.Sol kol yukarı kaldırılarak başlayan kol hareketleri ile birinci bölüm sona erer.
“Sabahleyin erken çifte giderken “ diye başlayan sözlerde aynı birinci bölümde olduğu gibi başlanır.”Öküzüm torbadan düşmüş” denilince eller sol omuzda birleştirilir, sol diz kırık şekilde sağ tabanda yapılan figür tekrarlanır.”Amanın” diye başlayan yerde önde kaşık vurularak sol diz çekilerek sağ ayak üzerinde sekmeler yapılır.(8 defa).Sol ayak sola doğru adım alır sağ ayak yanına, 4 defa dairede dönmeden sonra sağ ayak sağa adım alır ve dört defa tekrarlanır. Ortaya yürüme ve yerine dönmeler tekrar yapılır.
Üçüncü bölüm aynı şekilde başlar. Sözlere uygun şekilde ya kuşak gösterilir yada elek sallanır.Birinci bölümde yapılan öne geri kolların sallanması ve yaylanmalar ve zıplamalar tekrarlanır.İki diz yan yana yere koyulur öne, yana ve geri uzanarak oynanır ve oyun ayakta sağ ayağı öne basılarak yapılan dörtlü adımla ve dairede dönerek sona erdirilir.
6.DEĞİRMENCİ
Oyun dairede başlar.Kollar yanda ve aşağıdadır.Vücut sağa sola küçük adımlarla yerinde hareket eder.el, kol ve mimiklerle sözlere uygun hareketler yapılır.Sözlerin arasında çalınan saz bölümlerinde sağdan dönüşler yapılır.Bu dönüşlerde önce sağ adım alınır ve üç adımda dönme tamamlanır.Dönmeler sırsında öne doğru eğilme yapılır.
Sözlerin bitişi ile birlikte , sağ adım içe basılarak dairede sağa kaymalar yapılır.Kollar açık ve yukarıdadır.Sekiz sayılık kaymalardan sonra eşler karşılıklı geçerler ve sağ ve sol kol yanda aşağı yukarı kaldırarak oynarlar.Sekiz sayıda arkada kalan oyuncuya döner ve yine karşılıklı oynarlar.
Müzik başında sağa doğru kayma yaparlar.Bunu yaparken sağ ayak öndedir sol ayak arkadan gelir.
Soldan dönüşler ve tersine dönüşler yapılırken önce sağ kol aşağıdadır, sonra kol değiştirilir ve sol kol aşağı iner.
Geriye açılırken sekiz sayılı ayak atmalar yapılır.
Atmalardan sonra sağ ayak içe sert bir adım alır ve aynı anda kaşık vurulur ve vücut öne doğru eğilir.
Eğilerek sağdan dönüş , üç adımla tamamlanır.Dönüşün sonunda sağa ve sola uzanarak oynanır, zıplayarak kaşık vurulur ve soldan dönüş yapılır.Kollar yana açık olarak ortaya yürüme ve geri açılma.
Öne adım alarak dairede yürümelerle oyun sona erdirilir.
7.ÇARŞAMBA
Oyunun ana figürü sağ ayağı yere vurup çapraza sağa doğru uzattıktan sonra iki adım koşma adımı yapmaktır.
KASTAMONU KIZ OYUNLARI
1-SEMET KARŞILAMASI
Kollar yukarıda, sağ ayağı öne ve hafif sağ çapraza uzatma.Bir müzik boyunca hareketin devam etmesi.Kollar küçük hareketlerle sallanır.
2.Müzikle beraber düz yürüme adımına geçilir. Dördüncü sayıda sol el alına, sağ el bele koyulur, vücut geriye doğru yatar.İkinci dört sayıda sağ el öne bel hizasına, sol el bele koyulur.Vücut belden öne doğru eğilir.
4. Müzikte dokuz sayılı dönmeler yapılır.( Sekmeden.Sağ ayak topuğu yere vurulup çekilir.Sol ayak topuğu yere vurulup çekilir.3. ve4. adımlarda sola dönülür, 5. ve 6. adımlarda sağa dönülür.6. Adımdan sonra sol taraftan dönme tamamlanır.)Tam ve çeyrek dönüşlerde sekme yapılmaz.
2-TİRİDİNE BANDIM
Girişte nakarat müziği yapılırsa ayak ucunda düz adımlı yürüme hareketi yapılır.Hey hey, diye başlayan sözle kollar aşağı iner.Yaylanarak ve kalçayı hafifçe adıma göre döndürerek sağla öne adım alınır.Sol geride dört sayılı yürüyüş yapılır.’Yavrusunu sinek kapmış ‘ sözü ile sağ tabanda kanat çırpma yapılır.’’Amanın amanın’’ Sözleriyle sol taraftan dönmeler yapılır.Sola dönerken sol kol,sağa dönerken sağ kol yukarıdadır.Diğer kol aşağıda ve vücuttan iki karış açıktadır.
