• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi28
Bugün Toplam51
Toplam Ziyaret100093
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Türküleri- Halk Oyunları

YÖRESEL GİYİM:
Elbiseler çok renklidir. Atlas, canfes ve diba gibi kumaşlardan yapılır. Entari üstüne işlemeli hırka giyilir. Başlıklarda kullanılan gümüş tepelikler köyden köye değişir. Erkekler entari, şalvar, kuşak, şal, işlik ve yelek giyerler. Başa külah giyilir veya puşu sarılır.

HALK OYUNLARI VE FOLKLOR:

Folklor sözcüğü, folk (=halk) ve lore (=bilim) kelimelerinden oluşup, halk bilimi anlamına gelmektedir. Folklor, uluslar arası kültürün yaratıcı bilimsel bir koludur. Tarih sürecinde bölgelere göre özelleşmiş, bölgelerle özdeşleşmiş, bu durumuyla kendisini bilimsel, teknik ve ori jinal bir şekilde ortaya koymuştur. Folklorun temelini; toplumların ekonomik yaşam şartları oluşturur. Dolayısıyla ortaya çıkması, gelişmesi halkların maddi ve manevi değerleriyle ilintilidir. Folklor ile halk oyunları kavramları özdeşleştirilerek, halk oyunları yerine folklor kavramı kullanıla gelmektedir. Oysa folklor genel bir kavram olup, toplumların maddi ve manevi değerlerini barındırır. Ömeğin, herhangi bir ülkenin, toplumun veya yörenin yemekleri, kıyafetleri, gelenek görenekleri, töreleri, halk oyunları, bayramları, eğlenceleri vb.. gibi değerlerin tümü folkloru oluşturmaktadır. Halk oyunları folklorun bir parçası olup, günlük yaşamdan kesitler, kahramanlık, birliktelik, nefret, aşk, sevgi, hayal, umut gibi insan yaşamını etkileyen değerleri sergiler. Zevkler ve dertler halaylarla, türkülerle, düğünlerle, müzikle, sanatçılarla dile getir ilir. Her ne kadar halk oyunlarında zevk ve eğlence görülüyorsa da, toplumların kanunu, ilişkileri, kültürü, kimliği öncelikli olarak dile getirilir. Onun için denilebilir ki folklor (halk oyunları) insanların eğitiminde rol oynar. Müzik eşliğinde oynanan oyunlar daki ahenk fark edildiği zaman, insan yaşamını ve sevgisini canlı kılar. Bir yan dan insanı üzer, dertlendirir, bir yandan da neşelendirir. Her ritim ve oyun insanlann gönlünde ayrı değişiklikler yaratır. Böylece halk oyunlan insanları manevi yönden etkiler. Halk oyunları, insanlık tarihi kadar eskidir. Halklar tarihinde insanlar, toplumlarını, örgütlüklerini, geri kalmışlığını halk oyunlarından ayırmamışlardır. Halkımız, bazen istemlerini, beklentilerini halk oyunlarıyla dile getirmiştir. Her ne kadar yazılamamışsa da, halkın yaşamında varlığını sürdürmüştür. Bazen de yurtseverlik, savaş, kavga, aşk, sevda gibi konular dile getirilmiştir. Halk oyunlarımız rengini kendi güzel coğrafyasından almıştır. Doğa ile bütünleşmiştir. Bu yüz den halk oyunlanmız çok zengindir. Bu yönüyle manevi bir güç olup, yaşantımızın bir aynasıdır. Halkımız, folkloru ile özellikle halk oyunlan kendisini Ortadoğu halklarına tanıtmıştır. Öte yandan kültürümüz yaşamımızın temelini oluşturmuştur. Halk şarkı, türkü ve oyunlarıyla kendini tanıtmıştır. Kültürel ilişkilerdeki zenginlik, ulusal ilişkileri de geliştirerek zenginleştirmiştir. Bölgemizde her yörenin kendine has oyunları vardır. Bu, yöreler arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesine neden olmuştur. Her yörenin oyunları, o yöredeki insanların yaşantılarını sergiler.
Ömeğin, Hakkari'de oynanan ''Xelef'' oyunu, kimi ağaların ve aşiret reislerinin kahramanlıklarını, kiminin de zorbalıklarını dile getirir. Adıyaman'da oynanan ''Qimil'' oyununda ise toprağa bağlılık, üretim ilişkileri, kadın erkek ilişkileri (kolektivizm) dile getirilir. Bölgemizde oynanan oyunlarda dikkati çeken başka bir nokta da ekip başıdır. Ekip başı figürleriyle müzikle olan ahengini gösterir. Böylece yaratıcılığını serbest bir şekilde ortaya koyarak oyunun güzelliğini ve estetik yönünü tamamlar. Sonuç olarak, özelde halk oyunlarımızı genelde kültürümüzü kendimizde yaşatmak için bilimsel bir tarzda araştırmalı, tanımalı ve geliştirmeliyiz. Bunu yaparken de farklı kültürlere de saygı göstermeyi, değer ver meyi ve onlarla ilişki geliştirmeyi göz ardı etmemeliyiz


GELENEKSEL HALK OYUNLARİ

Diyarbakır ve çevresinin geleneksel oyunları .çok çeşitli canlı ve renklidir. Yöreye özgü nitelikleri vardır. Bölgemizde devki ve el vuruşturma figürlü oyunlar yaygındır. Oyunların çoğu halay türündedir. Çepik, lorke, çaçan, esmer, gırani, halayları en yaygınlarıdır. Halaylarda bir fasıl sırası bulunur. Ayrıca makamlara göre de sıra oluşturmaktadır.

KEŞEYO:
Bu oyunun sadece erkeklerce oynanması ve ilimize has olması en temel özelliğidir. Bu oyun delilo oynayan sarhoş bir Hıristiyan din adamının taklit edilişidir. Bu oyun delilo oyunun ayak vuruşlarının aynısı olup, ağır bir tempoda oynanmak tadır. İleri giderken sağ ayakla başlanır el ele serçe parmak teması ile kollar baş seviyesinin üzerinde havaya kaldırılarak oynanır. Önce sağ sonra sol tekrar sağ ve son olarak sol ayak öne vurulup tekrar sol ayak geriye doğru çekilir. Ellerin durumu değişir. Eller yere doğru indirilir. Her adım atılışında öne doğru birleşik olarak çıkarılır. Ayak hareketleri öne gidişin aksine geriye doğru önce sol sonra sağ, yine sol ve son olarak sağ ayak yere ve dize vurularak öne doğru adım atılır. Oyun böyle devam eder.

