Halk Müziği, Geleneksel Oyunlar ve Halk Çalgıları
Burdur'da en ağırından, en hızlısına zeybek türleri, oyun havaları ve halk oyunları dikkat çeker. Türkülerle oyunların iç içe olduğu Burdur'da her türkünün, her havanın bir oyunu vardır. Bunun en özgün örneği Teke Yöresi türküleri ve oyunlarıdır. teke havasının çoğunluğu oyunludur ve yörenin en tipik oyunu zeybektir. Burdur'da yöreye özgü en önemli halk çalgıları sipsi, cura ve kabak kemanedir.
HALK MÜZİĞİ
Burdur halk müziğinde Ege Bölgesi özellikleri ağır basmaktadır. Teke havaları yörede geniş bir alan meydana getirmektedir.
Ünlü Türküler: Burdur'un köylerinde Yakımlar, Düğün Havaları, Eşkiya Havaları, Avşar Beyleri, Uygulamalı Havalar (varyantlar) ve Teke Havaları çalınır, söylenir.
Hikayeleri bugün de dilden dile dolaşan ünlü türkülerin sayısı oldukça fazladır.
Ali Bey Türküsü: .
Ali Bey’im taştan çıktı parladı,
Sakalı yok, bıyığı terledi.
Yavuklusu karşı çıktı ağladı,
Gitti gençlik, der der ağlar Genç Ali.
Ali Bey’im de koya koymuş fesini,
Yüksek kayalarda duydum sesini,
Gelinlerin de nesini tutsun nesini,
Ali Bey’im der der ağlar anası.
Kemerli Gaz Amad:
Gaz Amad da derler adıma,
Çok düşen oldu ardıma,
Beş yüz gatar fişeklik kuşandım,
Nazlı da yaren derdine,
Aman da Gaz Amad olmayaydın sen.
Şu Çavdır'ın Hanları:
Aman parıldıyor camları,
Haydi parıldıyor camları.
Kör olası Feridun Bey,
Aman nasıl kıydın canları,
Haydi nasıl kıydın canları.
N’olacak Ali Beyim N’olacak,
Bir seninle mapuslar mı dolacak,
Alıverin filintamı oymadan,
Öldürdüler gençliğime doymadan.
Yakımlar: Çoğu kez kimlikleri bilinmeyenlerce söylenir. Kaza, su baskını, öldürme, anasız-babasız kalma, zorla evlendirme, kız kaçırma, kızın sevdiğine kaçması, oğlanın sevdiğinin başkasına kaçması, sıla ve askere gitme gibi olaylar üstüne yapılan ezgilerdir.
Denizin dibinde Hatçam demirden evler,
Ak gerdanın altında da çiftedir benler,
O kınalı parmaklarda o beyaz eller,
Yolcuyum yolumdan eğleme dilber.
Ovalara duman çökmüş görmedin mi?
Akız kendi saçını örmedin mi?
Alçaklara karlar yağmış, yükseklere buz,
Gel sarılalım yatalım ince belli kız.
Dalga, dalga, dalga, dalga dalgalanıyor.
Hatçeyi görenler sevdalanıyor.
Düğün Havaları: Yörede çokça rastlanan gelin okşama, gelin alma, gelin karşılama, kına havaları bu türdendir.
Oyun Havaları: Teke oyunları ağır ve kıvrak zeybekler, kırık havalar, uygulamalı oyun havaları ve teke oyunlarının tümüdür. Kırık ve teke havalarını kadınlar güzel oynar. Oynadıkları Teke Zortlatması, Tepsi , Tencere Kapağı, Leğen, Darı ve Dümbelek gibi sazlarla çalınıyorsa buna "DIMIDAM" denir.
