• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi79
Bugün Toplam154
Toplam Ziyaret100196
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Türküleri- Halk Oyunları

Giresun Yöre Oyunları

İlimizde iklim şartlarının ve tabiatın çok sert olmadığı bilinmektedir. Yöresel olarak daha çok denizle beraber yaşamayı öğrenmiş, sırtını dağlara vermiş ve toprağını da işlerken fındığa büyük önem vermiştir. Bu yaşam tarzı geleneklerini ve yöresel davranışlarını etkilemiştir. Yöre insanları ne fazla sert ne de fazla yumuşak figürlere yer vermiştir. Danslar genellikle hareket ve çeviklik içermekle beraber kadın ve erkeğin beraber oynadıkları bölümde erkeğin kadına karşı olan saygısından dolayıdır ki, erkek figürleri ile aynı esneklik ve yumuşaklığa kadar düşmektedir. Fakat danslar ilçelerin bulunduğu yörenin karakteristik özelliğini de içine alarak farklı şekillerde icra edilmektedir. Bu farklılık kostümleri de etkilemiştir.

Giresun insanının yaşam tarzı ve biçimi Karadeniz Bölgesi içinde, bölgeye has özellik gösterdiği gibi bölgeden uzak karakter de gösterir. Giresun halkının kullandığı ortak yaylası veya tüm halkı bir arada toplayabilecek bir yayla kültürü olmadığından, oyunlarında ve kostümlerinde belirgin farklılıklar görülür. İnsanlar çeşitli nedenlerden ötürü yaylalarda birleşir, oyun oynarlar ve eğlenirler. Bu yaylalar konum itibariyle birçok yerleşim merkezinin ortak yaylasıdır. Bu yerlere gelen ve buralarda birleşen halk birbirlerinin kültürlerinden oldukça etkilenmişlerdir. Hep birlikte halka kurarak oynadıkları oyunlara ayak uydurmak için belirli kalıplar bulup bu olayı ortak hale getirmişlerdir. Daha sonra aşağılara yani kışlaklara dönen halk bu oyunları yaylada gördüğü şekilde oynamaya başlar.

Karadeniz Bölgesi geleneksel halk oyunları, küçük farklarla birbirlerine benzerler. Hemen hepsi, kıyısında yaşadığı deniz gibi hareketli ve coşkundur. Oyun ve türküleri de kendilerine uygundur. Giresun oyunları içinde en yaygını Giresun Karşılaması ve horonudur. Horonu daha çok erkekler bölgenin meşhur çalgısı olan kemençe veya davul-zurna ile oynarlar. Kadınlar ise; davul-zurna, saz eşliğinde oynarlar.( Eskiden def ve ut eşliğinde oynarlardı.) Giresun horonunun Düz Horon, Sıksara, Giresun Karşılamasının Tüfekli Çandır Karşılaması gibi ve Sallama Horon gibi müziğin ritmine göre değişen çeşitleri de vardır.

Giresun ilinde, aşağıda kısa ve genel tanımlamaları yapılan oyunların yanında, Karşılama ve Horon türü oyunlar dışında, Güney bölgelerinde bulunan ve Kelkit Havzası tabir edilen bölgeye dahil olan Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçelerinde  Bar türü oyunlar da oynanmaktadır. Bu zamana kadar bilimsel anlamda alan çalışması yapılmadığı için bu ilçelerimizde oynanan oyunlar bugüne kadar hiçbir repertuvara dâhil edilmemiştir ve bilinmemekle birlikte şehir merkezi ve merkeze yakın ilçelerimizde de oynanmamaktadır. Bu bölgede kapsamlı bir alan çalışması yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte Trabzon sınırında bulunan Kemençenin beşiği sayılan Görele ve Eynesil ilçelerimiz ile Dereli ilçesinde Horon alanında kapsamlı araştırma ve derleme çalışmaları yapılmalıdır.