DELİLO:
Bu oyun üretimde birlik, dayanışma 46 içinde harcanan emeğin karşılığının alınmasından doğan sevinci yansıtır. Davul, zurna eşliğinde oynanır. Ezgisi 4/4'lüktür. Tempolu ve ritimlidir. Oyun süresince zur nadan değişik ezgiler çalınabilir. Serçe par maklardan tutuşulur. Kollar yere paraleldir. Oyun süresince içten dışa doğru yaylandırılır ya da sert biçimde sallandırılır. Oyuna sağ ayakla başlanır. Sağsol sağsol olmak şartı ile dört adım öne ve hafif sağa doğru atıİır. Son sol ayak vurulduktan sonra aynı ayak tekrar geri çekilir. Serçe parmakların tutulmasıyla dirsekler yarım açık, yanındaki oyuncuyla dirsekler bitişik ve her oyuncunun dirseği de kendi vücuduna bitişik olarak yalnız kadın ve erkeklerce oynandığı gibi karışık olarak da oynanır. Oyunda yöre türkü ve manileri (Delilo, Selimo, Tırlıanne, Ayvanda Yatan Oğlan vb. ) okunur.

HALAY:
Bu oyun en az üç kişi ile oynanır . oyunculara davul zurna eşlik eder. lzleyi ciye göre sahne uygulaması ve düzen yok tur. Oyun, başı çekenin yönetiminde oynanır. Halay başı elindeki puşuyla düzeni ve ritmi sağlar. Halaylarda neşe ve canlılık egemendir. Ölçülü devinimlerle oynanır. Halay müziği çeşitlidir. Ritm canlıdır. Ezgisi 2/4'lüktür. Kadın ve erkekler birlikte oynuyorlarsa; sol kol sağ kol üzerine gelir, içten parmaklar birbirine geçilir. Kollar ger gin, arkada kalacak biçimde kenetlenir. Bakışlar, dik ve serttir. Oyuncular omuz omuza verdikten sonra halay başlar. Sadece kadınlar oynuyorsa; el tutuşları değişir. Kollar çapraz olarak yanındakinin belinin üst ve alt tarafına atılır. Arkadan bakıldığında çapraz olduğu görülür. Halay iki bölümde oynanır. Birincisi sallanmadır. Diz kırılarak, dört uzun, iki kısa diz devinimi yapılır. Bu devinime beden ve omuzların ritmik biçimde eşlik etmesi gerekir. Omuz titretme erkekler içindir, kızlar düz oynar. Diyarbakır'da veya ilçelerinde, kırsal alanda halay oyununu kadınerkek beraber oynadıkları gibi sade erkek ve sade kadın türünde de oynarlar. Yalnız kadın vuruşları (öne çıkmak ) değişir. Bu kadınlara özgü olup kadınların fiziki yapılarına uygun olarak oluştuğu sanılmaktadır. Hafif öne eğilirler, sağsol sağsol olarak iki ayaklarını kullanıp, son ayak olan sol ayağı ön tarafa vurup geri çekerler. Kırsal alandaki erkek halayında ise kadınlarınkine benzer vuruşlar yapılmaktadır. Ancak ayaklar daha serbest ve daha ileri çıkarılarak yapılır. Merkez halayında ise vuruşlar küçük hafif öne eğilmiş olarak kırsal alandakinin aksine her iki ayak eşit olarak kullanılmaz. Sağ ayak üç defa sol ayak ise bir defa öne vurulup ileri gidilir. Vuruş noktasına geldiğinde ise ayak hareketleri aynı fakat sol ayak öne vurulup geri çekilir, son vuruş vurulup geri gelinir. Geri gelişte önce sol sonra sağ ayak lar hafif havaya kaldırılıp başlama nok tasına gelinir ve tekrar yerinde oynanmaya başlanır. Geri gelirken beklenmeden tekrar ileri çıkılabilir.

ESMER:
Sevinin vurgulandığı bir halk oyunudur. Figürlerde incelik, yumuşaklık vardır. Ezgisi 4/4'lüktür. Ara müziği her rani, türkü bölümü esmerim olan iki müzik li bir oyundur. Erkekler ve kadınlar tarafından oynanır. Tutuşları, halay oyunun daki gibi omuzlar kenetlene,cek şekilde olmalıdır. Oynama şekline ise sağ ayakla başlanır. Şehir merkezinde üçüncü ayakta diz kırılarak doğrulur ve akabinde sol ayak öne çıkarılır. Kırsalda ise üçüncü ayaktan sonra diz kırılmadan vücut yukarıdan hafif öne eğilerek arkaya doğru hafif olarak çıkılarak oynanır. Bu oyunda öne çıkışlarda birincide düz öne çıkılır. Öne çıkışların geri gelişleri de vardır. Oyun genellikle duy güzel olduğu için türkü söylenerekte oynanır .

TEK AYAK:
Halay türündendir. Tek grup ya da karşılıklı iki grupla oynanır. Bu oyunda ayak Vuruşları, halay müziğinden yarım ses aksaktır. Bu, ileriye çıkış figürlerinde ve dik oyunda özellik olarak belirir. Müzik ezgisi 2/4'lüktür. Karşılıklı oynamada belir gin özellik, atak devinimleridir. Bu oyunda ki tutuşlar da halay ve esmerde olduğu gibidir. Üç defa sağ ve sol ayaklar yerinde kaldırılıp indirilir. Sol ayakla birlikte vücut hafif öne çıkarılır ve eğilinir. Sol ayak öne Vurulup geri çekilir. Öne çıkma halayda olduğu gibidir. Geri gelişler de vardır. Davul Vuruşu halaydaki gibi seri olmayıp kesik kesik olur.

ÇiFT AYAK:
Bu oyunda da tutuşlar, tek ayak oyununda olduğu gibidir. Sol ayaklarını iki kez vurup çekerek oynadıkları bir oyundur. Öne çıkma ve geri gelişler de vardır. Davulun vuruşu ke------. Öne çıkma halayda olduğu gibidir. Ancak, sol ayak savurması iki defa olur. çapraz olması ve sağ ayağın hareketidrL Öne çıkmak beklemeden olduğu gibi, geri gelişte vardır Davulun vuruşlan da ritme göredir.

ÇEPİK:
Adını el çırpmadan alır, Savaş, kavga ve çekişmeyi simgeler. Oyun gruplara ayrılarak ya da teke tek vuruşarak oynanır. Çepik üç bölümdüL Kabadayı, hücum ve çarpışmadan oluşuL Yürüyüşler saldırı ve çağn biçimindedir. Oyunun en belirgin özelliği oynayışta eşitliğe önem verilmesidir. Erkek erkeğe, k1z kıza karşı oynaL Ezgisi 214'lüktüL Sağ ayakla başlanır. Sağsolsağ adımlar atılır Sağ ayakta sekilir. Sol ayak sağın yanına yere vurulur ve sol atılarak sürdürülür. Sekme sonrası tüm vuruşlarda el çırpılır Karşı karşıya gelinip eller birbirine vurulur. Vuruşlar yapıldıktan sonra dönme oluL Oyunun seyri serbesttir.