2.Müzikte ‘’öküzüm torbadan ‘’sözü ile iki el birleşir ve torba tutar.’’Amanın amanın ‘’ sözlerinde sol sek bas yapılır.
Müzikte ileri geri yürüyüş ve ‘’un elerken deve düştü elekten’’ sözüyle sağ tabanda un eleme hareketi yapılır.Sonunda sekme ve kaşık vurma figürleri yapılır.
3-TOPAL KOŞMA
Oyun sözlerle birlikte başlar.
Sağ ayak sekerek sol ayağın önüne adım alır.Sol ayak ta aynı adımı sağ ayağın önüne alır.Kollar erkekler oynarken biri önde diğeri arkadan çevrilerek , kızlar oynarken ise adım alan ayakla aynı kol yukarıdan aşağıya döndürülür.İki defa tekrarlanan bu bölümden sonra önce sağ ayak ucu öne , sonra sağa ve diğer ayağın yanına basar.Aynı figür diğer ayakla tekrarlanır.Ayak uçları dört kez yere basar ve sekmelere geçilir.Kollar yandadır.
Sağ basılarak sol çekilir, sol basılarak sağ çekilir.Bu figürler dönerek dört defa tekrarlanır.Kollar seken ayakla aynı kol vücutla beraber aynı yöne hafifçe yatar.
Ah sana öğreteyim dağdan aşmayı
Bir sen söyle bir ben topal koşmayı da gel gel, diye başlayan sözleri vardır.
4-ÇARŞAMBA
Kollar aşağıda, vücut öne eğik , ayaklar yerinde çok hızlı adımlarla hareket eder.Bu sırada şu sözler söylenir.
Meşe meşeye benzer
Meşe kamışa benzer
Şu karşıdan gelen kız
Benim yarime benzer
Damın üstünde kartal
Kartal kanadın tartar
Dul karıdan kız alma
Çeker yakanı yırtar.
Bu sözlerle sağ ayağın ucu vurularak sağa öne uzatılan dört sayılı sekmelere geçilir.Kollar yukarıda ve dirsekten kırık , yere paraleldir.
5-KONAK
Kollar yukarıda yere paraleldir.Sağ ayak topuğu iki kez yere dokunur, sol ayak topuğu iki kez yere dokunur.İki defa tekrarlanan figürden sonra sol taraftan dönme yapılır.Önceki yapılan figürlere devam edilir.Oyun bu figürlerle devam eder.
6-GÖKÇEAĞAC’IN KİLİMİ
Kollar yukarda başlar.Her dört sayıda kollar yukarda sağa sola sallanır.Dört sayının sonunda aşağı eğilerek sağ tarafta kaşık vurulur.
Sol ayağın tabanında, sağ ayağın ucunda oynanır.Sağ ayak her adımda yukarıya doğru çekilir.Dört sayıda yapılan eksendeki dönmeler de yaptırılabilir.
7-SARI YAZMA
Sağ ayağı öne basıp solun yanına çekerek başlar.Dört kez tekrar edilen figürden sonra sağ ayağı dizden kırarak yukarı çekme ve dört sayıda dönme yapılır.Dönerken sağ kol aşağıdadır.Sol kol ise dirsekten kırık yukarıdadır.Dönüş tamamlanınca baştaki figür iki defa daha yapılır.Ara müziğinde öne adım ve son sayıda ,yukarıda kaşık vurmalar yapılır. (Dört )
8-ÇATALZEYTİN KIZLARI
Sağ ayakla başlayan dört sayılık yürümeden sonra beşinci adımla sol diz kırılarak yukarı çekilir.Hemen arkasından sağ ayak yukarı çekilir.Her altıncı sayıda kollar aşağıdan yukarı döndürülür.Oyun bu figürlerle devam eder.
Müzik sonlarında uygun yerlerde kaşık vurmalar da yapılır.
9-DEĞİRMENCİ
Oyun sözlerle başlar.Ayak ucunda yaylanırken kollar yukardadır.’’Elma gibi yanaklar’’ bölümünde kollar aşağıdan gelir ve yanakları gösterir.Ara müziklerde sekmeler yapılır.
“Kiraz gibi dudaklar’’ bölümünde yaylanma devam eder, kollar aşağıdan gelerek dudakları gösterir.’’Hep senin olsun’’ derken kollar açıktan yukarıya çekilir ve sağ ayakla
öne adım ve devam eden üç adımla oyun sürüp gider.