Gurbet Havaları: Ölçüsüz ve özgür dizinde, ağıt duygusu uyandıran ezgilerdir. Genellikle Teke Oyunları ve Teke Zortlatmalarından önce çalınır. Ali Bey, Güllük Dağı, Sürmelim, Gurbet; Yol Havası, Haydülen, Ümmü bu havalara örnek gösterilebilir. Burdur ve Teke yöresinin müzik folklorunda karakteristik bir yeri olan Gurbet Havaları, yöre halkının çeşitli sosyal olaylara karşı fazla duyarlılığını ortaya koymaktadır. Eğer olaylar, aşkı, yiğitliği, ayrılığı ve ölümü dile getiriyorsa, yakımlar, yaslar zamanın akışı içinde dilden dile, kulaktan kulağa türküleşiverir.
Güllük Dağı: Asırlar öncesinin millet birliğini, yurt bütünlüğü ve sevgisini, geçmişin temiz duygularını dile getiren bu ezgi, gurbet havalarımızın klasik türlerinden biridir.
Güllük dağındadır bizim yurdumuz,
Bir dağılır, bir toplanır ordumuz,
Bir orduya bedel gelir dördümüz,
Arkam Allah, kalem sensin Bey Dağı,
Seyre geldim Güllük Dağı, Bey Dağı.
Boğaz Havası ve Boğaz: İlkel bir müzik türüdür. Aziziye Köyü'nde boğaz çalan çocuklara rastlanmaktadır. Boğaz, başparmakla bastırılarak gırtlaktan kaval sesine benzer bir ses çıkarılmasıdır.
Boğazın bağlama ile çalınan biçimine de boğaz havası denir. Tezene, (mızrap) kullanılmaz. Belirli bir perde aralığına dikey parmak vuruşlarıyla çalınır. Bu çalış biçimi daha çok gurbet havaları ve teke zortlatmalarında görülür.
Teke Havaları: Burdur yöresinde teke türküsü çalınıp söylenmeyen, oynanmayan bir düğün, bir toplantı düşünülemez. Teke havalarını oyunlardan ayırmak imkansızdır.
Kent merkezinde de yakımlar, düğün türküleri, düğünlerde çalgı eşliğinde kadınların teker teker oynadıkları kadın oyun havaları, ziyaret türküleri, güzellemeler, teke türküleri çalınıp söylenir. Teke türkülerinin kentte de ayrı bir önemi vardır.
Teke Zortlatması: Oynak bir müziktir. Müziğin kıvraklığı, oyunun kıvraklığının önüne geçer. Köylü-kentli, kadın-erkek, herkes oynar. Çalım ve edayla zıplayarak, çökerek, dönerek oynanır. Bu hareketler, bir tekenin zıplama ve hoplamasını andırır. Oynanan yer sertse topuklarda oyuna değişik bir ses katar. Sipsi ve cura oyunlara eşlik eden sazlardır.
Eşkiya Havaları: Eski yıllarda şakilik, zaptiye ve öldürme olaylarını konu alan havalardır.
Avşar Beyleri: Gurbet havalarının şahı tarihsel bir yiğitliği, heybetliliği, aşkı ve güzelliği geçmiş asrın derinliklerinden tüm tazeliği ile günümüze kadar getiren, duygulandıran bir ezgidir. Bunlar uzun hava türü olup, Avşar Beyleri üzerine yakılmıştır. Acıpayam ve çevre köyleri ile tüm Burdur köylerinde söylenir. Avşar düzeni ile özel çırpma (tezene) mızrapla çalınıp söylenmektedir.
Adını da sevdiğim Avşar Beyleri,
Size de bir vezirlik yakışıp duru,
Topla dizgini, tanı kendini,
Karşıda düşmanların bakışıp duru.
Kar mı yağmış şu Avşarın dizine,
Sızılar mı inmiş kır atımın dizine,
Selam söyleyin Avşar Bey’in kızına,
Kendi güler, beni cığlatıp duru.
HALK OYUNLARI
Teke Zeybeği: (Tek Zeybek-Sarı Zeybek-Haymanalı)
Meydanlarda davul zurna eşliğinde oynanır. Teke Zortlatması'nın ağırıdır. Ancak ondan ayrı bir oyun biçimidir. Kol ve ayak hareketlerinin uyumu ile güzel figürler oluşturulur.