PAPURE:
Oyun sağ ayakla başlar. Dairenin oluşumunu sağlamak için ileri doğru iki adım atılır. Sağ yere vurulup sol ayak sağa doğru savrularak çift düşülür. Bundan sonra oyunun Diki oynanır. Oyunun diki halay oyununun diki gibidir. Komut geldikten sonra sağ ayak yere vurulur, sol ileri çıkanlır geri yerine gelirken sağ ayakla bir Ükte çift düşülerek oyunda üçüncü figür olan çapraz oynanır Oyunun çaprazı sağ solsağ yapılarak oyun devam eder. Oyunun tutuş şekli baş parmaklar açık, önündeki oyuncunun omuz kemiklerini kavrayacak şekilde dairesel olarak oynanan oyundur.

MERYEMO:
Oyun sağ ayakla başlar sağ ayak ileri, yana doğru atılarak sağsol sağsol,

ÇAÇAN:
Tutuşlar, halay esmer tekayak çiftayakta olduğu gibidir. Halaya çok benzer. Farklılık ise çıkışlardan sonraki figürlerin

SEYİRLİK HALK OYUNLARI :
Diyarbakır yöresinin yaşam biçimlerinden kaynaklanan köy seyirlik oyunları vardır. Bunlardan bazılan; Teşiberi, Gur u Pez, Şur u Mertal vb. dır.

TEŞİBERİ:
Müziksiz ya da müzik eşliğinde oynanabilir. Oyunun temeli öykünmeye dayanır. Oyunculann mimikleri önem taşır. Öykündükleri eylemlerle özdeşleşirler. TeşiBeri oyununun konulan çok çeşitlidir. Bunlar günlük işlerden, yaşayıştan kay naklanır. Oyun, adını yün eğirme eyleminden almıştır. Teşi, yün eğirmeye yarayan bir araçtır. Beri, köy kadınları ve kızlarının süt sağmak için toplandıklan yerdir. Köy kızları buraya hayvan sağmak için gelirken eğirecekleri yünleri de getirirler. Kızların beriye gelişi köy delikanlılannın beklediği bir olaydır. Buluşmaya olanak sağlar. Kızlardan sonra köy delikanlıları da alana toplanır. Hayvanların sağılması bitince oyunlar oynanır. Oyunda, delikanlılar kızların yaptıklarına öykünürler. Gösteri, müziksiz ya da davul zuma eşliğinde olur. Bu oyun günlük yaşamın çeşitli eylemlerine öykünerek de oynanabilir.

GUR U PEZ:
Yörenin kırsal kesiminin günlük yaşamından kaynaklanan bir oyundur. Köylerde hayvanlar, nöbetleşe ya da tek bir çoban tutularak otlatılır. Akşam da otlakta kalınır. Oyunda yaylada toplanan sürüye kurdun saldırması anlatılır. Bu saldırıda çobanın sürüyü özveriyle savunması ve saldırıyı savuşturması sergilenir. Oyunda; bir çoban, bir köpek, bir kurt, koyunlar vardır. Koyunlar halka olur. Bağdaş kurup, sağ elle sol ayağın baş parmağını ve sol elle sağ ayağın baş parmağını (ayaktan çapraz) tutarlar. Çoban, koyunların çevresinde koşarak elini her birinin başına koyar. Bu arada köpekte çobanın ve koyunların etrafında gezinip, sürünün dağılmasını engeller. Çoban, bir çeşit yoklama yaparken yöreye özgü ağızla tekerlemeler söyler. Koyunlar söz aralarında rüzgara öykünerek sesler çıkarır. Çoban, tekerlemesi bitince başını bir koyunun sırtına dayar ve uyur. Köpek ise sürünün etrafında dolandıktan sonra uyumaya başlar. Onu ve çobanı gözetlemekte olan kurt yavaşça sürüye sokulur. Birden saldırarak koyunlardan birini kapıp kaçırır. Koyun bağırarak yardım İster. Çoban uyanır ardından koşar, ama kurtaramaz. Ancak kurt başka bir koyun kaçıramadan öldürülür. Koyunlar ölen kurdun çevresinde kızgınlıklarını anlatır biçimde dönerler. Çobanla kurt arsındaki kovalamacanın nereye kadar olacağını oyuncular belirler. Bu sınır bir çizgi, bir tepelik, bir ağaç arkası, masa veya sandalye gibi nesneler olabilir.

Maden Dağı Dumandı

Maden Dağı Dumandı Deloy Loy Deloy Loy Kibar Yarim

Yolu Dolan Dolandı Deloy Loy Deloy Loy Kibar Yarim

Gitti Yarim Gelmedi Deloy Loy Deloy Loy Kibar Yarim

Yas Gözüme Dolandı Deloy Loy Deloy Loy Kibar Yarim

 

Bu Dağın Ardı Meşe Deloy Loy Deloy Loy Kibar Yarim

Gün Kalka Gölge Düşe Deloy Loy Deloy Loy Kibar Yarim

Beni Yardan Edenin Deloy Loy Deloy Loy Kibar Yarim

Evine Şivan Düşe Deloy Loy Deloy Loy Kibar Yarim

 

Bu Dağlar Meşe Dağlar Deloy Loy Deloy Loy Kibar Yarim

Vermiş Baş Başa Dağlar Deloy Loy Deloy Loy Kibar Yarim

O Yar Dönüp Gelende Deloy Loy Deloy Loy Kibar Yarim

Yol Verin Aşa Dağlar Deloy Loy Deloy Loy Kibar Yarim

Diyarbakır/Çüngüş türküleri

 

Ağlama yar ağlama

Tenekeci Mahmut - Ağlama Yar Ağlama versiyonu aşağıdadır. Yunanca Άλλο πια δεν καρτερώ γράμμα olarak bilinir. Στράτος Κύπριος tarafından söylenmiştir.

Ağlama yar ağlama (anam)
Mavi yazma bağlama
Mavi yazma tez solar (anam)
Yüreğimi dağlama
Elmada al olaydın (anam)
Selvi de dal olaydın
Bana göre yar mı yok (anam)
İstedim sen olaydın
Elma al olanda gel (anam)
Ayva nar olanda gel
Hasta düştüm gelmedin (anam)
Bari can verende gel


Tenekeci Mahmut - Ağlama Yar Ağlama
Ağlama yar ağlama (güzel)
Mavi yazma bağlama
Giderem tez gelirem (güzel)
Ele gönül bağlama
Öyledir yar öyledir (güzel)
Aşkın beni söyletir
Almış yari dizine (güzel)
Şarkı beste söyletir
Bugün ayın üçüdür (güzel)
Girme bostan içidir
Dudakların bal şeker (güzel)
Dilin badem içidir

Öyledir yar öyledir (güzel)
Aşkın beni söyletir
Almış yari dizine (güzel)
Şarkı beste söyletir

 

Adil Efendi

 