TÜFEKLİ ÇANDIR KARŞILAMASI

            Giresun ve ilçelerinde yapılan düğünlerde –özellikle eski yıllarda en gözde oyun tüfekle oynanan ve halk arasında Tüfekli Çandır ismiyle anılan oyundur. Tüfek, Karadeniz insanının silaha olan arzusu ve beğenisini simgelediği gibi düğünlere renk ve coşku katan bir unsur olarak düşünülmelidir. Davetlilerin tüfek atarak düğün yerine gelmeleri, düğüne katıldıklarını gösterdiği gibi attıkları mermi miktarı da düğün coşkusu ve büyüklüğüne bir ölçü sayılır.  Bugün bu adet büyük ölçüde ve güvenlik nedenleriyle terkedilmiştir. Tüfekli Çandır isimli Giresun oyununu aşağıda izaha çalışacağız. Ancak tüm Giresun oyunlarını bir folklor araştırma konusu olarak inceleme konusu yapılmasına da gerek vardır.

Karadeniz halk oyunları denince akla Trabzon yöresi oyunları gelmektedir. Yapılacak çalışma Giresun ve yöresinde benzerlik arz etse de gerek ritim gerekse de müziği itibariyle farklı bir oyun tarzı olduğu ortaya çıkacaktır.

Giresun Tüfekli Çandır Karşılaması esas olarak bir karşılamadır. Ancak bu karşılamayı sadece bir oyun olarak değil, düğünün başlangıcı ve bir düğüne davet olarak da düşünülmelidir.

Büyük Folklorcu Muzaffer Sarısözen 14.03.1948 tarihli Ulus gazetesine yazdığı bir yazıda Tüfekli Çandır Karşılamasını şöyle anlatmaktadır:

1-İlk kısımda tüfekliler birbiri arkasına sıralanarak bir daire çizecek şekilde dönmek suretiyle bir süre oynarlar. Oyuncular halkada oynarken gurubun en yaşlılarından biri elinde tüfek olmaksızın halkanın içinde belinde bulunan bir torbadan oyunculara mermi ve barut dağıtır.

2-Oyun devam ederken barutçunun işaretiyle (Ey...gene bir dost geldi) şeklinde bağırma ile silah davranma durumuna gelen oyuncular ikinci bir işaretle tüfeklerini hep beraber ateşlerler. 

3-Bu durumda barutçu halka içinden ayrılmış yana çekilmiştir. Oyun devam ederken barutçu tüfek boşaltan arkadaşlarını yeniden barut dağıtmaktadır. Yanından her geçene bir atımlık barut vermektedir. Sonra hep beraber silah doldurma figürü yaparak oyuna devam ederler. Gene bir işaretle tüfekler memeye barut inmesi için 3 kere yere veya elle yandan vurulur.(Burada müziğin ritmine uyarak önce sola dönülür sonra sağa dönülür ve bu sağa dönüş esnasında tüfekler 3 defa yere vurulur) barut dağıtan kişi her geçene bir kapsül verir, kapsül takma figürü yapılır. Tüfekler doldurulunca silahlar sağ eller kabzada, sol eller kayışta olmak üzere baş üstüne kaldırılarak oyuna devam edilir.

4-Oyun sıralı şekilde yürüyüş şeklinde karşılama oyunu ile devam eder. Bu esnada yine (Ey...gene bir dost geldi), (Ağa bi dosta geliyor / İhsan Çetin ETİN’in ifadesiyle) şeklinde bağırma ile tüfekler havaya ateşlenir.

Karşılama muhtelif figürleri ile devam eder. Bu erkeklerin oynadığı karşılama biraz ağır ritimde, ayaklar yerden kalkmadan oynanır. Oynayan her kişi kendi becerisine göre oynar. Büyük ölçüde figür birliği yoktur. Ancak mümkün olduğu kadar karşı karşıya oymaya dikkat edilir. Halka şekline gelinip, karşılıklı oynayanlar aksi istikamete dönerek, sonra yeniden yüz yüze gelerek oyuna devam ederler. Oyun süresince dizlerin yere vurulması, omuzların titretilmesi figürleri yapılır. Kollar omuz hizasındadır. El ayaları açık ve yere 45 derece açı ile tutulur. Zaman zaman oyunun figürleri esnasında yana indirilebilir. Dizlerin ve ayakların yaptığı hareketler karşılamanın esas unsurudur.

Çandır Tüfekli oyunu güzellikle kahramanlığı, kahramanlıkla insanlığı bir araya getiren bir oyundur. Elde silah dost aramak asil bir jesttir. Dost uğruna silaha davranma, dostluk için silahlanma da delikanlılık sayılır.