Kabaardıç: İki vuruşlu kırık hava türünde bir oyundur. Kollardan çok ayak, özellikle topuk hareketleri egemen ve önemlidir. Tüm köylerde oynanır.
Ağır Zeybekler: Köylerde yörenin ya da komşu illerin uygulamalı ağır zeybekleri oynanır. Al yazma, Gölhisar, Tefenni Zeybekleri ve Kaz Ahmet Zeybeği bunlara örnek gösterilebilir.
Serenler Zeybeği: Serenler Zeybeği, Burdur zeybeği anlamına gelmektedir. Kıvrak ve özel figürlerle oynanır. Yere çift diz vuruş hiçbir yörenin zeybeğinde yoktur. Teke havaları gibi Serenler zeybeği de Burdur'un köylerinde oynanmaktadır.
Bucak Serenleri: Davul zurna ile çalınır. Serenler zeybeği ile Bucak Serenleri arasında müzik yönünden ayrılıklar vardır. Ancak, oyun açısından hiçbir ayrılık görülmez. Serenler zeybeği özel tezene vuruşu, başparmak boğması ve çift dizili figürle zeybeklerin en değişiğidir.
Serenlerin dışında da Alyazma Zeybeği, Çiftlik Zeybeği, Avşar Zeybeği ve Kazım Zeybeği gibi kıvrak zeybek türleri vardır.
Avşar Zeybeği ile Kazım Zeybeği türünde olanlara Kesinti Zeybeği de denmektedir. Kesinti, hüzünlü havaların sonuna yapılan eklerdir.
Tek Oyun Örnekleri
Isparta-Burdur Bölgesi'nde kadın Tek Oyunlarına çeşitli adlar verilmektedir. Ufak oyun, Zenne oyunu, Kırık oyun gibi.
Kız Havası, Ufak Hava, Kız Oynatma Havası, Kıvrak oyunları da hep tek kadın oyunlarıdır.
Dımıdan: Burdur yöresinde tek oyunlarda kadınların leğen döğmesi (İleğen denmektedir, Def olsa dahi) vazgeçilmez bir gelenektir.
Tefenni bölgesinde leğen havalarına “dımıdan” havası denmektedir. Aynı zamanda Teke havalarına da dendiği söylenir. Genellikle leğen döğerek oynanan kadın havalarına Dımıdan dendiği kabul edilir. Çünkü burada saz yoktur. Kadınlar kendileri melodiler söylerler.
HALK ÇALGILARI
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, darbuka, boğaz, kabak kemane, bağlama, cura, cura bağlama.
Köylerin tümünde davul-zurna, bir bölümünde bağlama, Tefenni, Yeşilova, Çavdır, Dirmil ve Kozağaç'ta da üç telli cura çalınır.
Sipsi: Yöreye özgü tek nefesli sazdır. Kelime anlamı "küçük" tür. Kurşun kalem boyunda tek ya da yan yana bağlanarak çiftlisi de çalınır. Çiftli de sipsinin biri dem tutar. Öbürü hava çalar. Dirmil'in, Bucak'ın bazı köyleri ile Çamköy ve Gölhisar çevresi köylerinin sazıdır. Özellikle gurbet ve Teke oyun havaları sipsi ile çalınır.
Kabak Kemane: Yöreye özgü halk çalkılarının başında gelen Kabak Kemane, yerinde iyice kurutulmuş bir kabağın yaklaşık ¼ kesilerek, yüzeyine gerilen deri ve saptan oluşmaktadır. Kullanılan kabağın çok iyi kurutulması sazın verimini arttırmaktadır. Kabağın yüzeyinde kullanılan deri büyük baş hayvanların yürek zarıdır. Kabak kemane yayı kelebek ağacından oluşmakta, genellikle at kuyruğu kılı kullanılmaktadır. Yayın boyu 60/65 cm arasında değişmektedir.
Cura: Yörede çok çeşitli tiplerde curaya rastlanır. İki telli ve üç telli curalar ve özellikle parmak curası adı da verilen curanın ilimizde ayrı bir yeri ve önemi vardır. Mızrap kullanmadan parmaklar marifetiyle ezgi çalınır. Teke Yöresi müzikleri özellikle gurbet havaları, cura ve sipsi ile birlikte çalındığı zaman bütünlük sağlar.