Dedim Adil Efendi Gel Kıyma Bana

Dedi İnsaf Ettim Geldim İmana

Dedim Bir Busecik Kerem Et Bana

Dedi Kamaştırır Gözlerin Yavaş

 

Dedim Adülere Niçin Uyarsın

Dedi Bu Haberleri Kimden Duyarsın

Zalım Didelerin Kana Boyarsın

Dedi Aşık Olan Döker Kanlı Yaş

 

Karlı Dağlar Kalmayınca Aradan

Haber Aldım O Kaşları Karadan

Ver Muradım Yeri Göğü Yaradan

Koyma Beni Bu Hasrete Öleyim

 

Gah Sefa Buldu Gönlüm Ahinesi Gahi Keder

Ali Alem Böyledir Böyle Gelir Böyle Gider

Bahçada yeşil çınar

 

Bahçada yeşil çınar

Boyu boyuma uyar

Ben seni gizli sevdim

Bilmedim alem duyar

 

Aman gülüm nanay

Top kaküllüm nanay

Nanay kibar yarim naynana naynana

 

Bahçalarda gül vari

Var git ellerin yari

Sen bana yar olmazsın

Yüzüme gülme bari

 

Aman gülüm nanay

Top kaküllüm nanay

Nanay kibar yarim naynana naynana

 

Başındaki Puşu Mudur

 

Başındaki Puşu Mudur (Ley Ley)

Diyarbekir İşi Midir (Ley Ley)

Bu Gün Yarim Bize Gelmiş (Ley Ley)

Bu Da Devlet Kuşu Mudur (Ley Ley)

 

Lolo Sana Hayran Olsun (Ley Ley)

Lolo Sana Gurban Olsun (Ley Ley)

 

Sandığımı Açamadım (Ley Ley)

Çeyizimi Saçamadım (Ley Ley)

Yazık Oldu Gençliğime (Ley Ley)

Güzel Yare Düşemedim (Ley Ley)

 

Lolo Sana Hayran Olsun (Ley Ley)

Lolo Sana Gurban Olsun (Ley Ley)

Başındaki Tellere

Başındaki Tellere (Lo)

Bak Şu Esen Yellere

Kıymet Verip Kim Bakar (Lo)

Sen Var İken Ellere

 

Ağam O Yar Elinden

Paşam O Yar Elinden

Nasıl Edem Nere Gidem

Şu Zalımın Elinden

 

Kevene Bak Kevene (Lo)

Yazık Seni Sevene

Seni Seven Divane (Lo)

Senin Nene Güvene

 

Ağam O Yar Elinden

Paşam O Yar Elinden

Nasıl Edem Nere Gidem

Şu Zalımın Elinden

 

Bir Ceket İsterem

Bir Ceket İsterem Kolu Dar Ola

Bir Çubuğu Yeşil Biri Al Ola

Kadir Mevlam Senden Bir Yar İsterem

Ölene Dek O Yar Bana Yar Ola

 

Hele Yar Yar Dinsiz Yar İmansız Yar Mürvetsiz Yar

Al Hançeri Vur Sineme İki Yar

Gör Ki Benim Bu Sinemde Neler Var

 

Bir Ceket İsterem Kolu Düğmeli

El Ele Vermeli Yarla Gezmeli

Kadir Mevlam Senden Bir Yar İsterem

Topuğu Halhallı Burnu Hizmalı

 

Hele Yar Yar Dinsiz Yar İmansız Yar Mürvetsiz Yar

Al Hançeri Vur Sineme İki Yar

Gör Ki Benim Bu Sinemde Neler Var

 

Bir Güzel Ki On Yaşına Girince (U.H.)

Bir Güzel Ki On Yaşına Girince

Gonca Güldür De Henüz Açılır

On Birinde Gonca Diye Koklarlar

On İkide Elma Deyip Saklarlar

On Üçünde Cevr-ü Cefa Çekerler

On Dördünde Hamre Şekere Benzer

 

(Ah)

On Beşinde Güzelliğin Çağıdır

On Altı Da Gören Aklın Dağıtır

On Yedide Göğsü Cennet Bağıdır

Uzanır Kameti Selviye Benzer

 

(Ah)

On Sekizde Hem Artırır Zarını

On Dokuzda Terk Eylemiş Arını

Yirmisinde Gözdedir Şu Karını

Zincirlerden Kopmuş Aslana Benzer

 

(Ah)

Yirmi Beşte Bıyıkları Burulur

Otuzunda Akan Sular Durulur

Otuz Beşte Günahları Sorulur

Yalana Karışmış İrfana Benzer

 

(Ah)

Kırk Yaşında Gazel Dökülür Bağlar

Kırk Beşinde Günahlarına Ağlar

Ellisinde İnsanlara Bel Bağlar

Dağ Başına Çökmüş Dumana Benzer

 

(Ah)

Elli Beşte Sızı İner Dizine

Altmışında Duman Çöker Gözüne

Altmış Beşte Hiç Bakılmaz Yüzüne

Ahreti Gözetir Süphana Benzer

 

Altmış Beşten Sonra Beller Bükülür

Bütün Damarlardan Kanlar Çekilir

Gel Gel Diye Toprak Çağırır

Geldi Geçti Şimdi Yalana Benzer

 

Beni Ağlatma Ki Sen De Gülesin (Leyli Leyli)

Hem Murada Hem Maksuda Eresin (Leyli Leyli)

 

 

Bu Gece Handayım

Bu Gece Bu Handayım

Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy

Ben Halimem Ben Yetimem Ben Seyidem

Bu Handa Külhandayım

Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy Malım

Oy Malım Belalım Belalım Belalım

Hancı Kurbanın Olam

Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy

Ben Halimem Ben Yetimem Ben Seyidem

Çok Zamandır Yoldayım

Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy Malım

 

Bu Gece Uyumamışam

Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy

Ben Halimem Ben Yetimem Ben Seyidem

Uykuma Doymamışam

Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy Malım

Oy Malım Belalım Belalım Belalım

Keserem Seni Kiprik

Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy

Ben Halimem Ben Yetimem Ben Seyidem

Yar Gelmiş Görmemişem

Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy Oy Malım

Bülbülün kanadı sarı-1

Bülbülün kanadı sarı

Ben ağlarım zarı zarı

Elimden aldılar yarı

 

Garip garip ötme bülbül

Benim derdim bana yeter

Bir dahi sen katma bülbül

 

Bülbülün kanadı beyaz

Gece buzlu gündüz ayaz

Al kalemi derdimi yaz

 

Garip garip ötme bülbül

Benim derdim bana yeter

Bir dahi sen katma bülbül

 

 

Cahar attım dubara

Cahar attım dubara (ayle nure)

El vurmayın o yare (hanım nure)

Aşkından yanıyorum (ayle nure)

Sen düşme ki bu nara (hanım nure)

 

Deniz altı horasan (ayle nure)

Seni nerde arasam (hanım nure)