GİRESUN KARŞILAMASI

 

       “Giresun yöresi oyunlarının temelini oluşturan ve en yaygın şekilde oynanan oyun karşılamadır. Oyun çok eskiye dayanır. İsmini karşılıklı oynanmasından alır.

         Karadeniz Bölgesindeki oyunlar genellikle horon ağırlıklı olduğu için kızlar ve erkekler genellikle ayrı ayrı oynarlar. Karşılamada ise kız ve erkekler birlikte ve karşı karşıya oynarlar.

       Karşılama, ritim olarak Çandır Tüfekli oyunundan daha hızlı ve coşkulu oynanır. Oyunu erkek, gururlu ve mağrur, kızlar ise daha nazlı ve cilveli oynar. Karşılama oyununda temel yürüme, ayak vurma ve erkeklerde çökme figürü yaygın olarak icra edilir. Bunun yanında bu üç figüre bağlı olarak doğaçlama yoluyla türetilmiş 10 kadar figür icra edilmektedir. Oyun, davul-zurna, bağlama ve kemençe ile de oynanır.

SALLAMA HORON (ERKEK)

 En az iki kişi ile oynanır. Tatlı sert özellik arz eder. Oyun 5 ve 7 zamanlıdır. Figür zamanları 10 birim zaman ve bağlantılıdır. Genel olarak kemençe ve davul zurna ile oynanır.

SIK HORON (ERKEK)

       Bu oyun sallama horonun aksine, daha sert ve hızlı oynanır. Sık’ın anlamı çok çabuk demektir. Bir çeşit sık oyun, sık horon çabuk horon demektir. Az zaman içinde çabuk ve fazla figür yapmak gerekmektedir.

       Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Doğu Karadeniz’in kıyı kesimlerinde toplu olarak ve daha çok bağlı dizi ile oynanan disiplinli halk oyunlarının genel adı “Horon” olarak geçer ve Doğu Karadeniz Bölgemizde Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu civarında oynanır. 

       Horonda denizin dalga hareketlerini ve kıpırtılarını, balıkların çırpınışını görür gibi oluruz. Horonların oluşmasında Karadeniz Bölgesi’nin çok engebeli doğal yapısının, fırtınalı, hırçın bir deniz olan Karadeniz’in sarp bir arazide, bazen bir ayağını bile zor basabildiği patika yollarda yürüyen ve sırtında yük taşıyan Karadeniz insanının çevikliği anlatılmaktadır. Horonda yapılan hareketler incelendiğinde belleme, çapalama, deniz dalgalarının parçalanması, dalgalardan geri çekilirken çakıllarda çıkan ses, kürek çekme, balıkların ağlara yakalandıkları andaki çırpınışları gibi doğal olayların veya işle ilgili hareketlerin canlandırıldığı görülür.

       Sık horon yaygın olduğu üzere dizi biçiminde tek sıra, düz dizi, eğri dizi ve çember biçimlerinde oynanmaktadır. Oyun 7 zamanlıdır. Ayak figürleri 10 birim zamanlı ve bağlantılıdır. Çoğunlukla kemençe, davul-zurna ile oynanır.

SALLAMA HORON (KIZ)

       Bu oyun Cumhuriyet’ten sonra ortaya çıkmıştır. Nedeni ise; kızların kendi aralarında yaptıkları eğlencelerde erkekleri taklit ederek oynamaya başlamalarıdır. Figür zenginliği yoktur. Çoğunlukla kemençe ve davul zurna ile oynanır.

FİNGİL-METELİK-BEL KIRMA

       Genelde 2 ve 4 zamanlıdır. Bolu yöresinde oynanan bazı oyunlara benzemektedir. Lâzutlar türkü müziği ile oynanır. Yörede çok yaygın değildir. Fingil, Metelik, Bel Kırma,  olarak da isimlendirilir. Bağlama, davul-zurna ile oynanır.

GÜRCÜ SALLAMASI

       Giresun merkezden Ordu iline doğru olan yerleşim yerlerinde, özellikle Bulancak ve Piraziz ilçesi ile yükseklerinde sıkça görülür. Muhacirler zamanında buralara yerleşen Gürcü halkı tarafından yöreye getirilmiştir. 5 zamanlı icra edilir. Figür zenginliği yoktur.