10-ORMANCI
Kollar yukarıda düz yürüme adımları ile oyun başlar.Kollar hafifçe sallanır.(Giriş müziğinde).Türkünün sözleri başlayınca sağla başlayan ve iki kolun da aynı ayakla aşağıya uzatıldığı ve dönüşte kol uzatmaların yukarı yapıldığı bölüm başlar.
Yerine dönüşten sonra durduğu yerde ayak atmaları yapılır.Oyun sonuna kadar bu figürlerle devam eder.
11-DÖRT KOLA
Kollar yukarıda ve hafifçe soldan sağa sallanarak başlar.Sağ ayak taban , sol ayak ucu ile oynanır.Bir müzik yerinde yapıldıktan sonra eşler omuzları yaklaştırarak ve birbirlerine bakarak armut şekli çizerek ileri çıkıp geri gelirler.(iki defa)
“Hop o yana” ile iki eş de ileri çıkar.Eşlerden sağda olanı ilerde kalır ve dalga yaparak soldan doğru eşine döner.’’Yat dizimin üstüne’’ ile yüz yüzeyürüyüp, sırt sırta geçme yaparlar.Bunun arkasındanyüz yüze yürüyerek yer değiştirirler.
Eşler birbirine doğru yürürken kollar yukarıda aç-kapa yapar.Oyunun sonraki bölümleri bunların tekrarı ile sürer.Yürümelerde kollar öne uzatılarak çapraz şekilde aşağı yukarı sallanabilir.
Son tekrarda alkışla birlikte ayaklar hızla yere vurulur ve vücut eğilmiş durumdadır.
Irmak Kenarından Gelür Geçersin
Irmak Kenarından Gelür Geçersin
Sağuru Sağuru Tütün İçersin
Ne Beni Alırsın Ne De Geçersin
Yandım Anam Yandım Yandan Bakana
Canım Kurban Olsun Cigaramı Yakana
Irmak Kenarından Geldin De Geçtim
Boyunu Boyuma Ölçdüm De Geçdim
Güzel Seni Güzel Diye Seçtim De Geçtim
Yandım Aman Yandım Kınalı Dağlar
İk'eli Koynunda Bir Gelin Ağlar
Irmak Kenarında Testin Mi Vardı
Beni Öldürmeye Kastın Mı Vardı
Yar Benden Habersiz Dostun Mu Vardı
Yandım Allah Yandım Yandırma Beni
Yalan Söyleyip De Kandırma Beni
Kastamonu/Taşköprü türküleri
Tiridine Bandım
Aşağıdan Geliyor Türkmen Koyunu Aman Aman
Selviye Benzettim Yarin Boyunu Amanın Yandım
Amanın Amanın Amanın Yandım
Tiridine Tiridine Bandım
Bedava Mı Sandın Para Vidim Aldım
Tiridine Tiridine Tiridine Bandım
Bedava Mı Sandın Para Vidim Aldım
Sabahleyin Erken Çifte Giderken Aman Aman
Öküzüm Torbadan Düştü Gördün Mü Amanın Yandım
Amanın Amanın Amanın Yandım
Tiridine Tiridine Bandım
Bedava Mı Sandın Para Vidim Aldım
Tiridine Tiridine Tiridine Bandım
Bedava Mı Sandın Para Vidim Aldım
Manda Yuva Yapmış Söğüt Dalına Aman Aman
Yavrusunu Sinek Kapmış Gördün Mü Amanın Yandım
Amanın Amanın Amanın Yandım
Tiridine Tiridine Bandım
Bedava Mı Sandın Para Vidim Aldım
Tiridine Tiridine Tiridine Bandım
Bedava Mı Sandın Para Vidim Aldım
Kastamonu/Tosya türküleri
Ördek Suya Dalda Gel
Ördek Suya Dalda Gel (Aman)
(Of) Yardan Haber Alda Gel (Of)
Yalvar Yakar Gelmezse (Aman)
(Aman) Tut Kolundan Alda Gel (Of)
Odalara Hanım Kızım Odalara Gel
Beşibirlik Takayım Safalara Gel
Kaynar Kazan Taşmaz Mı (Aman)
(Aman) Yol Buradan Aşmaz Mı (Of)
Sil Gözünün Yaşını (Aman)
(Aman) Ayrılan Kavuşmaz Mı (Of)
Odalara Hanım Kızım Odalara Gel
Beşibirlik Takayım Safalara Gel
Kastamonu/Tosya türküleri
Birini De Yavrum Birini
Birini de yavrum birini
Harmana serdim kilimi aman
Takıver de zillerin birini
Dönüver de meydan senindir aman
Çiftini de yavrum çiftini
Geliver de çifteli çifteli aman
Takıver de zillerin çiftini
Dönüver de meydan senindir aman
Üçünü de yavrum üçünü
Yaylada gördüm göçünü aman
Takıver de zillerin üçünü
Dönüver de meydan senindir aman
Merdini de yavrum merdini
Kim bilir kimin derdini aman
Takıver de zillerin dördünü
Dönüver de meydan senindir aman
Kastamonu/İnebolu türküleri
Elma Attım Nar Geldi
Elma attım nar geldi
Dar sokaktan yar geldi
Gönderdiğin yüzükler
Parmağıma dar geldi
Nirinay naynaynam
Bu inin önü kıyı
Uyu sevdiğim uyu
Seni sarhoş diyorlar
İçtiğin üzüm suyu
Nirinay naynaynam
Kastamonu/İnebolu türküleri
Gıydıvanın Kızları
Fistan Biçtim Dar Geldi Nuriyem adlı türkünün bir versiyonudur.