Şu Curamı Telinden (Kezban Yenge)
Şu Curamın Telinde
Bülbül Öter Dalında
Cümle Alem Dilinde
Muhtar M'oldun Kezban Yenge
Yenge Yenge Kezban Yenge
Muhtar M'oldun Kezban Yenge
Yenge Yenge Kezban Yenge
Dargın Mısın Kezban Yenge
İnip Gelir İrmeden
Teskeresi Dilmeden
Geldi Geçti Gülmeden
Dargın Mısın Kezban Yenge
Yenge Yenge Kezban Yenge
Muhtar M'oldun Kezban Yenge
Yenge Yenge Kezban Yenge
Dargın Mısın Kezban Yenge
Şu Curamın Telleri
Aledendir Dilleri
Açıldım Kezban'ın
Elindeki Gülleri
Yenge Yenge Kezban Yenge
Çiçek Mi Açtın Kezban Yenge
Yenge Yenge Kezban Yenge
Çiçek Mi Açtın Kezban Yenge
Burdur/Altınyayla Türküleri
İstanbul'a Saz Yolladım Yar Geldi
İstanbul'a Saz Yolladım Yar Geldi (Aman Aman)
Parlak Potin Ak Topuğa (Aman) Dar Geldi (Hey)
Sevip Sevip Ayrılması Zor Geldi (Aman Aman)
Uyan A Sevdiğim Sabahlar Oldu Hey
Bizim Kavuşmamız Mahşere Kaldı Hey
Mayhoş M'olur Aziziye'nin Kirazı (Aman Aman)
Yağlık Yağlık Gelir De Yarın Çerezi (Hey)
Nere Varmış Ülker İle Terezi (Aman Aman)
Ülker Teraziyi Fark Edemedim Hey
Yarım Yangın İmiş Fark Edemedim Hey
derleyen ve notaya alan Rıza KALKAN
Burdur/Aziziye Köyü Türküleri
Denizin Dibinde Haçcem Demirden Evler
Denizin Dibinde Haçcem Demirden Evler
Ak Gerdanın Altında Da Çiftedir Benler
O Gınalı Barmaklar Da O Beyaz Eller
Yolcuyu Yolundan Eyleyen Dilber
Ovalara Duman İnmiş Göremedin Mi
A Gız Gendi Saçını Öremedin Mi
Dalga Dalga Dalga Dalga Dalgalanıyor
Haçceyi Görenler Aman Sevdalanıyor
Arvalı'nın Önünde De Pınarlar Harlar
Haçcem Çıkmış Pencereye Ay Gibi Parlar
Ben Haçceyi Yitirdim De Dumanlı Dağlar
Gözlerimin Pınarları Durmadan Çağlar
Alçaklara Garlar Yağmış Yükseklere Buz
Gel Seninle Gezelim İnce Belli Gız
Onu Onu Onu Onu Onun Onuna
Ben De Yandım Haçcenin Mor Fistanına
Yüce Dağ Başında Haçcem Ekin Ekilmez
Yağmur Yağmayınca (Aman) Kökü Sökülmez
Ellerin Köyünde Haçcem Gahır Çekilmez
Doldur Ağuları İçelim Haçcem
Alçaklara Garlar Yağmış Yükseklere Buz
Gel Seninle Gezelim İnce Belli Gız
Onu Onu Onu Onu Onun Onuna
Ben De Yandım Haçcenin Mor Fistanına
Burdur/Bağsaray Türküleri
Güle Çıktım Gülmedim
Güle Çıktım Gülmedim
Gülden Düştüm Ölmedim
Güzeller Mezesi (Şerfem Sen Yaktın Beni)
Sefayımış Bilmedim
Penceresi Damaklı
Şerfem Elma Yanaklı
İstedimde Vermediler (Şerfem Sen Yaktın Beni)
Gızın Çok Mu Gıymetli
Bahçelerde Var Limon
O Limonu Ben Almam
Nereye Gidiyon Sen Güzel (Şerfem Sen Yaktın Beni)
Ben Olsam Ayrılamam Gülistanda Bir Gülüm Var
Mor Menevşe Sümbülüm Var
Taze Konca Bir Gülüm Var