Kaynakça: 
- Giresun  Kent Kültürü- Giresun Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları/

 

Peştemali Yamali

Peştemali Yamali

Yarım Eller Hameli

Ellere Hamal Yarım

Bana Dünyanın Malı

 

Uy Aman Aman Aman

Aldı Dağları Duman

 

Vurun Vurun Vuralım

Tahtaları Kıralım

Kırılırsa Kırılsın

Yeni Baştan Yapalım

 

Uy Aman Aman Aman

Aldı Dağları Duman

 

Peştemalin Düğümü

Gerüdendir Gerüden

Seni Hainin Kızı

Sensin Beni Erüden

 

Uy Aman Aman Aman

Aldı Dağları Duman

Giresun/Alucra Türküleri

Biz Hepimiz Üç Kardaş

Biz Hepimiz Üç Kardaş Da

Ben Ayrı Anadanım

Sevdalık Çekenleri De

Sen Gayır Yaradanım

Ayağında Çorabın Da

Biri Yün Biri Pamuk

Yetişemiyum Sağa Da

Çabuk Gidiyun Çabuk

Asker Oldum Gidiyum Da

Görele Bizim Tabur

Yar Aklıma Gelende De

Nasıl Edeyim Sabur

Sis Dağının Başında Da

Kar Mısın Bora Mısın

Alacağım Yar Seni De

On Altıda Var Mısın

 

 

 

Al Tavandan Belleri-2

Al Tavandan Belleri

Belle Bellemeleri

Bu Yıl Aldattın Beni

Sevindirdin Elleri

 

Ninna Aslanım Ninna

Ninna A Gülüm Ninna

Ninna Aslanım Ninna

Ninna Bir Tanem Ninna

 

İmeceye Baksana

Hep Gazmalı Gazmalı

Ben Yarimi Tanırım

Başı Sarı Yazmalı

 

Ninna Aslanım Ninna

Ninna A Gülüm Ninna

Ninna Aslanım Ninna

Ninna Bir Tanem Ninna

 

Galdır Gazmayı Galdır

Eşelim Derin Derin

Bir Su Getir Pınardan

İçelim Serin Serin

 

Ninna Aslanım Ninna

Ninna A Gülüm Ninna

Ninna Aslanım Ninna

Ninna Bir Tanem Ninna

Giresun/Görele Türküleri

 

 

 

Ağasar'ın Balını (Oy Asiye Asiye)

Ağasarın Balını (Da)

Gel Salını Salını
Adam Cebinde Daşır (Da)
Senin Gibi Gelini
Oğol Nazim'im Oğol

Oy Asiye Asiye
Tütün Goydum Kesiye
Anan Seni Verecek De
Bir Bağ Pirasiya
(Bir Evlek Pirasiya)
Oğol Nazim'im Oğol

Sis Dağının Başları (Da)
Kesme Kesme Daşları
Adamı Öldürüyü
Nazlı Yarin Gaşları
Oğol Nazim'im Oğol

Oy Asiye Asiye
Tütün Goydum Kesiye
Anan Seni Verecek De
Bir Bağ Pirasiya
(Bir Evlek Pirasiya)
Oğol Nazim'im Oğol

Sis Dağının Başları (Da)
Küfür Küfür Esiyu
Baban Bu Yıl Gurbanı (Da)
Çifter Çifter Kesiyu
Oğol Nazim'im Oğol

Oy Asiye Asiye
Tütün Goydum Kesiye
Anan Seni Verecek De
Bir Bağ Pirasiya
(Bir Evlek Pirasiya)
Oğol Nazim'im Oğol

Giresun/Görele Türküleri

 

 

Daldım Göllere Daldım

Daldım Göllere Daldım Da

Ala Balıklar Aldım

Sen Bu Güzelliğini De (Yarim)

Nereden Aldın (Gülüm Nereden Aldın Oy Oy)

 

Evlerinin Önünde De

Çituruk Fidesi Var

Hayde Gidelim Desen De

Benimle Gidesi Var (Benimle Gidesi Var Oy Oy)

 

Haburadan Aşağıya

Bi Yol İner Deriye

Derden Geçemezsin De

Gel Beriye Beriye (Gel Beriye Beriye Oy Oy)