Gıydıvanın kızları (Huriyem)
Birer gonca gül olmuş (Huriyem)
Ufak ufak basta gel (Huriyem)
Tahtalar oynamasın (Huriyem)
Şamama da güzelim (Huriyem)
Her gün gider hamama (Huriyem)
Delikanlılar dururken (Huriyem)
Niçin vardın imama (Huriyem)
Gıydıvanın gızları (Huriyem)
Birer salkım leylaktır (Huriyem)
Usul usul basta gel (Huriyem)
Bizim mehle dillektir (Huriyem)
Hep Beraber Başlayalım (Gemici Türküsü)
Hep Beraber Başlayalım (Helessa Ya Lessa)
Ayva Turunç Aşlayalım (Helessa Ya Lessa)
Biz Bu İşi İşleyelim (Helessa Ya Lessa)
Helessa Ya Lessa
Heya mola Yessa Yessa Hop
Mola Heya Mo
Yamo Heya Mo
Mola Heya Mo
Ya Mo Heya Mo
Helessa Yesa
Bir Gemim Var Boyu Uzun (Helessa Ya Lessa)
Gider Yazın Gelir Güzün (Helessa Ya Lessa)
Bu Sefere Yoktur Sözüm (Helessa Ya Lessa)
Helessa Ya Lessa
Heya mola Yessa Yessa Hop
Mola Heya Mo
Yamo Heya Mo
Mola Heya Mo
Ya Mo Heya Mo
Helessa Yesa
Bir Gemim Var Boydan Boşta (Helessa Ya Lessa)
Dip Ambara Kurduk Posta (Helessa Ya Lessa)
Selam Söylen Eşe Dosta (Helessa Ya Lessa)
Helessa Ya Lessa
Heya mola Yessa Yessa Hop
Mola Heya Mo
Yamo Heya Mo
Mola Heya Mo
Ya Mo Heya Mo
Helessa Yesa
Bir Gemim Var Gabze Bağlar (Helessa Ya Lessa)
Gabzeden Göründü Dağlar (Helessa Ya Lessa)
Sıla Diye Gönül Ağlar (Helessa Ya Lessa)
Helessa Ya Lessa
Heya mola Yessa Yessa Hop
Mola Heya Mo
Yamo Heya Mo
Mola Heya Mo
Ya Mo Heya Mo
Helessa Yesa
Pınar Başı Burma Burma
Hey Hey...
Yar Yar Yar Yar Yar Yar Aman.
Yaz Gelince Öter Durna,
Leylim Leylim Leylim Aman.
Çayırda Buldun beni
Ellere Verdin beni
Kendine aldın beni
Sineme Sardın beni
Hey Hey... Çıktım Pınarın Başına,
Yar Yar Yar Yar Yar Yar Aman.
El Ettim avşar Kuşuna,
Leylim Leylim Leylim Aman.
Çayırda Buldum Seni,
Ellere Vermem Seni.
Kendime Aldım Seni,
Sineme Sardım Seni.
Hey Hey... Pınar Başı Ben Olayım,
Yar Yar Yar Yar Yar Yar Aman.
Bulanırsam Bulanayım,
Leylim Leylim Leylim Aman.
Aynam Düştü Yerlere,
Karıştı Gazellere.
Tabiyatım Kurusun,
Bakarım Güzellere.