Diye Diye Dilden Oldum Hey
Baka Baka Gözden Oldum Hey
Gide Gide Yardan Oldum Hey
Evlerinde Var Boyama
Sinen Sineme Dayana
Güzel Aklında Oynama
Diye Diye Dilden Oldum Hey
Baka Baka Gözden Oldum Hey
Gide Gide Yardan Oldum Hey
Evlerinde Var İbrişim
Al Yanağa Batar Dişim
Seninle Var Güzel İşim
Diye Diye Dilden Oldum Hey
Gide Gide Yardan Oldum He:
Burdur/Dirmil Türküleri
Gazamat Da Derler Adıma
Gazamat Da Derler Adıma
Çok Düşen Oldu Ardıma
Beş Yüz Kater Fişeklik Kuşandım
Nazlı Yarin Derdine
Aman Da Gazamat Olaydın Sen
Gazamat Da Burdan Geçti Mi
Tasdaki Sudan İçitin Mi
Arifanımın Yoluna
Çille De Damına Düştün Mü
Aman Da Gazamat Olaydın Sen
Gazamat Da Daşda Oturur
Candarmalar Fermanını Getirir
Kemerin Gelinleri
Gazamat'a Gatmer Götürür
Aman Da Gazamat Olaydın Sen
Burdur/Kemer Köyü Türküleri
Menevşesi Tutam Tutam-1
Menevşesi Tutam Tutam
Arasına Güller Katam
Nice Gurbet Elde Yatam
En Gel Menevşelim En Gel
Zülüflerin Çengel Mengel
Aramıza Girdi Engel
Menevşe Kokulu Yarım
Kime Arzedeyim Halım
Elliden Aldılar Yarim
En Gel Menevşelim En Gel
Zülüflerin Çengel Mengel
Aramıza Girdi Engel
Menevşesi Boyun Eğmiş
Yapracığı Suya Değmiş
Allı Yeşil Fistan Geymiş
En Gel Menevşelim En Gel
Zülüflerin Çengel Mengel
Aramıza Girdi Engel
Menevşesi Biçim Biçim
Ben Ağlarım Senin İçin
Çektiklerim Kimin İçin
En Gel Menevşelim En Gel
Zülüflerin Çengel Mengel
Aramıza Girdi Engel
Burur/Tefenni Türküleri
Sarı zeybek şu dağlara yaslanır
Sarı (da) zeybek şu dağlara yaslanır
Yağmur yağar silahları ıslanır (ben yandım)
Sarı (da) zeybek inip gelir inişten
Her yanları görünmüyor gümüşten (ben yandım)
Duman (da) inmiş şu yaylanın düzüne
Davran (da) gır at yol göründü gözüme (ben yandım)
Burdur/Yeşilova Türküleri
Suya giden al yazmalı gelin
Suya giden al yazmalı bir gelin
Al yazmanda oyaların beş midir
Top zülüfler al yanağı okşuyor
Zalım gocan sanki sana eş midir
Doldur destini de pınar özünden
Ay mı doğmuş ak gerdandan yüzünden
Ah çektikçe yaş dökülür gözünden
Seni seven zalım sana eş midir
Burdur/Yeşilova Türküleri
Tahtalıkta galbır var
Tahtalıkta Galbır Var (A Gızım Haççanım)
Ak Çuvalda Bulgur Var (Al Da Gel Al Da Gel)
Oğlan Gırdı Bahçaya (A Gızım Haççanım)
Yağlığında Lokum Var (Al Da Gel Al Da Gel)
Hanay Evin Pardısı (A Gızım Haççanım)
Ardıçtan Mı Çamdan Mı (Bak Da Gel Bak Da Gel)
Gapıları Açmeyon (A Gızım Haççanım)
Cavır Anan Evde Mi (Gaç Da Gel Gaç Da Gel)
Burdur/Yeşilova Türküleri
Adını Sevdiğim Avşar Beyleri
Adını Sevdiğim Avşar Beyleri