Şaşırmışam yolumu (ayle nure)

Acep kimlere sorsam (hanım nure)

Cahar attım şeş oynadım

Cahar attım şeş oynadım

Dubarayla yendi beni (hele beni beni)

Ben candan severim seni

 

Cahar attım düşeşine

Mayilem kalem kaşına

Ben candan severim seni

 

Dağdan kestim değenek

Dağdan kestim değenek

Ortası benek benek

Yeni bir yar sevmişem

Eskisine ne gerek

 

Dağı duman olanın

Hali yaman olanın

Gece uykusu gelmez

Yari güzel olanın

 

Dağlara lale düştü

Güle velvele düştü

Yanarım ona gelin

Yar elden ele düştü

 

Dağdan attım ekini

Uçurttum eldekini

Soran gözümü sorar

Sormaz içindekini

 

 

Dağlar dağımdır benim-2

Dağlar dağımdır benim

Gam ortağımdır benim

Ağlatma zalim felek

Zalim çağımdır benim

 

Bu dağlar olmasaydı

Gül benzim solmasaydı

Ölüm allah'ın emri

Ayrılık olmasaydı

 

Oy havar havar havar

Zülüf gerdanı kovar

İki gönül bir olsa

Bir aylık yolda ne var

Diyarbekir Şad Akar

Diyarbekir Şad Akar [Hele Yar Zalim Yar]

Urfa Mardin'e Bakar [Severem Ben Seni]

Diyarbekir Kızları [Hele Yar Zalim Yar]

Kibritsiz Kandil Yakar [Severem Ben Seni]

 

Diyarbekir Bedendir [Hele Yar Zalim Yar]

Suyu Akmaz Nedendir [Severem Ben Seni]

Her Gün Burdan Gecen Yar [Hele Yar Zalim Yar]

Bugün Geçmez Nedendir [Severem Ben Seni]

 

Ay Karanlık Gecedir [Hele Yar Zalim Yar]

Bilmem Bu Dert Necedir [Severem Ben Seni]

Yastık Gurbanın Olam [Hele Yar Zalim Yar]

Yar Yatısı Nicedir [Severem Ben Seni

 

 

Dumanlı Yayla Başı

Dumanlı Yayla Başı (Yaylalar Yaylalar)

Olsam Yarin Yoldaşı (Dumanlı Yaylalar)

Gençliğim Ömrüm Bitti (Yaylalar Yaylalar)

Versem Zalım Kardaşı (Dumanlı Yaylalar)

 

Soğuk Pınar Olaydım (Yaylalar Yaylalar)

Bulanıp Durulaydım (Dumanlı Yaylalar)

Yarim Sana Gelende (Yaylalar Yaylalar)

Setirine Dolaydım (Dumanlı Yaylalar)

 

Elinde Maşrabası (Yaylalar Yaylalar)

Terlemiş Kaş Arası (Dumanlı Yaylalar)

Göz Gördü Gönül Sevdi (Yaylalar Yaylalar)

Nedir Bunu Çarası (Dumanlı Yaylalar)

El ele ver gidek puruthanaya

Ne Feryad Edersin Divane Bülbül adlı türkü ile benzer müziğe sahiptir.

El ele ver gidah puruthanaya
Kurban olum seni doğ[u]ran anaya
Seni doğurdu beni de saldı belaya

Yeni de duydum sevdalısın sevdalı
Şu derdimin dermanısın dermanı

Ne durursun dağ başında ay kimi
Yanakları elma kimi nar kimi
Gel sarılak ikimiz bir can kimi

Yeni de duydum sevdalısın sevdalı
Şu derdimin dermanısın dermanı

 

 

Esmerin Ağı Gerek

Esmer Bugün Ağlamış,

Ciğerimi Dağlamış.

Kara Kaşın Üstüne,

Siyah Puşi Bağlamış.

 

Hele Yar Yar Yar, Kibar Yarim Esmerim.

Sen Güzelsin Esmerim, Sen Benimsin Esmerim.

 

Esmerin Ağı Gerek,

Alnında Dağı Gerek.

Esmer Yari Olanın,

Zincirden Bağı Gerek.

 

Hele Yar Yar Yar, Kibar Yarim Esmerim.

Sen Güzelsin Esmerim, Sen Benimsin Esmerim.

 

Esmer Bu Gün Toydadır,

Kesimi Ne Boydadır.

Ne Kadar Esmer Varsa,

Hepsi Bizim Soydadır.

 

Hele Yar Yar Yar, Kibar Yarim Esmerim.

Sen Güzelsin Esmerim, Sen Benimsin Esmerim.

 

 

Eydim Kavak Dalını

Eydim Kavak Dalını

Saydım Yapraklarını

Nazlı Yare Ayırdım

Gönül Konaklarını

 

Hanım Kızlar Kızlar

Canım Kızlar Kızlar

Bezenmiş Düğüne Gider

Elma Yanaklı Kızlar

 

Mavi Giyme Uymuyor

Gönlüm Senden Doymuyor

İsterem Vanan Gelim

Arkadaşlar Koymuyor

 

Hanım Kızlar Kızlar

Canım Kızlar Kızlar

Bezenmiş Düğüne Gider

Elma Yanaklı Kızlar

 

Mavi Giyme Tanırlar

Seni Aşık Sanırlar

Zaten Talihim Yoktur

Seni Benden Alırlar

 

Hanım Kızlar Kızlar

Canım Kızlar Kızlar

Bezenmiş Düğüne Gider

Elma Yanaklı Kızlar

 

 

Eğdim Söğüt Dalını

Eğdim Söğüt Dalını

Saydım Yapraklarını

Yarim Hamamdan Gelmiş

Öptüm Yanaklarını

 

Hanım Kızlar Kızlar

Canım Kızlar Kızlar

Bezenmiş Düğüne Gider

Elma Yanaklı Kızlar

 

Kuşburnunun Kurusu

Geçti Kızlar Sürüsü

Sürüsünden Fayda Yok

Beni Yaktı Birisi

 

Hanım Kızlar Kızlar

Canım Kızlar Kızlar

Bezenmiş Düğüne Gider

Elma Yanaklı Kızlar

 

Mavi Geyme Uymuyor

Gönlüm Sana Doymuyor

İsterim Yanan Gelem

Arkadaşlar Koymuyor

 

Hanım Kızlar Kızlar

Canım Kızlar Kızlar

Bezenmiş Düğüne Gider

Elma Yanaklı Kızlar

 

Beyaz Giyme Tanırlar

Seni Yolcu Sanırlar

Zaten Bende Talih Yok

Seni Benden Alırlar

 

Hanım Kızlar Kızlar

Canım Kızlar Kızlar

Bezenmiş Düğüne Gider

Elma Yanaklı Kızlar

 

 

Fincanın Etrafı Yeşil

Fincanın etrafı yeşil aman aman,

At kolun kolların boynumdan aşır.

