Türküleri- Halk Oyunları
HALK OYUNLARI
Eskişehir yöresi halk dansları yerleşim evreleri, yöre halkının yapısı ve coğrafi konumun gereği değişik karakterler gösterir.
Tür olarak karşılaştırıldığında erkek ve kadın dansları ayrı nitelikler taşımaktadır. Erkek dansları “Kaşıklı Zeybek” türü özelliği gösteren danslardır. Kadın dansları ise “Kaşıklı Karşılama” türü danslardır. Kadın danslarında zeybek adıyla oynanan danslar türün özelliklerini taşımazlar. Sözgelimi danslarda çok az daire yapılır. Dansçılar genellikle karşı karşıya oynarlar.
Genel olarak Eskişehir yöresi halk danslarında zeybek ve kaşık danslarından etkilenmeler söz konusudur. Başka bir deyişle yöre dansları doğudan batıya, güneyden kuzeye geçiş özelliği gösterirler.
Anadolu insanının dansları üzerinde, İslamiyet’in etkisiyle kadın ve erkek birlikteliğinin kısıtlayıcı etkisi pek görülmemesine karşın, Eskişehir yöresinde bu etkilenme açıklıkla görülebilir. Eskişehir yöresinde bu güne kadar derlenmiş bütün danslarda kadınların ve erkeklerin ayrı ayrı oynadığı görülmektedir. Müzikteki benzerliğe karşıt olarak dans uygulamalarında hiçbir benzerlik yoktur.Genel olarak kadın danslarında farklılık gözlense de birbirlerinden etkilenmeler söz konusudur. Bu etkilenmede coğrafi konumun özellikleri de yadsınamaz. Sözgelimi "Yoğurdum Var " oyunu bugün Afyon, Kütahya ve Bilecik’te ayrı ayrı varyantlarla oynandığı gibi, Bilecik ve yöresinde erkekler tarafından da oynanabilmektedir.
Erkek danslarında ise genel tür özelliklerinin zeybek olmasının yanı sıra kadın danslarındaki gibi farklı dönem özelliklerinin saptanması söz konusu değildir. Coğrafi konum gereği Kütahya ve Bilecik yöresi etkilenmelerinden söz edilebilir. Bunun nedeni kadın danslarının, kapalı toplum içerisinde kadının yapısı gereği etkilenmeye ve değişmeye açık olmayışıdır. Erkek danslarında ise bu etkilenme ve değişme daha hızlı ve belirgin olabilmektedir.
Kadın Dansları: Eskişehir yöresi kadın dansları “Karşılıklı karşılama” türü danslardır. Yöre danslarının tümü türkülüdür. Türkü söyleyen kadınlar, danslara zilli ya da zilsiz def ile katılırlar. Bu danslar bu gün köylerde ve şehrin eski yerleşim mahallelerinde biçim farklılıkları gösterse de oynanmaktadır. Bu danslardan “Kırka Kadın Zeybeği ” adlı oyun ise şöyledir.
(3.2.2.)’lik ritimle oynanır. Karşılıklı dairede ve kendi çevresinde dönerek oynanır. Dansta omuz vuruşlar da kullanılır. Yörede dans “Yörük yürüyüşü” diye de tanımlanmaktadır. Sol ayak üzerinde yinelenen köşe dönüşleri dansın özgün yanıdır. Gürsel YAKTIL tarafından derlenen dansın türkü sözleri şöyle:
Zeybek derler adına
Şeker uymaz tadına
Uyma dedim uymuşsun
O dürzünün ardına
Haydin di zeybek havası
Benim ile yarin arası
Kavuşuruz bayram haftası
Arpa buğdaş çec olur
Güzeller güleç olur
Meyil verme güzele
Ayrılması güç olur
Haydin di zeybek havası
Benim ile yarin arası
Kavuşuruz bayram haftası
Yörede oynanan diğer kadın oyunları ise şunlardır:
Goc’öküz ‘Goc’öküzün Dizindedir Dermanı
Zeybek Entarisi Kırmızı
Düz Oyun ‘ Çeşmeler Yaptırdım
Yoğurdum var yeşil meşil
Ters Oyun Sel Önüne Söğüt Diktim Bir Sıra