Orta Anadolu türküleri Kastamonu/İnebolu türküleri
Çayırda Buldum Seni
Çayırda buldum seni
Aman boyundan bildim seni
Bir gülünü kokmadım
Aman ellere vermem seni
Döndüm derede durdum
Aman yedi güvercin vurdum
Güvercini ararken
Aman ben bir yare vuruldum
Dere boyu düz gider
Aman bir edalı kız gider
O kız yolun şaşırmış
Aman inşallah bize gider
Kastamonu/İnebolu türküleri
Çifte Çıkar Martinimin Dumanı
Çifte Çıkar Martinimin Dumanı Ey
Yoktur Da Zalımların Dini İmanı
Şimdi Gelir Mahpusların Fermanı Ey
Gül Gülistanlık Olsun Şu İnebolu
Beni De Vuran Zalim Amucamun Oğlu
Sisli Kaya Derler Bir Kara Taşdır Ey
Beni De Vuranlar Da Dört Arkadaştır
Siyah Yamçım Bana Da Yoldaştır Ey
Gül Gülistanlık Olsun Şu İnebolu
Beni De Vuran Zalim Amucamun Oğlu
Kastamonu/İnebolu türküleri
İndim Dere Beklerim
İndim dere beklerim (bi denem)
Vay benim emeklerim
Eller yarim dedikçe (bi denem)
Sızlıyor kemiklerim
İndim derede durdum (bi denem)
Bir çift güvercin vurdum
Güvercini ararken (bi denem)
Bir güzele vuruldum
Kastamonu/İnebolu türküleri
Deli Gönül Sevdasını Ben Bilirim
Deli gönül sevdasını ben bilirim, ben bilirim
Yardan ayrı kalmasını ben bilirim, ben bilirim
Haydindi saray çeşmesine ben yandım badem ezmesine
Haydindi ata binesim geldi haydindi seni göresim geldi
Tombik tombik elleri var, deniz gibi gözleri var
Daha daha neleri var, ben bilirim, ben bilirim
Haydindi saray çeşmesine ben yandım badem ezmesine
Haydindi ata binesim geldi haydindi seni göresim geldi
Eyri Ahmet
İnce Mehmet |
|
Yöre |
Kastamonu, Şenpazar |
Tür |
Türkü |
Kaynak kişi |
Müyesser Ertem - Mustafa Yolcu |
Derleyen |
Oyhan Hasan Bıldırki |
İskilip’in üzerinde bir kara bulut,
Aman anam ben gidiyom sen beni unut.
Gitme Eyri Ahmet gitme, yollarda it var.
Çok sallanma Eyri Ahmet, senden yiğit var.
Eyri Ahmet’in karısı, altın sarısı
Eyri Ahmet’i vurdular gece yarısı.
Eyri Ahmet’in kuşağı, Tosya kuşağı
Eyri Ahmet’i vuranlar Hacı uşağı.
Bu türkü, bazı ilk ağızlarda, ilk dörtlüğünü aşağıda verdiğimiz gibi derlenmiştir. Bu ikinci şekil, söyleyişe daha yatkındır.
“İskilip’in üzerinde
Bir kara bulut.
Aman anam ben gidiyom,
Sen beni unut.”
Eyri Ahmet, Tosya taraflarında eskiden yaşayan ünlü çete reislerinden birisidir. Köy köy dolaşarak birçok can yakmış, soygunculukla büyük bir ün kazanmıştır. Gündüzleri kendisine dağları mesken edinen Eyri Ahmet, geceleri de köylere inermiş. Peşinden takibe çıkan zaptiyeler, Eyri Ahmet’in devamlı olarak köyde bir eve girdiğini görmüşler. Eyri Ahmet’in gündüzleri dağa çıktığı zamanlarda zaptiyeler, köydeki ev sahibi ile anlaşmışlar.
Gecelerden bir gece yarısı, ansızın Eyri Ahmet’in kaldığı evi kuşatmışlar, onu, çepeçevre her tarafından sarmışlar. İçeriye ne bir sinek, ne bir böcek bırakmışlar. Uçan kuşları bile oradan geçirmemişler. Köylüler de, kendilerine daima zulüm eden Eyri Ahmet’ten bıktıklarından, ona arka çıkmamışlardır.
Zaptiyelerden biri, aralarından “Hacı’nın Uşağı” diye bilineni, tetiğine atik, gözü en kara olanı, Eyri Ahmet’in yattığı evin altındaki dama girmiş. Damdan yukarıya, Eyri Ahmet’in bulunduğu yere basmış kurşunu. Eyri Ahmet yaralanmış. Yaralı haline aldırmadan, silâhını kapmış, bir umutla dışarı fırlamış. Fakat avludaki askerler, topluca ateş açarak Eyri Ahmet’i öldürmüşler.
Öldürmüşler ya, bu defa da köylüler, belki yiğitliğinden, gözü karalığından, korkusuzluğundan veya zaptiyelere duydukları öfkenin bin bir çeşidinden olacak, Eyri Ahmet türküsünü yakıp çığırmaya başlamışlar.
Yukarıdaki türkü ile aşağıda verilen türkü arasındaki görülen benzerlik dikkatinizden kaçmayacaktır umarım. Bu olay, halk edebiyatımızın gücünü gösteren bir özellikten başka ne olabilir ki?..