Size Bir Vezirlik Yakışıp Durur
Topla Dizginini De Tanı (Aman Of) Kendini
Garşımda Düsmanlar Bakışıp Durur (Efendim)
Gar Mı Da Yağmış Şu Avşar’ın (Aman Of) Düzüne
Sızılar Mı Girmiş Gır Atımın (Of Of) Dizine (Efendim)
Selam Söylen (Aman Of) Şu Avşar'ın Kızına
Kendi Gülüp Bizi Ağladıp Durmasın (Aman Durmasın Efendim)
Burdur Türküleri
Ardıçtandır Kuyuların Kovası
Ardıçtandır Kuyuların (Aman) Kovası
(Ah) Suya Koyvermiyor Gızın (Aman) Anası
Hopbah Tininom Tinay Da Tini Nay Nom
Tinanini Tininom Tinay Da Tini Nay Nom
Ardıçtandır Kuyuların (Aman) Sereni
Ben Severim Gel Demeden (Aman) Geleni
Hopbah Tininom Tinay Da Tini Nay Nom
Tinanini Tininom Tinay Da Tini Nay Nom
Uzun Olur Kuyuların (Aman) Zenciri
Ben Severim Güzellerin (Aman) Gencini
Hopbah Tininom Tinay Da Tini Nay Nom
Tinanini Tininom Tinay Da Tini Nay Nom
Burdur Türküleri
Atladım Girdim Bağa
Atladım Girdim Bağa
Tek Tek Bastım Yaprağa
O Yar Benim Olmazsa
Vallah Girmem Toprağa
Amanın İmanım Top Şeker
Aslanım Neler Çeker
O Zalimin Elinden
Mazlum’um Neler Çeker
Ak Üzüm Ersin Diye
Sepete Girsin Diye
Çıktım Çıktım Salındım
Yar Beni Görsün Diye
Amanın İmanım Top Şeker
Aslanım Neler Çeker
O Zalimin Elinden
Mazlum’um Neler Çeker
Arıktan Atladın Mı
Yorganı Kapladın Mı
A Benim Eski Dost'um
Yârimi Sakladın Mı
Amanın İmanım Top Şeker
Aslanım Neler Çeker
O Zalimin Elinden
Mazlum’um Neler Çeker
Karanfil Uçlanır Mı
Gerdan Gümüşlenir Mi
Bir Yâr Sevdim Gencecik
Ellere Bağışlanır Mı
Amanın İmanım Top Şeker
Aslanım Neler Çeker
O Zalimin Elinden
Mazlum’um Neler Çeker
Ayağında Kundura
Yâr Gelir Dura Dura
A Benim Nazlı Yârim
Geçerken Bize Uğra
Aman Aman Aman Aman Çiçeğim
Sen Doldur Ben İçeyim
Saç Üstünde Kavurma
Yâr Saçların Savurma
Bileğinden Tutunca
Anne Diye Bağırma
Aman Aman Aman Aman Çiçeğim
Sen Doldur Ben İçeyim
Kabağın Kökeniyim
Dibinin Dikeniyim
Ben Güzeli Çok Severim
Çirkine Tövbeliyim
Aman Aman Aman Aman Çiçeğim
Sen Doldur Ben İçeyim
Burdur Türküleri
Dereler davşan izi
Ayırdı düşman bizi
Ayıran düşman olsun
Kavuştur mevlam bizi
Üzüm koydum sepete
Yar oturmuş tepede
Bir yar sevdim oy aman
Şan olsun memlekete
Suya gider ok gibi
Entarisi gök gibi
Hiç ardına bakmıyor
Sevdiceği yok gibi
Burdur Türküleri
Dirmilcik'ten Gider Yaylanın Yolu
Dirmilcik'ten Gider Yaylanın Yolu
Benim Sevdiceğim Yaylanın Gülü
Çıkma Gelin Yaylaya Da Yaz Değil (Ay Gelin)
Gelin İken Ağladanlar Az Değil
Saçları Sırmalı Dişleri İnci
Sevdiceğim Şu Dirmil De Birinci
Çıkma Gelin Yaylaya Da Yaz Değil (Ay Gelin)