İndim Dereleri Yarelem
Kahveyi Kavururlar
Kara Kuş Gara Guşum Havada (Galtınma)
Erkek Dansları: Eskişehir yöresi erkek dansları “Kaşıklı Zeybek” türü danslardır. Zeybeklerden ve kaşıklı danslardan açık etkilenmeler görülür. Sırt ve diz vurmalar yöre danslarının en belirgin özellikleridir. Kaşık vuruşları aksak ve kuvvetlidir. Öyle ki yörede iyi oynayanlara “Kaşıkkıran” adı verilir. Kaşıkları kırarcasına vurmak hatta kırmak iyi oynamanın ön koşulu haline gelmiştir. Eski yerleşimin oluştuğu bölgelerde (İnönü) danslar daha ağır, buna karşın Seyitgazi ve Kırka’da danslar daha hareketlidir. Türkülü olanların yanı sıra türküsüz olarak oynananlar da vardır. Türkülü olanlar genellikle bağlama eşliğinde, türküsüz olanlar ise açık havada davul-zurna ya da davul-klarnet ile oynanır. Danslar yiğitlik ve kahramanlığı simgeler. Bu danslardan halkalı şeker ise şöyle oynanmaktadır:
2.2’lik ritm özelliği vardır. Yöreye has kıvrak ve hareketli bir danstır. İleri-geri çabuk yürümeler ve sağ ayak ucuna basarak topuk döndürmeler başlıca özelliğidir. Satılmış Kılınçtan alınan dansın türkü sözleri şöyle:
Halkalı şeker şam fıstık
Aman arpalar gara gılcık
Eğer beni seversen
Aman al gel çeyizi yola çık
Halkalı şeker hasiretlik çeker
Çok salınma sevdiğim cahilim aklım gider
Ben bu yerde haneyim
Aman yel vurur pervaneyim
Gidin söylen o yare
Aman derdinden divaneyim
Halkalı şeker hasiretlik şeker
Çok salınma sevdiğim cahilim aklım gider
Galabak dereleri
Aman yayılır develeri
Galgı da vermiş oynarlar
Aman şu gırka efeleri
Halkalı şeker hasiretlik şeker
Çok salınma sevdiğim cahilim aklım gider.
Yöre de oynanan diğer erkek oyunları ise şunlardır:
İnönü Karşılaması Yoğurdum Var
Galkı da Vermiş Atatürk Zeybeği
Kralın Kız
Kırka Zeybeği
Küstüm Kesik Çayır-İnce Çayır
Halkalı Şeker
Sultan Seccades
HALK TİYATROSU (SEYİRLİK OYUNLAR)
1- EL KUKLASI(BEBEK OYUNU)
Anadolu’da kukla geleneğinin yaygın olduğu bilinmektedir. Bir çok biçimleri olmasına karşın, Eskişehir yöresindeki “bebek kuklasına” başka bölgelerde rastlanmamıştır. Oyun Seyitgazi İlçesi Kırka Kasabasında Kamalı Efe (Ahmet Kurt)’tan derlenmiştir. Yörede bebek kuklasını en iyi yapanın Kamalı Efe olduğu söylenmektedir.
Oyun, bir oynatıcı ve bir de yardımcısından oluşan iki kişiyle yapılır. Hazırlık sırasında izleyiciden gizlenmek ön koşuldur. Yardımcı önce oyun alanına izleyicilerin ortasına büyükçe bir masa getirip koyar. Düz tahtalardan yapılan bir sedye yatırılan oynatıcının üzerine büyükce ve kalınca bir örtü, yüzüne de bir tülbent örter. Oynatıcı tülbent sayesinde hem izleyicilere görünmeyecek, hem de onları rahatça görebilecektir. Oynatıcının elerinin üç orta parmağına birer kız ve erkek plastik bebek başı yerleştirerek dirseklerine kadar uzanan elbiseler giydirir.Her iki elinin serçe ve baş parmaklarına sıkıca iki kaşık bağlar. Böylelikle oynatıcı, dirseklerine kadar kollarını kaldırdığında bir erkek ve bir kız kukla elde etmiş olur. Bütün bu işlemler bittikten sonra, oynatıcı sedyeyle bir ölü gibi getirilerek oyun alanındaki masanın üzerine yatırılır. Yardımcı masanın yanına yakın bir yerde durarak oyunu başlatır.