 

Ağasarın Balını Da

Gel Salın Salını

Küçüğünden İyidir De

Büyüğünün Çalımı (Büyüğünün Çalımı Oy Oy)

Giresun/Görele Türküleri

Fındık attım harmana

Fındık attım harmana

Hep garıştı samana

Senin ile ikimiz

Galdık ahır zamana

 

Üzüldü çarık bağım

Ben onu bağlatırım

Necesini aldattım

Seni de aldatırım

 

Irmağı kestim harka

Geliyor arka arka

Darılma sevdiğim

Şaka ediyum şaka

 

Elindeki yazması

Yüz dirhemdir yüz dirhem

Yaşmağının pulunu

Sayarım birem birem

Giresun/Görele Türküleri

 

 

Püsküllüdür Püsküllü

Püsküllüdür Püsküllü

Ala Gürgenin Dalı

Kız Babandan Mı Galdı

Yalan Dünyanın Malı

 

Gürgen Vardım Dibine

Patar Alırım Patar

Anan Seni Sevmiyo

Benim Sevdiğim Kadar

 

Gatırıma Yükledim

Gürgen Hartamasını

Yarim Kimden Öğrendin

Adam Aldatmasını

 

Gürgen Vardım Dibine

Oyma Alırım Oyma

Aldattın Yavrum Beni

Genç Yaşlarına Doyma

Giresun/Görele Türküleri

Atmacayı Vurdular

Atmacayı Vurdular

Bir Avuç Darı İçin

Gel Edelim Sevdalık

Bubanın Canı İçin

Gadırga Yok Deyiler

Nereye Gidiyiler

Benim Ufak Gülümü

Ellere Veriyiler

Haydi Gidelim Size

Sisin Yollari Çise

Ne Dedum Da Darıldın

Niye Gelmiysun Bize

Gadırga Yok Deyiler

Nereye Gidiyiler

Benim Ufak Gülümü

Ellere Veriyiler

Bu Dere Derin Orman

Görüşmeyelim Aman

Senin Gibi Güzelin

Canım Yoluna Gurban

Gadırga Yok Deyiler

Nereye Gidiyiler

Benim Ufak Gülümü

Ellere Veriyiler

Giresun/Görele/Çavuşlu Türküleri

Karahisar Kalesi Yıkılır Gelir (Şebinkarahisar)

Yunanistan'da Χίλια Καλώς Ορίσατε olarak bilinir. Karahisar Kalesi Yıkılır Gelir farklı bir türküdür.

Karahisar kalesi yıkılır gelir
Zülüfler gerdana dökülür gelir
Bir yiğit de sevdiğini almazsa
Yaşları gözünden dökülür gelir
Bir yiğit de sevdiğini almazsa
O yiğidin ömrü sökülür gelir

Yayladan gel allı gelin yayladan
Kesme umudunu gadir Mevla'dan

Bir bezirgan yüce dağı yol eyler
Ördek gelir su başını göl eyler
Bir yiğit de sevdiğini almazsa
Yaşları gözünden dökülür gelir
Bir yiğit de sevdiğini almazsa
O yiğidin ömrü sökülür gelir

Yayladan gel allı gelin yayladan
Kesme umudunu gadir Mevla'dan

Önü bahar ardı sıra yaz gelir
Bizim bağa ördek ile kaz gelir
Bir yiğit de sevdiğini almazsa
Yaşları gözünden dökülür gelir
Bir yiğit de sevdiğini almazsa
O yiğidin ömrü sökülür gelir

Yayladan gel allı gelin yayladan
Kesme umudunu gadir Mevla'dan

Giresun/Şebinkarahisar Türküleri

Mani'nin evlerine

Mani'nin evlerine

Tumaydım göllerine

Zedef düğme olaydım

(Gümüş düğme olaydım)

O yarin gollarına

 

Maniye bak maniye

İçi dolu kağnıya

Ben de gurban olayım

Fidan boylu gani'ye

Giresun/Şebinkarahisar Türküleri

 

 

Salla mendili canım (Şebinkarahisar)

Yunanistan'da Κόρη πούλαγε κρασί olarak bilinir.

