• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/2433443823537106/?multi_permalinks=2451325328415622&notif_id=1574335095257990&notif_t=feedback_reaction_generic
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi26
Bugün Toplam94
Toplam Ziyaret101933
Takvim

 

                            

    • EKİN ZAMANI OKUL MÜZELERİ
    • Mimar Sinan İlkokulu

Doğu Anadolu Bölgesi Halk Dansları

 
 

Doğu Anadolu Bölgesi Halk Oyunları

Kaynak: Esra Cevizci

En Yaygın Doğu Anadolu Bölgesi Halk Oyunları 

Bar

Çayda Çıra

Erzincan Yöresine Özel Doğu Anadolu Bölgesi Halk Oyunları

Erzurum Yöresine Has Diğer Doğu Anadolu Bölgesi Halk Oyunları

Elazığ Yöresine Özel Doğu Anadolu Bölgesi Halk Oyunları

Muş Yöresine Özel Doğu Anadolu Bölgesi Halk Oyunları

Köklü kültürümüz farklı halk oyunlarına ev sahipliği yapmaktadır. Doğu Anadolu bölgesi halk oyunları da bu açıdan zengin seçeneklere sahiptir.

 

En Yaygın Doğu Anadolu Bölgesi Halk Oyunları 

 

Bar

 

Doğu Anadolu söz konusu olunca akla ilk gelen bar oyunları oluyor. Özellikle Erzurum ile özdeşleşen bu oyun davul ve zurna eşliğinde farklı ritm ve figürlerle oynanır. Bu oyunu icra ederken en az 5 oyuncu bir araya gelir ve gittikçe hızlanan tempoda ve çevik hareketler ile oynanır. Oyuncular başlangıçta el ele tutuşsa da hızlandıkça birbirlerinin omuzlarından tutarlar.

Çayda Çıra

 

Dünyada mumlu dans olarak bilinen çayda çıra, Elazığ ili ile özdeşleşmiştir. düğün gibi törenlerde sadece kadınlar tarafından oynanan bu oyun, Doğu Anadolu bölgesi halk oyunları için sergileneceği zaman kadın-erkek karışık bir şekilde oynanır. Kendine has müziği ve manileri olan bu oyuna başlarken genelde şu mani okunur:

“Yansın şamdanlarda mum,

Olsun ergenler sıra.

İnsin davula tokmak,

Başlasın Çayda Çıra.”

Maninin ardından oyuncular çember oluşturarak oyuna başlar ve kızlar çemberin ortasında yer alan alanda çömelir ve her erkek eşinin etrafında bir tur döner. Ardından tüm oyuncular düz olacak şekilde sıralanır ve ileri 8 adım atılarak şamdanlar yere bırakılır. Daha sonra oyuna has türkü söylenir ve şamdanlar alınarak alan terk edilir.

Erzincan Yöresine Özel Doğu Anadolu Bölgesi Halk Oyunları

 

Yukarıda bahsedilen oyunların yanı sıra Erzincan ve çevresinde “herfene” adı verilen eğlence gecelerinde başka oyunlar da oynanır. Türkülerin eşlik ettiği bu oyunlara örnek olarak divan, hoyrat ve garip de verilebilir. Ayrıca davul, zurna ve klarnetin eşlik ettiği halaylar da bu yörede yaygındır.

Erzurum Yöresine Has Diğer Doğu Anadolu Bölgesi Halk Oyunları

 

Erzurum, bar oyunu ile meşhur olsa da kerem, maya, hoyrat gibi havalara ait oyunlar da oynanır. Bu oyunlara davul ve zurna eşlik eder.

Elazığ Yöresine Özel Doğu Anadolu Bölgesi Halk Oyunları

 

Çayda çırası ile meşhur olan Elazığ’da halay, üçayak, tanzara gibi oyunlar da oynanır. Bu oyunlar için kullanılacak müzik için davul, zurna, bağlama, def gibi enstrümanlar kullanılır.

Muş Yöresine Özel Doğu Anadolu Bölgesi Halk Oyunları

 

Muş, ağır oynanan oyunları ile ünlüdür. Hatta oyun oynayan kişinin başına bir tas su konsa dökülmez bile diyerek bu oyunların ne kadar ağır oynandığı vurgulanır. Koçeri, Silvani, Aşırma, Lemo gibi oyunlar Muş’ta sıklıkla oynanır.