2- GÖBEK KUKLASI
Anadolu’nun hemen her yöresinde değişik biçimlerde yapılan bu dans Anadolu Üniversitesi Halk Bilim Araştırmaları Merkezince 1981 yılında günışığına çıkarıldı. Oyun, Seyitgazi İlçesi emekli müze memuru Mehmet Mutlu’nun aracılığı ile, ilçe de bu işi yapabilen tek kişi olan Kadir Onuk’tan derlenmiştir.
Üst kısmı çıplak ve elleri ensesine kenetlenmiş bir kişi, vücuduna insan başı çizer. Vücuda çizilen insan başının ağız kısmının tam göbek çukuruna, gözlerin de göğüslerin üzerine gelmesine özen gösterilir. Böylelikle göbek hareket ettirildikçe ağzı-yüzü oynayan, gülen, somurtan bir insan görüntüsü ortaya çıkar. Oyuncu, ayağına insan gövdesini andıran pantolon giyer. Kolları ağaçtan ya da pamuk doldurularak kalçadan uzatılır. Ensesine kenetlediği elleri ile yüzünü de, koltuk altlarından başlayarak kapattığı bir torba ile insan başı haline getirir. Belden itibaren öne-arkaya, sağa-sola doğru yaptığı hareketlerle de selam verme, kızgınlık ifadelerini gerçekleştirir.
3- ARAP OYUNU
Anadolu’da genellikle Türkmen boylarında ve Tahtacılarda yapılan bu oyun, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinden derlenmiştir. Oyunun kaynak kişisi İbrahim Çelikten başka artık bu dansı yapabilen kişinin olmadığı sanılmaktadır.
Üzerine oldukça bol ve uzun bir giysi giyen oyuncu, arkasına da bir süpürge bağlar. Ellerini, ayaklarını, yüzünün tamamını siyaha boyayan oyuncu:
Araballallahi kumpani
Arabalallahi kumpani
Araballahi . (…)
Tekerlemesiyle bağıra çağıra, ağzını yüzünü buruşturup sıçraya sıçraya koşarak, ağzına aldığı suyu izleyenlere fışkırtarak çocukların, izleyenlerin üzerine yürüyüp onları korkutarak müziğe uygun hareketlerle dansını yapar.
Yol üstünde dikili taş
Yol üstünde dikili taş, ah aman amman amman.
Bir evde iki kardaş, sevdiğim aman.
Biri kaynım olursa, sevdiğim amman.
Biri bana arkadaş, sevdiğim amman.
Gökten zembil iniyor, fırıl fırıl dönüyor.
Ateş misin sevdiğim, seni gören yanıyor.
Eskişehir/Hamidiye Türküleri
Elindeki Mendili-1
Elindeki Mendili
Yudur Sevdiğim Yudur
Gönül Kimi Severse
Dünya Güzeli Odur
Mendilim Lüle Lüle
Ben Düştüm Gurbet Ele
Yedi Mendil Eskittim
Gözyaşım Sile Sile
Bostan Ektim Bir Evlek
Dadandı Kara Leylek
Leylek Gözün Körolsun
Olacağız Bir Eylek
Koca Kapının Üstü
Mendilim Suya Düştü
Mendilimi Alırken
Gönlüm Güzele Düştü
Yünlü Çorabın Koncu
Benim Yarim Oyuncu
Yarim Mendil İstiyor
Vermek Boynumun Borcu
Eskişehir/Seyitgazi Türküleri
Entarisi kırmızı
Entarisi kırmızı
Ben annemin bir kızı
Beni alacak oğlan
Teyyarenin yıldızı
Oynan kızlar oyunlara ben yandım
Ben yandım sevip sevip aldandım
Entarisi al basma
Alıp duvara asma
Sen benimsin ben senin
Her lafa kulak asma
Oynan kızlar oyunlara ben yandım