Salla mendili canım

Salla mendili canım

Yer yerinden oynasın

Yer yerinden oynasın

Seni benden alanlar

Seni benden alanlar

Alucra'da durmasın

Alucra'da durmasın

Karahisar bağlarının

Karahisar bağlarının

Aslı kara kirazı

Aslı kara kirazı

Çok hoşuma gidiyor

Çok hoşuma gidiyor

Güzellerinde nazı

Güzellerinde nazı

Tamzara yol ayırımı

Tamzara yol ayırımı

Soğuk suyu buz gibi

Soğuk suyu buz gibi

Bu kız çıkmış geliyor

Bu kız çıkmış geliyor

Yanakları köz gibi

Yanakları köz gibi

Karahisar kalesinde

Karahisar kalesinde

Çakıl taşı olaydım

Çakıl taşı olaydım

Kime sorsam söz olur

Kime sorsam söz olur

Seni nerde bulayım

Seni nerde bulayım

 

 

Ziliflerin Tutam Tutam

Zillflerin Tutam Tutam

Arasına Güller Katam

Senin İle Yaylaya Gidem

 

Ah Dudu Dillim İnce Bellim

Kalem Kaşlım Sırma Saçlım

 

Bir Ufak Damla Damla

Damla Damla Göl Eyledi

On Beşinde Bir Güzel Kız

 

Evimize Yol Eyledi

Bağımıza Yol Eyledi

 

Evlerinin Önü Arpa

Kovun Gelir Kırpa Kırpa

Anası Kızından Körpe

 

Ah Dudu Dillim İnce Bellim

Kalem Kaşlım Sırma Saçlım

                                                                  Giresun/Şebinkarahisar Türküleri

Adaköy Deresi Taşmış Geliyor

Adaköy Deresi Taşmış Geliyor

Emine'm Gırandan Asmıs Geliyor

Sallanı Sallanı Bir Hos Geliyor

 

Emine'm Emine'm Yaylalar Guşu

Ne Yapalım Emine'm Mevlanın İşi

Emine'm Emine'm Aslan Emine'm

Gel Otur Dizime Yaslan Emine'm

 

Apdalın Üstünde Üç Gele Gezdim

Dayım Ali Beyden Hileler Sezdim

Alın Emine'yi Canımdan Bezdim

 

Emine'm Emine'm Yaylalar Guşu

Ne Yapalım Emine'm Mevlanın İşi

Emine'm Emine'm Aslan Emine'm

Gel Otur Dizime Yaslan Emine'm

 

Altını Bozdurayım

Altını Bozdurayım

Gerdana Dizdireyim

İpek Mendil Değilsin

Cebimde Gezdireyim

 

Ninna Aslanım Ninna

Ninna Güzelim Ninna

 

Altın Yüzük Var Benim

Parmağıma Dar Benim

Giresun'un İçinde

Kara Gözlü Yâr Benim

 

Ninna Aslanım Ninna

Ninna Güzelim Ninna

 

Usul Yavaş Bas Da Gel

Tekneler Oynamasın

Evin Arkasından Gel

Cazı Nenen Duymasın

 

Ninna Aslanım Ninna

Ninna Güzelim Ninna

 

Elinde Altın Şamdan

Perdeyi Kaldır Camdan

Al Tüfeği Vur Beni (Aman)

Ben Usandım Bu Candan

 

Ninna Aslanım Ninna

Ninna Güzelim Ninna

 

Batlama Deresine

Taş Köprü Kurulacak

Verin Benim Yârimi

Vallahi Gan Olacak

 

Ninna Aslanım Ninna

Ninna Güzelim Ninna

 

 

 

Bağlamam perde perde (karşılama)

Bağlamam perde perde

Düşürdün beni derde

Ayak üstü duramam

Seni gördüğüm yerde

 

Oy giresun bulancak

Bu iş nasıl olacak

Ben hakime danıştım

O yar benim olacak

 

Bu Toprakta Kalır Adın

Bu Toprakta Kalır Adın,

Tohumların Arasında,

Yeşilinde Tarlaların,

Başakların Sarısında.


Günü Gelir Dağa Çıkar,

Yıldızlardan Şiir Çeker,

Kanımızı Siler Yıkar,

Suların En Durusunda.


Bayrak Olur Bize Yarın,

Rüzgârıyla İlkbaharı,

Dalgalanır Genç Kızları,

Gözlerimin Karasında.