Sarhoşum dilim dolaşır aman aman.

 

Aman kız canım kız öldürdün beni

El ettin göz ettin mahvettin beni.

 

Fincanın etrafı sarı aman aman,

Ağlarım sızlarım ben zarı-zarı.

Elimden aldılar yari aman aman.

 

Aman kız canim kız öldürdün beni

El ettin göz ettin mahvettin beni.

Hangi Bağın Bağbanısan

Hangi Bağın Bağbanısan Gülüsen... Gülüsen,

Aldın Aklım Ettin Beni Deli Sen Aman.

Yüz Yıl Geçse Gene Benim Malımsan... Malımsan,

İsterem Ki Bir Gün Evvel Gelesen Aman.

 

Öldüm Bittim Eridim Tutuştum Amman

O Senin Aşkın Elinden Bayıldım Amman

Sesin Aldım Yüzünde Gördüm Ayıldım Aman

 

Diyarbakır Etrafında Bağlar Var... Bağlar Var,

Fitil İşler Yüreğimde Yara Var Aman.

Sen Gidersen Benim Başka Kimim Var... Kimim Var,

İsterem Ki Bir Gün Evvel Gelesen Aman.

 

Öldüm Bittim Eridim Tutuştum Amman

O Senin Aşkın Elinden Bayıldım Amman

Sesin Aldım Yüzünde Gördüm Ayıldım Aman

 

Karşı Dağın Kumruları Seslenir

Yaylasında Türlü Ceylan Beslenir

Koy Başım Dizine Yatım Uzanım

İsterem Ki Bir Gün Evvel Gelesen

 

Öldüm Bittim Eridim Tutuştum Amman

O Senin Aşkın Elinden Bayıldım Amman

Sesin Aldım Yüzünde Gördüm Ayıldım Aman

 

 

Hani Davulunuz Hani

Hani Davulunuz Lo Hani Ya Davulunuz

Hani Düğününüz Lo Hani Ya Düğününüz

 

Bir Mumdur İki Mumdur Üç Mumdur

Dört Mumdur Ondört Mumdur

Bahan Bir Bade Doldur

Bu Ne Güzel Düğündür Ha Ninna

Ha Ninna Heyran Ninna

Ha Ninna Kurban Ninna

Ha Ninna

 

Hanı Gelininiz Lo Haniya Gelininiz

Hani Kaşmeriniz Lo Hani Ya Kaşmeriniz

 

Bir Mumdur İki Mumdur Üç Mumdur

Dört Mumdur Ondört Mumdur

Bahan Bir Bade Doldur

Bu Ne Güzel Düğündür Ha Ninna

Ha Ninna Heyran Ninna

Ha Ninna Kurban Ninna

Ha Ninna

 

Kalenin Bedeninde Halay Çekah Dibinde

Evselin Uşakları Çifte Liver Belinde

 

Bir Mumdur İki Mumdur Üç Mumdur

Dört Mumdur Ondört Mumdur

Bahan Bir Bade Doldur

Bu Ne Güzel Düğündür Ha Ninna

Ha Ninna Heyran Ninna

Ha Ninna Kurban Ninna

Ha Ninna

 

Acem Kuşak Beline Heyran Şirin Diline

Mumlar Yakın Çevirin Kına Yakah Eline

 

Bir Mumdur İki Mumdur Üç Mumdur

Dört Mumdur Ondört Mumdur

Bahan Bir Bade Doldur

Bu Ne Güzel Düğündür Ha Ninna

Ha Ninna Heyran Ninna

Ha Ninna Kurban Ninna

Ha Ninna

 

 

Haram Sudan Atladım

Haram Sudan Atladım

Mantin Çarşaf Topladım

Muradım Olsun Diye

Her Derdine Katlandım

 

Uy Beni Vay Beni Uy Beni Vay Beni Beni Beni

 

Evlibeden'de Kuş Var

Kanadında Gümüş Var

Yarim Getti Gelmedi

Elbet Bunda Bir İş Var

 

Uy Beni Vay Beni Uy Beni Vay Beni Beni Beni

 

Evlibeden Kuş Pini

Oldum Kızlar Düşküni

Yalın Ayak Baş Açık

Yola Düştüm Kış Güni

 

Uy Beni Vay Beni Uy Beni Vay Beni Beni Beni

 

 

 

 

Haydi Gidak Toyuna

Haydi Gidak Toyuna

Kurban Olam Boyuna

Kına Yahah Eline

 

Hel Hele Bas Hele

Gelin Ağlar Vişkele

Güvey Güler Bah Hele

Kızlar Kahsın Oynasın

Düğün Evi Eylene Ah Eylene

 

Kına Koydum Siniye

Haber Salın Bibiye

Gelin Giyinmiş Diye

 

Hel Hele Bas Hele

Gelin Ağlar Vişkele

Güvey Güler Bah Hele

Kızlar Kahsın Oynasın

Düğün Evi Eylene Ah Eylene

 

Altın Bastım Eline

Hınna Koydum Üstüne

Duvak Çektim Yüzüne

 

Hel Hele Bas Hele

Gelin Ağlar Vişkele

Güvey Güler Bah Hele

Kızlar Kahsın Oynasın

Düğün Evi Eylene Ah Eylene

 

 

Hele Yar Zalim Yar

Hele Yar Yar Zalim Yar

Hayin Yar Kâfir Yar Çapkın Yar

Le Le Leylim Le Yar

Ne Zalimsin Yarim

Ben Sana Kurbanım

Yüzüne Hayranım

Sevgili Sultanım

 

Yarın Akşam Sizde

Ben Sana Mehmanım

Seni Görmemişem

Yamandır Ahvalım

 

Hele Yar Yar Zalim Yar

Hayin Yar Kâfir Yar Çapkın Yar

Le Le Leylim Le Yar

Çağırdım Yarim Yarim

Gel Bana Sinem Sarım

Söyle Anan Kimdir

Gidim Ona Yalvarım

 

Her Nereye Baksam Yüzün Görünür

Suzan Yakar tarafından söylenmiştir.

Her nereye baksam yüzün görünür
Gönül ateş alır duman bürünür
Her nereye baksam yüzün görünür
Gönül ateş alır duman bürünür
Uzundur saçlarım yerde sürünür
Allı gelin seni eller mi aldı

Sözlerin nerede kaldı
Gözlerin uykuya daldı
Seni başka kollar sardı
Gelin seni eller mi aldı

Sensiz bu dünyada malı nedeyim
Başım alıp diyar diyar gideyim
Sensiz bu dünyada malı nedeyim
Başım alıp diyar diyar gideyim
Halımdan bilen yok nasıl edeyim
Allı gelin seni eller mi aldı

Sözlerin nerede kaldı
Gözlerin uykuya daldı
Seni başka kollar sardı
Gelin seni eller mi aldı

 

 

Kalemi Kaşta Koydun (U.H.)