Ben yandım sevip sevip aldandım
Eskişehir/Seyitgazi Türküleri
Odam Kireç Tutmuyor-1
Odam Kireç Tutmuyor (Öf Aman)
Biraz Kum Katmayınca
Gönlüm Rahat Etmiyor (Öf Aman)
Yare Laf Atmayınca
Haydi Yarim Evde Misin Evde Misin
Silinmeyen Camlara Perde Misin
Odam Kireçtir Benim (Öf Aman)
Yüzüm Güleçtir Benim
Hangi Taşa Sarılsam (Öf Aman)
Emeğim Boştur Benim
Haydi Yarim Evde Misin Evde Misin
Silinmeyen Camlara Perde Misin
Eskişehir/Seyitgazi Türküleri
Sel Önüne Söğüt Diktim Bir Sıra
Sel Önüne Söğüt Diktim Bir Sıra
Deli Gönül Efkarlandı Bu Sıra
Ben Seni Gönülledim Kalma Kusura
Var Git Oğlan Var Git Ben Senin Olamam
Var Git Oğlan Var Git Ben Senin Olamam
Anamdan Babamdan İzin Alamam
Çeşmenin Başına Varmasın Eller
Bugün Efkarlıyım Açmasın Güller
Otursamda Öğün Öğün Ağlasam
Yar Aşkından Deli Olmuş Desinler
Var Git Oğlan Var Git Ben Senin Olamam
Anamdan Babamdan İzin Alamam
Eskişehir/Seyitgazi Türküleri
Zeybek Derler Adına
Zeybek Derler Adına
Şeker Uymaz Tadına
Uyma Dedim Uymuşsun
O Soysuzun Ardına
Haydindi Zeybek Havası
Benim İle Yarin Arası
Kavuşuruz Bayram Haftası
Arpa Buğday Çeç Olur
Güzeller Güleç Olur
Meyil Verme Güzele
Ayrılması Güç Olur
Haydindi Zeybek Havası
Benim İle Yarin Arası
Kavuşuruz Bayram Haftası
Kara Üzüm Kurusu
Sepet Sepet Dolusu
Seni Candan Seviyom
Ayrılmam Doğrusu
Haydindi Zeybek Havası
Benim İle Yarin Arası
Kavuşuruz Bayram Haftası
Eskişehir/Seyitgazi Türküleri
Süzül Güzel Süzül Belin İncecik
Hey Hey
Süzül Güzel Süzül Belin İncecik (Aman Amman Sen Kinim Yari)
Bir Yar Sevdim O Da Güzel Gencecik (Amanın)
Hop Te Te Telli
Kuşlarını Kır Te Te Telli
Bizi Buralardan (Aman) Al Çifte Telli
Hey Hey
Yürü Güzel Yürü Belin Süzülsün (Aman Amman Sen Kimin Yari)
Beşibirlik Ak Gerdana Dizilsin Amanın
Hop Te Te Telli
Kuşlarını Kır Te Te Telli
Bizi Buralardan (Aman) Al Çifte Telli
Hey Hey
Yürü Güzel Yürü Tutam Elinden (Aman Amman Sen Kimin Yari)
Tenhalarda Saram İnce Belinden (Amanın)
Hop Te Te Telli
Kuşlarını Kır Te Te Telli
Bizi Buralardan (Aman) Al Çifte Telli
Eskişehir/Sivrihisar Türküleri
Yürü Dilber Yürü Saçın Saz Gibi
Yürü Dilber Yürü Saçın Saz Gibi
Yürüyüşün Gelin Değil Kız Gibi (Vay)
Suna Boylarına Kurban Olduğum
Sevdiğim De Edalı Canan Gibi (Vay)
Armut Dalda Gül Bahçede Sallanır Vay
Şeker Olur Yer Düşer Ballanır Vay
Sevdiğim De Fidan Gibi Sallanır
Sallanan Boyuna Kurban Olayım Vay
Yandan Bakışın Kaş Göz Atışın
Dünya Malı Değer Yavrum Çalım Satışın
Yürü Dilber Yürü Tutam Elinden
Tenhalarda Saram İnce Belinden (Vay)
Eğer Seni Alırlarsa Elimden
Dövem Gidem Kara Bağrım Taş İlen (Vay)
Armut Dalda Gül Bahçede Sallanır Vay
Şeker Olur Yer Düşer Ballanır Vay
Sevdiğim De Fidan Gibi Sallanır
Sallanan Boyuna Kurban Olayım Vay
Yandan Bakışın Kaş Göz Atışın