Gözlerimin Karasında.

Gözlerimin Karasında.

Gözlerimin Karasında.


NOT:Bu türkü Osmanlı Devleti döneminde, 1271 yılında Ermenilerle , ağıtlarla söylenmiştir.

  • Türkü
  •  
  •  

Giresun'un İçinde

Giresun'un İçinde

İki Sokak Arası

Altı Kurşun Attılar

Üç De bıçak Yarası

 

Vuruldun Düştün Yere

Gidemedin Uzağa

Ne Edelim Feridem

Düşürdüler Tuzağa

 

Giresun'un İçinde

Yeşil Fındık Bahçası

Vurdular Feride'mi

Yere Düştü bohçası

 

Vuruldun Düştün Yere

Gidemedin Uzağa

Ne Edelim Feridem

Düşürdüler Tuzağa

 

Giresun'un içinde

gezerim yali yali

Feridemi vuranın

Çekilir mi vebali

 

Vuruldun Düştün Yere

Gidemedin Uzağa

Ne Edelim Feridem

Düşürdüler Tuzağa

 

 

Kahve Koydum Fincana

Kahve Koydum Fincana

Hele De Bakın Mican'a

Körolası Kel Seyit

Nasıl Da Kıydın O Cana

 

Vay Benim Canım Mican'ım

Dünyalarda Bir Canım

 

Martinimin Pulları

Gece De Geçtim Yolları

Aslan Mican Geliyor

Saymaz Karakolları

 

Vay Benim Canım Mican’ım

Dünyalarda Bir Canım

 

Mican Sen Öleceksin

Kabire Gireceksin

Dokuz Tahta Altında

Ne Cevap Vereceksin

 

Vay Benim Canim Mican’ım

Dünyalarda Bir Canım

  • i

Oy Bahçenize Ben Giremedim Gazelden

Oy Bahçenize Ben Giremedim (Yavrum)

Gazelden (Oy Oy Gazelden Oy)

Ov Başım Alıp Ben Gidemedim (Yavrum)

Güzelden (Oy Oy Güzelden Oy)

Hele Hele Yürü Fistanı Sürü

Anasının Nazlı Gülü Ninay Da Nay Nay Nanay Da Nay

Oy Bahçenize Ben Giremedim (Yavrum)

Sazlardan (Oy Oy Gazelden Oy)

Oy Başım Alıp Ben Gidemedim (Yavrum)

Kızlardan (Oy Oy Güzelden Oy)

Hele Hele Yürü Fistanı Sürü

Anasının Nazlı Gülü Ninay Da Nay Nay Nanay Da Nay

Ov Bahçenize Ben Giremedim (Yavrum)

Biberden (Oy Oy Gazelden Oy)

Ov Başım Alıp Ben Gidemedim (Yavrum)

Dilberden (Oy Oy Güzelden Oy)

Hele Hele Yürü Fistanı Sürü

Anasının Nazlı Gülü Ninay Da Nay Nay Nanay Da Nay

 

 

 

Sokak Başı Meyhane

Sokak Başı Meyhane

Asmadandır Kapısı

Ben Gözüme Aldırdım

On Beş Sene Mapisi

 

Hanım Oynasın Oynasın

Sor Cezveler Gaynasın

Hanimi Da Saran Doymasın

Saranda Murad Almasın

 

Kara Koç Boyanır Mı

Öpsem Var Uyanır Mı

İkimiz De Sevdalı

Buna Can Dayanır Mı

 

Hanım Oynasın Oynasın

Sor Cezveler Gaynasın

Hanimi Da Saran Doymasın

Saranda Murad Almasın

 

Kale Bayırı Düzü

Devriye Sardı Bizi

Hep Beraber Olalım

Vermiyelim Şu Gızı

 

Hanım Oynasın Oynasın

Sor Cezveler Gaynasın

Hanimi Da Saran Doymasın

Saranda Murad Almasın

 

Alçacık Beden Yarim

Sallanıp Giden Yarim

Seviştik De Ayrıldık

Sebebi Neden Yarim

 

Hanım Oynasın Oynasın

Sor Cezveler Gaynasın

Hanimi Da Saran Doymasın

Saranda Murad Almasın