Gelin İken Ağladanlar Az Değil
Yaylaların Suyu Soğuk İçilmez
Bu Zamanda Kırkpınar'a Göçülmez
Çıkma Gelin Yaylaya Da Yaz Değil (Ay Gelin)
Gelin İken Ağladanlar Az Değil
Burdur Türküleri
Feracemi al İsterim
Feracemi al isterim (aman)
Yeylerini (yandım) dar isterim
Sevilmedik yar isterim (aman)
Al yemeni yemeni bi'danem mor yemeni
Faydasız güzeli yandım neylemeli
Feracemin yeyi yünlü (aman)
Benim yarim (yandım) gümüş tenli
Sevdiğimin yüzü benli (aman)
Al yemeni yemeni bi'danem mor yemeni
Faydasız güzeli yandım neylemeli
Burdur Türküleri
Gemideyim Gemide
Gemideyim Gemide
Ayağım Yemenide
Sür Gemici Gemiyi
Nişanlım Var Gemide
Haydi Basın Gidelim
Yar Nasıl Edelim
Geminin Başındayım
On Sekiz Yaşındayım
On İki Yaştan Beri
Şu Kızın Peşindeyim
Haydi Basın Gidelim
Yar Nasıl Edelim
Gemi Gelir Yanaşır
İçi Dolu Çamaşır
Yar Kapıdan Girince
Bakan Gözler Kamaşır
Haydi Basın Gidelim
Yar Nasıl Edelim
Burdur Türküleri
Haymanalı
Endim de Haymana ovasına bir yüz para gazandım (of)
O yüz parayı da sılamda tam üç sene özendim (of)
Aman yallah Haymanalı
Hop hop deyip oynamalı
Oğlan nişlesin bildiğin işlesin
Gızlar nişlesin gergef işlesin
Endim de Haymana ovasına goyun gütmeye (of)
Gazanıp garkanıp yare gitmeye (of)
Aman yallah Haymanalı
Hop hop deyip oynamalı
Oğlan nişlesin bildiğin işlesin
Gızlar nişlesin gergef işlesin
Burdur Türküleri
Kahve yemen'den gelir-1
Kahve yemen'den gelir
Bülbül çimenden gelir
Ak topuk beyaz gerdan
Her gün yabandan gelir
Hop şinanay nay lay lom
Karaları bağlama
Kömür gözlüm ağlama
Hükümet önünden geçtim
Allı da şemsiye açtım
Ben yarimi görünce
Yavuklumdan vazgeçtim
Hop şinanay nay lay lom
Karaları bağlama
Kömür gözlüm ağlama:
Burdur Türküleri
Ovalar Ovalar Engin Ovalar
Ovalar Ovalar Engin Ovalar
Ovada Yayılır Tülü Mayalar
Dağdan Gel Yarim Dağdan
Gel Geç Bizim O Yoldan
Sen Aşıksın Ben Yangın
Anen Bilmeyor Haldan
Bahçalarda Badılcan
Ben Askere Yazılcam
Askerden Gelip Bile
Ben Kezben'e Sarılcam
Kuşlar Gibi Biz Havada Uçalım
Ver Elini Yar Dağlara Kaçalım
Dağdan Gel Yarim Dağdan
Gel Geç Bizim O Yoldan
Sen Aşıksın Ben Yangın
Anen Bilmeyor Haldan
Bahçalarda Badılcan
Ben Askere Yazılcam
Askerden Gelip Bile
Ben Kezben'e Sarılcam
Gıygın(Kızgın) Olur Yaylamızın Daşı
Guduretten Çekilmiş Kalem Kaşı
Dağdan Gel Yarim Dağdan
Gel Geç Bizim O Yoldan
Sen Aşıksın Ben Yangın
Anen Bilmeyor Haldan
Bahçalarda Badılcan
Ben Askere Yazılca
Askerden Gelip Bile
Ben Kezben'e Sarılcam
Potin Bayim Çözüldü
Potin Bayim Çözüldü,
Bağla Da Sevdiğim Bağla.