Dünya Malı Değer Yavrum Çalım Satışı
Eskişehir/Sivrihisar Türküleri
Evlerim evlerim saray evlerim
Evlerim evlerim (yar amman amman) saray evlerim (amman amman)
Ben onun içinde gönlüm eylerim
Evlerinin önü (yar amman amman) yüksek kaldırım (amman amman)
Kaldırımdan düştüm beni kaldırın
Aman kralın kızı (yar amman amman) vay kralın kızı (amman amman)
Haydi gülüm gel sallan dolan gel
Eskişehir/İnönü Türküleri
Üç Derviş Geliyor Civanım Şamdan O Yanı
Üç Derviş Geliyor (Da) Civanım Şamdan O Yanı (Vay Vay)
Daramış Kekilin Zilifi Vermiş Tımarı (Vay Vay)
Gonuver De Durnam Gon Gon
Evlere Kekliğin Gon Gon
Ayrı Da Düştüm Gon Gon
Durnamın Kanadı (Da) Civanım Al Değil Yeşil (Vay Vay)
Sıva Kollarını (Da) Cıvanım Boynumdan Aşır (Vay Vay)
Gonuver De Durnam Gon Gon
Evlere Kekliğin Gon Gon
Ayrı Da Düştüm Gon Gon
Durnamın Kanadı (Da) Civanım Al Değil Sarı (Vay Vay)
Dağlara Saldım (Da) Civanım Gül Yüzlü Varı (Vay Vay)
Gonuver De Durnam Gon Gon
Evlere Kekliğin Gon Gon
Ayrı Da Düştüm Gon Gon
Eskişehir/Çifteler Han Türküleri
Ayna astım meşeye
Ayna (da) astım meşeye
Gel küçük kerime'm köşeye
Benden selam söyleyin
Nazlı güzel ayşe'ye
Gel gel aman kerime'm ayrılamam
Kar yağar merdin merdin
Kim bilir kimin derdin
Ağaçlar kalem olsa
Yazılmaz benim derdim
Gel gel aman kerime'm ayrılamam
Dağdan keserler meşeyi
Dağdan keserler meşeyi (nenni nenni)
Aha gelinin döşeği (nenni nenni)
Dağdan keserler fıstığı (nenni nenni)
Aha gelinin yastığı (nenni nenni)
Dağdan keserler gürgeni (nenni nenni)
Aha gelinin yorganı (nenni nenni)
Durnam Gelir Kona Kalka
Durnam Gelir Kona Kalka (Yar Aman Aman)
Ganedinde Gümüş Halka (Durnalar Yar Aman)
Yarim Gelir Bu Yaz Hafta (Yar Aman Aman)
İşte De Geldim Gidiyorum (Durnalar Yar Aman)
Sılayı Terk Ediyorum (Durnalar Yar Aman)
Durnamın Ganedi Akdır (Yar Aman Aman)
Arasam Menendi Yoktur (Durnalar Yar Aman)
Ört Anam Girmesin Doktor (Yar Aman Aman)
İşte De Geldim Gidiyorum (Durnalar Yar Aman)
Sılayı Terk Ediyorum (Durnalar Yar Aman)
Durnamın Ganedi Uzun (Yar Aman Aman)
Gelir Yazın Gider Güzün (Durnalar Yar Aman)
Sılaya Da Mektup Yazın (Yar Aman Aman)
İşte De Geldim Gidiyorum (Durnalar Yar Aman)
Sılayı Terk Ediyorum (Durnalar Yar Aman)
Fincanı Taşdan Oyarlar
Fincanı Taşdan Oyarlar (Amman)
İçine Bade Koyarlar
A Kız Bizi Burda (Da) Duyarlar (Amman)
Al Kadeh Ver Bade
Dolduralım Şişeyi
Kaldırın Oynasın
Şu Edalı Ayşe'yi
(Şu Bursa'lı Ayşe'yi)
Fincanın Bir Yanı Pembe (Amman)
Vallahi Billahi Gönlüm Var Sende
Ölürüm De Ayrılamam Var Senden (Amman)
Al Kadeh Ver Bade
Dolduralım Şişeyi
Kaldırın Oynasın
Şu Edalı Ayşe'yi
(Şu Bursa'lı Ayşe'yi)
Gökte Yıldız Ell'atmış
Gökte Yıldız Ell'atmış
Allah Neler Yaratmış
Yaratmış Yarin Dizine
Ziliflerin Taratmış