 (Yavrum Bugün) Kalemi Kaşta Koydun (Anam)

Gözümü Yaşta Koydun (Di Gel Anam Gel)

(Yavrum Bugün) Seni Bir Yad Ettim (Anam)

Beni Ateşte Koydun

 

Di Gel Hayın Yarım Di Gel

Bibaht Yarim Di Gel Oy

 

(Yavrum Bugün) Eğildim Kelep Ettim (Anam)

Şam Yolun Halep Ettim (Di Gel Anam Gel)

(Yavrum Bugün) Bir Vefasız Yar İçin (Anam)

Ömrümü Telef Ettim

 

Di Gel Hayın Yarım Di Gel

Bibaht Yarim Di Gel Oy

Kar Mı Yağmış Diyarbakır'ın Dağına (U.H.)

Kar Mı Yağmış Diyarbakır'ın Dağına (Ey Ey)

Bülbül Konmuş Bostanına Bağına (Yar Yar)

Yeni Gelmiş Sarılmanın Çağına (Ey Ey Ey)

Reva Mıdır Yar Ben Murad Almıyayım

 

(Ah) İkbale Zeval Erse Ne Var Sende Kemal Var

Mağruri Kemal Olma Ki Ardınca Zeval Var

Tek Başıma Kalsam Şahi Devrana Kul Olmam

Viran Olası Hanede Evlad-Ü Ayal Var

Reva Mıdır Yar Ben Murad Almıyayım

 

Kar Yağar Kar Üstüne (Amman Ey)

Kar Yağar Kar Üstüne

Derdim Var Dert Üstüne

Cellat Boynumu Vursa

Yar Sevmem Yar Üstüne

 

Amman Ey Amman Ey

Halım Yamman Ey

Seni Gelin Getirem

Arpa Buğday Zamman Ey

 

Kar Yağar Ayazlanır

Gün Doğar Beyazlanır

Ben Yarimi Görmezsem

Şu Gönlüm Marazlanır

 

Amman Ey Amman Ey

Halım Yaman Ey

Seni Gelin Getirem

Arpa Buğday Zamman Ey

Karanfil Eken Bilir

Karanfil Eken Bilir (Malamın)

Bu Derdi Çeken Bilir (Malamın)

İkimizin Aşkını (Malamın)

Ancak Yaradan Bilir (Malamın)

 

Oy Can Oy Can Oy Can Oy Cananım

Öldürdün Beni Cananım Cananım

Soldurdun Beni

 

Karanfil Eker Misin (Malamın)

Bu Aşkı Çeker Misin (Malamın)

Bana Ettiklerini (Malamın)

Sen Olsan Çeker Misin (Malamın)

 

Oy Can Oy Can Oy Can Oy Cananım

Öldürdün Beni Cananım Cananım

Soldurdun Beni

 

 

 

Kerpiç Kerpiç Üstüne Kurdum Binayı

Kerpiç kerpiç üstüne kurdum binayı
Binayı kurar iken gördüm Leyla'yı
Leyla başıma açtı türlü belayı

Ah Leyla Leyla Leyla etme bu nazı
Gel barışalım baban kıysın nikahı

Kerpiç kerpiç üstüne düzdüm bir sıra
Leyla'dan haber aldım gitmiş Mısır'a
Kuzu olup melesem arkası sıra

Ah Leyla Leyla Leyla etme bu nazı
Gel barışalım baban kıysın nikahı

 

 

Kırklar dağının düzü

Kırklar dağının düzü

Karanlık bastı bizi

Kör olasın zalım suzan

Ziyaret çarptı bizi evliya

 

Köprü altı kapkara

Ana gel beni ara

Saçlarıma kumlar doldu

Tarağ getir sen tara

Al tarağı sen tara

 

Gazi köşkü serindir

Dicle nehri derindir

Sen ağlama garib anam

Kadir mevlam kerimdir

 

Makaram Sarı Bağlar

Makaram Sarı Bağlar (Oy)

Kız Söyler Gelin Ağlar

Niye Ben Ölmüşmüyem (lo)

Asyem Karalar Bağlar

 

O Perde O Perde

Zülfün Yüzüne perde

Devriyeler Sardı Da Bizi

Meyer Kaderim Böyle

 

Makarada İpliğim (Oy)

Asye Benim Kekliğim

Hiç Aklımdan Çıkmıyor (lo)

Tenhalarda Gezdiğim

 

O Perde O Perde

Zülfün Yüzüne perde

Devriyeler Sardı Da Bizi

Meyer Kaderim Böyle

 

Sarı Gülü Derende (Oy)

İnsaf Senin Nerende

Kabahat Sende Değil (lo)

Sana Gönül Verende

 

O Perde O Perde

Zülfün Yüzüne perde

Devriyeler Sardı Da Bizi

Meyer Kaderim Böyle

 

Mardin kapı şen olur

Mardin kapı şen olur

Dibi değirman olur

Buralarda yar seven

Mutlaka verem olur

 

Dağkapısı daşlıdır

Yarim kara kaşlıdır

Ben yarimi tanıram

Kıvır kıvır saçlıdır

 

Urfakapı bağlıdır

Yarim karadağlıdır

Ben yarıma kıyamam

Yarım küçük çağlıdır

 

Yenikapı bahçalar

Yar orda keman çalar

O yar bana bakanda

Yüreğimi parçalar

 

 

Mavi Bağlar Başına

Mavi Bağlar Başına

Gül Koyar O Zülfüne

Seni Sevdim Seveli

Düştüm Aşkın Peşine

 

Amman Amman Amman Amman

Ben Sana Oldum Hayran

Ben Sana Oldum Kurban

 

Yar İstemez Ne Olur

Ateşten Gömlek Olur

Bu Derdi Çekenler De

Kahrından Verem Olur

 

Amman Amman Amman Amman

Ben Sana Oldum Hayran

Ben Sana Oldum Kurban

 

Bülbülün Var Kafesi

Geliyor Yanık Sesi

Sevdaya Tutulanın

Var Mı Hiç Kimsesi

 

Amman Amman Amman Amman

Ben Sana Oldum Hayran

Ben Sana Oldum Kurban

 

Nare Esvab Yıhıyor

Nare Esvab Yıhıyor (Nare)

Köpük Teşten Taşıyor (Nare)

Nare'min Kaşı Gözü (Nare)

Ciğerimi Yakıyor (Nare)

 

Nare Nare Hey Nare Nare

Nare Nare Oy Nare Nare

 

Dağı Duman Olanın (Nare)

Hali Yaman Olanın (Nare)

Gece Uykusu Gelmez (Nare)

Yari Güzel Olanın (Nare)

 

Nare Nare Hey Nare Nare

Nare Nare Oy Nare Nare

 

Kebabı Köz Öldürür (Nare)

Sürmeyi Göz Öldürür (Nare)