İSKİLİP ÜSTÜNDE BİR KARA BULUT
İskilip üstünde bir kara bulut
Ana ben gidiyom sen beni unut
Ufacık yavrumu yerime böyüt
Efendim efendim Şakir Efendim
İfadeyi doğru söyle efendim
Şakir Efendi derler yüzüme baktı
Olanca tüylerim ayağa kalktı
Yağladı urganı boynuma taktı
Efendim efendim Şakir Efendim
İfadeyi doğru söyle efendim
İskilip üstünde bir ufak tepe
Yarime yaptırdım elmastan küpe
Ufacık yavrumu bıraktım körpe
Efendim efendim Şakir Efendim
İfadeyi doğru söyle efendim
Şakir efendi dedim, yüzüme baktı
Olanca tüylerim ayağa kalktı
Asmadan fermanı boynuma taktı
Efendim efendim Şakir Efendim
İfadeyi doğru söyle efendim
Darağacı donuk donuk duruyor
Söğüdün yaprağı sönük duruyor
Annem göz yaşımı silip duruyor
Efendim efendim Şakir Efendim
İfadeyi doğru söyle efendim
Odalar yaptırdım dururum diye
Mavzeri çektim vururum diye
Hiç aklıma gelmedi ölürüm diye
Efendim efendim Şakir Efendim
İfadeyi doğru söyle efendim
Bileydim İskilip’e gelmezdim
Gafil olup martinimi vermezdim
Olur olmaz kaymakam’a teslim olmazdım
Doğurmaz olaydın anam başım belalı
Ellerim kelepçeli boynum yareli
Efendim efendim Şakir Efendim
İfadeyi doğru söyle efendim
İskilip yolları dola dolayım
Şakir efendi kurban olayım
Aç kapıyı nazlı yarim göreyim
Efendim efendim Şakir Efendim
İfadeyi doğru söyle efendim
Atımı bağladım nar ağacına
Kollarım ulaşmaz dar ağacına
Kınalı kekliğim gel yamacıma
Efendim efendim Şakir Efendim
İfadeyi doğru söyle efendim
Bende bir aslanım kıymayın bana
Katillik uyarmı senin şanına
Beni asıyorsun bir hiç uğruna
Efendim efendim Şakir Efendim
İfadeyi doğru söyle efendim
İskilip üstünde bir kara bulut
Asılmaya gidiyor bir baba yiğit
Ana ben gidiyom sen beni unut
Efendim efendim Şakir Efendim
İfadeyi doğru söyle efendim
Derleyen: MUSTAFA YOLCU
İSKİLİP
Haydindi Kirtimenin Kızı
Haydindi Kirtimenin Kızı Sunam Of
Yanağı Gülden Kırmızı
Gerdanında Beni Var Aman
Sandım Seher Yıldızı
Kirtimde Kirt Kirtim Kirt
Kirtimde Kirt Kirtim Kirt
Kirtimde Kirt Kirtim Kirt
Kirtimde Kirt Kirtim Kirt
Öyledir Yar Öyledir Sunam Of
Aşk Adamı Söyledir
Almış Kirtimeni Yanına Aman
Bülbül Gibi Söyledir
Kirtimde Kirt Kirtim Kirt
Kirtimde Kirt Kirtim Kirt
Kirtimde Kirt Kirtim Kirt
Kirtimde Kirt Kirtim Kirt
Kale Kaleye Karşı (Kastamonu)
Kale kaleye karşı
Kalenin altı çarşı Nadide'm aman
Esger oldum gidiyom Nadide'm aman
Dosda düşmana garşı
Ben sana gelin mi dedim
Duvağı telli gelin
Yanağı ballı gelin
Hadindi allıçlı gelin
Püskülü bağlı gelin
Topuğu benli gelin
Kaleden indim ancak
Elimdedir al sancak Nadide'm aman
Ne kız oldum ne gelin Nadide'm aman
Ateşe yandım ancak
Ben sana gelin mi dedim
Duvağı telli gelin
Yanağı ballı gelin
Hadindi allıçlı gelin
Püskülü bağlı gelin
Topuğu benli gelin
Kaleden İniş m'olur-2
Kaleden iniş m'olur
Ham demir gümüş m'olur
İlk gözüm seni gördü
Sabaha dönüş m'olur
Kale kaleye karşı
Kalenin dibi çarşı
Gel beraber gezelim
Dosta düşmana karşı
Kaleden iniyorum
Çağırsan geliyorum
Aşkından kibrit oldum
Üfürsen yanıyorum
Kanlı Kayalar
Kanlı Kayalar |