Ha Ninna Hanim Ninna Ni Nanna
Canim Ninna Ni Ninna
Gökte Yıldız Ellidir
Ellisi De Bellidir
Koca Köyün İçinde
Ben Yarim Bellidir
Ha Ninna Hanim Ninna Ni Nanna
Canim Ninna Ni Ninna
Gökte Yıldız Top Gider
Kah Evlenir Kah Gider
Oğlan Kızın Yanında
Mali Mülkü Terkeder
Ha Ninna Hanim Ninna Ni Nanna
Canim Ninna Ni Ninna
Halkalı Şeker Şam Fıstık
Halkalı Şeker Şam Fıstık
Aman Arpalar Gara Gılçık
Eğer Beni Seversen
Aman Al Bohçanı Yola Çık
Halkalı Şeker Hasiretlik Çeker
Çok Salınma Güzel Yarim
Cahilim Aklim Gider
Ben Bu Yerde Haneyim
Aman Yel Vurmuş Pervaneyim
Gidin Soylen O Yare
Amanın Derdinden Divaneyim
Halkalı Şeker Hasiretlik Çeker
Çok Sallanma Güzel Yarim
Cahilim Aklim Gider
Galabak Dereleri
Aman Yayılır Develeri
Kalkıda Vermiş Oynarlar
Amanın Şu Gırka Efeleri
Halkalı Şeker Hasiretlik Çeker
Çok Sallanma Güzel Yarim
Cahilim Aklim Gider
Horozumu satamadım
Horozumu satamadım
Kumbarama atamadım
Bir kız alıp kaçamadım
Oy bili bili bilibil bilibili bili
Çilli de horozum kayboldu
Horozumu kaçırdılar
Damdan dama uçurdular
Suyuna da pilav pişirdiler
Oy bili bili bilibil bilibili bili
Çilli de horozum kayboldu
Horozumun tüyü kara
Sesi gider Üsküdar'a
Bugünlerde düştüm dara
Oy bili bili bilibil bilibili bili
Çilli de horozum kayboldu
Kahveyi kavururlar
Kahveyi kavururlar
İçmeden savururlar
Bizim köyün adeti
Sevmeden ayırırlar
Haydi yarim neylemeli neylemeli
Güzel yarin gönlünü eylemeli
Kahvenin köpüklüsü
Meşenin kütüklüsü
Kadınım aman aman
Saraylar kıymetlisi
Haydi yarim neylemeli neylemeli
Güzel yarin gönlünü eylemeli
Kalkı Da Vermiş Martinimin
Galkı Da Vermiş (Aman Aman) Martinimin Galeyi
(Yar Yar Yar Aman)
Bozulur Mu Zeybeklerin (Had'efem De) Aleyi (Hey)
Düşmanları (Aman Aman) Öldürmenin Goleyi
(Yar Yar Yar Aman)
Dalgın Uykulardan Uyanamadım (Hey)
İnce Mehmet (Aman Aman) İner Gelir İnişten
(Yar Yar Yar Aman)
Her Yanları Görünmüyor (Had'efem De) Gümüşten (Hey)
Benim Yarim Aman Aman Şimdi Gelir Döğüşten
(Yar Yar Yar Aman)
Dalgın Uykulardan Uyanamadım (Hey)
Leblebici gel buraya
Leblebici gel buraya
Arkadaşım gelmez oraya
Alt'okkası beş paraya
Yandı yandı kavur çevir lebleblcl
Şöyle de çevir çevir leblebici
Leblebici aşır gider
Leblebiyi saçıp gider
Gölgeliğe kaçıp gider
Yandı yandı kavur çevir lebleblcl
Şöyle de çevir çevir leblebici
Ne bakarsın kömür gözlüm
Ah ne bakarsın kömür de gözlüm kapıdan
Sensin beni doğru da yoldan sapıdan
Hey suna boylum hey
Ah yeğin at yorulur da gönül yorulmaz
El kızı bulunur da gardaş bulunmaz
Hey suna boylum hey
Ah yeğin atın eyisine binerler
Binerler de su başına inerler
Hey suna boylum hey
Servi Kavak Uzun Kavak
Servi Kavak Uzun Kavak Dalin Malin Kurusun (Aman Aman)
Yeşil Meşil Yaprakların Suda Muda Çürüsün (Aman Aman)