Ben Gurbete Gidiyom,
Ağla Da Sevdiğim Ağla.
Gülüm Aman Aman Şanlı Da Şanlı,
Ben Seviyorum Bir Delikanlı.
Potin Bağım İpekten,
Kaydı Da Düştü Topuktan.
Ben Seni Seviyorum,
Gayet Candan Yürekten.
Gülüm Aman Aman Şanlı Da Şanlı,
Ben Seviyorum Bir Delikanlı.
Odam Kireç Sıvalı,
İçi Bülbül Yuvalı.
Böyle Güzel Görmedim,
Ben Anamdan Doğalı.
Gülüm Aman Aman Şanlı Da Şanlı,
Ben Seviyorum Bir Delikanlı.
Burdur Türküleri
Serenler
Serenler Serenler, Yüksek Serenler
Ben Gidiyorum Mamur Olsun Viranlar
Ahret Hakkın Helal Eylen Yarenler
Aman Allah Nedir Bunun Çaresi
Yaktı Beni Kaşlarının Karası
Şu Burdur'dan Gece Geçtim, Görmedim
On Yerimden Hançer Yedim, Ölmedim
Baş Çeşmeden Sular İçtim, Kanmadım
Aman Allah Nedir Bunun Çaresi
Yaktı Beni Kaşlarının Karası
Burdur Türküleri
Yayla Yollarında Yürüyüp Gelir
Yayla yollarında yürüyen gelin
Allı şalvarını sürüyen gelin
Ben varmam oralıya
Orada duralıya
Allah nasip eylesin
Davullu zurnalıya
Yayla yollarından biter naneler
İnce belli kız doğurmuş anneler
Ben varmam inekliye
Yoğurdu sinekliye
Allah nasip eylesin
Omuzu tüfekliye
Yayla yollarında menekşe açmış
Sevdiğim o güzel dağlara kaçmış
Ünledim Ayşe diye
Odayı döşe diye
Ünledim Fatma diye
Kaşların çatma diye
Ünledim Gülsün diye
Yanıma gelsin diye
Burdur Türküleri
Çek Deveci Develeri Engine
Çek Deveci (Aman) Develeri Engine (Canım Engine Gülüm)
Şimdi Rağbet Güzel İle Zengine Zengine Canım (Yar Zengine Canım Zengine Gülüm)
Devesi Var Densiz
Gerdanı Var Bensiz
Ben Olamam Sensiz (Güzel)
Sen De Durma Bensiz
Öpmelere Yazık
Sıkmalara Nazik
Sıktırmış Kollarını
Altın Gümüş Bilezik
Çek Deveci (Aman) Develeri Sulansın (Aman Yar Yar Amman)
Sevip Sevip Ayrı Düşen Dolansın (Yar Dolansın Canım Dolansın Güzel)
Köye Varasım Geldi
Yari Göresim Geldi
Pencereden Görünce
Camı Gırasım Geldi
Devesi Çanına
Gerdanında Benine
Al Yanağın Gülüne
Saçlarının Teline
Burdur Türküleri
İlimonum sulandı
İlimonum sulandı
Gine gönlüm bulandı
Kırılası kollarım (oy gelin)
O boynuna dolandı
İlimonum çiçeğim
Bir yol verin geçeyim
O yar bana darılmış (oy gelin)
Zehirler mi içeyim
Burdur Türküleri
Şu dirmil'in çalgısı
Şu dirmil'in çalgısı (a canım)
Dağlara vurdu yankısı
Şu gelenler içinde (a canım)
Benim yarim hangisi
Altın yüzüğüm var benim
Parmağıma da dar benim
Şu gidenler içinde (a canım)
Orta da boylu yar benim
Çekirgenin uçkunu
Gelinlerin coşkunu
Coşkun olan gelinler (a canım)
Kendisi çözer uçkuru
Burdur Türküleri