Aşıkı Kılıç Kesmez (Nare)

Kötü Bir Söz Öldürür (Nare)

 

Nare Nare Hey Nare Nare

Nare Nare Oy Nare Nare

 

Nazey

Diyarbekir Bedende

Seni Gördüm Gidende

Aklımı Baştan Aldın

Bahan İşmar Edende

 

Le Naze Naze Le Naze Naze

Le Naze Etme Bu Naze

Eyle Gönlümü Raze

Olmuşam Aşkın Mareze

 

Gidersen Beni Apar

Yoksa Kıyamet Kopar

Arkam Sıra Gözyaşı

Ardım Sıra Sel Kopar

 

Le Naze Naze Le Naze Naze

Le Naze Etme Bu Naze

Eyle Gönlümü Raze

Olmuşam Aşkın Mareze

 

Dicle Ötesi Bağlar

Bu Dert Kalbimi Dağlar

Bu Hasrete Dayanamaz

Ne Hastalar Ne Sağlar

 

Le Naze Naze Le Naze Naze

Le Naze Etme Bu Naze

Eyle Gönlümü Raze

Olmuşam Aşkın Mareze

Odasına Girdim Fincan Elinde

Odasına girdim fincan elinde

Saatin kordonu ince belinde

Kaşları keman keman

Gözleri yaman

Odasına girdim ne haller olmuş

Kaşı ile gözü ne yaman uymuş

Kaşları keman keman

Gözleri yaman

İstanbul'la Üsküdar'ın arası

Yaktı beni gözlerinin karası

Kaşları keman keman

Gözleri yaman

 

 

Saçaklıkta Kilim Var

Saçaklıkta Kilim Var

 Digel Digel Yanıma

 Gastın Benim Canıma

 Malım Mülküm Şanına

 Kanım Kaynar Kanına

 Gel Yanuma Yanıma

Yar Elinde Gülüm Var

 Digel Digel Yanıma

 Gastın Benim Canıma

 Malım Mülküm Şanına

 Kanım Kaynar Kanına

 Gel Yanuma Yanıma

Kömür Gözlü Sevdiğim

 Digel Digel Yanıma

 Gastın Benim Canıma

 Malım Mülküm Şanına

 Kanım Kaynar Kanına

 Gel Yanuma Yanıma

Senden Başka Kimi Var

 Digel Digel Yanıma

 Gastın Benim Canıma

 Malım Mülküm Şanına

 Kanım Kaynar Kanına

 Gel Yanuma Yanıma

Karanfilsin Tarçınsın

 Digel Digel Yanıma

 Gastın Benim Canıma

 Malım Mülküm Şanına

 Kanım Kaynar Kanına

 Gel Yanuma Yanıma

Neden Böyle Hırçınsın

 Digel Digel Yanıma

 Gastın Benim Canıma

 Malım Mülküm Şanına

 Kanım Kaynar Kanına

 Gel Yanuma Yanıma

Ne Büyüksün Ne Küçük

 Digel Digel Yanıma

 Gastın Benim Canıma

 Malım Mülküm Şanına

 Kanım Kaynar Kanına

 Gel Yanuma Yanıma

Tamam Benim Harçımsın

 Digel Digel Yanıma

 Gastın Benim Canıma

 Malım Mülküm Şanına

 Kanım Kaynar Kanına

 Gel Yanuma Yanıma

 

Silmedin göz yaşımı

Silmedin göz yaşımı aşkın ile ağlayanın

Vay ahvaline zalim sana bel bağlayanın

 

Öyle zahm açtı nigahın kılıcı sineme ki

Parelendi ciğeri yarelerim bağlayanın

 

Şem'a pervaneyi yaktığı için yanmadadır

Ciğeri dağlanır elbette ciğer dağlayanın

Suzan (Suzi) ve Kırklardağı

Kırklardağı'nın yüzü

Karanlık sardı düzü

Ben öleydim

Suzi-Suzi Ziyaret çarptı bizi

Köprüaltı kapkara

Anne gel beni ara

Saçlarım kumlara batmış

Tarak getir de tara

Köprünün orta gözü

Sular apardı düzü

Ben öleydim

Suzi-Suzi Dicle ayırdı bizi


Kaynakça: Diyarbakır Esma Ocak Yazar Büyüklerinden

 

Sürme beni (diyarbakır arazbar hoyratı)

 (Oğul anam) sürme beni

(Oğul) çek gözen sürme beni

(Oğul) kul olum kapan gelim

(Vallah) kerem et sürme beni (felek ey)

 

(Oğul) ben senin hayranınam

Gel etme üzme beni (felek ey)

(Oğul) anam vallah ben senin hayranınam

(Oğul) gel etme ey üzme beni (felek ey)

 

Vallahi O Yardır

Vallahi O Yardır

Billahi O Yardır

Sinemin Üstünde

Hala O Dağdır

 

Mavi Yüzük Firuze

Haber Verin Horoza

Horoz Bugün Ötmesin

Var Gelmiş Hanemize

 

Vallahi O Yardır

Billahi O Yardır

Sinemin Üstünde

Hala O Dağdır

 

Bu Dağın Ötesine

Mailem Var Sesine

Yarim Keklik Ben Doğan

Düşeydim Ensesine

 

Vallahi O Yardır

Billahi O Yardır

Sinemin Üstünde

Hala O Dağdır

 

Çaldığın Saza Mı Yanam

Çaldığım Saza Mı Yanam

Ettiğin Naza Mı Yanam

Alım Yari Yanıma

Kış Yatım Güz Uyanam

 

Saza Niye Gelmezsen

Söze Niye Gelmezsen

Var Gündüz Kârın Eyle

Gece Niye Gelmezsen

 

Vurgunam Kara Gözüne

Yanırma Sevdan Közüne

Canımı Kurban Ederem

Sevdiğim Bir Tek Sözüne

 

Saza Niye Gelmezsen

Söze Niye Gelmezsen

Var Gündüz Kârın Eyle

Gece Niye Gelmezsen

Çay İçinde Döğme Taş

Çay İçinde Döğme Taş,

Gönlüm Huni Gözüm Yaş.

Aklımı Baştan Aldı,

Orta Boylu Kalem Kaş.

 

Bir Mumdur İki Mumdur Üç Mumdur,

Dört Mumdur On Dört Mumdur.

Bana Bir Bade Doldur,

Bu Ne Güzel Düğündür Ha Ninnah,

Ha Ninnah Ha Ninnah.

 

Bu Küçe Uzun Küçe,

Küçeye Serdim Keçe.

Hak Yoluna Üç Kurban,

Yar Gele Burdan Geçe.

 

Bir Mumdur İki Mumdur Üç Mumdur,

Dört Mumdur On Dört Mumdur.

Bana Bir Bade Doldur,

Bu Ne Güzel Düğündür Ha Ninnah,

Ha Ninnah Ha Ninnah.