Herkes Sevdiğini Belalım Alsın Yürüsün (Aman Aman)
Al Gel Sedefli Sazını Da Gostak Efem Oynasın
Al Gel Sedefli Sazını Da Bıçkın Efem Oynasın
A Garınca Garınca,Gara Mara Garınca (Aman Aman)
Hamamdan Geliyor A Canım,Gelin De Görümce (Aman Aman)
Her Yanlarım Gevşiyor Belalım O Yari De Görünce (Aman Aman)
Al Gel Sedefli Sazını Da Gostak Efem Oynasın
Al Gel Sedefli Sazını Da Bıçkın Efem Oynasın
Sultan Seccadesin Yaymış Köşeye
Sultan Seccadesin De Yaymış Köşeye (Amanın Beyler Köşeye)
Bir Çift Selam Olsun Nazlı Ayşe’ye (Amanın Beyler Ayşe’ye)
Olsun Olsun Yar Güzel Olsun
Kalem Kaşlı Olsun Olsun
Vurunda Sazlara Düğünler Olsun
Evlerinin Önü De Yüksek Kaldırım (Amanın Beyler Kaldırım)
Kaldırımdan Düştüm Beni Kaldırın (Amanın Beyler Kaldırın)
Olsun Olsun Yar Güzel Olsun
Kalem Kaşlı Olsun Olsun
Vurunda Sazlara Düğünler Olsun
Virandır bahçenin gülleri viran
Virandır bahçenin gülleri viran
Ölür mü gençlikte dengini saran
Önünü bırakıp sonunu sayan
Ölür gider bir murada eremez (yavrum eremez)
Sular akmayınca durulmaz imiş
Gönül sevmeyince vurulmaz imiş
Gelin kendi gelip gurulmaz imiş
Varıp kapısına kul olmayınca (yavrum olmayınca)
Yağmur yağar yerlere (türkü)
Yağmur yağar yerlere
Seni de vermem ellere
Seni de versem ellere
Ben girerim yerlere
Yağmur yağar yaş bağlar
Kaldırımlar taş bağlar
Zemanenin kızları
Ne de güzel baş bağlar
Çekirgem Uçar Gelir (Eskişehir)
İzmir Çeşme Alaçatıda benzer sözlerle söylenen bir türkü daha vardır. Müzikleri farklıdır.
Çekirgem uçar gelir
Ganadın açar gelir
Dümbek de boylu çekirgem (dalgalı yeşilim)
Ekini biçer gelir
Çekirgemin ganadı
Ganı yere damladı
Dümbek de boylu çekirgem (dalgalı yeşilim)
Arpa buğday gomadı
Çekirgem geldi daşa
Yazılan gelir başa
Dümbek de boylu çekirgem (dalgalı yeşilim)
Düğünüm galdı gışa
Öte yakaya geçelim
Öte yakaya geçelim
Atlara yonca biçelim (a leylim aman aman)
Biz bu vardan vazgeçelim
Oğlum nenni nenni eşref'im nenni
Öte yakanın buludu
Beri yakayı bürüdü (a leylim aman aman)
Güzeller aldı yürüdü
Oğlum nenni nenni eşref'im nenni
İndim dereye durdum
İndim dereye durdum
Çifte güvercin vurdum (amman heyamman hey hey)
Güzeller içinde a canım
Bir esmere vuruldum
Ben güvercin olamam
Damdan dama konamam (amman heyamman hey hey)
Mumlar yaksam arasam
Sevdiğimi bulamam
İner Gelir Şu Dağların Dumanı
İner Gelir Şu Dağların Dumanı
Hiç Kalmamış Güzellerin İmanı
Şimdi Geldi Yar Sevmenin Zamanı
Gelir Geçer Ak Elleri Kınalı Vay Vay Sürmeli Meleğim Vay Vay
Kurbanın Olayım Vay Hayda Anam Yoluna Da Öleyim
Ağzında Dişleri İnciden Aktır
Güzeller İçinde Emsalin Yoktur
Güzeli Gösteren Göz İle Kaştır
Gelir Geçer Ak Elleri Kınalı Vay Vay Sürmeli Meleğim Vay Vay
Kurbanın Olayım Vay Hayda Anam Yoluna Da Öleyim