|
Yöre |
Kastamonu, Şenpazar |
Tür |
Türkü |
Kaynak kişi |
Eşref Gündüz, Muzaffer Erdem |
Derleyen |
Oyhan Hasan BILDIRKİ |
Kayalar kayalar kanlı kayalar
Altında yârim yâr yâr diye ağlar
İkimizi bir kabire koyarlar
Ağla anam ağla bu işler olur
Bizi vuran zalim, Allah’tan bulur
Mezarımız kazılsın karşı karşı
Başucuma koyun yazılı taşı
Üstünde çimenler gözümün yaşı
Ağla anam ağla bu işler olur
Bizi vuran zalim, Allah’tan bulur
Karanfilim Dağ Başında
Karanfilim (Aman) Dağ Başında Çanakta (İmanım)
Benim Yarim Şu Karşıki Konakta
Benleri Var (Aman) Sıra Sıra Yanakta (İmanım)
Gelin Gelin Ey Dostlar Bakın Bakın Ahbaplar
Sevda Beni Neyliyor
Başında Da Mor Fes Sırtında Da Canfes
Sallanı Sallanı Geliyor
Karanfilim Dağ Başında Bitmez Mi (İmanım)
Gül Olmazsa Bülbül Coşup Ötmez Mi
Issız Kalan Yuva Yarsız Tütmez Mi (İmanım)
Gelin Gelin Ey Dostlar Bakın Bakın Ahbaplar
Sevda Beni Neyliyor
Başında Da Mor Fes Sırtında Da Canfes
Sallanı Sallanı Geliyor
Kız bahçende gül var mı
Ata Binesim Geldi (İzmir) türküsüne söz olarak benzer.Ata Binesim Geldi (Rumeli) türküsü de vardır.Deli Gönül Sevdasını Ben Bilirim söz olarak benzer.Kız bahçende mor meni kısmı Bahçalarda Mor Meni adlı türküye benzer.
Kız bahçende gül var mı
Dalında bülbül var mı
Bu akşam geleceğim
Tenhalarda yer var mı
Haydindi saray çeşmesine
Ben yandım badem ezmesine
Kız bahçende mor meni
Verem ettin sen beni
Nasıl verem olmayım
Eller sarıyor seni
Haydindi saray çeşmesine
Ben yandım badem ezmesine
Farklı versiyon
Kız bahçende gül var mı
Dalında bülbül var mı
Bu akşam geleceğim
Tenhalarda yer var mı
Haydinde saray çeşmesine
Ben yandım badem ezmesine
Haydinde saray çeşmesine
Ben yandım badem ezmesine
Haydinde ata binesim geldi
Haydinde seni göresim geldi
Haydinde ata binesim geldi
Haydinde seni göresim geldi
Kız bahçende mor meni
Verem ettin sen beni
Nasıl verem olmayım
Eller sarıyor seni
Haydinde saray çeşmesine
Ben yandım badem ezmesine
Haydinde saray çeşmesine
Ben yandım badem ezmesine
Haydinde ata binesim geldi
Haydinde seni göresim geldi
Haydinde ata binesim geldi
Haydinde seni göresim geldi
Mapushane çeşmesi yandan akıyor
Mapushane çeşmesi yandan akıyor yandan
Mapusluk bir şey değil yanukluk var bir yandan
Ben verem oldum y ar yoluna (of)
Ben ölüyom yar yoluna
Hey gardiyan gardiyan tabancamı ver bana
Bir güzelin yoluna ceza verdiler bana
Ben ölüyorum yar yoluna
Ben verem oldum yar yoluna (of)
Sepetçioğlu bir ananın kuzusu
Sepetçioğlu bir ananın kuzusu
Hiç gitmiyor kollarımdan efem de sızısı vay vay
Böyle imiş alnımızın yazısı
Yassıl dağlar yassıl,
Osman efem de geliyor vay vay
Kalk gidelim kışla önüne aşağı
Salıvermiş ince belden efem de kuşağı vay vay
Yaman olur kastamonu uşağı
Yassıl dağlar yassıl,
Osman efem de geliyor vay vay
Sivastapol önünde yatan gemiler
Sivastapol önünde yatan gemiler
Atar nizam topu yer gök iniler
Askere gidiyor babayiğitler
Anacığım anacığım bana ağlama
Eğer gelmez isem karalar bağlama
Sivastapol önünde sıra sıra söğütler
Oturmuş binbaşı asker öğütler
Vadesinden evvel ölen yiğitler
Anacığım anacığım bana ağlama
Eğer gelmez isem karalar bağlama
Telli Gelin
Telli Gelin |
|
Yöre |
Kastamonu, Şenpazar |
Tür |
Türkü |
Kaynak kişi |
Zefine Gün, Saadet May |
Derleyen |
Oyhan Hasan BILDIRKİ |
Akşamları tandur gelin
Kandülleri yandur gelin
Koynunda yatan yiğidi
Bana bildir telli gelin
Akşamları tandurmuşum
Kandülleri yandurmuşum
Koynumda yatan yiğidi
Gül mememden emdürmüşüm
İstanbul’dan geldi ferman
Dizlerimde yoktur derman
Aç kapıyı telli gelin
Mahmut Çavuş sana kurban
İstanbul’dan gelsin ferman
Dizlerinde olsun derman
Gel içeri nazlı yârim
Kolum yastık saçım yorgan
Varın Bakın Ak Yıldız Doğmuş Mu
Varın Bakın Ak Yıldız Doğmuş Mu
Benim Vurulduğum (Nazlı) Yarim Duymuş Mu
Duyduyusa Saçılarını Yolmuş Mu
Doğan (Doğan) Ayla Doğdum Efem Dolundum
Kahpelikle Sol Böğrümden (Aman) Vuruldum
Gövc'oğlunun Bacaları Tüter Mi
Gül Daline Bülbül Konmuş Öter Mi
Benim Vadem Senden Evvel Yeter Mi
Doğan (Doğan) Ayla Doğdum Efem Dolundum
Kahpelikle Sol Böğrümden (Aman) Vuruldum
Zabah oldu gayınnam da geldi
Zabah oldu gayınnam da geldi
Nedür halın gelin hanım dedi
Ah goca ciğeri kediler yedi
Gözün kör olsun gelin hanım dedi
Ağşam oldu efendim de geldi
Nedür halin bire hanım dedi
Ah gara ciğeri kediler yedi
Gözün kör olsun seni garı dedi
Çağırın imamı muhtarı dedi
Boş kahadımı elime de ved
Çıbık Lülesin Bulmuş
Çıbık Lülesin Bulmuş (Yar Yandım Aman Yar Yar Aman)
(Aman) Ağam Kolesin Bulmuş (Ağam Paşam Of Ciyer Köşem Of)
(Aman) Ağam Kolesin Bulmuş (Ağam Yatakta Durman Ayakta)
(Aman) Ağam İki Evlenmiş (Yar Yandım Aman Yar Yar Aman)
(Aman) Şimdi Cezasın Bulmuş (Ağam Paşam Gel Ciyer Köşem Gel)
(Aman) Şimdi Cezasın Bulmuş (Ağam Paşam Oh Ciyer Köşem Of)
Rakı İçtim Filcandan (Yar Yandım Aman Yar Yar Aman)
(Aman) Kenarları Mercandan (Ağam Paşam Of Ciyer Köşem Of)
(Aman) Kenarları Mercandan (Ağam Yatakta Durman Ayakta)
(Aman) Çek Hanceri Vur Beni (Yar Yandım Aman Yar Yar Aman)
(Aman) Ben De Bıktım Bu Candan (Ağam Paşam Gel Ciyer Köşem Gel)
(Aman) Ben De Bıktım Bu Candan (Ağam Paşam Oh Ciyer Köşem Of)
Ördeğisen Göle Gel
Ördeğisen Göle Gel
Şahin İsen Gola Gel
Dağlarda Galdım
Hanım Ablam Sevdaya Daldım
Ördek Suy A Dal Da Gel
Yardan Haber Al Da Gel
Ersil'de Kış Var
Hanım Ablam Bunda Bir İş Var
Eğer Yarim Gelmezse
Yalvar Yakar Al Da Gel
Dağlar Gazeli
Hanım Ablam Dünya Güzeli
Kaynar Kazan Taşmaz Mı
Yol Buradan Aşmaz Mı
Dağlarda Galdım
Hanım Ablam Sevdaya Daldım
Sil Gözünün Yaşını
Ayrılan Kavuşmaz Mı
Dağlar Gazeli
Hanım Ablam Dünya Güzeli
Üç Güzel Oturmuş İskambil Oynar
Üç Güzel Oturmuş İskambil Oynar (Yar Yandım Aman)
İskambil Üstüne Bülbüller Konar (Ey)
Herkes Sevdiğine Böyle Mi Yanar (Yar Yandım Aman)
A Benim Zülfü Siyahım Garden Beyazım
Annen Seni Südilen Mi Yoğurdu Süt Beyazım
Konaklar Yaptırdım A Yarim Yüceden Yüce (Yar Yandım Aman)
İçinde Yatmadım Üç Gün Üç Gece (Ey)
Kurbanlar Keseyim A Yarim Sardığım Gece (Yar Yandım Aman)
A Benim Zülfü Siyahım Garden Beyazım
Annen Seni Südilen Mi Yoğurdu Süt Beyazım